8.7.08

Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. Βόχας και του Δημάρχου κ. Γιώργου Λιούντρη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 4 Ιουλίου στο δήμο Βόχας συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Άσσου- Λεχαίου κ. Χαράλαμπος Καμπούρης, δημοτικοί σύμβουλοι , εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών , φορείς καθώς και ο Δήμαρχος Βέλου και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Θεόδωρος Λαμπρόπουλος.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Βόχας κ. Λιούντρης η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα του τεράστιου προβλήματος που υπάρχει στην ύδρευση, αφού ήδη τα μισά δημοτικά διαμερίσματα του δήμου έχουν λίγες ώρες την ημέρα νερό.
Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζει και ο δήμος Άσσου Λεχαίου που επίσης βρίσκεται σε απόγνωση. Στην συνάντηση αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφο προς την Νομαρχία και την Περιφέρεια , προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα συνολικά σε επίπεδο νομού . Ακολούθως αναμένεται να σταλεί και δεύτερο έγγραφο με προτάσεις των δήμων για την γενικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Εκείνο που ζητούν σήμερα οι δήμοι Βόχας και Άσσου – Λεχαίου που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νομό μας, είναι οι δήμοι που έχουν νερό να σκύψουν στο πρόβλημα και να τους βοηθήσουν στην κρίσιμη αυτή στιγμή.
Συγκεκριμένα οι κ. κ. Λιούντρης και Καμπούρης μας είπαν:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΟΥΝΤΡΗΣ
Δήμαρχος Βόχας

«ΠΗΡΑΜΕ ΑΥΤH ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ
ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ»

«Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί έχουμε φτάσει πλέον στα όρια μας. Δεν υπάρχει νερό. Το πρόβλημα στην άρδευση είναι τεράστιο ενώ και στην ύδρευση πλέον τα μισά δημοτικά διαμερίσματα του δήμου έχουν λίγες ώρες την ημέρα νερό. Υπάρχει έντονο πρόβλημα . Ήδη ετοιμάζουμε ένα έγγραφο προς τον Νομάρχη και τον Περιφερειάρχη για άμεση ενίσχυση , με οποιονδήποτε τρόπο , σε νερό ύδρευσης, γιατί κινδυνεύει πλέον η δημόσια υγεία.
Το έγγραφο αφού υπογραφεί από τους δύο δήμους θα σταλεί και στα ΜΜΕ.
Ζητάμε με οποιονδήποτε τρόπο , οι δήμοι που έχουν νερό να σκύψουν στο πρόβλημα και να βοηθήσουν στην κρίσιμη στιγμή το δήμο Άσσου Λεχαίου και το δήμο Βόχας.
Διότι αυτή τη στιγμή οι δύο δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα διότι έχουμε και πολύ κόσμο στη περιοχή».

«ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ
ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΒΟΧΑΣ ΚΑΙ ΆΣΣΟΥ- ΛΕΧΑΙΟΥ »

Και τόνισε:

«Θα ακολουθήσει το άλλο χαρτί με τα πορίσματα της σύσκεψης, που ομόφωνα οι δήμοι ανέδειξαν το πρόβλημα του νερού. Πλέον οι δήμοι Βόχας και Άσσου- Λεχαίου είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Πρέπει δήμοι οι οποίοι έχουν νερό (το Βέλο, η Κόρινθος , το Κιάτο , η Νεμέα) με κάποιο τρόπο να στηρίξουν την ύδρευση το δίμηνο αυτό που είναι πολύ κρίσιμο για εμάς».

«ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ»

Επίσης ο κ. Λιούντρης πρόσθεσε:

«Ο κ.Λαμπρόπουλος ήταν στην συνάντηση σαν παρατηρητής. Άκουσε τις τοποθετήσεις και μίλησε για κεντρική διαχείριση υδάτινων πόρων σε επίπεδο νομού και Περιφέρειας.
Όλα αυτά θα βγουν σε ένα κείμενο το οποίο θα πάει σε όλους τους αρμοδίους προς κάθε κατεύθυνση, ώστε όλοι να λάβουν γνώση των προβλημάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και που αναμένεται να συνεχιστούν και του χρόνου , όπως πάει ο καιρός. Για να ξεπεραστεί η κρίση θα πρέπει να γίνουν κάποια έργα υποδομής , αρδευτικά έργα και υδρευτικά έργα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν με προγραμματισμό , γιατί έργα όπου δεν έγιναν εδώ και πενήντα χρόνια πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να ξεκινήσουν».

«ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΦΩΣ»

Ερωτηθείς αν έχει αλλάξει κάτι στην διαδικασία των γεωτρήσεων μετά και το έγγραφο που έστειλε πρόσφατα στην Περιφέρεια ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών λόγω του εντονότατου προβλήματος της λειψυδρίας , μας είπε:

«Δεν έχω καμία απάντηση. Δεν βλέπω φως . Έχουμε κάνει κάποιες προσπάθειες, μήπως και καταφέρουμε να βρούμε καμιά σταγόνα νερό.
Έχω αναθέσει φυσικά γεωλογικές μελέτες για 7 γεωτρήσεις αλλά αυτές καθυστερούν.

Ήδη την Τρίτη το πρωί το κείμενο θα φύγει προς κάθε κατεύθυνση και στα ΜΜΕ και ετοιμάζεται το δεύτερο κείμενο που είναι πιο μακροπρόθεσμο, με προτάσεις τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα προς κάθε κατεύθυνση , ώστε να αναλάβουν και κάποιοι άλλοι τις ευθύνες τους, και σε επίπεδο νομού πλέον.
Η Κόρινθος παίρνει νερό από την Στυμφαλία μετά από 50 χρόνια. Αν πάμε με αυτό το ρυθμό στέγνωσε όλη η πεδινή Κορινθία».

«ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΊΝΑΙ ΑΓΑΘΟ ΤΟ
ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Ερωτηθείς για στην εξέλιξη της Κορίνθου , όσον αφορά στην υδροδότηση τόνισε :

«Εγώ χαίρομαι για αυτή την εξέλιξη. Έπρεπε η έδρα του νομού να πάρει νερό. Πρέπει οι δήμοι και οι κάτοικοι που έχουν νερό να μην δουν το θέμα εγωιστικά. Πρέπει να δουν ότι η διαχείριση των υδάτων πλέον πρέπει να γίνει σε κεντρικό επίπεδο με κάποιο φορέα (όχι τον ΑΟΣΑΚ) διαχείρισης των υδάτινων πόρων γιατί το νερό είναι αγαθό το οποίο είναι για όλους.
Οι ιδιώτες πουλάνε 100- 120 ευρώ στη Βόχα την ώρα , νερό το οποίο δεν είναι δικό τους . Είναι όλων ».


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ:
Δήμαρχος Άσσου – Λεχαίου

«ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ
ΥΔΡΕΥΣΗΣ»

Ερωτηθείς για την συνάντηση ο κ. Καμπούρης μας είπε:

«Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε διαπιστώσαμε την παντελή έλλειψη νερού και τις ανάγκες που υπάρχουν σε θέματα ύδρευσης και καταλήξαμε σε κάποιο κείμενο το οποίο θα στείλουμε στον κ. Νομάρχη, στον κ. Περιφερειάρχη , στα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να τους μεταφέρουμε το μέγεθος του προβλήματος».

«ΟΙ ΑΠΟΔΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ»

Και τόνισε:

«Στο δήμο Άσσου- Λεχαίου υπάρχουν πολύωρες διακοπές και έχουμε γυρίσει το νερό εκ περιτροπής ώστε να εξυπηρετούνται γειτονιές – γειτονιές στα τοπικά διαμερίσματα.
Οι αποδώσεις των γεωτρήσεων καθημερινά μειώνονται. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμεθα με πολύ λίγα νερά που είναι από δημοτικές γεωτρήσεις αλλά και από μισθωμένες γεωτρήσεις.

«ΘΑ ΣΥΝΤΑΧΤΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ»

Από κει και πέρα θα συνταχτεί και ένα κείμενο όπου ανάλογα με τις αρμοδιότητες που έχει κάθε υπηρεσία ή κάθε φορέας θα το στείλουμε για ορισμένα πράγματα τα οποία άμεσα πρέπει να γίνουν.
Στο εν λόγω κείμενο θα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις . Για παράδειγμα προς τον ΑΟΣΑΚ , θα ζητηθεί να γίνει άμεσος καθαρισμός του αύλακος , ώστε σε περίπτωση που έχουμε βροχοπτώσεις το φθινόπωρο να εξυπηρετηθούν οι περιοχές.
Θα ζητήσουμε αναπροσαρμογή των όρων άρδευσης, που ισχύουν εδώ και 50 χρόνια. Οι όροι αυτοί πρέπει να αλλάξουν, διότι δεν υπάρχουν πλέον τα ίδια κλιματολογικά φαινόμενα και οι ίδιες κλιματικές συνθήκες . Γιατί κάποτε οι χείμαρροι χείμαρρος Ράχιανης και ο Ζαπάντης έφερναν νερό και σήμερά δεν φέρνουν τίποτα.

Συνεπώς δεν μπορούμε να το συνυπολογίσουμε αυτό στην κατανομή ύδατος.
Θα πρέπει επίσης να αρδευτούν οι περιοχές που είναι ανάρδευτες εδώ και δυόμιση χρόνια. Θα ζητήσουμε να γίνει αναπροσαρμογή του Κανονισμού σε ώρες, γιατί υπάρχει λειψυδρία.
Θα ζητηθεί να υπάρξει στελέχωση και επάνδρωση του ΑΟΣΑΚ αλλά και να γίνει Συμβούλιο που να παριστάμεθα και εμείς ώστε να μπορέσουμε να διατυπώσουμε τις απόψεις μας».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΟ
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ»

Επίσης πρόσθεσε:

«Θα ενημερώσουμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ για το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας. Υπάρχει εντονότατο πρόβλημα στις καλλιέργειες.
Πρέπει να δούμε διάφορα προγράμματα λειψυδρίας , ώστε προβλήματα που αφορούν στην απώλεια του αγροτικού εισοδήματος να επιλυθούν.
Θα υποβληθούν διάφορες προτάσεις προς την Περιφέρεια γύρω από την διαδικασία των αδειών, την μελέτη των γεωτρήσεων και την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων.
Επίσης πρέπει η Περιφέρεια να δει συνολικά το θέμα της αφαλάτωσης, γιατί βλέπουμε ότι η μια περιοχή μετά την άλλη αντιμετωπίζει προβλήματα.
Θα ζητήσουμε απλούστευση των διαδικασιών γύρω από τις άδειες, να συντομευτούν οι διαδικασίες και να απεμπλακεί από το ΣτΕ η κατασκευή του Φράγματος».

«ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ»

Ερωτηθείς για την κατάσταση στο δήμο Άσσου- Λεχαίου το τελευταίο διάστημα, ήταν σαφής:
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Η ροή στην ύδρευση δεν είναι συνεχής, με αποτέλεσμα και οι ενοικιαστές να διαμαρτύρονται. Οι ιδιοκτήτες και αυτοί έχουν απώλεια εισοδήματος . Δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε όλο το 24ωρο νερό, με τις παρούσες συνθήκες και είναι επόμενο να δημιουργούνται διάφορες αντιπαραθέσεις.
Οι δήμοι έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέτρα και ότι μπορούμε να κάνουμε , από κει και πέρα δεν βλέπουμε φως στον ορίζοντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: