26.5.11

Στον απόηχο των έντεκα νέων φορολογικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση τη Δευτέρα, μιλήσαμε την Τρίτη με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Κορίνθου, κ. Θανάση Κόρκα , ο οποίος όταν τον ρωτάμε για το μέλλον της αγοράς μας λέει : «Εδώ χάνουμε τη χώρα, πως είναι δυνατόν να κρατήσουμε την αγορά;»

Δημοσιογράφος: Κάντε μας ένα σχόλιο για τους ελέγχους που γίνονται στα καταστήματα της Κορίνθου τον τελευταίο καιρό.

Κόρκας: Γίνονται έλεγχοι από το ΣΔΟΕ οι οποίοι στις μέρες που περνάνε και σε μαγαζιά που είναι έτοιμα να κλείσουν, καταντούν πολύ πιεστικοί. Είναι υπερβολή, διότι ακόμη και τα περίπτερα πια κόβουν αποδείξεις. Η αγορά έχει «στεγνώσει», οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγάλουν τα έξοδα τους και ο έλεγχος από την εφορία σε κάνει απλά να νοιώθεις ακόμη χειρότερα.
Από την άλλη μεριά υπάρχουν δεκάδες πλανόδιοι που δεν κόβουν αποδείξεις φυσικά και δεν τους ελέγχει κανείς.

Δημοσιογράφος: Πως είναι η κίνηση στην αγορά της Κορίνθου;

Κόρκας: Πεσμένη. Και με όλα αυτά που ακούμε περί νέων μέτρων γίνεται ακόμη χειρότερη. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει έτσι. Όταν ανεβάζει τον ΦΠΑ από 13% στο 23% ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης. Εδώ έχουμε φτάσει να είναι το κράτος εναντίον του έθνους.
Δηλαδή θα αυξηθούν με φόρο πολυτελείας το γάλα, το ψωμί, τα ζαρζαβατικά. Τα αναψυκτικά. Που είμαστε μια χώρα διακοπών και θέλουμε να έρθει ο επισκέπτης και να αγοράσει αναψυκτικό. Δηλαδή, θέλουμε να τους διώξουμε όλους;

Δημοσιογράφος: Τι έχει γίνει με την πρωτοβουλία του συλλόγου να συζητήσει με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων ώστε να μειώσουν τα ενοίκια;

Κόρκας: Κάναμε κάποιες κινήσεις, αλλά δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι ιδιοκτήτες δεν πείθονται. Κρατούν τα ενοίκια ψηλά και δεν καταλαβαίνουν ότι κάθε μαγαζί που κλείνει δεν θα ξανανοικιαστεί ποτέ. Καλύτερα είναι να παίρνει λιγότερο μίσθωμα, παρά καθόλου.
Σαν αποτέλεσμα φεύγουν οι καταστηματάρχες, μεταφέρονται αλλού και μετά τον πιάνει ο παλιός ιδιοκτήτης που δεν δεχόταν μείωση του μισθώματος και του λέει, γύρνα πίσω με το μίσθωμα που μου πρότεινες. Αυτό βέβαια το κάνει επειδή πραγματοποιεί έρευνα αγοράς και ανακαλύπτει ότι το κατάστημα θα μείνει ανοίκιαστο. Αλλά ο καταστηματάρχης δεν μπορεί να κάνει πίσω γιατί έχει κάνει συμφωνία αλλά και έξοδα για τη μεταφορά.
Εμείς είπαμε να μειώσουν τα ενοίκια έστω για έναν χρόνο για να δούμε τι θα γίνει.

Δημοσιογράφος: Οι πεζόδρομοι βοηθούν την αγορά;

Κόρκας: Η αγορά έχει γενικό πρόβλημα, δεν έχει πρόβλημα με τους πεζόδρομους. Βλέπω ότι όσοι έρχονται από αλλού και βλέπουν το έργο, τους αρέσει. Δεν έχω ακούσει αρνητικό σχόλιο από κανέναν.
Θα έπρεπε να έχουν γίνει κάποια άλλα έργα βοηθητικά, όπως χώροι στάθμευσης, καλύτερη συγκοινωνία, αλλά αυτά τα έχουμε πει πολλές φορές. Όμως δεν μπορούμε να απαξιώνουμε το έργο.

Δημοσιογράφος: Τα κρουαζιερόπλοια βοηθούν καθόλου την αγορά;

Κόρκας: Έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρχει ένα κιόσκι υποδοχής. Να τους δίνουμε έναν χάρτη που να λέει ότι μπορούν να πάνε στην Αρχαία Κόρινθο, στον Ισθμό, στις Μυκήνες, στο Λουτράκι, κάπου να φάνε, να πιουν ένα ούζο. Αυτό δεν υπάρχει και οι άνθρωποι δεν ξέρουν που να πάνε.
Έχουμε μιλήσει με τον δήμαρχο για να κατασκευαστεί ένα info kiosk, αλλά και ο δήμος με όλα αυτά τα περί Καλλικράτη έχει καθυστερήσει σε κονδύλια και υπηρεσίες.

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το μέλλον της αγοράς;

Κόρκας: Δεν υπάρχει μέλλον για το ίδιο το κράτος. Τα ακούμε κάθε μέρα στις ειδήσεις. Θέλουμε να γίνει ανάπτυξη, αλλά όταν αυξάνονται οι φόροι στα αναψυκτικά, στα τσιγάρα, στα τέλη κυκλοφορίας, τι περιμένουμε; Ποιος θα έρθει να επενδύσει εδώ, όταν εμείς τους διώχνουμε; Ποιος θα εμπιστευτεί αυτό το κράτος;
Το μόνο που θέλω να πω και το μόνο που μπορεί να σώσει ό,τι έχει απομείνει, είναι να στηρίζουμε τα μαγαζιά της πόλης. Αν ο Κορίνθιος ψωνίζει στην Κόρινθο, όσα χρήματα καταναλώσει, τελικά ξαναγυρνάνε σε αυτόν, είτε είναι ελεύθερος επαγγελματίας είτε υπάλληλος.
Τ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: