12.2.09

Ανακοινώσεις για την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έκανε ο Δήμαρχος Κορινθίων στα τοπικά ΜΜΕ τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Κατάστημα. Όπως ενημέρωσε, δίνεται μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας και σε δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο Δήμος, σε μια περίοδο που όπως είπε είναι πολύ δύσκολη για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ενώ στη διάρκεια της συνέντευξης απάντησε και για άλλα επίκαιρα θέματα, όπως αυτό του λιμανιού και του δεματοποιητή.
Όσον αφορά για τις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος για τις κοινωνικές υπηρεσίες, ο κ. Πνευματικός ενημέρωσε:

«ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΣΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ»

«Η δημιουργία αυτής της Κοινωνικής Υπηρεσίας ήταν απαραίτητη για τον Δήμο Κορινθίων και μέχρι τώρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, πολλά από τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και πολλά όχι – πράγμα που αποτελεί ευθύνη δική μας. Σημασία έχει να δούμε από δω και πέρα το πώς θα πορευτούμε.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»

Υπάρχει μια Κοινωνική Υπηρεσία που έχει στελεχωθεί με την κα Αναστασία Σπυροπούλου, η οποία μετέφερε στον Δήμο Κορινθίων μια εμπειρία που είχε από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, όπου ήταν για πολλά χρόνια υπάλληλος. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι αντίστοιχη εμπειρία δεν υπάρχει στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στην Κορινθία. Θα ήθελα να την ευχαριστήσω δημόσια για αυτή την προσφορά και να ξεκινήσουμε να δούμε το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα.»

«ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ, ΚΑΝΕΝΑ
ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ
ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ
ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ»

Και έκανε σαφές πως:

«Κανένας δήμος, κανένα κράτος δεν μπορούν να αναλάβουν μόνοι τους το βάρος μιας κοινωνικής υπηρεσίας. Θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες, μέσα από το εθελοντικό κίνημα να βοηθήσουν τον Δήμο ή την Κυβέρνηση να υλοποιήσει κοινωνικά προγράμματα. Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που θα πρέπει να περάσει στην κοινωνία κι εμείς σήμερα κάνουμε μια δημόσια πρόσκληση να έρθουν εθελοντές στον Δήμο Κορινθίων να εκπαιδευτούν και από την κοινωνική μας λειτουργό αλλά και από άλλα επιστημονικά στελέχη, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν ο καθένας με τη θέλησή του στον τομέα που αυτός επιθυμεί. Μέχρι σήμερα υπάρχουν 15 αιτήσεις και έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις με τους αντίστοιχους εθελοντές, εμείς όμως θέλουμε να έχουμε ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα, σαν αυτό που «φούντωσε» στην χώρα μας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ»

Η συμμετοχική δράση των πολιτών είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του όποιου πολιτικού ή κοινωνικού στόχου. Αυτή η κοινωνική ομάδα που θα δημιουργηθεί με υπαλλήλους του Δήμου αλλά και με εθελοντές πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον Δήμο, αλλά ταυτόχρονα και οι ίδιοι οι εθελοντές, μέσα από την προσφορά τους, θα αισθανθούν την ικανοποίηση, θα δώσουν ένα νόημα στον ελεύθερο χρόνο τους, θα κάνουν πράξη τις γνώσεις που έχουν ο καθένας στον τομέα του και βεβαίως οι φοιτητές που θα θέλουν να συμμετάσχουν σ’ αυτή την εθελοντική ομάδα – και υπάρχουν επαφές με το Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου που εδρεύει στην Κόρινθο για συνεργασία μαζί τους – θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν και το βιογραφικό τους για αργότερα.»

«ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
ΟΛΟΙ , ΑΠΟ 18 ΧΡΟΝΩΝ
ΕΩΣ ΤΑ ΒΑΘΙΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ»

Θέλοντας να παροτρύνει τον κόσμο να συμμετέχει στον εθελοντισμό, διευκρίνισε πως η δράση αυτή δεν έχει ηλικία αφού, όπως είπε:

«Εθελοντές μπορούν να γίνουν όλοι, από 18 χρονών μέχρι τα βαθιά γεράματα. Υπάρχει ένας ρόλος για όλους, για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο, να αισθανθούν την ικανοποίηση και να υπάρξουν αποτελέσματα σε μια δύσκολη συγκυρία όπως είναι η σημερινή, με μια οικονομική κρίση που συνεχώς διογκώνεται και θα οδηγήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας στο περιθώριο. Κι αυτό εμείς δεν το θέλουμε.»

ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ
ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ;

Ο Δήμαρχος δίνοντας περισσότερες πληροφορίες αλλά και εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το πρόγραμμα θα πετύχει, είπε:

«Ο εθελοντής μπορεί να συμμετέχει σε δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης και ψυχαγωγίας ατόμων με αναπηρία, όπως είναι το Πρόγραμμα «Έξω Μαζί», υποστήριξη και φροντίδα μοναχικών και ηλικιωμένων ατόμων, δημιουργική απασχόληση των παιδιών ΡΟΜ, καταγραφή των τοπικών και κοινωνικών προβλημάτων, ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά απόρων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών με τη φύλαξη των παιδιών, δράσεις για ανέργους, προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας – που το κάνουμε ήδη, προώθηση της αγωγής υγείας και πρόληψης, προώθηση των προγραμμάτων πρόληψης της εγκληματικότητας, άλλα κοινωνικά προγράμματα, περιβαλλοντικά ή άλλα προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτές είναι επιγραμματικά οι δράσεις με τις οποίες εμείς σαν Δήμος θέλουμε να ασχοληθούμε και θέλουμε να υπάρξουν εθελοντές που θα στηρίξουν αυτά τα προγράμματα, γιατί αν ο Δήμος επιχειρήσει να τα στηρίξει όλα αυτά με δικές του δαπάνες, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα δυσβάσταχτο κόστος, το οποίο δεν μπορεί να το αναλάβει. Όμως, είμαστε αισιόδοξοι ότι και εθελοντές θα βρεθούν κι ότι αυτά τα προγράμματα θα έχουν επιτυχία.

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ
ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

Για το Πρόγραμμα «Έξω Μαζί» έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις. Είναι ένα πρόγραμμα που θα συντονίσει ο Δήμος, απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες και θα υπάρξει μέριμνα αυτά τα άτομα, αφού καταγραφούν, να βγαίνουν κάποιες συγκεκριμένες ώρες και να επισκέπτονται κινηματογράφους, θέατρα, παιδικές χαρές, κλπ., με τη συνοδεία κάποιου εθελοντή ή κάποιου υπαλλήλου του Δήμου και να αισθάνονται έτσι ότι είναι μέλη της κοινωνίας κι ό,τι μπορούν να χαρούν, όπως κι εμείς, ανά πάσα στιγμή τους κοινόχρηστους χώρους, ένα θέατρο, έναν κινηματογράφο, να αισθανθούν κι αυτοί πολύ πιο όμορφα απ’ το να είναι κλεισμένοι μέσα σε ένα σπίτι κάθε μέρα. Θέλουμε να γίνουν κομμάτι της κοινωνικής ζωής του Δήμου. Ο εθελοντής ή ο υπάλληλος του Δήμου θα είναι υπεύθυνος να παραλάβει το άτομο με αναπηρία, να το συνοδεύσει και μετά να το επιστρέψει πάλι στο σπίτι του, στους γονείς του, στο οικείο του περιβάλλον.

«ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ»

Σήμερα θέλουμε μια μελέτη, με χρηματοδότηση περίπου € 68.500 για τη δημιουργία υποδομών στις κοινόχρηστες παραλίες, για να διευκολύνεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε αυτές. Μάλιστα, στην παραλία στα Καλάμια θα υπάρχει και ειδικό αμαξίδιο που θα μεταφέρει τον ανάπηρο μέχρι τον χώρο της παραλίας. Στους υπόλοιπους χώρους θα κατασκευαστούν ειδικές εγκαταστάσεις, ράμπες και διάδρομοι πρόσβασης προς την παραλία που θα διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία να γεύονται και να χαίρονται τις ακτές και τη θάλασσα. Πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα, αφού έγινε αποδοχή στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, θα εξειδικευτεί και θα δημοπρατηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.»

«ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ»

Ακόμα πρόσθεσε:

«Εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο ο Δήμος Κορινθίων έχει γραφείο αιμοδοσίας και έχει κάνει τουλάχιστον 3 ή 4 φορές εθελοντική αιμοδοσία. Παρότι όμως αυτή η αιμοδοσία έχει πετύχει, εμείς θέλουμε να πετύχει ακόμα περισσότερο. Κι αυτό θα γίνει μέσα από εθελοντές που θα διαδώσουν το μήνυμα σε όλη την Κορινθιακή κοινωνία. Κι αυτό είναι εφικτό. Πιστεύω ότι σαν Δήμος έχουμε τη δυνατότητα να μαζέψουμε σε ένα διήμερο 150 και 200 φιάλες, αν το μήνυμα αυτό πάει σε όλες τις γωνιές του Δήμου. Αν αυτή η τράπεζα αίματος που υπάρχει σήμερα στον Δήμο στηριχθεί από όλη την κοινωνία, θα υπάρχει τέτοια διαθεσιμότητα που δε θα υπάρχει το άγχος της στιγμής της δύσκολης, πού θα βρούμε αίμα για να γίνει μια εγχείρηση, μια μετάγγιση, κλπ. Είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα που πρέπει να το λύσουμε κι εμείς σαν Κόρινθος και η χώρα μας. Είναι απαράδεκτο να εισάγουμε αίμα από το εξωτερικό.»

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Αναφερόμενος ο κος Πνευματικός σε προηγούμενες δράσεις του Δήμου είπε:


«Επίσης πέρσι διοργανώθηκε το 4ημερο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα των ΑΜΕΑ, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς και αναδείχθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα άτομα με αναπηρία. Έγινε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και τέτοιες ευαισθητοποιήσεις θα γίνουν και στο μέλλον γιατί είναι πραγματικά σημαντικές.
Διοργανώθηκε επίσης μια ημερίδα με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που είχε θέμα «Κοινωνική Πολιτική & Τοπική Αυτοδιοίκηση». Κι εκεί προτάθηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων για την ανάπτυξη της κοινωνικής πολιτικής. Αυτή η ημερίδα πραγματικά ήταν σημαντική γιατί για πρώτη φορά ο Δήμος εκμεταλλεύεται την παρουσία του Πανεπιστημίου στην πόλη της Κορίνθου, του οποίου μια σχολή έχει άμεση σχέση με κοινωνικά ζητήματα.
Αυτή η συνεργασία θα πρέπει να γίνει πιο σφιχτή. Υπάρχει από τον κ. Παπαθεοδώρου θετική ανταπόκριση αυτή τη στιγμή, σε πρώτη φάση να γίνει μια καταγραφή του κοινωνικού περιβάλλοντος, των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, και σε δεύτερη φάση να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε δράσεις που πρέπει να γίνουν για αυτές τις κοινωνικές ομάδες.
Επίσης, πρόταση και οργάνωση βιωματικών σεμιναρίων, με θέμα «Άγχος και Εξετάσεις», σε όλους τους μαθητές της Γ’ τάξης των γενικών Λυκείων της πόλης, μέσα από ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες του «ΔΙΟΛΚΟΥ.» Έγινε αυτή η συνεργασία και θα συνεχιστεί.

«ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΕ ΤΗΝ «ΚΙΒΩΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΡΟΜ»

Σχεδιάζεται ακόμα άμεσα να υλοποιηθεί μια συνεργασία με την «Κιβωτό των Παιδιών» - μια μη κυβερνητική οργάνωση – που θα εξειδικευτεί το προσεχές διάστημα, για να υπάρχει ένα πρόγραμμα στήριξης και ενίσχυσης των παιδιών των ΡΟΜ, για να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους στο σχολείο. Ήδη, η «Κιβωτός του Παιδιού» έχει εγκαταστήσει ένα τροχόσπιτο στα Κάτω Εξαμίλια και ζητάει τη βοήθειά μας να κάνουμε κάποιες βοηθητικές εγκαταστάσεις – τουαλέτες, πλυντήρια, μπάνιο – και είμαστε πολύ κοντά να υλοποιήσουμε αυτή την πρόταση και να ξεκινήσει αυτή η συνεργασία με την «Κιβωτό των Παιδιών».

«ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΑ ΚΑΠΗ»

Τέλος, υπάρχει μια διαδικασία για να γίνεται στα ΚΑΠΗ συνταγογράφηση φαρμάκων που έχουν να κάνουν με χρόνιες παθήσεις– και για το ΙΚΑ και για τον ΟΓΑ κι αν είναι δυνατόν και για άλλα ταμεία – για να μην πηγαίνουν τα άτομα της Τρίτης ηλικίας και στριμώχνονται είτε στο νοσοκομείο είτε στο ΙΚΑ.

«Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ
ΣΤΟ ONLINE ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ
ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟΥ»

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε επίσης για κάτι σημαντικό όσον αφορά τον δήμο Κορινθίων:


«Θα ήθελα επίσης να ανακοινώσω πως σήμερα ενημερωθήκαμε ότι είμαστε ο δεύτερος Δήμος που ουσιαστικά εντάσσεται στο Εθνικό Δημοτολόγιο με αυτό το online σύστημα που δίνει τη δυνατότητα σε όλους εμάς και κάποιους Κορίνθιους που είναι εκτός Κορίνθου, να κάνουμε μεταδημοτεύσεις, να παίρνουμε ληξιαρχικές πράξεις, να κάνουμε οτιδήποτε έχει σχέση με το Ληξιαρχείο, από σημεία των 86 Δήμων που θα συμμετάσχουν σ’ αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα.

Εμείς είμαστε ο δεύτερος δήμος που μπορέσαμε να ενταχθούμε, ουσιαστικά όμως από μας θα αρχίσει, γιατί ο δήμος Λειβαδιάς που εντάχθηκε νωρίτερα έχει προβλήματα με τη στελέχωση του προσωπικού και άρα ουσιαστικά εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα ξεκινήσουμε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει πολύ σε πρώτη φάση τους 86 δήμους που θα συμμετέχουν και σε δεύτερη φάση όλη τη χώρα και θα μειώσει κατά πολύ τη γραφειοκρατία. Μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε δωρεάν εξυπηρετήσεις σε όλους τους πολίτες που θέλουν κάτι από το Δημοτολόγιο του Δήμου. Είναι μια σημαντική καινοτομία και χαιρόμαστε που αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την Κόρινθο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα υπηρεσιακά στελέχη του δήμου που ασχολήθηκαν με ζήλο όλο αυτό το διάστημα και έδωσαν τη δυνατότητα στον Δήμο Κορινθίων να είναι ο δεύτερος δήμος που θα έχει αυτή την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες του.»

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ
ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΗΣΕΑΣ»

Για τις οριστικές εντάξεις έργων στον «ΘΗΣΕΑ» μίλησε ακόμη ο κος Πνευματικός:

«Υπάρχει επίσης μια πολύ θετική εξέλιξη σε ό, τι αφορά τα έργα του «ΘΗΣΕΑ». Έχουμε πλέον οριστικές εντάξεις για όλα τα έργα που έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν δια μέσω του ΘΗΣΕΑ. Σε λίγες μέρες θα μας δοθεί η δυνατότητα να δημοπρατήσουμε στα Εξαμίλια ένα νέο Πνευματικό Κέντρο και τη διαμόρφωση του χώρου γύρω-γύρω της πλατείας. Και το κτίριο θα έχει χαρακτηριστικά Κορινθιακού ρυθμού. Επίσης, υπάρχουν οριστικές εντάξεις και σε λίγο καιρό – αφού γίνει η αποδοχή μετά από το Δ.Σ. – θα μας δοθεί η δυνατότητα να δημοπρατήσουμε έργα κοντά στα € 4.000.000 που αφορούν αποχέτευση ακαθάρτων σε Καλλιθέα, Νεάπολη, Αγιάννα και στη συνοικία που είναι πίσω από τις φυλακές, ενώ θα γίνουν και κάποιες επεμβάσεις με κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Νεάπολης όπου μια συγκεκριμένη περιοχή πλημμυρίζει συνέχεια. Συμπληρωματικά, θα γίνει αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην Αρχαία Κόρινθο με άριστα υλικά και θα γίνουν και κάπου 4χλμ. δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: