6.5.09


Οι έμποροι της Κορινθίας μπορεί να νιώθουν την οικονομική κρίση καλά στο «πετσί τους», μπορεί να περίμεναν τις γιορτές που πέρασαν αύξηση των εσόδων τους, ωστόσο στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Κιάτο με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, απέδειξαν πως πέρα από τις διαπιστώσεις που απογοητεύουν πολλές φορές, ξέρουν να προτείνουν και λύσεις για την έξοδο από την κρίση και την βελτίωση της εικόνας της Κορινθίας. ( από άποψη οικονομική, τουριστική, πολιτιστική κλπ).
Αυτό έγινε πριν από έναν περίπου μήνα στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κιάτο όπου οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων του Νομού, συμμετέχοντας στην σύσκεψη, κατέθεσαν ποτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και κυρίως για την προσέλκυση κόσμου στην Κορινθία . Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Β. Παγώνης, ο ειδικός Γραμματέας κ. Κ. Σαραντάκος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου κ. Δήμος Λάσκας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου κ. Δημήτρης Μαυρέας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου κ. Χρ. Ζάρρος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων κ. Μιχ. Κλώνος και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των παραπάνω Εμπορικών Συλλόγων. Εγγράφως κατέθεσε τις απόψεις του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας κ. Αριστοτέλης Καλλής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΓΩΝΗΣ:

«ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΚΑΜΨΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ»

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε για το θέμα αυτό με τους κ.κ Παγώνη , Λάσκα, Μαυρέα και Κλώνο . Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, στην πρόσκληση που απηύθυναν, ανταποκρίθηκαν όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της Κορινθίας.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία και τις διαβουλεύσεις που διήρκεσαν έναν μήνα περίπου, οριστικοποιήθηκαν οι θέσεις του εμπορικού κόσμου για την αντιμετώπιση της οικονομικής δυσκαμψίας και την εξεύρεση λύσεων για την τόνωση της αγοραστικής κίνησης και την ανάπτυξη του νομού, βραχυπρόθεσμα» είπε ο κ. Παγώνης.
Επεσήμανε ωστόσο ότι η Ομοσπονδία θα επανέλθει στο μέλλον και με προτάσεις που θα αφορούν στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και ότι παρόμοιες ενέργειες και συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν και στους 10 νομούς της περιφέρειας.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΣΚΑΣ:

«ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ
ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ»

«Η σύσκεψη στο Κιάτο έγινε με σκοπό να καταθέσουμε προτάσεις σχετικά με το τι μπορεί να γίνει άμεσα και από κοινού προκειμένου να προσελκύσουμε κόσμο στην Κορινθία και να συμβάλουμε στην οικονομική ανάπτυξη των πόλεων του νομού» δήλωσε στην «Η.Κ». ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ

Συγκεκριμένα πρόκειται για τρεις προτάσεις, με τις οποίες δήλωσαν απόλυτα σύμφωνοι και οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Κιάτου και Αγίων Θεοδώρων, μιλώντας στην «Η.Κ»., και οι οποίες αφορούν:

-Στην πραγματοποίηση διαδοχικών εκδηλώσεων στις διάφορες πόλεις του Νομού, με σκοπό την παραμονή του επισκέπτη στην περιοχή για κάποιες ημέρες.
-Στην ενημέρωση τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων με φυλλάδια, σχετικά με τα “σημεία αναφοράς” του Νομού.
-Στην πρόταση δημιουργίας μιας γραμμής πλοίου που θα εκτελεί καθημερινά το δρομολόγιο Κόρινθος-Ιτέα, προκειμένου να υπάρχει άμεση σύνδεση και να επισκέπτονται οι τουρίστες από τους Δελφούς τους αρχαιολογικούς χώρους της Κορινθίας, όπως είναι η Αρχαία Κόρινθος και η Αρχαία Σικυώνα.

Όπως ανέφερε ο κ. Λάσκας, οι παραπάνω προτάσεις θα μεταφερθούν και στο Επιμελητήριο Κορινθίας προκειμένου να εξεταστούν και να γίνουν κινήσεις ώστε να προλάβουν οι αρμόδιοι και τη φετινή τουριστική σεζόν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΕΑΣ:

«ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ
Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΚΑΙ
Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ»

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου κ. Δημήτρης Μαυρέας από την πλευρά του δήλωσε στην «Η.Κ» ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και πως υπήρξε ομοιογένεια στις απόψεις των Προέδρων. Υπογράμμισε και ο ίδιος ότι στόχο αποτελεί η προσέλκυση τουρισμού στην Κορινθία, μέσα από την αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου της Σικυώνας, του Κάστρου της Αρχαίας Κορινθίας, των πανέμορφων – όπως επεσήμανε – παραλιών του Νομού, της καλής αγοράς, των προσιτών τιμών και των υψηλών υπηρεσιών που προσφέρουν οι επιχειρήσεις της περιοχής στους χώρους εστίασης.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΜΕ
ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΝΑ
ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ»

Αναφέρθηκε ακόμη στις ορεινές αποδράσεις που προσφέρει το βουνό των Αγίων Θεοδώρων, στην πλαζ του Λουτρακίου αλλά και την μεγαλύτερη παραλία του Νομού που βρίσκεται στο Κιάτο, στο Πευκοδάσος του Ξυλοκάστρου, το Αρχαίο Θέατρο και το Μουσείο του Βασιλικού και τόνισε ότι αναμένουν να προσελκύσουν στην περιοχή όχι μόνο εσωτερικό αλλά και εξωτερικό τουρισμό, καθώς και ότι η επόμενη κίνηση των Προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων θα είναι η παρότρυνση των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων αλλά και της Νομαρχίας, προκειμένου να αναλάβουν και αυτοί με τη σειρά τους τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες.

Ο κος Αριστοτέλης Καλλής, ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας απέστειλε την παρακάτω επιστολή:

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΜΕΑΣ
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

«Ανταποκριθήκαμε θετικά στο κάλεσμα του νέου αξιόλογου προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου του Β. Παγώνη με θέμα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέσω της τουριστικής ανάπτυξης του Ν. Κορινθίας, με βραχυπρόθεσμο στόχο την τόνωση της αγοράς εν όψιν του καλοκαιριού. Εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος Νεμέας πιστεύουμε ότι ο Νομός Κορινθίας πρέπει κυρίως να ασχοληθεί με την αξιοποίηση – ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών μας χώρων. Ο πολιτισμός είναι εκείνος που θα φέρει την κυρίως ανάπτυξη κα αυτό γιατί όλος ο Ν. Κορινθίας από τις πόλεις μας έως τα μικρότερα χωριά είναι συνδεδεμένα με την ιστορία. Επίσης το φυσικό κάλλος του Νομού μας είναι ένα ακόμη στοιχείο αναφοράς για την προοπτική ανάπτυξης μας.
Όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ούτε εθνικός σχεδιασμός για τον τουρισμό, αλλά ούτε και σε επίπεδο Νομού. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα που οδηγεί συνήθως σε πολλές μεμονωμένες ενέργειες οι οποίες δεν έχουν το ποθούμενο αποτέλεσμα. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί σε επίπεδο Νομού ένα συντονιστικό όργανο αλλά και σε επίπεδο δήμων ένα, ας το ονομάσουμε δευτεροβάθμιο όργανο, με μοναδικό μέλημα τον Τουρισμό και τα προβλήματα τα οποία συνδέονται με αυτόν. Τα μέλη του κάθε οργάνου θα απαρτίζονται από αντιπροσώπους όλων εκείνων που εμπλέκονται σε θέματα Τουρισμού – Πολιτισμού (Νομαρχία – Δήμοι – Εμπορικές Οργανώσεις – Πολιτιστικές – Οικολογικές Οργανώσεις – Ομάδες Εθελοντών – Κινήσεις πολιτών – Νεολαιίστικες Οργανώσεις – Αρχαιολογική Υπηρεσία – ΚΤΕΛ – Επιμελητήριο – Αστυνομική Διεύθυνση – Αντιπρόσωποι Κέντρων Υγείας κ.α).
Η συγκεκριμένη όμως περίοδος είναι ήδη αργά για να προβούμε σε ολοκληρωμένες ενέργειες γιατί το καλοκαίρι είναι «προ των πυλών». Αυτό που μπορεί να γίνει τώρα είναι διορθωτικές κινήσεις και μια διαφημιστική καμπάνια μέσω Νομαρχίας και Επιμελητηρίου, όπως και η έκδοση ενός κοινού εντύπου με όλες τις εκδηλώσεις του Νομού της καλοκαιρινής περιόδου. Τέλος θα πρέπει να συντονιστούν σε επίπεδο Νομού οι μεταφορές μέσω ΚΤΕΛ με περισσότερα δρομολόγια, οι αρχαιολογικοί χώροι να έχουν διευρυμένο ωράριο, οι μη αξιοποιημένοι αρχαιολογικοί χώροι να καθαριστούν, οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, η ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων και της Τουριστικής Αστυνομίας, ο έλεγχος τιμών και κέντρων εστίασης και τέλος η καλύτερη στελέχωση των Κέντρων Υγείας είναι ενέργειες τουλάχιστον σε πρώτη φάση που εγγυώνται για τις καλές εντυπώσεις ενός ξένου επισκέπτη.»

Αριστοτέλης Γ. Καλλής
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας

ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΘΟΥΝ ….

Όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη δήλωσαν ότι έχουν σκοπό να ξαναβρεθούν, με την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, για να εξετάσουν τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.
Είναι πάντως γεγονός πως οι προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και καιρό αλλά και όσες πρόκειται να γίνουν , αν γίνουν συντονισμένα και με την συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προώθησης του τουριστικού προϊόντος σε επίπεδο του Νομού, δεν μπορεί παρά να φέρουν ένα καλό για το νομό αποτέλεσμα.
Κοινή διαπίστωση στην σύσκεψη του Κιάτου ήταν πως θα πρέπει να συγκροτηθεί ένα όργανο, στο οποίο να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή εκτός από την Ομοσπονδία, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η ΤΕΔΚ Κορινθίας, οι Δήμοι, το Επιμελητήριο, οι επαγγελματικοί φορείς των ασχολούμενων με το εμπόριο και τον τουρισμό κ.ά.
Σκοπός του οργάνου αυτού θα είναι:
Η δημιουργία ενός «Οδικού Χάρτη», ο οποίος να περιγράφει όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ο Νομός στον επισκέπτη του.
Ο σχεδιασμός και κυριότερα ο συντονισμός διαφόρων εκδηλώσεων πολιτισμού, αθλητισμού κλπ, ώστε να αποτελούν ένα ολοκληρωμένο αλληλοσυμπληρούμενο σύνολο και να μη δρουν ανταγωνιστικά μεταξύ τους.
Ο σχεδιασμός ολοκληρωμένης και συνολικής πρότασης προβολής του Νομού Κορινθίας.
Η εξεύρεση των κατάλληλων πόρων για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, κυρίως με την ορθολογική, στοχευμένη και άριστη διαχείριση των ήδη δεσμευμένων προς αυτό το σκοπό πόρων των διαφόρων φορέων.
Η έρευνα στην αγορά για την εξεύρεση των κατάλληλων συμβούλων, για τη δημιουργία της διαφημιστικής προβολής και προώθησης του Νομού, τη συγκρότηση του προγράμματος αυτής και την άμεση υλοποίησή του.
Ο σκοπός είναι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα της άμεσης προσέλκυσης τουριστών-παραθεριστών, ιδίως από την Αθήνα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως «αιμοδότες» της οικονομίας του Νομού και θα συμβάλλουν, ώστε να μετριαστούν τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση και να μπει ο Νομός σε τροχιά ανάπτυξης. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να μπουν στην άκρη οι ατομικές, μεμονωμένες ενέργειες. Χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία όλων, σύμπνοια και συντονισμός.
«Οι έμποροι, οι οποίοι ανέκαθεν αποτελούν το δυναμικό, πρωτοπόρο κομμάτι της κοινωνίας, το τμήμα εκείνο που αναλαμβάνει τα επενδυτικά ρίσκα και υλοποιεί σχέδια ανάπτυξης, δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι για τις συνεργασίες, αλλά και τις δεσμεύσεις που χρειάζονται να γίνουν, ώστε να ανακάμψει το σύνολο της οικονομίας του Νομού Κορινθίας.» τονίστηκε χαρακτηριστικά στο τέλος της σύσκεψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: