8.5.08


Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2 είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το ερχόμενο διάστημα τους δήμους της χώρας καθώς ήδη οι πρώτες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει.
Για το θέμα αυτό η ΤΕΔΚ καλεί τους Δημάρχους του νομού μας να παραβρεθούν την Δευτέρα 12 Μαΐου στις 12.30 το μεσημέρι στα γραφεία της ΤΕΔΚ προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που αφορά στην «Συζήτηση και διαμόρφωση προτάσεων , σχετικά με τις νέες μεταρρυθμίσεις της Α’θμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί εν όψει του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που θα γίνει στις 23 και 24 Ιουνίου 2008 στην Αθήνα.
Για τον Καποδίστρια 2 μίλησαν στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Άσσου – Λεχαίου κ. Χαράλαμπος Καμπούρης και ο Δήμαρχος Βόχας κ. Γιώργος Λιούντρης. Ο μεν πρώτος τόνισε σε κάθε περίπτωση πως είτε προχωρήσει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση είτε παραμείνει ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 1 ως έχει , είναι ανάγκη να ληφθούν κάποια βασικά μέτρα που αφορούν στην γραφειοκρατία , στην οργάνωση , στις δομές , στη στελέχωση και στο οικονομικό.
Από την πλευρά του ο κ. Λιούντρης εμφανίστηκε σαφής και με πρόταση για διευρυμένο δήμο Βόχας στον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2 από το Λέχαιο μέχρι το Βέλο.
Συγκεκριμένα οι κ.κ. Χ. Καμπούρης και Γ. Λιούντρης δήλωσαν :


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ
Δήμαρχος Άσσου – Λεχαίου

«Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ΚΕΔΚΕ έστειλαν την περασμένη εβδομάδα στους δήμους κάποιες εισηγήσεις σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για την διοικητική μεταρρύθμιση.
Την Δευτέρα 12 Μαΐου μας έχει καλέσει η ΤΕΔΚ με θέμα «Συζήτηση και διαμόρφωση προτάσεων , σχετικά με τις νέες μεταρρυθμίσεις της Α’θμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης» εν όψει του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου 2008 στην Αθήνα.
Βάσει των εγγράφων που μας έχει στείλει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνει μια συζήτηση σχετικά με το θέμα αυτό. Στη συνέχεια θα δούμε αν χρειάζεται να γίνουν και επιμέρους συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων , ώστε κάθε Δ.Σ. να πάρει σχετική απόφαση.
Προς το παρόν πάντως στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Άσσου – Λεχαίου δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση».

«Η ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ
Η ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΚΑΘΡΕΦΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Σε ότι αφορά στην άποψή του για τον Καποδίστρια 2, τόνισε:

«Η άποψη η δική μου είναι ότι είτε μείνουμε έτσι όπως είμαστε , πάλι πρέπει ορισμένα μέτρα να ληφθούν. Μέτρα γύρω από την γραφειοκρατία , την οργάνωση , τις δομές , τη στελέχωση και το οικονομικό.
Ακόμα λοιπόν και να μείνουμε έτσι όπως είμαστε σήμερα, πρέπει κάτι να γίνει. Υπάρχει μια πολυνομία , υπάρχει μια ακατάσχετη γραφειοκρατία και οπωσδήποτε αυτά δεν είναι θέματα που πρέπει να καθρεφτίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΗ
ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ»

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ευέλικτη , να μπορεί να παίρνει αποφάσεις, να υλοποιεί τις αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο το συντομότερο. Και όχι να μπλέκει σε μια κατάσταση , να παίρνει μια απόφαση τώρα και να θέλει δύο χρόνια να υλοποιηθεί , είτε σε έργο είναι , είτε σε προμήθεια , είτε σε υπηρεσία.
Και ας έχουν προστεθεί ένα σωρό κοινωνικές υπηρεσίες , παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ , διάφορα άλλα πράγματα και πρέπει να τα φέρουμε σε πέρας. Αλλά αν δεν έχουμε την κατάλληλη οργάνωση , θεσμικά δεν υπάρχει βοήθεια και λείπουν και τα οικονομικά πως θα προχωρήσουμε;»

« Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΝΕΙ ΠΡΕΠΕΙ
ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ»

Και επεσήμανε:
«Ότι είναι λοιπόν να γίνει πρέπει πρώτα να εξεταστεί κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει.
Πως θα λυθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας , της εξυπηρέτησης του πολίτη , τι θα γίνει με τα έργα , πως θα λειτουργήσουν τα Τοπικά Διαμερίσματα, τα Τοπικά Συμβούλια, αν θα χρηματοδοτούνται τα κατά τόπους Τοπικά Συμβούλια για τις ανάγκες της καθημερινότητας , και πολλά άλλα πράγματα.
Θα παίξουν ρόλο αρκετοί παράμετροι για να πει κάποιος αν συναινεί ή όχι με αυτή τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Το θέμα δεν είναι αριθμητικό , ήτοι ότι έχουμε 1.050 δήμους και θέλουμε να κάνουμε 350 δήμους. Ο σκοπός είναι πάντα , το τι μπορούμε να κάνουμε προς όφελος των πολιτών».

«ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ
ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 1 ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ»

Ερωτηθείς δε αν τα λάθη του Καποδίστρια 1 αποτελούν ένα καλό μπούσουλα για να μην επαναληφθούν, είπε:

«Οπωσδήποτε τα λάθη του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 1 πρέπει να ληφθούν υπόψη και να μην επαναληφθούν. Πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένες ελλείψεις που υπήρχαν γιατί πλέον έχουμε την εμπειρία.
Έχουν την πείρα και γι’ αυτό πρέπει το επόμενο βήμα να γίνει πλέον στα σίγουρα.
Γιατί έχουμε μια 8χρονη εμπειρία πλέον όλοι μας που δεν δικαιολογεί λάθη και παραλείψεις. Είτε ανήκουμε στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες , είτε είναι υπάλληλοι, είτε είναι η Πολιτεία υπάρχει μια εμπειρία 8 ετών, η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί αμελητέα. Πλέον γνωρίζουμε όλοι τι πρέπει να γίνει, ώστε να υπάρχει μια λειτουργικότητα».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΟΥΝΤΡΗΣ

«ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟΝ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟ ΒΟΧΑΣ,
«ΑΥΡΙΟ» ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 400 ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Σαφής και κατηγορηματικός ο Δήμαρχος Βόχας τόνισε:

«Πρόταση μέσα στους 400 δήμος της Ελλάδος και στους 3-5- 6 ή 7 της Κορινθίας ο διευρυμένος δήμος Βόχας από το Λέχαιο μέχρι το Βέλο. Αυτή είναι η πρόταση η δική μου.
Για τους άλλους δήμους δεν θα κάνω πρόταση εγώ ΄. Θα συμφωνήσω αν συναινετικά πάνε και κάποιοι άλλοι δήμοι μεταξύ τους . Σε ότι με αφορά όμως βγαίνω και λέω και στο Δήμαρχο Άσσου – Λεχαίου και στο Δήμαρχο Βέλου ότι προτείνω τον διευρυμένο δήμο Βόχας , «αύριο» μέσα στους 400 της Ελλάδος. Αυτή είναι η πρόταση μου».

«ΛΕΩ ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2
ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ»

Ερωτηθείς δε αν την συγκεκριμένη πρόταση την βλέπουν θετικά οι όμοροι δήμοι, είπε:

«Από πληροφορίες που έχω μάλλον την βλέπουν θετικά. Από κει και πέρα όμως ας βγουν και αυτοί να κάνουν την πρόταση τους . Γιατί άλλωστε την Δευτέρα στην συζήτηση που θα έχουμε στην ΤΕΔΚ θα ακουστούν διάφορες προτάσεις.
Αν αρχίσουμε να περιστρέφουμε την κουβέντα γύρω από τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 1 και τι έγινε εκεί , θα χάσουμε την ουσία.
Εγώ λέω ναι στο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2 αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Και βεβαίως με οικονομικά κίνητρα.
Στόχος μας δεν είναι να ενώσουμε την φτώχεια μας και να γίνουμε τρεις δήμοι φτωχοί , αλλά να οργανωθούμε σωστά σαν καινούριοι δήμοι και να εξασφαλίσουμε τα δημοτικά διαμερίσματα . Διότι μιλάμε για ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2 αλλά με κάποιες προϋποθέσεις».

Και πρόσθεσε:

«Εκείνο που λέω λοιπόν είναι , ότι από την στιγμή που υπάρχει μια πρόταση για συζήτηση και υπάρχει ένας σχεδιασμός , μπαίνουνε όλα στο τραπέζι , χωρίς όμως να χάσουμε το στόχο. Πρέπει να δούμε τι ζητάμε γεωγραφικά και μετά να διεκδικήσουμε να γίνει αυτό με οικονομικά κίνητρα και προϋποθέσεις» .

«ΑΝ ΠΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΤΕ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ
ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ»

Σε ότι αφορά στα λάθη και στις παραλήψεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, ήταν σαφής:

«Πιστεύω πως έχουμε γίνει σοφότεροι. Πιστεύω πως ξέρουμε όλοι τι έφταιξε .
Αν πάμε να κάνουμε πολιτικές ενώσεις με πολιτικές είτε κομματικές συγκυρίες το χάσαμε το παιχνίδι. Πρέπει να πάμε σε γεωγραφικές ενώσεις και ισορροπίες , όπως είναι ομοειδή δήμοι. Και όταν λέω Άσσος , Βέλο είναι οι δήμοι οι οποίοι έχουν τα ίδια συμφέροντα και τους ίδιους στόχους, που έχει και η Βόχα.
Είναι παραλιακοί δήμοι , που έχουν ημιορεινές περιοχές. Δεν έχουν ορεινές περιοχές . Είμαστε ο «τετραγωνισμένος δήμος» και με μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στην πορεία . Με αυτό το σκεπτικό σαν Δήμαρχος Βόχας αυτή τη στιγμή (γιατί οι προτάσεις αυτές θα βγουν μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια ) βγαίνω και λέω διευρυμένος δήμος Βόχας».

«ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΥΡΙΟ, ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ»

Δεν δίστασε μάλιστα να ξεκαθαρίσει τη θέση του λέγοντας πως πάνω απ’ όλα τον ενδιαφέρει το μέλλον του τόπου:

Δεν με ενδιαφέρει αν θα είμαι Δήμαρχος αύριο. Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι δήμαρχος αύριο. Εμένα με ενδιαφέρει το μέλλον του τόπου.
Δεν γνωρίζω ποιες θα είναι οι συγκυρίες αύριο και αν θα είμαι ή όχι υποψήφιος δήμαρχος ή ποιος θα εκλεγεί . Για το μέλλον του τόπου όμως η πρόταση αυτή πρέπει να στηριχτεί γιατί είναι η βιώσιμη για την περιοχή μας».

Και κατέληξε:

"Αυτή θα είναι η μεμονωμένη πρόταση που θα κάνω εγώ. Από κει και πέρα μέχρι τις 23 – 24 Ιουνίου που είναι το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και έχει μόνο θέμα τις μεταρρυθμίσεις (γιατί το θέμα πηγαίνει γρήγορα και από ότι καταλαβαίνουμε η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις της χώρας ), πιστεύω ότι πρέπει όλες οι ΤΕΔΚ να έχουν (αν μπορέσουν να έχουν ) προτάσεις.
Γιατί οπωσδήποτε αυτό δεν είναι εύκολο. Στην προκείμενη περίπτωση εγώ κάνω μια πρόταση, δεν γνωρίζω όμως αν ο κ. Λαμπρόπουλος και ο κ. Καμπούρης έχουν την ίδια σκέψη. Δεν γνωρίζουμε τι σκέφτονται η Κόρινθος ή το Κιάτο ή ακόμα και η Πολιτεία .
Από την άλλη δεν ξέρω αν θα υπάρξει χρόνος προαιρετικών συνενώσεων. Και εκεί πάλι θα κάνω την πρόταση μου , όταν θα έρθει η ώρα.
Μιας και άνοιξε αυτή η κουβέντα , εγώ είμαι ξεκάθαρος και έχω πρόταση. Και νομίζω ότι είμαι ο πρώτος Δήμαρχος , ο οποίος έχω πει για διευρυμένο δήμο Βόχας και όχι να μείνει ως έχει ο δήμος Βόχας.
Λέω διευρυμένος δήμος Βόχας και δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι Δήμαρχος αύριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: