12.6.08


SOS για το νερό εκπέμπει o δήμος Βόχας, που διαπιστώνει πλέον ότι και οι ιδιωτικές γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή αρχίζουν η μια μετά την άλλη να στερεύουν. Η Δημοτική Αρχή προσπαθώντας να βρει λύση απέστειλε χθες το πρωί έγγραφο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου , το οποίο κοινοποιεί στη Νομαρχία και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , στο οποίο ζητά την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για εξαίρεση του Δήμου Βόχας από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για άμεση εκτέλεση γεωτρήσεων και σχετικών συμπληρωματικών εργασιών λόγω κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Βόχας δήλωσε ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και απαιτείται άμεσα λύση. Τόνισε δε ότι ήδη οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση αφού βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται. Επιπλέον σημείωσε ότι το κόστος του νερού έχει αυξηθεί σημαντικά , ωστόσο ακόμα και αν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν , νερό δεν υπάρχει . Συγκεκριμένα μας είπε:

«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΟ»

«Υπάρχει πρόβλημα . Πλέον και οι ιδιωτικές γεωτρήσεις αρχίζουν η μια πίσω από την άλλη να στερεύουν. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο. Γι’ αυτό ζητάμε κατ’ εξαίρεση να επιτραπεί στο δήμο Βόχας, λόγω έκτακτης ανάγκης ο υπουργός (γιατί αυτή η διαδικασία ακολουθείται ήτοι Περιφέρεια, Υπουργός) να μας νομιμοποιήσει να κάνουμε γεωτρήσεις τώρα μήπως βρούμε πουθενά νερό.
Ζητάμε να παρακαμφτεί η γραφειοκρατία και με υπουργική απόφαση να επιτραπεί η
διάνοιξη γεωτρήσεων χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία σε όσα σημεία κρίνουμε σκόπιμο. Για δύο μόνο μήνες ήτοι μόνο για το καλοκαίρι αυτό , για να μην γίνει καταστρατήγηση του μέτρου».

"ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ
ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ 100 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΩΡΑ»

Ο Δήμαρχος Βόχας τόνισε ότι η λειψυδρία έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος άρδευσης των κτημάτων και παραδέχτηκε ότι ήδη κινδυνεύουν να καταστραφούν πολλές καλλιέργειες στην περιοχή:

«Το κόστος αυτή τη στιγμή έχει φτάσει τα 100 ευρώ την ώρα. Πολλές καλλιέργειες ήδη κινδυνεύουν να χαθούν. Κάποιοι μου είπαν ότι αναγκάστηκαν να παρατήσουν τις πορτοκαλιές , ενώ και η παραγωγή είναι κλονισμένη» .

«ΌΣΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ
ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ
ΤΟΥΣ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ,
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΑ»

Και πρόσθεσε:

«Όσοι αγρότες έχουν εξασφαλίσει νερό για να ποτίσουν τα κτήματα τους θα βγάλουν πέρα την παραγωγή , τα υπόλοιπα δεν θα είναι εμπορεύσιμα.
Ήδη βλέπουμε γειτονικά κτήματα , το ένα να είναι σε κατάσταση εξαγωγής (γιατί είχε νερό να ποτίσει ) και το άλλο να είναι σε κατάσταση οινοποιίας (γιατί δεν έχει νερό). Πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα γίνει» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: