9.5.08

Ανακούφιση αλλά και προβληματισμό προκάλεσε η προχθεσινή χαμηλής έντασης βροχή που έπεσε σε αρκετές περιοχές της Κορινθίας όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι. Η βροχή μπορεί να έφερε χαμόγελα και ανακούφιση από την μια, καθώς η διψασμένη γη ποτίστηκε και ο υδροφόρος ορίζοντας έστω και λίγο εμπλουτίστηκε, όμως οι αγρότες εκφράζουν την ανησυχία τους , καθώς οι βροχές αυτή την εποχή μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στις καλλιέργειες. Οπωσδήποτε το έδαφος ποτίστηκε, όμως αναμφισβήτητα η βροχή δεν επαρκεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των δήμων που προχωρούν υποχρεωτικά σε περιοριστικά μέτρα για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας .
Οι βροχές αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο ενώ από την επόμενη εβδομάδα ο καιρός θα επανέλθει στις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.
Η κατάσταση στην Κορινθία παραμένει ανησυχητική, αφού όλα δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι εύκολο. Ήδη αρκετές περιοχές του νομού μας αντιμετωπίζουν προβλήματα που οι τελευταίες βροχοπτώσεις αδυνατούν να καλύψουν. Τα νερά του υδροφόρου ορίζοντα έχουν μειωθεί αισθητά και αρκετοί δήμοι αναζητούν λύσεις ώστε να μην βρεθούν εν μέσω τουριστικής περιόδου χωρίς νερό.
Ήδη ο Δήμος Σικυωνίων προχωράει σε περιοριστικά μέτρα κατανάλωσης ύδατος λόγω λειψυδρίας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρόεδρου της ΔΕΥΑ Σικυωνίων κ. Δημήτρη Γεωργούση η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη από απόψεως επάρκειας νερού.
Ο κ. Γεωργούσης εξηγεί ότι η χειμερινή περίοδος είχε ελάχιστες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα τα υδατικά αποθέματα να έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Για το λόγο αυτό ο κ. Γεωργούσης εφιστά την προσοχή των πολιτών εξηγώντας ότι τα υδρευτικά προβλήματα αναμένεται να είναι έντονα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες . Όπως τονίζει πρέπει όλοι οι πολίτες να δείξουν κατανόηση στο πρόβλημα και να περιορίσουν την άσκοπη χρήση του νερού.
Επιπλέον ο κ. Γεωργούσης επισημαίνει στις δηλώσεις του, ότι η ΔΕΥΑ Σικυωνίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τα υδρευτικά προβλήματα θα κάνει πιστή εφαρμογή του Κανονισμού ύδρευσης.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό απαγορεύεται η κατανάλωση του νερού για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός από οικιακή, ενώ απαγορεύεται αυστηρά η χρήση για άρδευση , για πότισμα γκαζόν και περιβολιών .Όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργούσης σε περίπτωση που οι πολίτες δεν εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά , η ΔΕΥΑΣ θα προχωρήσει στην επιβολή αυστηρών προστίμων.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ , μας είπε:

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΑΣ ΩΣ ΔΕΥΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ
ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΩΣΤΕ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΝΕΡΟ»

«Προχθές ανακοινώσαμε για πολλοστή φορά στους δημότες, ότι φέτος λόγω της λειψυδρίας και των λίγων βροχοπτώσεων θα έχουμε σίγουρα πρόβλημα με την επάρκεια του νερού.
Εμείς από την πλευρά μας ως ΔΕΥΑΣ έχουμε κάνει τις σχετικές ενέργειες , ώστε οι καταναλωτές να μην μείνουν από νερό.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτό το δεδομένο που υπάρχει σήμερα μπορεί να υπάρξει και μετά από δύο μήνες.
Δηλαδή , ότι κάποιες γεωτρήσεις οι οποίες σήμερα λειτουργούν και έχει βελτιωθεί κάπως η ποσότητα τους , μπορεί μετά από 1-2 μήνες να τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω ανεπαρκείας νερού» .

«ΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ
Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ

ΧΡΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΙΚΙΑΚΗ»

Και τόνισε:

Εμείς καταρχήν προχωρήσαμε όσον αφορά στην ενημέρωση του κόσμου για την οικονομία στο νερό. Τα περιοριστικά μέτρα αφορούν ότι απαγορεύεται η κατανάλωση του νερού για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός από οικιακή.
Στην περίπτωση που θα υπάρξουν καταγγελίες επώνυμες και μετά από έλεγχο της ΔΕΥΑΣ θα επιβληθούν τα πρόστιμα , όπως προβλέπονται από τον Κανονισμό .
Πάντως νομίζω ότι θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι αλλά με την συνειδητοποίηση και την ευθύνη του κόσμου για το μέγεθος του προβλήματος θα τα βγάλουμε πέρα».

«ΤΟ ΚΑΤΩ ΔΙΜΗΝΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΝΕΡΟΥ»

Σε ότι αφορά στο δ.δ. Κάτω Διμηνιού που προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των κατοίκων , ο κ. Γεωργούσης μας είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα:

«Το Κάτω Διμηνιό έχει καλυφθεί πλήρως όσον αφορά στην επάρκεια νερού. Και μάλιστα πάνε και πάρα πολύ καλά οι συνδέσεις με την αποχέτευση. Όσον αφορά στις δυσάρεστες οσμές που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια , εφέτος πιστεύω να μειωθούν γιατί πέρυσι είχαμε λάβει κάποια μέτρα πολύ σοβαρά και πέρα από αυτό , μπήκε σε λειτουργία το αντλιοστάσιο στο Κάτω Διμηνιό στο ποτάμι και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το δίκτυο να ξεπλένεται πολύ πιο εύκολα και με τις συνδέσεις τις καινούριες που έγιναν σε αυτό, και σίγουρα θα υπάρξει βελτίωση σε σχέση με πέρυσι. Ήδη πιστεύω ότι η διαφορά φαίνεται».

Υπάρχουν όμως , όπως είπε , ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου που αντιμετωπίζουν προβλήματα:

«Το πρόβλημα υπάρχει σε ορισμένα τοπικά διαμερίσματα , όπως είναι το Παραδείσι, η Γονούσα , ο Μικρός Βάλτος και το Άνω Διμηνιό. Έχουν δρομολογηθεί κάποιες λύσεις και με ιδιώτες που έχουν γεωτρήσεις αλλά κυρίως με έργα που έχουμε προγραμματίσει να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί βραχυπρόθεσμα.
Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό ότι ο δήμος στην παραλία δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή και πρέπει να υπάρξει σύνεση από τους καταναλωτές ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα τους καλοκαιρινούς μήνες».

«ΟΙ ΝΤΟΥΖΙΕΡΕΣ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΕΣ»

Επιπλέον, ο κ. Γεωργούσης τόνισε την ανάγκη να μείνουν φέτος κλειστές οι ντουζιέρες στην παραλία , καθώς όπως έχει διαπιστωθεί από την χρήση τους γίνεται μεγάλη κατανάλωση νερού:

«Οι ντουζιέρες φέτος θα παραμείνουν κλειστές. Τις κλείσαμε πέρυσι επειδή διαπιστώθηκε ότι γίνεται μεγάλη κατανάλωση και από την άλλη πλευρά δεν υπήρχε επάρκεια .
Φέτος λοιπόν που είναι μια ακόμα πιο δύσκολη χρονιά θα μείνουν κλειστές οι ντουζιέρες ευθύς εξαρχής.
Διότι πέρα από την υπερκατανάλωση διαπιστώνονταν , λόγω της ύπαρξης του νερού είχε γίνει και χώρος πλυσίματος ρούχων και γενικώς χώρος μπάνιου των οικονομικών μεταναστών οι οποίοι εργάζονται στην περιοχή μας.
Ένα γεγονός που εν πάσει περιπτώσει είναι παντελώς απαράδεκτο».

«Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΤΟΥΖΙΕΡΕΣ»

Ερωτηθείς αν αυτό θα επηρεάσει τον τουρισμό στην περιοχή , είπε:

«Ο τουρισμός δεν εξαρτάται από τις ντουζιέρες . Εξαρτάται από τους επαγγελματίες , από την συμπεριφορά τους κλπ
Άλλωστε ο κάθε επαγγελματίας μπορεί να φτιάξει ένα χώρο και να βάλει μέσα την ντουζιέρα του ώστε να μπορούν οι λουόμενοι και πελάτες τους να κάνουν εκεί ντους χωρίς να υπάρχει αλόγιστη κατανάλωση νερού».

«ΟΙ ΝΤΟΥΖΙΕΡΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ

ΓΥΡΩ ΣΤΑ 60 ΚΥΒΙΚΑ ΤΗΝ ΩΡΑ»

Και πρόσθεσε:

«Μακάρι να υπήρχε επάρκεια νερού και να κάναμε τις 25 ντουζιέρες που υπάρχουν σήμερα, 50 . Αλλά όμως δεν υπάρχει επάρκεια νερού και θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε τα μέτρα μας διότι οι ντουζιέρες στην παραλία του Κιάτου με τους μετρητές που βάλαμε πέρυσι αποδεικνύεται ότι καταναλώνουν γύρω στα 60 κυβικά την ώρα.
Και μάλιστα επί 24ωρης βάσης. Αυτό σημαίνει μια γεώτρηση να δουλεύει για το σκοπό αυτό και πέρα από το οικονομικό κόστος που είναι το ρεύμα και την πληρωμή στον ιδιοκτήτη της γεώτρησης , υπήρχε τρομακτική σπατάλη».

Όπως μας είπε μάλιστα ο κ. Γεωργούσης η μη χρήση των ντουζιέρων δε συνδέεται σε καμία περίπτωση με την Γαλάζια Σημαία που επάξια κερδίζει κάθε χρόνο η παραλία του Κάτω Διμηνιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: