23.2.10


Με ιστορικά στοιχεία θέλησε να απαντήσει, πριν από λίγες ημέρες, ο Δήμος Κορινθίων, σε όσους αμφισβητούν την «πατρότητα» των Ισθμίων, επικαλούμενος τα όσα γράφει ο Αρχαιολόγος κ. Παρασκευάς Νταβαρίνος. Ο Δήμος Κορινθίων αναφέρει τα εξής:

«Ο Δήμος Κορινθίων έχει αποδείξει ότι συμμετέχει στην συζήτηση για την διοικητική μεταρρύθμιση με όρους αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς, μα πάνω απ ΄ όλα με όρους πολιτικού πολιτισμού.
Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς ιστορικού ανοσιουργήματος , που προσβάλει την ιστορία , την μνήμη και τον Ελληνικό πολιτισμό .
Είναι ασύλληπτο ότι με ελαφρά την καρδία επιχειρείται συμψηφισμός ενός διοικητικού σχήματος λίγων δεκαετιών (τ. δήμος Περαχωριτών) με την ιστορία 3.000 χρόνων . Ο Δήμος Κορινθίων θα μιλά πάντα με την γλώσσα των ειδικών . Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και την ιστορία . Για τα Ίσθμια γράφει ο Αρχαιολόγος κ. Παρασκευάς Νταβαρίνος: Με έκπληξη ακούσαμε να διατυπώνεται από τους φίλους Λουτρακιώτες ο ισχυρισμός ότι τα Ίσθμια ανήκαν ΠΑΝΤΑ στο Λουτράκι και δεν έχουν καμία σχέση με την Κόρινθο. Να θυμίσουμε στους αγαπητούς φίλους ότι πρώτα πρέπει να διαβάσουν λίγο Ηρόδοτο, Θουκιδίδη, Ξενοφώντα, Στράβωνα, Παυσανία και , και , και… Και μετά να λένε τέτοια πράγματα!
Γιατί, φίλοι, όπως κατέγραψαν όλοι αυτοί οι Ιστορικοί και μετά επιβεβαίωσαν οι Αρχαιολόγοι, τα Ίσθμια έγιναν από τους Κορίνθιους, όπως και το τείχος (τώρα το λέμε Ιουστινιάνειο), από τον Σίσυφο, βασιλιά της Κορίνθου, που τάφηκε εκεί, οι Κορίνθιοι διοργάνωναν τους Πανελλήνιους Αγώνες –ίσης σημασίας με τους Ολυμπιακούς- και τους διοργάνωναν μέχρι το 146πΧ οπότε η πόλη μας καταστράφηκε από τον βάρβαρο κατακτητή Μόμμιο. Και μετά –μόλις ξαναχτίστηκε η Κόρινθος το 44πΧ- πάλι οι Κορίνθιοι τους ξαναδιοργάνωσαν, όχι εσείς, φίλοι, που και η πόλη σας, από την Κόρινθο δημιουργήθηκε , Θερμές Κορίνθου αποκαλούνταν, αν δεν το ξέρετε. Ο Ισθμός στα Κορινθιακά νομίσματα απεικονίζεται μαζί με το Λέχαιο και τις Κεγχρεές (Μουσείο Βιέννης, Συλλογή Αρχαίων Νομισμάτων). Το Ηραίο, το μεγαλύτερο Ιερό των Κορινθίων ήταν, Κορίνθιοι Μηχανικοί το έφτιαξαν και έφτιαξαν και το εκπληκτικό σύστημα υδροδότησής του. Η Οινόη, το Πείραιον (σημερινή Περαχώρα), η Μαυρολίμνη από Κορίνθιους φτιάχτηκαν και κατοικούνταν. Στο Σχοίνο ναυλοχούσε μοίρα με τις περίφημες Κορινθιακές Τριήρεις.
Να σας θυμίσουμε και τον Δίολκο, που τον έφτιαξε ο Περίανδρος, το πρώτο Μέσο Σταθερής Τροχιάς στον κόσμο; Την διώρυγα που όλοι, μα όλοι, Διώρυγα της Κορίνθου αποκαλούν; Μη μας λέτε λοιπόν τέτοια ανιστόρητα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: