8.5.08

Με επιτυχία το διήμερο σεμινάριο Bιοδυναμικής
Γεωργίας στον Ξενώνα "Ελισσών" στο Κρυονέρι



Στον Αγροτουριστικό Ξενώνα "Ελισσών"στο Κρυονέρι Κορινθίας, πραγματοποιήθηκε στις 3 & 4 Μαΐου με μεγάλη επιτυχία το διήμερο Σεμινάριο Bιοδυναμικής Γεωργίας με κεντρικό εισηγητή τον κ. Darren Aitken
(Αυστραλία). Οι 60 συμμετέχοντες στο σεμινάριο ήρθαν στο Κρυονέρι από όλη την Ελλάδα (Μυτιλήνη, Κρήτη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Γύθειο, Καλαμάτα κλπ.).

Παραβρέθηκαν επίσης ομογενείς από Αυστραλία και Αμερική.

Την οργανωτική ευθύνη του σεμιναρίου είχαν η Ελληνοαυστραλέζα κ. Αθηνά Μαρίνη και ο κ. Μάριος Δεσύλλας, γεωπόνος της Ελληνικής Ομάδας για την Ομοιοδυναμική και Βιοδυναμική γεωργία.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου ο Darren Aitken, με πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρία στη βιοδυναμική, έχει μαθητεύσει και βρίσκεται και σήμερα δίπλα στον πρωτοπόρο Alex Podolinsky. Διδάσκει τη βιοδυναμική σε εισαγωγικά και προχωρημένα σεμινάρια στην χώρα του την Αυστραλία αλλά και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Είναι και ο ίδιος επιτυχημένος παραγωγός με διάφορες
καλλιέργειες κηπευτικών και οπωροφόρων δέντρων.
Στα θέματα του σεμιναρίου κυρίαρχη θέση είχε η βιοδυναμική γεωργία στην Αυστραλία (Australian Demeter Biodynamics), η θρέψη των φυτών & ο ρόλος του χούμου, πώς να καλλιεργούμε το έδαφος ώστε να βοηθάμε τη βιολογική του δραστηριότητα, πότε και πώς να εφαρμόζουμε τα βιοδυναμικά σκευάσματα (και πώς να τα διατηρούμε σωστά), πώς κάνουμε κομπόστ με τις βιοδυναμικές αρχές και σκευάσματα, οι σπορές σύμφωνα με το καλλιεργητικό ημερολόγιο.

Τι είναι η βιοδυναμική γεωργία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά: Η βιοδυναμική γεωργία είναι μια προχωρημένη μέθοδος βιοκαλλιέργειας, στην οποία δεν χρησιμοποιούνται χημικά φάρμακα και λιπάσματα. Οι βιοδυναμικοί παραγωγοί χρησιμοποιούν τις βιολογικές μεθόδους (χλωρή λίπανση, κομπόστ, ήπιες μεθόδους φυτοπροστασίας όπου είναι απαραίτητο) και επιπλέον κάποιες ουσίες φυσικής προέλευσης (ορυκτής, φυτικής, ζωικής) για να ενεργοποιήσουν το έδαφος και τα φυτά. Αυτά είναι τα λεγόμενα βιοδυναμικά παρασκευάσματα, γνωστά και με τους κωδικούς τους 500 έως 507 (αντίστοιχα στην ομοιοδυναμική χρησιμοποιούνται και τα ομοιοδυναμικά σκευάσματα).
Στηρίζεται σε μια βαθιά ολιστική φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία, τα φυτά επηρεάζονται όχι μόνο από το έδαφος και το νερό, αλλά κι από ότι υπάρχει και συμβαίνει «ψηλά» από πάνω τους: το κλίμα, τον ήλιο, τη σελήνη και το σύμπαν γενικότερα αλλά και τον καλλιεργητή.
Όταν παίρνουμε υπόψιν και ισορροπούμε κατάλληλα όλους αυτούς τους παράγοντες, τα φυτά εκφράζουν όλο το δυναμικό τους, πράγμα που το βλέπουμε σαν καλύτερη ανάπτυξη, ζωτικότητα, αντοχή, και τέλος στα πιο γευστικά και υγιεινά προϊόντα.
Στην Αυστραλία η βιοδυναμική μέθοδος μπήκε αθόρυβα στη δεκαετία του ’50 από τον Alex Podolinsky. Xάρη στην εστίαση στα πρακτικά αποτελέσματα της μεθόδου στο έδαφος (μη-ποτιστικά εδάφη που άντεξαν στην ξηρασία! –κάτι που θα απασχολεί την Ελλάδα όλο και πιο πολύ τα χρόνια που θάρθουν), στα φυτά και την ποιότητα της τροφής, επεκτάθηκε στη συνέχεια με ένα τρόπο εντυπωσιακό. Στην Αυστραλία καλλιεργούνται σήμερα με επιτυχία βιοδυναμικά 12 εκατομμύρια στρέμματα (από τα μέλη της BDAAA – Biodynamic Australian Agricultural Association), πράγμα που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ και πρότυπο (περισσότερες πληροφορίες για τον Α. Podolisky & την βιοδυναμική στην Αυστραλία στο βιβλίο “Μυστικά του Εδάφους”, εκδ. Χατζηνικολή).
Στο σεμινάριο αυτό θα γνωρίσουμε θεωρητικά και πρακτικά τα βασικά της κλασικής βιοδυναμικής, και επιπλέον τις βελτιώσεις που ανέπτυξαν οι Αυστραλοί: το σύνθετο «500» κατά Podolinsky, την αντιμετώπιση της ξηρασίας κ.α. (“Australian Demeter Biodynamics”). Επιπλέον, θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε προβλήματα που αφορούν τους Έλληνες καλλιεργητές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: