13.6.08

Την αγανάκτηση της Δημοτικής Αρχής Βόχας προκάλεσε η ασυνείδητη πράξη ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου της περιοχής , που άδειασε λιόζουμα στο ποτάμι τις προηγούμενες ημέρες, όταν διαπίστωσε πως υπήρχε νερό που μπορούσε να τα συμπαρασύρει στη θάλασσα.
Η βροχή ωστόσο δεν διήρκησε τόσο, ώστε να απομακρύνει τα λιόζουμα , τα οποία τελικά παρέμειναν στο ποτάμι , μαρτυρώντας την ασυνείδητη πράξη .
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας, εμφανώς αγανακτισμένος, ο Δήμαρχος Βόχας κ. Γιώργος Λιούντρης δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος ελαιοτριβής αδιαφορεί για την μόλυνση που προκαλεί στο περιβάλλον με τις ενέργειες του.
Σαφής και κατηγορηματικός τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου να συμβαίνουν τέτοια πράγματα και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Νομαρχίας και του Υγειονομικού προκειμένου να μπει ένα τέλος στην δράση όσων ιδιοκτητών λιοτριβιών δεν εναρμονίζονται με την νομοθεσία.
Συγκεκριμένα ο κ. Λιούντρης μας είπε:

«ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ
ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ ΕΡΙΞΕ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ
ΤΑ ΛΙΟΖΟΥΜΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»

«Είχαμε ένα κρούσμα τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή από ασυνείδητο ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου που έριξε καλοκαιριάτικα τα λιόζουμα στο ποτάμι .
Αυτό συνέβη με αφορμή την πρόσφατη βροχή στη Νεμέα , που είχε σαν αποτέλεσμα να κατεβάσει νερό το ποτάμι και ως εκ τούτου βρήκε την ευκαιρία αφού το ποτάμι είχε νερό , να αδειάσει τις δεξαμενές με τα λιόζουμα στο ποτάμι».

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ
ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ
ΤΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ»

Και τόνισε:

«Φυσικά όσο υπήρχε νερό στο ποτάμι, τα λιόζουμα ανακατεύονταν και πήγαιναν στη θάλασσα. Αλλά για κακή του τύχη σταμάτησε το νερό και τα λιόζουμα που πέφτανε στο ποτάμι φανήκανε.
Πήγανε λοιπόν προχθές οι αγροφύλακες , διαπιστώσανε την παρανομία και θα προβούν σε μήνυση.
Από την πλευρά μου δε, θα κάνω έγγραφο στο κ. Νομάρχη, στο υγειονομικό και στο Υπουργείο Βιομηχανίας, ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργούν ανεξέλεγκτα τα ελαιοτριβεία στην περιοχή μας και μες το καλοκαίρι να ρίχνουν ανεξέλεγκτα τα λιόζουμα μέσα στο ποτάμι».

«ΤΑ ΛΙΟΖΟΥΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ
ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ
ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ,
ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ»

Ο κ. Λιούντρης τόνισε στην εφημερίδα μας ότι το ελαιοτριβείο που ευθύνεται για την συγκεκριμένη κατάσταση είναι γνωστό και τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργεί πρόβλημα:

«Το ελαιοτριβείο που έριξε τα λιόζουμα στο ποτάμι το γνωρίζουμε . Άλλωστε είναι επανειλημμένα τα κρούσματα στο συγκεκριμένο λιοτρίβι. Από το Υγειονομικό μου λένε να κάνουμε μήνυση , όμως αποτέλεσμα δεν υπάρχει.
Πρέπει να πάρει μέτρα η Νομαρχία, γιατί είναι ο χείμαρρος και η σωλήνα είναι μέσα στο χείμαρρο.
Τα λιόζουμα μετά το σταμάτημα της βροχής παρέμειναν στο ποτάμι , όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα.

«ΤΑ ΛΙΟΖΟΥΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
ΕΦΤΑΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»

Ερωτηθείς αν τα λιόζουμα έφτασαν στη θάλασσα , μας είπε:

«Πιστεύω ότι τα λιόζουμα που έριξε ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου , πρέπει να έφτασαν και στη θάλασσα .
Αυτά πάλι που έμειναν μέσα στο ποτάμι , αν δεν απομακρυνθούν σύντομα , σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν να μυρίζουν και η μυρωδιά των λιόζουμων είναι αφόρητη.
Περιμένουμε να στεγνώσουν για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μπούμε μέσα στο ποτάμι. Πιθανώς θα πάμε με τον φορτωτή του δήμου να τα μαζέψουμε».

«ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΣ ΝΑ
ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ
ΝΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Και πρόσθεσε:

«Την προηγούμενη φορά που είχε συμβεί αυτό , απομακρύναμε ότι μπορούσαμε και τα υπόλοιπα λιόζουμα σκεπάστηκαν με χαλίκι . Δεν μπορεί όμως αυτό να συνεχιστεί. Πρέπει οι ελαιοτριβείς να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον.
Πριν λίγες ημέρες γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και αυτός προχθές έριξε τα λύματα στο ποτάμι. Και μάλιστα καλοκαιριάτικα. Είχε τις δεξαμενές γεμάτες και βρήκε την ευκαιρία να τις αδειάσει στο ποτάμι.
Οι υπόλοιποι ελαιοτριβείς έχουν κάνει λαγούμια , τα μαζεύουν και τα κρατάνε σε ένα σημείο. Είναι όμως δύο τρεις που δεν εναρμονίζονται με την νομοθεσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: