24.9.08


Την αντίθεση του για τον «Καποδίστρια 2» και τα αποτελέσματα που θα επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επεσήμανε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας , με αφορμή τον διάλογο που ξεκινά τώρα , προκειμένου οι δήμοι μέχρι τις 5 Οκτωβρίου να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στην ΤΕΔΚ η οποία στην συνέχεια θα διαμορφώσει μια συνολική πρόταση προς την ΚΕΔΚΕ για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση στο Νομό Κορινθίας. Ο κ. Καλλής τόνισε ότι εν όψει Καποδίστρια 2 , προωθούνται πολλά πράγματα χωρίς την γνώμη της τοπικής κοινωνίας και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία των δήμων .Εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε στο προβληματικό, όπως το χαρακτήρισε , Ταμείο των Εμπόρων, σημειώνοντας ότι όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα, οι συνενώσεις δεν μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα. Σαφής και κατηγορηματικός τόνισε, ότι θα πρέπει το Κράτος να εγγυηθεί ότι θα δώσει τα χρήματα τα οποία οφείλει στους ΟΤΑ και θα δώσει λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας , που ταλανίζουν σήμερα τους δήμους. Επιπλέον επεσήμανε ότι ο «Καποδίστριας 2» πρέπει να διορθώσει τα λάθη του πρώτου Καποδίστρια. Συγκεκριμένα ο κ. Καλλής μας είπε:

«Ο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2»
ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗ,
ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ,
ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ
ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»

«Ο «Καποδίστριας 2» ο οποίος προχωράει τώρα , όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές , δεν βρίσκει σύμφωνη, ούτε την Τοπική Κοινωνία , αλλά ούτε και τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κάτι σημαίνει αυτό το πράγμα. Ότι η ελληνική κοινωνία πλέον , η ελληνική πολιτική σκηνή , το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο έχει περάσει σε μια άλλη φάση , όπου αυτοί οι οποίοι είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν έχουν άποψη. Είναι αυτό που θυμόμαστε από παλιό στίχο του Παπακωνσταντίνου «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα».

«ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ»

Και τόνισε:
«Μονίμως αυτή την περίοδο γίνονται πολλά πράγματα χωρίς εμάς για εμάς. Όπως έχουμε ξαναπεί πρέπει να λάβουν υπόψη τους κάποια ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν και κάποια άλλα δεδομένα , σύμφωνα με τα οποία δεν μπορούν να γίνουν συνενώσεις εν μια νυκτί».

«ΈΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΕΜΠΟΡΩΝ ΟΑΕΕ , ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ,
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ»

Αναφερθείς δε στα ασφαλιστικό Ταμείο των Εμπόρων , πρόσθεσε:
«Το ίδιο έγινε στα ασφαλιστικά ταμεία και ιδού το αποτέλεσμα. Έχουμε ένα προβληματικό Ταμείο Εμπόρων ΟΑΕΕ , με ημερομηνία λήξης , όσον αφορά στις πληρωμές των συνταξιούχων. Το ίδιο έγινε και στην Ευρώπη . Όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα, τι θα συνενώσεις; Ένα οικονομικά ασθενή δήμο , με έναν οικονομικά ισχυρό ; Ποια είναι αυτά τα δεδομένα; Και τι θα γίνεται δηλαδή , μέχρι να έρθει ο οικονομικά αδύναμος δήμος σε ίδιο επίπεδο με τον ισχυρό; Θα πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε. Θα πρέπει το Κράτος που υποτίθεται ότι κάνει αυτές τις συνενώσεις να εγγυηθεί ότι θα δώσει τα χρήματα τα οποία χρώσταγε έως τα τώρα, τα οποία δεν έχουν δοθεί. Θα δοθούν τώρα μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, με τα συγκεκριμένα οικονομικά προβλήματα τα οποία μαστίζουν την Ελλάδα; Διάβαζα χθες σε οικονομική εφημερίδα , ότι η Ελλάδα δανείζεται 1 δις το δεκαήμερο. Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα για να ενισχυθεί η Τοπική αυτοδιοίκηση; Δεν είναι απλά το θέμα , να συνενώσουμε την Νεμέα με το Χιλιομόδι ή το Χιλιομόδι με την Κόρινθο και πάει λέγοντας;»

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ
ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΡΧΟΝΤΑΙ»

Ο κ. Καλλής αναφέρθηκε στα μείζονα θέματα της καθημερινότητας που αρκετοί δήμοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να λύσουν και είπε:
«Υπάρχουν πράγματα καθημερινότητας συγκεκριμένα, στα οποία οι δήμοι με μεγάλη δυσκολία ανταπεξέρχονται. Μην ξεχνάμε το θέμα με τους σκουπιδότοπους το οποίο ακόμα δεν έχει λυθεί πλήρως και όπου αύριο, μεθαύριο θα έχουμε πρόστιμα πάνω σε αυτό το θέμα. Τι θα γίνεται όταν ένας δήμος δεν έχει μπει στη λογική αυτή, της νομιμοποιημένης κατάστασης, απέναντι στους ΧΥΤΑ, κλπ. Τι θα γίνει όταν αρχίσουν τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ποιοι θα τα μοιραστούν ; Πάλι οι πολίτες; Και ένα Κράτος θα συνεχίσει να είναι αδιάφορο απέναντι σε όλη αυτή την ιστορία; Είναι ισότιμοι οικονομικά οι δήμοι για να ενωθούν;»

«ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ,
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ
ΤΩΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ»

Όσον αφορά αν ο πρώτος Καποδίστριας αποτελεί ένα μπούσουλα για τα λάθη που έγιναν ώστε να μην επαναληφθούν , τόνισε:
« Ήδη γνωρίζουμε τα λάθη του πρώτου Καποδίστρια , που άφησε έξω συγκεκριμένα χωριά τα οποία έπρεπε να ανήκουν σε κάποιους δήμους, όπως για παράδειγμα το Ψάρι το οποίο θα έπρεπε λογικά να ανήκει στη Νεμέα , δεδομένου ότι εξυπηρετείται από τη Νεμέα και σε επίπεδο υπηρεσιών .Αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε να λυθούν και αυτά τα λάθη του πρώτου Καποδίστρια, θα έπρεπε να αποκατασταθούν τώρα ώστε να έχουμε στο μέλλον μια λογική».

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ
Ο ΠΑΛΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ»

Όσον αφορά στον ρόλο των Προέδρων των δημοτικών διαμερισμάτων πριν και μετά τον πρώτο Καποδίστρια , σημείωσε:
«Επίσης οι ίδιοι οι Πρόεδροι των δημοτικών διαμερισμάτων έχουν κατά καιρούς καταγγείλει , ότι δεν έχει καμία σχέση η σημερινή μορφή με την Κοινότητα την παλιά την οποία γνώριζαν, όπου υπήρχε μια δόμηση όσον αφορά στην λειτουργία της κοινότητας ή οποία σήμερα δεν υπάρχει. Δεν έχει την ίδια δυναμική σήμερα ο παλιός Πρόεδρος του χωριού με τον σημερινό Πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος. Καμία σχέση. Οι ίδιοι έχουν εκφράσει τα παραπονά τους κατά καιρούς. Εννοείται ότι κυριαρχεί το Κέντρο. Το ίδιο δεν θα γίνεται αύριο , όταν συνενωθούν δύο δήμοι οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν ισχυροί και ήταν τα Κέντρα . Πλέον ένα από τα δυο Κέντρα θα υστερεί έναντι του άλλου. Πέρα από τα προγράμματα που μπορούν να πάρουν και να λειτουργήσουν. Όμως σε καθημερινή βάση, τα καθημερινά προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τους δήμους (που είναι πάρα πολλά), δεν θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως έχουν τώρα. Κακά τα ψέματα, όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο σχήμα και σε μια συγκεκριμένη εξυπηρέτηση του πολίτη , περάσαμε από πολλά προβλήματα και από πολλές ενδιάμεσες καταστάσεις. Όλα αυτά γκρεμίζονται γιατί έτσι πρέπει και γιατί κάποιοι της πολιτικής αποφάσισαν αυτό το πράγμα; Και αυτό το άλλοθι της Ευρώπης θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Όπου θέλουμε ισχύει η Ευρώπη και όπου θέλουμε δεν ισχύει .

«Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2 ΔΕΝ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ»

Ερωτηθείς αν δηλώνει κατά των συνενώσεων εκ της βάσης ή αν πιστεύει ότι ο Καποδίστριας 2 μπορεί υπό προϋποθέσεις να περπατήσει , τόνισε:
«Ο Καποδίστριας 2 δεν μπορεί να συνεχίσει. Δεν είναι δικιά μου άποψη αυτή, είναι άποψη των δημοτικών αρχόντων . Και όλα αυτά που γίνονται , γίνονται κατά συνθήκη και συμβιβαστικά, γιατί έχει μπει στο τραπέζι ,ότι όπως και να έχει θα γίνει και αυτή η υπόθεση έχει ανοίξει έναν συγκεκριμένο διάλογο κάτω από πίεση. Όχι ότι οι τοπικές κοινωνίες ή οι Δημοτικοί άρχοντες θα ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη.Κάθε άλλο μάλιστα απ’ ότι φαίνεται. Καμία τέτοια σχέση. Και ακριβώς επειδή δεν το θέλουν, ούτε οι τοπικές κοινωνίες , αλλά ούτε και οι τοπικοί άρχοντες στην ουσία, φαίνεται ότι όλοι λένε , «ναι να είναι ο δικός μας δήμος συν τον άλλον». Πότε δεν λένε, ναι εμείς να συνενωθούμε με τον άλλο και θα προΐσταται ο άλλος. Αυτό είναι μια ανάγκη των τοπικών κοινωνιών , γιατί οι τοπικές κοινωνίες φοβούνται ποιο θα είναι το μέλλον της όλης υπόθεσης.
Και πρόσθεσε:
«Γιατί αν υποβαθμιστεί και η τοπική αυτοδιοίκηση που είναι ο τελευταίος μοχλός ανάπτυξης και η τελευταία ελπίδα για πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας μας και γίνει και αυτό ένα προβληματικό κομμάτι , ενός προβληματικού κράτους , τότε ποια είναι η ελπίδα, ποιο είναι το μέλλον , ποια είναι η προοπτική αυτής της χώρας; Μην ξεχνάμε ότι γυρίζουν πίσω νέοι , η ανεργία έχει αρχίσει και «χτυπάει» όλη την Περιφέρεια. Ακόμα και στη Θεσσαλονίκη είδαμε σε ισχυρά σημεία , να κλείνουν εταιρείες , όπως είναι η Siemens . Περνάμε πλέον σε ένα «τούνελ», το οποίο άν υπάρξουν ρωγμές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι το τελευταίο κομμάτι αντίστασης, τότε θα μιλήσουμε για πλήρη κατάρρευση . Θα μιλήσουμε για κραχ της πολιτικής σκηνής πλέον. Γιατί βλέπουμε ότι τα θεμέλια της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής, «τρίζουν». Ναι μεν οι δημοσκοπήσεις στα δυο μεγάλα κόμματα δείχνουν το ένα να προηγείται του άλλου , αλλά με μικρές διαφορές και βλέπουμε επίσης μια γενικότερη τάση , ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πλέον στο πολιτικό σύστημα , γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης πλέον , όλων αυτών των προβλημάτων που υπάρχουν. Άρα, η διαχείριση θα πρέπει στην ουσία να αποκεντρωθεί , αλλά θα πρέπει να αποκεντρωθούν και τα κονδύλια τα οποία δίνονται. Δηλαδή, δεν θα πρέπει το κράτος να κρατά «την μερίδα του λέοντος» και να δίνει τα «ψίχουλα» στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν μπορεί να λειτουργήσει τώρα , θα μπορέσει να λειτουργήσει αύριο με διπλάσια προβλήματα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: