4.8.08

Η ανεξάρτητη, Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς παρουσίασαν την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008 στο Δημαρχείο Κορίνθου, το πρόγραμμα «Πρώτα Ρώτα» που οργανώνουν από κοινού, σε ένα σχετικά μικρό ακροατήριο, με θέματα ωστόσο που αφορούν τους πάντες.

Στα πλαίσια του προγράμματος «Πρώτα Ρώτα», ομάδες εκπαιδευμένων εθελοντών ταξιδεύουν σε όλη την χώρα, από τις 20 Ιουλίου 2008 και μέχρι τις 31 Αυγούστου 2008 οπότε και λήγει το πρόγραμμα, προκειμένου να συναντήσουν, να συνομιλήσουν και να ενημερώσουν συνομήλικούς τους για κρίσιμα θέματα υγείας, όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι ναρκωτικές ουσίες και η πρόληψη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η Praksis είναι μια οργάνωση που αποτελεί συνέχεια των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», με δύο ιατρεία που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Υπάρχει επίσης η Κοινωνική Υπηρεσία που ασχολείται με τις ευπαθείς ομάδες – αλλοδαπούς, ανασφάλιστους, τοξικομανείς, αποφυλακισμένους, κλπ.

Μέσα από το φυλλάδιο του «Πρώτα Ρώτα» σκοπός είναι να ενημερωθούν οι νέοι άνθρωποι αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών για το πού μπορούν να απευθυνθούν ανώνυμα, σε περίπτωση που χρειάζονται οι ίδιοι ή κάποιος γνωστός τους βοήθεια.
Στο συγκεκριμένο φυλλάδιο περιλαμβάνονται χρήσιμες πληροφορίες, όπως ποιες είναι οι ενδείξεις ότι κάποιος είναι εθισμένος στο αλκοόλ ή στο κάπνισμα, πώς μεταδίδονται τα σεξουαλικά νοσήματα, τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν βρεθεί αντιμέτωπος με κατάσταση υπερβολικής δόσης, κλπ., ενώ παρέχονται και πληροφορίες σχετικά με το πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος προκειμένου να εξεταστεί για το AIDS ανώνυμα και δωρεάν:

•Σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας
•Στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νότιας Ελλάδας Λεωφ. Αλεξάνδρας 196, Αθήνα, τηλ: 210 6467473
•Στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 999161
•Στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, τηλ: 26510 99456
•Στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Νοσοκομείο Πατρών «Αγ. Ανδρέας», τηλ: 2610 227974
•Στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Ηρακλείου, Νοσοκομείο «Βενιζέλειο & Πανάειο», Ηράκλειο, τηλ: 2810 368482
•Στο Κέντρο Αντιμετώπισης Hiv/AIDS Χανίων, τηλ: 28210 54154

Στην ομιλία που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας και Αντιπρόεδρος στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ κ. Παναγιώτης Βλασσάς, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορίνθου κ. Παναγιώτης Παπαπαναγιώτου, η Νομαρχιακή Σύμβουλος και Πρόεδρος του Κέντρου Νέων Κορινθίας κα Μαριλένα Σούκουλη, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων κ. Παύλος Πέππας, ο πολιτευτής κ. Στέλιος Μάρκελλος, κ.ά.
Στις ομιλίες τους οι παραπάνω είπαν:

ΑΛ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας για αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια. Εμείς είμαστε καινούριοι στο Δίκτυο αλλά έχουμε πραγματικά εντυπωσιαστεί από τη δραστηριότητά του όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί, και νιώθουμε ικανοποίηση να συμμετέχουμε.
Σε μια εποχή που υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και κυρίως υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τα θέματα της υγείας είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Πιστεύω ότι τα ζητήματα που θα τεθούν σήμερα είναι πολύ ενδιαφέροντα και ζητήματα που θα πρέπει να τα κουβεντιάζουμε σαν κοινωνίες και να παίρνουμε αποφάσεις, ενώ πιστεύω ότι και η Κυβέρνηση – η όποια Κυβέρνηση – θα λάβει κάποια μέτρα ώστε να μειωθούν αυτά τα τόσο μεγάλα κοινωνικά προβλήματα».

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΣΟΥΚΟΥΛΗ:

«Και η Νομαρχία και το Κέντρο Νέων του νομού Κορινθίας είναι παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν προβλήματα και προβληματισμούς των νέων ανθρώπων. Όλοι ξέρετε και καταλαβαίνετε ότι το Κέντρο Νέων του Νομού είναι ουσιαστικά το πρώτο σκαλοπάτι για όλους τους νέους που έχουν ή δεν έχουν προβλήματα – είναι δεν είναι ορατά τα προβλήματά τους. Και οφείλει να δίνει έναν προσανατολισμό και μία κατεύθυνση για όλα αυτά που μπορεί να προβληματίζουν τους νέους ανθρώπους σήμερα σε θέματα υγείας. Άλλωστε, το έχει αποδείξει κάνοντας και πολλές εκδηλώσεις που αφορούν το AIDS, τα ναρκωτικά, κλπ., καθώς και ημερίδες που αφορούν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ:

«Το σημερινό θέμα φαίνεται σαν ένα θέμα υγείας αλλά προβλήματα όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, η χρήση ουσιών, ο αλκοολισμός, κλπ. είναι ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα. Και γι’ αυτό νομίζω ότι ο πρώτος βαθμός εξουσίας που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, δε νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε πουθενά με κυβερνητικά προγράμματα, όσον αφορά την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων.

Η χρήση ναρκωτικών, ο αλκοολισμός, ο εθισμός στο διαδίκτυο, κλπ. που προέρχονται από την κοινωνία κι απ’ τον τρόπο ζωής, έχουν αντίκτυπο σε όλους μας. Η παραβατική και αντικοινωνική συμπεριφορά, η τεράστια ανάγκη για νοσηλευτικά ιδρύματα για τη νοσηλεία αυτών των περιστατικών, καταλήγουν να το κάνουν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Με αυτή την έννοια λοιπόν, πιστεύω ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ θα πρέπει και να μεταφερθούν οι προβληματισμοί που θα ακουστούν εδώ σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σχολείο».

ΠΑΥΛΟΣ ΠΕΠΠΑΣ:

«Σπάνια έχω βιώσει στην πρωτεύουσα του νομού μας τόσο ποιοτικές εκδηλώσεις, που καθιστούν τους νέους ανθρώπους όχι μόνο παρακολουθητές των εξελίξεων αλλά και διαμορφωτές. Θεωρώντας ότι ο τομέας της υγείας μαζί με την παιδεία είναι όχι μόνο το προπύργιο αλλά και το τελευταίο οχυρό κάθε κράτους που θέλει να λέγεται πραγματικά κοινωνικό, πιστεύω ότι καθένας από μας πρέπει να θέσει μέσα του το ερώτημα τι Ελλάδα θέλουμε για τα επόμενα 20 χρόνια. Μια Ελλάδα παραγωγική, μια Ελλάδα ανταγωνιστική, πρωτοπόρα στην Ευρώπη ή μια Ελλάδα επαρχιώτισσα, αντιπαραγωγική και τελευταία στους δείκτες των εξελίξεων;
Συνεπώς, και με δεδομένη την ωραία εκδήλωση που γίνεται σήμερα, νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να πάρει την προσωπική του πρωτοβουλία και να αποφασίσουμε ότι για να γίνουμε όλοι δικαιούχοι και κοινωνοί του μέλλοντός μας, πρέπει να γίνουμε και συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ:

«Ένας από τους ισχυρότατους πόλους εξουσίας σήμερα είναι το διαδίκτυο και κατά συνέπεια, δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο βασικότατος τομέας της υγείας του ανθρώπου από τις πολυσχιδείς και πολύπλευρες χρήσεις του διαδικτύου.
Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πάνθεον των ποιοτικών εκδηλώσεων και τα όποια συμπεράσματα προκύψουν θα είναι ωφέλιμα».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΣΣΑΣ:

«Ουκ εν τω πολλω το ευ. Και οι πέντε-δέκα που είμαστε, αρκετοί είμαστε να πούμε δυο κουβέντες. Πριν τέσσερα χρόνια που ξεκίνησε το διαδημοτικό δίκτυο είμασταν 12-13 δήμοι και αυτή τη στιγμή έχουμε γίνει 118. Ο στόχος λοιπόν που βάλαμε να μπούμε στον χώρο της υγείας έχει καλά αποτελέσματα. Κι από Σεπτέμβρη σκοπεύουμε να οργανώσουμε και μαθήματα εθελοντών σε κάθε κατεύθυνση.
Θέλα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για τα τόσο καλά λόγια που είπε για το Δίκτυο, και να πω ότι αν δεν σκουντήσουμε κι εμείς τους κυβερνόντες, αποτελέσματα δεν έχουμε».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικό άρθρο!Πολύ καλή πρωτοβουλία να αναφέρετε το έργο και τη δράση της ΜΚΟ Praksis!Μπράβο!