30.4.08

Δασική φωτιά στο Δήμο Νεμέας και συγκεκριμένα πλησίον του Αρχαίου Σταδίου, ανήμερα του Πάσχα έθεσε επί ποδός την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου αλλά και τις γειτονικές Πυροσβεστικές υπηρεσίες Κιάτου και Άργους που συνέδραμαν τις προσπάθειες για την κατάσβεση της.
Από την πυρκαγιά καήκαν περίπου 25 στρέμματα δασικής έκτασης ενώ η προσπάθεια των πυροσβεστών εστιάστηκε στο να μην επεκταθεί η φωτιά στο Αρχαίο Στάδιο.
Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν προς το παρόν εξακριβωθεί. Για το συμβάν διενεργεί προανάκριση η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου. Ερωτηθείς πάντως για τη φωτιά ο Διοικητής της Π.Υ. Κορίνθου κ. Δημοσθένης Καβέτσος εξέφρασε την απορία του πως είναι δυνατόν ανήμερα του Πάσχα να βάζει φωτιά κάποιος για να κάψει κλαριά.
Σε ότι αφορά στα τροχαία ατυχήματα , τόνισε ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα και σημείωσε ότι η Πυροσβεστική υπηρεσία είναι σε επιφυλακή και εν όψει της Πρωτομαγιάς.
Με αφορμή μάλιστα την μεγάλη επισκεψιμότητα που αναμένεται στην Κορινθία , την ημέρα αυτή , υπογράμμισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην χρήση πυρός δεδομένου ότι αρκετοί θα θελήσουν να ψήσουν και να γιορτάσουν στην ύπαιθρο. Συγκεκριμένα μας είπε:

«Ανήμερα του Πάσχα εκδηλώθηκε δασική φωτιά στην Αρχαία Νεμέα κοντά στο Αρχαίο Στάδιο , στις 2 περίπου το μεσημέρι.
Στην κατάσβεση πήραν μέρος πυροσβεστικά οχήματα της Π.Υ. Κορίνθου ενώ την προσπάθεια συνέδραμαν Πυροσβεστικά οχήματα από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες Κιάτου και Άργους.
Η πυροσβεστική δύναμη έμεινε στην περιοχή μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα προκειμένου να αποφευχθεί κίνδυνος αναζωπύρωσης.
Από την φωτιά κάηκαν περίπου 25 στρέμματα δασικής έκτασης.
Είχες μια ιδιαιτερότητα ο χώρος , λόγω του Αρχαίου Σταδίου. Εκεί σε ένα μήνα θα διεξαχθούν και αγώνες και υπήρχε ένα πρόβλημα να μην επεκταθεί η φωτιά».

«ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ»

«Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση.
Πιθανώς κάποιος «ανεγκέφαλος» να προσπάθησε να κάψει κλαριά και να του ξέφυγε η φωτιά , όπως γίνεται συνήθως.
Δυστυχώς ορισμένοι δεν συνειδητοποίησαν προφανώς τι έγινε πέρυσι….Εννοείται ότι ο καιρός δεν είναι τόσο κακός, με την έννοια ότι το χορτάρι δεν έχει ακόμα ξεραθεί. Αν συνεχίσουμε όμως έτσι και αργότερα , φοβάμαι ότι θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με πέρυσι.
Οι προβλέψεις δεν είναι καλύτερες από πέρυσι. Η ανομβρία έχει εντείνει το πρόβλημα. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να μην έχουμε ενάρξεις από χαζομάρες.
Είναι ανοησία να προσπαθεί κάποιος να κάψει κλαριά δίπλα στο δάσος , διότι στην περίπτωση που δεν υπάρχει δόλος στην ενέργεια αυτή, για να επεκτείνει το χωράφι του, τότε πρόκειται για χαζομάρα. Πέρυσι είχαμε 3,5 εκατ. στρέμματα και 70 νεκρούς (ούτε στο Ιράκ να βρισκόμασταν), αναρωτιέμαι αυτό δεν έγινε μάθημα σε κανέναν;
Είναι δυνατόν ανήμερα του Πάσχα να προσπαθεί κάποιος στις 2 το μεσημέρι να κάψει κλαριά;»

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Σε ότι αφορά στα τροχαία , ευτυχώς δεν υπήρξαν προβλήματα. Η Πυροσβεστική υπηρεσία βέβαια ήταν σε επιφυλακή , όμως όπως δήλωσε στη εφημερίδα μας ο κ. Καβέτσος ήταν ελάχιστα τα συμβάντα που σημειώθηκαν χωρίς να είναι μάλιστα σημαντικά:

«Αυτές τις ημέρες και εν όψει Πρωτομαγιάς αλλά και κατά την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα είμαστε σε ετοιμότητα στα εθνικά δίκτυα».

«ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ
ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΦΙΛΟ, ΟΧΙ ΕΧΘΡΟ»

Ερωτηθείς, αν θα υπάρξει αυξημένη προσοχή εν όψει του εορτασμού της Πρωτομαγιάς όπου πολλοί εκδρομείς θα επισκεφτούν τα δάση της περιοχής, προκειμένου άκομα και να ψήσουν στην ύπαιθρο μάς είπε:

«Από την πλευρά της Υπηρεσίας ότι μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε . Το θέμα είναι και αυτοί που θα ψήσουν , να έχουν το νου τους. Το δάσος πρέπει να το θεωρούμε φίλο , όχι εχθρό.
Όταν πάμε να ψήσουμε μπριζόλες κάτω από τα πεύκα ,δεν πρέπει να παρατάμε τα κάρβουνα και να σηκωνόμαστε να φεύγουμε. Χρειάζεται προσοχή.
Δεν είναι δυνατόν να φεύγουν κάποια στιγμή οι εκδρομείς και να αφήνουν πίσω τους τον όγκο των σκουπιδιών που παρατηρείται κάποιες φορές.
Αυτά δεν είναι άγνωστα στο κόσμο. Ο καθένας ξέρει πως πρέπει να συμπεριφερθεί και τι πρέπει να κάνει για να μην θέσει σε κίνδυνο το δάσος και μην προκαλέσει πυρκαγιά.

«ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ
Η ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΣ, ΕΙΤΕ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ,
ΕΙΤΕ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ»

Θεωρητικά από την 1η του μηνός απαγορεύεται η χρήση πυρός, είτε σε αγροτική , είτε σε δασική έκταση. Αυτό σημαίνει ότι για αυτούς που θα ψήσουν μέσα στο δάσος την Πρωτομαγιά , υπάρχει η διαδικασία του αυτοφώρου.
Διότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα».

«ΌΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝΕ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ
Η ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ»

Τέλος σε ότι αφορά στο ψήσιμο στην ύπαιθρο , τόνισε:

«Πρέπει ο κόσμος να είναι πολύ προσεκτικός. Διότι οι εποχικοί τις αργίες και τα βράδια δεν εργάζονται . Όπως και το Πάσχα , όλο το βάρος έπεσε στα πέντε άτομα της βάρδιας και σε αυτούς που ήταν σε επιφυλακή.
Προσοχή λοιπόν και όχι ενέργειες που αν μη τι άλλο είναι απαράδεκτες.
Η Κορινθία είναι αγροτική περιοχή και όλοι γνωρίζουν λίγο – πολύ πότε πρέπει να γίνεται χρήση πυρός.
Η φωτιά είναι εργαλείο καλλιέργειας για τους αγρότες. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει τι μπορεί να προσκαλέσει αν είναι απρόσεχτος.
Όλοι γνωρίζουνε ότι απαγορεύεται η χρήση πυρός πλησίον του δάσους».

1 σχόλιο:

Xpapathan είπε...

Η απροσεξία πολλών από εμάς δυστυχώς οδηγεί σε δυσάρεστα περιστατικά.Αποτελεί εγκληματική αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο το να ανάβεις φωτιές για να κάψεις ξερόχορτα ή να ψήσεις και να μην παίρνεις μέτρα για την αποτροπή της πυρκαγιάς.Η τιμωρία όλων αυτών των απαράδεκτων πράξεων πρέπει να είναι παραδειγματική.Μόνο έτσι θα προστατευθεί ο ελάχιστος δασικός πλούτος που έχει απομείνει στη χώρα μας.