23.5.11



Το Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου πραγματοποίησε εκδήλωση για τους φίλους του μουσείου, επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρα μουσείων, την περασμένη Τετάρτη , 18 Μαϊου.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν αρκετοί πολίτες και από την πολιτική ηγεσία οι κκ. Παπαφωτίου, Παπαγγελόπουλος, Δαλαμαρίνης και ο Κασίμης.
Συζητήθηκαν τα οικονομικά προβλήματα του μουσείου που το έχουν φέρει λίγο πριν το λουκέτο.
Ο κ. Παπαφωτίου είπε ότι τα έργα αναμόρφωσης του μουσείου εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και θα λάβει χρηματοδότηση από εκεί. Ο κ. Παπαγγελόπουλος έθεσε εαυτόν στη διάθεση του μουσείου όσον αφορά στην αρχιτεκτονική του ιδιότητα.

«Η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει αφορμή προβληματισμού

για το μέλλον του λαογραφικού μουσείου της Κορίνθου»

Ο πρόεδρος του μουσείου κ. Σινανιώτης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, αλλά διαβάστηκε το μήνυμά του, στο οποίο ανέφερε:

«Ευελπιστώ ότι η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει αφορμή προβληματισμού για το μέλλον του μουσείου της Κορίνθου. Από την πλευρά μας κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχίσει το μουσείο να λειτουργεί απρόσκοπτα. Πρέπει όμως η τοπική κοινωνία να το «αγκαλιάσει» και να δείξει έμπρακτα την αγάπη του».

«Σήμερα γιορτάζουν οι άνθρωποι που εργάζονται στα μουσεία,
αλλά και εμείς που στηρίζουμε το έργο τους, όπως και οι πόλεις
που έχουν αυτά τα μουσεία»

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος των φίλων του λαογραφικού μουσείου Κορίνθου κ. Τόλης Σταυρόπουλος, λέγοντας:

«Σήμερα γιορτάζουν οι άνθρωποι που εργάζονται στα μουσεία, αλλά και εμείς που στηρίζουμε το έργο τους, όπως και οι πόλεις που έχουν αυτά τα μουσεία.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και μόνο η προσωπική μας επένδυση στον πολιτισμό μπορεί να οδηγήσει σε σύσφιξη των κοινωνικών δεσμών και στην ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.
Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2010. Πρέπει να τονίσουμε ότι λειτουργούμε σε απόλυτη συνεργασία με το ΔΣ του μουσείου. Πραγματοποιήσαμε μια σειρά δραστηριοτήτων όλη τη χρονιά, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας πάνω στα θέματα του μουσείου. Επικοινωνήσαμε καταρχήν με όλους τους πολιτικούς άρχοντες και τους ενημερώσαμε για τα μουσειακά θέματα, ώστε να βοηθήσουν στην επίλυσή τους.
Επίσης φροντίσαμε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες μοιραστήκαμε νέες απόψεις και προσεγγίσεις με τον κόσμο.
Όπως η βραδιά μουσείου και μουσικής, βοηθήσαμε το μουσείο στη διοργάνωση και τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας πολιτιστικής κληρονομιάς, επίσκεψη στο μουσείο Μπενάκη με τη συμμετοχή πολλών από εσάς. Στηρίξαμε τη διοργάνωση της έκθεσης «Παιχνίδια από τα παλιά». Κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας τον Ιανουάριο.
Η πιο σημαντική συνεισφορά του σωματείου όμως ήταν η κάλυψη τεσσάρων σχεδόν μηνών μισθοδοσίας και άλλων δαπανών. Το μουσείο είναι σε άσχημη οικονομική θέση και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε να φέρουμε το μουσείο στο κέντρο του ενδιαφέροντος.»

«Τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία, αποτελούν

τον πρώτο άξονα προτεραιότητάς μας»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου:

«Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη.
Στο πλαίσιο της πολιτικής μας, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία, αποτελούν τον πρώτο άξονα προτεραιότητάς μας.
Πρέπει να επιβραβεύσουμε το ελληνικό τμήμα του διεθνούς συμβουλίου μουσείων για την πρωτοβουλία τους από το 1997 για την παγκόσμια καθιέρωση της σημερινής ημέρας, ώς μέρα εορτασμού των μουσείων.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε την πρωτοβουλία, το άγχος και τις θυσίες που έκανε η δωρήτρια του μουσείου, Αλκμήνη Γαρταγάνη - Πετροπούλου για να εγκαταστήσει το λαογραφικό μουσείο της Κορίνθου. Όπως και στο δήμο Κορινθίων και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας που συμπαραστάθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια ανέγερσης του κτιρίου.
Επίσης πρέπει να ευχαριστήσουμε όσους υπηρετούν το μουσείο, τους διακονούντες αυτό. Αγωνίζονται και το στηρίζουν, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

«Το μουσείο έχει μεγάλη αξία για την τοπική κοινωνία»

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαφωτίου είπε:

«Το μουσείο έχει μεγάλη αξία για την τοπική κοινωνία. Και αυτή η αξία επηρεάζει όλη την πατρίδα μας στο πλαίσιο του δικτύου των μουσείων. Τα μουσεία διαδραματίζουν τεράστιο κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο. Επίσης συμβάλλουν στην οικοδόμηση της φυσιογνωμίας του τόπου, αλλά φυσικά και στην ανάπτυξη του πολιτισμού.
Τα μουσεία συνιστούν θεσμούς που πρέπει να είναι ανοιχτοί στην κοινωνία για να αναπτύξουν το ρόλο τους στην αειφόρο τοπική και Περιφερειακή ανάπτυξη. Το σύνολο των μουσείων συνειδητοποιεί τον κοινωνικό του ρόλο και διευρύνει τις δράσεις του. Εξελίσσεται σε ένα εργαλείο συνεχούς δια βίου μάθησης και ψυχαγωγίας. Έχει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με την κοινότητα, με την οποία έχει δυνατούς δεσμούς.
Πέρα από την κλασική επιστημονική διαχείριση, συντήρηση και επέκταση του αποθέματος εκθεμάτων θα πρέπει να στοχεύσουν στο κοινό. Ειδικά αυτή την περίοδο που οι στατιστικές αποκαλύπτουν μείωση 23% στην επισκεψιμότητα και κατά 31,3% στις εισπράξεις τους.

«Χρειάζονται ενέργειες μουσειακού marketing»

Χρειάζονται ενέργειες μουσειακού marketing. Ενέργειες, εκδηλώσεις, ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Όλα αυτά εξοικειώνουν το κοινό με την ανακάλυψη της σύγχρονης τέχνης. Τα μουσεία πρέπει να βγουν από τα εθνικά σύνορα και από τον εαυτό του.
Τα μουσεία τώρα συνεργάζονται με άλλα μουσεία αλλά και με άλλους φορείς, όπως εκπαιδευτικούς, πρεσβείες και άλλα. Γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και έργα τέχνης. Συμμετοχές σε σεμινάρια προβολής της ελληνικής τέχνης. Επίσης παρατηρείται κινητικότητα από τη μεριά των βιβλιοθηκών μαζί με τα μουσεία.
Η σύνδεση του μουσείου με την πόλη και με τους πολίτες και η ένταξη αυτού στα κοινωνικά δρώμενα, είναι απολύτως απαραίτητη. Τα εκθέματα του μουσείου αποτελούν τεκμήρια και μαρτυρίες του χαρακτήρα της πόλεώς μας από την ίδρυσή της. Είναι η συνέχεια της πόλης. Η θέση του μουσείου στο παράλιο τμήμα της πόλης προσφέρει μεγάλες δυνατότητες, μαζί με άλλους πόλους όπως το λιμάνι, το πανεπιστήμιο, η στρατιωτική λέσχη.
Οι νέες τεχνολογίες της πληροφορικής προσφέρουν δυνατότητες ψηφιοποίησης συλλογών, διαδραστικές εφαρμογές, δυναμικές ιστοσελίδες και πλήθος άλλες που ανοίγουν νέες προοπτικές για το μουσείο.
Το ζητούμενο είναι η οικονομική του αυτάρκεια. Χρειάζεται πόρους, τη συμμετοχή των πολιτών, των φορέων και των εργαζομένων. Μόνο έτσι θα αντέξει.
Εμείς σαν Περιφέρεια Πελοποννήσου καταλήξαμε σε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του μουσείου και ει δυνατόν στην ένταξή του σε κάποια προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη από την πλευρά του μουσείου μια μουσειολογική μελέτη. Αν εξασφαλιστεί αυτή είναι στο χέρι της Περιφέρειας να προχωρήσει. Υπάρχει η πολιτική βούληση γι’ αυτό.»

«Η σημερινή μέρα είναι μέρα γιορτής αλλά και στοχασμού

για την ύπαρξη και το μέλλον του μουσείου»

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα η κ. Μαρία Μέξια, διευθύντρια του μουσείου και στην ομιλία της ανέφερε τα εξής:

«Πράγματι υπάρχει η θέληση από το Υπουργείο πολιτισμού για την πραγματοποίηση της μελέτης που ανέφερε ο κ. Παπαφωτίου.
Η σημερινή μέρα είναι μέρα γιορτής αλλά και στοχασμού για την ύπαρξη και το μέλλον του μουσείου. Σήμερα όλοι εσείς με την παρουσία σας δηλώνετε την ανάγκη ύπαρξης του μουσείου. Το μουσείο μας δείχνει πως βρεθήκαμε εδώ. Πολλοί πολίτες και εκπαιδευτικοί υπογράφουν την ανάγκη για ενδυνάμωση του μουσείου μας. είναι πάνω από 200.
Τα περισσότερα μουσεία είναι ιδιωτικά και δημιουργήθηκαν από εμπνευσμένους ανθρώπους.
Η ιδρύτρια του μουσείου μας εντόπισε την έλλειψη της περιοχής μας στον τομέα αυτό. Τα πρώτα 20 χρόνια το μουσείο κάλυπτε τις πάντα περιορισμένες δαπάνες του από εισοδήματα που προέρχονταν από μια περιορισμένη επιχορήγηση του υπουργείου πολιτισμού, από επιχορηγήσεις του δήμου Κορινθίων, από το κληροδότημα της ιδρύτριας και από διάφορες δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών.
Σήμερα όμως δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις παλιές δραστηριότητες. Υπάρχει δραματική μείωση των εσόδων του μουσείου. Περικοπές στο κονδύλι από το υπουργείο, μειωμένα έσοδα από τα ακίνητα του κληροδοτήματος της ιδρύτριας, λόγω παλαιότητας. Έτσι το μουσείο αδυνατεί να καλύψει ακόμη και τις πάγιες ανάγκες του. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα του μουσείου. Το κράτος αδυνατεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του απέναντι στα μουσεία. Ακούγεται ως δίλημμα ότι αν έχει κάποιος να επιλέξει το κλείσιμο ενός μουσείου ή ενός νοσοκομείου. Νομίζω ότι τέτοιο δίλημμα δεν υπάρχει αφού δεν μπορείς να επιλέξεις αν θα δώσεις σε ένα βρέφος μόνο τροφή ή μόνο οξυγόνο.
Ο άνθρωπος έχει ανάγκες που δεν μπορούν να μπουν κάτω από τέτοια ψευτοδιλήμματα και δεν μπορούμε να μετράμε όλες μας τις ενέργειες με οικονομικούς όρους. Σας καλούμε όλους να πιστέψετε στο έργο και στο όραμα του μουσείου και να συμμετάσχετε ενεργά στην πραγματοποίησή του. Να είστε σίγουροι ότι αυτό θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη και για τους άλλους.
Έχει αυξηθεί πολύ η επισκεψιμότητά του, λόγω της εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Έχουμε προχωρήσει στον σχεδιασμό προμελέτης, σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού, για την ανακαίνισή του. Έχει προβλεφθεί για τον τρίτο όροφο που είναι κενός σήμερα, στέγαση της βεράντας και αξιοποίηση αυτού του χώρου. Εκεί θα δημιουργηθούν χώροι εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, χώροι βιβλιοθήκης για τους μαθητές, ερευνητές και φοιτητές και ένας μικρός χώρος αναψυχής που θα αξιοποιεί τη θέα στον Κορινθιακό κόλπο.
Για τον πρώτο και δεύτερο όροφο εκτελείται μουσειολογική μελέτη για τον επανασχεδιασμό και την επανέκθεση των εκθεμάτων με έμφαση στην τοπική ιστορία και κατόπιν για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Το ισόγειο θα αναδιοργανωθεί. Ο κύριος χώρος θα φιλοξενήσει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, σεμινάρια. Ένα μέρος του ισογείου θα χρησιμοποιηθεί για πωλητήριο, εκδοτήριο αλλά και για χώρους υγιεινής.
Θα γίνει ένας χώρος που θα μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα και οικονομικά στις εκάστοτε ανάγκες.
Έτσι θα είναι ένας πολυχώρος πολιτισμού μέσα στην πόλη. Για παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και για συζητήσεις. Όπως τα σεμινάρια ανοιχτού πανεπιστημίου που γίνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Από την άλλη πλευρά πρέπει να σκεφτούμε και τους επισκέπτες της πόλης μας. Έρχονται σε μας και μας ρωτούν πάντα να τους υποδείξουμε τι άλλο μπορούν να κάνουν μέσα στην πόλη. Τι άλλο έχουμε εκτός από τη βιβλιοθήκη και τον Απ. Παύλο;
Εμείς προτείνουμε να διοργανώνονται εκδρομές με τα πόδια ή με ποδήλατα. Επισκέψεις στο μουσείο, στη βιβλιοθήκη, στο ναό του Απ. Παύλου, στο εμπορικό κέντρο, αλλά και σε καταστήματα εστίασης όπως στα Καλάμια. Αλλά και σε μέρη της πόλης που έχει αρχιτεκτονικές και αισθητικές ιδιαιτερότητες. Όσο και αν έχουμε συνηθίσει ή μας βολεύει να πιστεύουμε ότι ζούμε σε μια απρόσωπη πόλη.
Το μουσείο και η πόλη δεν μπορούν να επαφίενται πλέον σε προσωπικά οράματα, πρέπει να μπουν στον πολιτικό σχεδιασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.»

«Θα είμαι στη διάθεσή σας , σαν αρχιτέκτονας»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος όπως δήλωσε μίλησε στη θέση του κ. Δέδε που δεν μπορούσε να παραστεί στην εκδήλωση και είπε:

«Οι προτάσεις που ακούστηκαν ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Πάντοτε πίστευα ότι τα μουσεία δεν έπρεπε να έχουν χαρακτήρα μαυσωλείου και ειδικά τα μουσεία που έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο δημιουργικά.
Θεωρώ ότι οι σκέψεις για την αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου, είναι μια τεράστια ευκαιρία.
Με λύπησε η έλλειψη χρημάτων, αλλά δεν με ξάφνιασε. Η ΕΕ καλύπτει κάποιο ποσοστό για τις εργασίες για τις οποίες μιλάμε. Και εγώ μπορώ να σας υποσχεθώ ότι οπουδήποτε μπορώ να φανώ χρήσιμος σαν αρχιτέκτονας, θα είμαι στη διάθεσή σας.»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΦΑΡΜΑΚΗ – ΓΚΕΚΗ:

«ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ:
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη , σε άρθρο της σχετικά με τη διεθνή ημέρα των μουσείων, ανέφερε:

«Η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων, αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία προκειμένου το ενδιαφέρον όλων να στραφεί στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε χώρας.
Από το 1977, όταν και καθιερώθηκε η 18η Μαίου ως ημέρα εορτασμού από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, αποτέλεσε μια αφορμή για την ανάπτυξη σημαντικών πολιτιστικών δρώμενων και μια ξεχωριστή ευκαιρία για όλους εμάς να αντιληφθούμε τον εξέχοντα ρόλου που επιτελούν.
Στην όλη διαδικασία συνέβαλλε ουσιαστικά και η επιλογή μιας συγκεκριμένης θεματικής κάθε χρόνο, ώστε να αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές του χθες, αλλά και του σήμερα. Θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την λαογραφία, την ιστορία, τα γράμματα, τις τέχνες, αλλά και σύγχρονα ζητήματα όπως το περιβάλλον, οι νέοι και ο τουρισμός, είναι ορισμένες μόνο από τις πτυχές που κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί με την ευκαιρία του εορτασμού.
Φέτος η θεματική «Μουσεία και Μνήμη» που έχει επιλεγεί στοχεύει στην επισήμανση προς τον επισκέπτη ότι το μουσείο δεν αποτελεί ένα κτήριο-έκθεση απρόσωπων αντικειμένων μιας άλλης εποχής, αλλά μια σύγχρονη κιβωτό που κρατά ζωντανές μέσα στο χρόνο τις μνήμες ενός λαού. Η συμβολή των Μουσείων δεν έγκειται απλά και μόνο στην συντήρηση της μνήμης του χθες, αλλά διασφαλίζει την συνέχεια της πολιτισμικής μας ταυτότητας και προσφέρει τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μπορέσουν οι ίδιοι να συμβάλλουν στην προαγωγή του σύγχρονου πολιτισμού.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 2010, τα Μουσεία παρουσίασαν σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητάς τους, επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους ρόλο.
Στη συγκεκριμένη διαδικασία οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να διαδραματίσουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο. Η χώρα μας διαθέτει μια τεράστια πολιτιστική παράδοση και ως εκ τούτου είναι εύλογη η παρουσία διαφόρων τοπικών χαρακτηριστικών, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν και να αναδειχθούν, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές. Η Κορινθία αποτελεί ένα τόπο με πλούσια πολιτιστική παράδοση και ιστορία που ανατρέχει στο βάθος των αιώνων. Μια παράδοση στην οποία οι πολίτες της πρέπει να είναι ενεργοί μέτοχοι, γνωρίζοντάς την μέσα από τα εκθέματα των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου οι ίδιοι να αποτελέσουν φορείς διάδοσής τους στους επισκέπτες και στις νεώτερες γενναίες.
Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα για άλλη μια φορά να επισημάνω την ανάγκη της επιστροφής των δύο κούρων της Τενέας, στη γενέθλια γη της Κορινθίας, ώστε να εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, το οποίο διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές προκειμένου να υποστηρίξει πλήρως την έκθεση και προβολή των σημαντικών αυτών πολιτιστικών θησαυρών.
Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ημέρα πρέπει να αποτελέσει για όλους μας ένα ερέθισμα προκειμένου να έρθουμε σε επαφή και να κατανοήσουμε την τεράστια κληρονομιά που διαθέτουμε, την οποία πρέπει, όχι μόνο να παθητικά να θαυμάζουμε, αλλά και ενεργά να διαφυλάξουμε. Τα Μουσεία αποτελούν τον θεματοφύλακα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έναν φάρο γνώσης και διατήρησης της ταυτότητάς μας.»

Ρεπορτάζ: Τ. Καραβούλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: