22.2.10


Την δική του τοποθέτηση πάνω στο θέμα που παίρνει διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες και έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις μειοψηφίας, φορέων αλλά και πολιτών στην Κόρινθο και δεν είναι άλλο από την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να γκρεμίσει την παλιά δημοτική αγορά της πόλης και στη θέση της να ανεγείρει ένα σύγχρονο εμπορικό κτίριο, έκανε πριν από λίγες ημέρες και ο υποψήφιος δήμαρχος Κορινθίων, Παναγιώτης Λούμπας, ο οποίος, μεταξύ άλλων προτρέπει σε εγρήγορση και αγώνα ώστε να μην γκρεμιστεί τελικά το παλιό αυτό κτίριο. Ο κος Λούμπας αναφέρει:

«Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του δήμου Κορινθίων της 12-02-2010, ο δήμαρχος Κορινθίων Αλ. Πνευματικός και η δημοτική ομάδα των παρόντων συμβούλων του πλην του κ. Ι. Βορτελίνου, ψήφισαν το γκρέμισμα του κτιρίου της δημοτικής αγοράς της Κορίνθου.
Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή θα μείνει στην ιστορία του Δ.Σ. ως η πλέον αρνητική απόφαση που ψηφίστηκε ποτέ για την πόλη της Κορίνθου.
Ο κ. Πνευματικός πριν αποφασίσει να γκρεμίσει την δημοτική αγορά, όφειλε να κάνει μια μελέτη ελέγχου στατικότητας του υπάρχοντος κτιρίου, για να γνωρίζουμε εάν το κτίριο της αγοράς αντέχει αναπαλαίωση και προσθήκη ενός ορόφου.
- Εάν αντέχει να προχωρήσουμε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αναπαλαίωση της αγοράς.
- Εάν όχι, να κατασκευάζαμε στη θέση της μια πανομοιότυπη δημοτική αγορά με αυτή του 1907.
ΔΕΝ ΤΟ ΈΠΡΑΞΕ!!!
- Αντ’ αυτού τι κάνει ο κ. Πνευματικός;
Γκρεμίζει το κτίριο της αγοράς χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα για την στατικότητα του κτιρίου και προτείνει την κατασκευή ενός ογκοδέστατου γυάλινου κτιρίου, δύο υπογείων και τεσσάρων ορόφων, του οποίου ο όγκος ένεκα των μεγάλων διαστάσεων του οικοπέδου, θα κρύψει τον ουρανό στο κέντρο της Κορίνθου.
Ένα κτίριο τύπου Mall που καμία σχέση δεν έχει με το κέντρο της Κορίνθου και την ιστορία του.
Ένας τεραστίων διαστάσεων γυάλινος και σιδερένιος όγκος που θα αλλοιώσει ολοσχερώς την φυσιογνωμία της αγοράς.
Ένα κτίριο που καμία θέση δεν έχει στην σημερινή αγορά, αλλά θα μπορούσε καλύτερα να κατασκευαστεί στην Περιφέρεια της Κορίνθου.
«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα περιουσιακά μας στοιχεία» είπε ο κ. Πνευματικός.
Μα ο δήμαρχος με τα έργα του υποθηκεύει το μέλλον της πόλης και πρέπει να είναι προσεκτικός.
Πρέπει να είναι οραματιστής, να έχει αισθητική άποψη και όχι το μόνο που τον ενδιαφέρει να είναι πως θα εξαντλήσει και το τελευταίο εκατοστό του συντελεστή δόμησης.
Ο δήμαρχος δεν εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά στοιχεία του δήμου, γκρεμίζοντας την ιστορία και τις μνήμες της πόλης μας.
Δεν είναι διατηρητέο κτίριο η αγορά, είπε ο κ. Πνευματικός.
Μα είναι διατηρητέο στις μνήμες μας, στην καρδιά μας.
Δεν είναι διατηρητέο, αλλά μπορεί να αναπαλαιωθεί και να δώσει ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα.
Δεν έχει ιστορικότητα αυτό το κτίριο, είπε ο κ. Πνευματικός.
Μα λέγοντας αυτά, αρνείται την ίδια ιστορία της Κορίνθου.
Ο κ. Πνευματικός είναι περαστικός από την θέση του δημάρχου, όπως άλλωστε όλοι οι δήμαρχοι.
Δεν πρέπει λοιπόν να γκρεμίσει την δημοτική αγορά.
Δεν έχει το δικαίωμα να την γκρεμίσει, διότι στο προεκλογικό του πρόγραμμα, μιλούσε για πλήρη ανακατασκευή και αναπαλαίωση της αγοράς.
Πως λοιπόν τώρα θα την γκρεμίσει, αφού προεκλογικά είχε δεσμευτεί για το αντίθετο;
Πήρε αυτή την απόφαση στο στυλ του «αποφασίζω και διατάζω».
Δεν έκανε δημόσια διαβούλευση, δεν άκουσε την τοπική κοινωνία, ούτε τους φορείς της πόλης μας.
Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή του κ. Πνευματικού και της δημοτικής του πλειοψηφίας, δηλαδή να γκρεμίσει το κτίριο της σημερινής δημοτικής αγοράς, είναι ένα «έγκλημα» κατά της πόλης της Κορίνθου και για αυτό σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε αυτή την πρόταση.
Εγώ σήμερα κάνω έκκληση στον Κορινθιακό λαό να μην αφήσει την σημερινή δημοτική Αρχή του κου Πνευματικού να γκρεμίσει την δημοτική αγορά.
Πρέπει όλοι οι Κορίνθιοι να εμποδίσουμε να διαπραχθεί αυτό το ατόπημα κατά της πόλης μας.
Καμία πόλη δεν γκρέμισε την δημοτική της αγορά.
Η δημοτική αγορά πρέπει να αναπαλαιωθεί πλήρως, να προστεθεί ένας όροφος στο ίδιο αρχιτεκτονικό στυλ με το σημερινό με τις καμάρες, οι οποίες έχουν εξαφανιστεί σήμερα από τις άσχημες παρεμβάσεις, να μπει ένα γυάλινο στέγαστρο γύρωθεν ανοικτό και να υπάρξει ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα που θα είναι στολίδι για την πόλη μας».

«ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Ή ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ»

Παράλληλα ο κος Λούμπας απευθύνει πρόταση ώστε να οργανωθεί μια μεγάλη εκδήλωση ή ημερίδα εκδηλώσεων για την Δημοτική Αγορά της Κορίνθου:

«Προτείνω στις δημοτικές παρατάξεις του Δ.Σ. του δήμου Κορινθίων «Ένωση Κορινθίων», «Πόλη μπροστά», στην «Κίνηση Πολιτών», στον Εμπορικό Σύλλογο Κορίνθου, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κορίνθου, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κορίνθου, σε άλλους φορείς αλλά και σε όλους τους Κορίνθιους και Κορίνθιες, να οργανώσουμε όλοι μαζί μια μεγάλη εκδήλωση ή ημερίδα εκδηλώσεων για την Δημοτική Αγορά της Κορίνθου.
Η Δημοτική Αγορά της Κορίνθου, δεν πρέπει να γκρεμιστεί!!! Πρέπει να αναπαλαιωθεί.
Μόνο όλοι μαζί ενωμένοι θα σταματήσουμε τη σημερινή δημοτική Αρχή ώστε να μη διαπράξει αυτό το έγκλημα κατά της πόλης μας.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: