19.5.08

Έρευνα ξεκίνησε ο Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος για τα Κινεζικά καταστήματα που πληθαίνουν στην Κόρινθο και δη στο νομό μας γενικότερα.
Στόχος αυτής της έρευνας είναι να διερευνηθεί ποιος βρίσκεται πίσω από αυτά τα καταστήματα καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου κ. Δήμου Λάσκα δεν μπορεί να ανοίξει κατάστημα σε Ευρωπαϊκή χώρα κάποιος που δεν είναι κάτοικος Ευρωπαϊκής χώρας.
Ο κ. Λάσκας τόνισε ότι στην έρευνα που έγινε στην Κόρινθο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 8 κινέζικα καταστήματα, από τα οποία μόνο τα δύο έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους στο Επιμελητήριο. Επιπροσθέτως υπήρξαν μια σειρά ακόμα στοιχείων για τον τρόπο που ανοίγουν και λειτουργούν τα Κινεζικά μαγαζιά, τα οποία ως είπε , έχουν σταλεί στην Ομοσπονδία για τα περαιτέρω συμπεράσματα της έρευνας που γίνεται πανελλαδικά.
Σαφής και κατηγορηματικός μάλιστα ο κ. Λάσκας τόνισε ότι ο έλεγχος στα συγκεκριμένα καταστήματα δεν είναι εύκολος .Συγκεκριμένα ο κ. Λάσκας μας είπε:

«ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ
ΗΜΕΡΕΣ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ
ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ
ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»

«Ξεκινήσαμε τις προηγούμενες ημέρες μια έρευνα στα Κινέζικα μαγαζιά και εκεί διαπιστώσαμε πάρα πολλά πράγματα.
Αυτό μας το ζήτησε και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος καθώς υπάρχουν υπόνοιες για τον τρόπο που ανοίγουν τα Κινέζικα καταστήματα. Γιατί για να ανοίξεις ένα κατάστημα σε μια Ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να είσαι κάτοικος χώρας που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς ανοίγουν καταστήματα οι Κινέζοι αφού δεν έχουν αυτή την προϋπόθεση».

Και πρόσθεσε:

«Κάναμε μια έρευνα στην Κόρινθο και διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν 8 κινέζικα καταστήματα, από τα οποία μόνο τα δύο είχαν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους στο Επιμελητήριο. Διότι για να ανοίξεις μια επιχείρηση , πέραν των άλλων πρέπει να γραφτείς στο Επιμελητήριο.
Τα στοιχεία που συλλέξαμε τα στείλαμε ήδη στην Ομοσπονδία. Το ίδιο πρόκειται να γίνει από τους Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη της Ελλάδα , προκειμένου να υπάρξουν κάποια συμπεράσματα.
Δεν πρόκειται για αλυσίδα καταστημάτων με υποκαταστήματα. Επειδή δεν μπορεί να βγάλει άδεια ο κάθε Κινέζος , έχει βγάλει άδεια κάποιος με διαβατήριο Ευρωπαϊκής χώρας και εκεί υπάγονται όλα τα υποκαταστήματα , με το ίδιο όνομα χωρίς να υπάρχει ο ιδιοκτήτης που φαίνεται το όνομα του, αλλά άλλοι Κινέζοι.»

«ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΟΤΙ ΠΑΡΟΤΙ
ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ
ΚΙΝΕΖΟΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ
ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ»

«Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι έχουν βρει μια φάμπρικα, επειδή δεν μπορεί ο κάθε Κινέζος να ανοίγει κατάστημα , να το κάνουν υπό την μορφή υποκαταστημάτων.
Δηλαδή το ένα κατάστημα είναι υποκατάστημα του άλλου και πάει λέγοντας .
Από την άλλη πλευρά διαπιστώσαμε ότι παρότι τα καταστήματα τα έχουν Κινέζοι ανήκουν σε Ελληνικά ονόματα . Διαπιστώσαμε δηλαδή ότι Κινεζικό κατάστημα φαίνεται σε Ελληνικό όνομα ενώ το έχουν Κινέζοι. Ήτοι η ταμειακή απόδειξη κόβεται σε Ελληνικό όνομα. Και φυσικά για να πάρουμε αποδείξεις σε όλα αυτά τα καταστήματα το επιβάλλαμε , διότι διαφορετικά οι ίδιοι αποφεύγουν να δώσουν απόδειξη.
Επίσης να σας πω , ότι ένα από αυτά τα καταστήματα δεν είναι γραμμένο πουθενά. Ούτε στο Επιμελητήριο , ούτε φαίνεται ως υποκατάστημα, ούτε τίποτα».

«ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΑΥΤΗ
ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ
ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ»

Ακολούθως , ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου , είπε:

«Εμείς θα στείλουμε αυτή την εβδομάδα και προς το ΙΚΑ και προς την Εφορία τα στοιχεία διότι δεν πληρούν τους όρους. Να ελέγξουν για παράδειγμα αν οι Κινέζοι που εργάζονται σε αυτά τα καταστήματα είναι γραμμένοι στο ΙΚΑ.
Όλα τα στοιχεία τα στείλαμε στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων , μαζί με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει από την υπόλοιπη Ελλάδα και μας είπαν δε σε τι ενέργειες θα προβούμε μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα».

«ΟΤΑΝ ΣΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ
ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ
ΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ»

Όσον αφορά στις τιμές που πωλούν τα είδη τους τα Κινεζικά καταστήματα , οι οποίες είναι πολύ οικονομικότερες συγκριτικά με τις τιμές των Ελληνικών καταστημάτων , τόνισε:

«Έχουν οικονομικότερες τιμές για τους λόγους που προανέφερα. Δεν κόβουν αποδείξεις , δεν πληρώνουν πουθενά και βεβαίως δεν έχουν καμιά επιβάρυνση.
Από κει και πέρα όμως , ακόμα και όταν πάει κάποιος έλεγχος έχουμε διαπιστώσει ότι κάνουν πως δεν ξέρουν Ελληνικά , ότι δεν μπορούν να καταλάβουν τι τους λένε και βεβαίως αφού οι υπάλληλοι που κάνουν τον έλεγχο δεν μπορούν να βρουν άκρη σηκώνονται και φεύγουν.
Αντίθετα όταν πάει κάποιος να ψωνίσει δεν μιλούν Κινέζικα αλλά στην Ελληνική γλώσσα και μάλιστα πολύ καλά».

«ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ»

Ερωτηθείς τι αντίκτυπο έχει όλη αυτή η κατάσταση στην Κορινθιακή αγορά , μάς είπε:

«Καταρχήν τα Κινεζικά καταστήματα δεν τηρούν ωράρια. Ό,τι ώρα θέλουν ανοίγουν και ό,τι ώρα θέλουν κλείνουν. Δυο φορές που πήγα και προσωπικά και τους ζήτησα να εφαρμόσουν το ωράριο , κάνανε πως δεν καταλάβαιναν. Οπωσδήποτε είναι αθέμιτος ανταγωνισμός.
Δεν νομίζω πως αν πήγαινε κάποιος Έλληνας στην Κίνα και άνοιγε μαγαζί και δεν πληρούσε τους όρους θα τον άφηναν ασύδοτο να κάνει ό,τι θέλει , όπως τους αφήνουμε τόσο καιρό εμείς» .

«ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΛΗΣ
ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ,
ΘΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ
ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ»

Και πρόσθεσε:

«Τα αποτελέσματα όλης αυτής της έρευνας σε πανελλαδικό επίπεδο , θα τα γνωρίζουμε την άλλη εβδομάδα.
Εμείς ό,τι στοιχεία συγκεντρώσαμε γύρω από αυτή την ιστορία τα στείλαμε στην Ομοσπονδία και θα ενημερώσουμε και όλες τις Αρχές.
Επιπλέον σαν Εμπορικός Σύλλογος θα στείλουμε έγγραφο προς τα Κινεζικά καταστήματα της Κορίνθου να γραφτούν στον Εμπορικό Σύλλογο. Δεν μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Μόνο δύο από αυτά που υπάρχουν στην πόλη μας είναι γραμμένα στο Επιμελητήριο».

«ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ
ΤΟΣΟ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ»

Τέλος ο κ. Λάσκας είπε:

« Η έρευνα ήταν κάτι που υπήρχε στο μυαλό μας απλώς δεν το είχαμε κάνει μέχρι σήμερα. Κυρίως διότι δεν πιστεύαμε ότι υπήρχε τόσο παρανομία. Από την πλευρά μας θέλαμε να είμαστε καλοπροαίρετοι. Πλέον όμως ξεκίνησαν οι έρευνες και σε άλλους νομούς.
Αφορμή για την έναρξη της έρευνας ήταν η πληροφορία που είχαμε ότι σε χώρα της ΕΟΚ και συγκεκριμένα στη Σλοβακία είχε στηθεί μια φάμπρικά που δίνανε στους Κινέζους διαβατήριο. Και επειδή η Σλοβακία είναι χώρα της Ε.Ε. , με διαβατήριο από εκεί έρχονταν και άνοιγαν Κινεζικά καταστήματα στην Ελλάδα.
Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι για να λειτουργήσει ένα κατάστημα έπρεπε να είχε τα απαιτούμενα χαρτιά. Αλλά δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν έτσι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: