5.6.08


Την Τρίτη 3 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος, Συνέντευξη Τύπου για την 4η αναβίωση των Νέμεων Αγώνων που θα γίνουν πάλι φέτος, στις 21 και 22 Ιουνίου στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας. Παρόντες, ο επίτιμος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου για την αναβίωση των αγώνων και επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου του Berkeley για τις ανασκαφές στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας, κ. Stephen G. Miller, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Στάθης Σκλήρης, ο κ. Γιώργος Κωστούρος, μέλος του Συλλόγου και ο Δήμαρχος Νεμέας, που είναι επίσης μέλος του Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνος Καλαντζής.
Ο κ. Καλαντζής, αφού ευχαρίστησε την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου που διέθεσε τον χώρο για τη συνέντευξη, καθώς και τους φίλους της Νεμέας, οι οποίοι όπως είπε «αγωνιούν και προσπαθούν γι’ αυτό το γεγονός, που είναι πάρα πολύ μεγάλο για τη Νεμέα αλλά και για την Ελλάδα», δήλωσε ότι τα «Νέμεα», σε αντίθεση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα και μεταδίδουν τα ιδεώδη του Ολυμπισμού, μένουν στην Ελλάδα, κι αυτό όπως είπε έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Είπε χαρακτηριστικά:
«Η επιλογή που έγινε από τον Σύλλογο Αναβίωσης των Αγώνων κι από το Δήμο της Νεμέας, να αναβιώνουν αυτοί οι αγώνες κάθε τέσσερα χρόνια και να προηγούνται δύο μήνες των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Αποτελούν το σημαντικότερο γεγονός για τον Δήμο της Νεμέας, σε ένα χώρο που ανάσκαψε ο κ. Miller, ο οποίος είναι εδώ και μας τιμά συνέχεια, ως ενεργός Έλλην πολίτης. Έχουμε την υποχρέωση κάποτε να τον κάνουμε και επίτιμο δημότη του Δήμου Νεμέας, αλλά μας προσπέρασε καθώς έγινε δημότης του Δήμου Νεμέας, κι αυτό είναι ιδιαίτερη τιμή όχι μόνο για τη Νεμέα αλλά και για την Ελλάδα. Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας είναι ένας από τους σπουδαιότερους της χώρας και ο πλέον διατηρημένος. Με τη βοήθεια των φίλων της Νεμέας αναστηλώνεται και ο ναός, κι έχουμε φτάσει αισίως στις οκτώ κολώνες από τις τρεις που είχαμε. Το αρχαίο στάδιο είναι πάρα πολύ σπουδαίο και μέσα εκεί γίνονται οι αγώνες. Πρόκειται για μια απευθείας επαφή με την αρχαιότητα, για μια επαφή με το 573 π.Χ. που ξεκίνησαν οι αγώνες σε αυτόν τον ιερό χώρο, προς τιμήν του Οφέλτη. Με την προσπάθεια και την έμπνευση του κ. Miller έγινε ανασκαφή αυτού του σταδίου, όπου έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να ακουμπήσουμε στα ίδια χώματα και να βάλουμε το χέρι μας πάνω στις επιγραφές και στα ονόματα των Νεμεονικών του τότε. Φέτος μπαίνουμε στην τέταρτη αναβίωση των Νέμεων αγώνων, με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 χωρών, ενώ στην προηγούμενη Νεμεάδα συμμετείχαν 48 χώρες. Οι αγώνες δεν γίνονται για να επιβραβευτεί ο νικητής αλλά για να επιβραβευτούν όλοι όσοι προσπαθούν και μεταφέρουν τα ιδεώδη του αθλητισμού, τα ιδεώδη ενός αγώνα ανθρώπων που δεν εμπλουτίζουν τις δυνάμεις τους με άλλες ουσίες. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου γίνονται τα μεγάλα ρεκόρ, εμείς κάνουμε ένα ρεκόρ ανθρωπιάς, ένα ρεκόρ της φυσικής δύναμης του ανθρώπου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε αυτούς τους αγώνες, θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν για να αναδείξουμε αυτά τα ιδεώδη, και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που όλα τα υλικά έχουν υποβιβάσει την ουσία των πραγμάτων και τις ιδέες. Καλώ όλον τον κόσμο να συμμετέχει και να πατήσει στα βήματα των παλιών αθλητών. Κι όσοι δε θέλουν να συμμετέχουν, τους καλώ να απολαύσουν αυτούς τους αγώνες βλέποντάς τους».
Ο κ. Σκλήρης ενημέρωσε ότι ο Σύλλογος για την αναβίωση των Νέμεων Αγώνων, που ιδρύθηκε το 1995 και έχει 2.200 μέλη από 46 χώρες, διοργάνωσε τις Νεμεάδες του 1996, του 2000 και του 2004, κι όπως είπε ευελπιστεί ότι αισίως θα διοργανώσει και την Νεμεάδα του 2008. Συμπλήρωσε ακόμη ότι στους αγώνες μέχρι τώρα συμμετείχαν πάρα πολλοί πρέσβεις, βουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίων, άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων και κάθε ηλικίας, με τον μεγαλύτερο αθλητή που συμμετείχε να είναι 97 ετών και τον μικρότερο 7 ετών.

Stephen G. Miller :

«Θέλησα να δώσω τη δυνατότητα
να ζήσει κάποιος έστω και για πέντε λεπτά
ως αρχαίος Έλληνας ή αρχαία Ελληνίδα,
να περάσει από το σήμερα στο παρελθόν».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Miller, ο οποίος μίλησε για τις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1974, κατά τις οποίες χρειάστηκαν όπως είπε πάνω από 4.500 αυτοκίνητα με μπάζα, και δήλωσε ότι 20 χρόνια αργότερα ήταν έτοιμοι να δείξουν το στάδιο στον κόσμο, το οποίο και εγκαινίασαν το 1994. Όπως είπε, με αφορμή αυτή τη γιορτή για τα εγκαίνια έκαναν μια αναπαράσταση των αγώνων, κατά την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά «είδα για πρώτη φορά το στάδιο να παίρνει ζωή κι αυτό μου άρεσε πάρα πολύ, όπως και σε όλους», και εξήγησε ότι έτσι ιδρύθηκε το σωματείο για την αναβίωση των αγώνων.

Ο κ. Κωστούρος από την πλευρά του είπε τα εξής:

«Τα «Νέμεα» ανήκαν στον κύκλο των τεσσάρων αρχαίων πανελληνίων αγώνων και το χαρακτηριστικό τους ήταν ότι προσομοίαζαν, ως προς το περιεχόμενό τους, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε αντίθεση με τους αγώνες στα Ίσθμια και τους Δελφούς. Ήταν λοιπόν πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση να προσπαθήσουμε να ξαναφέρουμε στην καθημερινότητά μας και στη σύγχρονη εποχή την αίγλη τέτοιων αγώνων, με δεδομένο ότι οι Ολυμπιακοί δεν πραγματοποιούνται μόνιμα στην Ελλάδα αλλά ταξιδεύουν από δω κι από κει με τους όρους που όλοι ξέρουμε.
Το πείραμα αυτό ξεκίνησε το 1996 κι έχει γίνει πλέον ένας πολύ σοβαρός θεσμός, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε αρχικά από μερικούς με λοιδορία. Στα πλαίσια της αναβίωσης πραγματοποιούνται δύο αγώνες, ένας αγώνας δρόμου 80 μ. κατά ομάδες ίδιας ηλικίας και φύλου, και ένας άλλος αγώνας που ονομάζουμε «στα βήματα του Ηρακλή», όπου πρόκειται για τη μυθική διαδρομή που έκανε ο Ηρακλής για να βρει το λιοντάρι.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η αναβίωση δεν παρέχει ένα θέαμα αλλά είναι μια συμμετοχική διαδικασία, κι αυτό είναι που μας ενδιαφέρει περισσότερο, να βγάλει κανείς τα παπούτσια του και να αγγίξει το αρχαίο χώμα. Υπάρχουν βέβαια και πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τους αγώνες, οι οποίες πραγματοποιούνται και στο μεσοδιάστημα των αγώνων – τις πρωινές ώρες – αλλά και την Κυριακή, που είναι η δεύτερη μέρα των αγώνων, η οποία είναι κατά κανόνα αφιερωμένη στα πολιτιστικά. Μέχρι τώρα έχουμε παρουσιάσει κάποιες εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις που ήταν όλες συνδεδεμένες με τους αγώνες. Και φέτος λοιπόν θα έχουμε τη δεύτερη μέρα μια θεατρική παράσταση. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο έργο που λέγεται «Νεμεάδα», κατά το οποίο κάποια μυθικά και ιστορικά πρόσωπα έρχονται από το παρελθόν και μας επισκέπτονται την ώρα που κάνουμε την αναβίωση. Ελπίζουμε ότι και η δεύτερη μέρα θα δώσει ακριβώς το στίγμα που θέλουμε να δώσουμε στους αγώνες, και για το λόγο αυτό προτιμήσαμε ερασιτέχνες από τη Σικυώνια Σκηνή του Δήμου Κιάτου-Σικυωνίων. Μάλιστα στο έργο αυτό χωράει η παρουσία πολλών παιδιών, γιατί θέλουμε να συμμετέχουν τα παιδιά μας σε τέτοια δρώμενα που έχουν σχέση με την αρχαιότητα».

Ο κ. Κωστούρος ενημέρωσε ότι για συμμετοχή στους Αγώνες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τα site www.nemeagames.gr και www.nemea.org “STADIUM” “Modern Games” ή να τηλεφωνήσουν στο 2746024125 για περαιτέρω πληροφορίες, ενώ είπε επίσης ότι θα υπάρχουν λεωφορεία για να εξυπηρετήσουν όσους κατοίκους της Αργολίδας και της Κορινθίας θέλουν να παραβρεθούν στους αγώνες και δεν έχουν μέσο, και ίσως και της Αθήνας.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν όλη
αυτή η προσπάθεια έχει στοιχεία
φολκλορισμού, ο κ. Κωστούρος απάντησε:

«Όταν λέμε αναβίωση, δεν μπορούμε να αναβιώσουμε τους αγώνες με τον ακριβή τρόπο που γίνονταν, καθώς είχαν κάποιο τελετουργικό, ήταν γυμνικοί και δεν συμμετείχαν γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, δε θα θέλαμε σε καμιά περίπτωση να ταυτιστεί μια τέτοια εκδήλωση με άλλες λειτουργίες, με διαφημίσεις, σπόνσορες κλπ. Σκέψη μας λοιπόν ήταν να υπάρχει μια στολή που να προστατεύει τα μέλη του σώματος του κάθε αθλητή κι από κει και πέρα να υπάρχει και μια ομοιότητα των ανθρώπων στην αντίληψή τους για τους αγώνες και στον τρόπο συμμετοχής τους. Αυτό θα μπορούσε κανείς να το αντιληφθεί σαν φολκλορικό αλλά δεν είναι καθόλου. Και νομίζω ότι στα ζητούμενα της σημερινής εποχής είναι να ψάχνουμε αξίες που είναι παραγκωνισμένες, κι αυτό δε νομίζω να λέγεται φολκλορισμός. Κι εξάλλου οι άνθρωποι που συμμετέχουν έχουν ένα κύρος το οποίο και δεν πιστεύω να διέθεσαν για να συμμετέχουν σε κάτι φολκλορικό. Νομίζω ότι μόνο κάποιος άνθρωπος που έχει πολύ μεγάλη καχυποψία, για να μην πω κακή πρόθεση, θα μπορούσε να πει ότι αυτό που επικρατεί είναι το φολκλόρ. Κανένας δεν το έχει σκοπό αυτό και νομίζω ότι η μεγάλη συμμετοχή των ανθρώπων το αποδεικνύει. Ήδη φέτος έχουν γραφτεί 530, μέχρι σήμερα, και μέχρι το τέλος των προθεσμιών υπολογίζουμε ότι θα έχουν γραφτεί άλλοι 150. Όταν κάτι συγκινεί 700 ανθρώπους σε σταθερή βάση είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουμε κι εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους αγώνες από τα απρόβλεπτα. Η αναβίωση στέκεται περισσότερο στο πνεύμα κι όχι στη στολή ή σε ο,τιδήποτε άλλο».

Ο κ. Miller από τη μεριά του είπε:

«Εμείς προσπαθούμε να καταγράφουμε
την αρχαιότητα όσο μπορούμε και με
βάση τα όσα ξέρουμε.
Για ό,τι δεν ξέρουμε, συμπληρώνουμε»,

ενώ ο Δήμαρχος Νεμέας συμπλήρωσε:

«Συγκινημένοι από τα εγκαίνια του σταδίου σκεφτήκαμε να κάνουμε αναβίωση των αγώνων, χωρίς να έχουμε άλλα κίνητρα και χωρίς να μπούμε σε μια διαδικασία οικονομικών σχέσεων, συναλλαγών ή κερδοφορίας. Αυτό που κάνουμε στηρίζεται από τους ανθρώπους που θέλουν να συμμετέχουν κι από τους εθελοντές. Ωστόσο δε θα σταματήσουμε εδώ, και μέσα στις επιδιώξεις μας είναι να πάμε σε μια Μεσονεμεάδα, σε ένα σύγχρονο στάδιο, με αστέρες του κλασσικού αθλητισμού. Αυτό όμως που κάνουμε θέλουμε να διατηρηθεί, κάνοντας μια Μεσονεμεάδα ενδιάμεσα στα δύο χρόνια σε ένα σύγχρονο στάδιο, με την τελετή έναρξης και λήξης στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας. Αυτός είναι ο στόχος μας αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται οικονομική ενίσχυση, ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Τι δήλωσε στην «Η.Κ»
ο Stephen G. Miller

Σε δήλωσε που έκανε στην Η.Κ. ο κ. Miller είπε ότι είναι περήφανος για το γεγονός ότι τα «Νέμεα» εξακολουθούν να ζουν, όπως επίσης και το αρχαίο στάδιο που ο ίδιος ανακάλυψε. Ωστόσο, δήλωσε ότι είναι και λίγο φοβισμένος καθώς όπως είπε έχουν να κάνουν πολύ μεγάλη προετοιμασία προκειμένου να δεχτούν τον κόσμο που θα παραβρεθεί στους αγώνες. «Άν θέλει κανείς να βοηθήσει στον καθαρισμό του σταδίου, είναι ευπρόσδεκτος» είπε ο κ. Miller και συμπλήρωσε «άγχος υπήρχε πάντα αλλά πάντα τα κατάφερναμε και περνούσαμε ωραία, και νομίζω ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα. Θα κουραστούμε αλλά στο τέλος θα πάρουμε ικανοποίηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: