11.11.08


Σε δύο σημαντικά θέματα του Δήμου Σικυωνίων αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παναγιώτης Κωστόπουλος, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στο Κιάτο.
Συγκεκριμμένα ενημέρωσε για τις ενέργειες που κάνει ο Δήμος στον τομέα της ανακύκλωσης, καθώς και για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που θα ιδρυθεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Κλημεντίου, κατόπιν έγκρισης του Υπουργείου Παιδείας, ένα θέμα το οποίο είχε πρωτοπαρουσιάσει η εφημερίδα μας σε αναλυτικό ρεπορτάζ.

ΠΛΗΡΗΣ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Σημαντικά βήματα φαίνεται ότι έχει κάνει ο Δήμος Σικυωνίων στο θέμα της ανακύκλωσης, περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμά του πολλά διαφορετικά είδη, όπως οι μικρές μπαταρίες, τα ελαστικά και οι μπαταρίες αυτοκινήτων, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και την ανακύκλωση υλικών όπως το χαρτί, το πλαστικό, το αλουμίνιο, το λευκοσίδηρο και το γυαλί.

ΠΑΝΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:

«Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΧΘΕΙ
ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΙΔΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ»

Για το θέμα αυτό ο Αντιδήμαρχος είπε:

«Για την ανακύκλωση, πάντα στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για την ποιότητα του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών μας, ξεκινήσαμε και μπορούμε να πούμε ότι σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε τους δημότες μας ότι ο Δήμος μας έχει ενταχθεί σε πολλά είδη ανακύκλωσης.
Ξεκινήσαμε με την ανακύκλωση των μικρών μπαταριών. Σε συνεργασία με την ΑΦΗΣ έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας οι μικροί κάδοι για τις μπαταρίες. Οι μαθητές ανταποκρίνονται πλήρως, και ιδιαίτερα οι μικροί μαθητές.

«ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΡΟΥΝ
ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ »

Συνεχίζουμε με την ανακύκλωση ελαστικών αυτοκινήτων. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία και υλοποιείται το πρόγραμμα ανακύκλωσης ελαστικών αυτοκινήτων με την εταιρία ECOELASTIKA. Όλα τα καταστήματα του Δήμου μας που πωλούν ελαστικά αυτοκινήτων, πηγαίνουν όλα τα παλαιά ελαστικά για ανακύκλωση. Υπάρχει νομοθεσία, είναι υποχρεωμένοι, και ευτυχώς όλα τα καταστήματα του Δήμου τηρούν τη νομοθεσία αυτή, και έρχεται ειδική μεταφορική εταιρία από την Αθήνα κάθε Τετάρτη που κάνει την αποκομιδή των παλαιών ελαστικών για ανακύκλωση.»

«ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ»

Όσον αφορά την ανακύκλωση μπαταριών αυτοκινήτων ο κ. Κωστόπουλος είπε:

«Έχουμε επίσης την ανακύκλωση μπαταριών αυτοκινήτων. Ο Δήμος μας έχει κάνει σύμβαση με την εταιρία ΣΥΔΕΣΙΣ ΑΕ, έχουν ενημερωθεί όλα τα καταστήματα του Δήμου που πωλούν μπαταρίες αυτοκινήτων αλλά και τα ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων που επισκευάζουν τα αυτοκίνητα, έχουν δοθεί αυστηρές εντολές σε όλα τα καταστήματα, και ήδη υλοποιείται η ανακύκλωση μπαταριών αυτοκινήτου. Όλοι γνωρίζουμε τι κακό κάνουν οι μπαταρίες στο περιβάλλον. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε – όπως είπα και πριν – το περιβάλλον μας, να σταματήσει πλέον η απόρριψη των μπαταριών στους ποταμούς και στα ρέματα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και των παιδιών μας. Βλέπουμε μια πολύ καλή ανταπόκριση και σύντομα θα γίνει αυστηρός έλεγχος στα καταστήματα της πόλης, σε συνεργασία με την εταιρία ΣΥΔΕΣΙΣ ΑΕ, για να δούμε κατά πόσο ανταποκρίνονται στην απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

«ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Επίσης, για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μια πολύ κύρια ανακύκλωση, ο Δήμος έχει ξεκινήσει εδώ και οχτώ μήνες περίπου και πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά. Έχει γίνει σύμβαση με την εταιρία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ, έχει τοποθετηθεί ειδικό κοντέινερ για τις μεγάλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου μας και ήδη οι πολίτες έχουν ενημερωθεί με κάποια φυλλάδια που έχουν μοιραστεί στα σχολεία – και θα συνεχίσουμε να τους ενημερώνουμε και με νέα φυλλάδια. Οι μικρές συσκευές θα πηγαίνουν στον πράσινο κάδο, και τέτοιοι κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας, από την προηγούμενη σχολική χρονιά, ενώ έχει τοποθετηθεί ακόμη στο Δημαρχείο, στο ΚΕΠ και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου μας. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω και τους μαθητές που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση αυτή και ήδη έχουν ευαισθητοποιηθεί και φέρνουν μικρές ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ και πολλά καταστήματα και πολίτες του Δήμου μας ειδοποιούν και παίρνουμε από τα σπίτια τους τις μεγάλες συσκευές, οι οποίες πλέον δεν πάνε στα ρέματα και στα ποτάμια αλλά ανακυκλώνονται.»

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες είπε:

«Υπάρχει ειδικό όχημα του Δήμου που φορτώνει τις συσκευές αυτές, ενώ οι πολίτες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του Τμήματος Περιβάλλοντος 27420 20300 και 27423 60151 όταν τους χαλάσει μια ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή που δεν επισκευάζεται, και αμέσως το αυτοκίνητο του Δήμου παραλαμβάνει τη συσκευή και την αποθέτει, μαζί με τις άλλες συσκευές που θα έχει συγκεντρώσει, στο μεγάλο κοντέινερ της ανακύκλωσης που υπάρχει στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Στο κοντέινερ αυτό πηγαίνουν και οι μικρές συσκευές που θα τοποθετούνται στους πράσινους κάδους. Έχει γίνει ενημέρωση και στον τομέα αυτό σε πολλά σχολεία, η οποία και θα συνεχιστεί, ενώ θα μοιραστεί και ειδικό τετρασέλιδο φυλλάδιο σε όλους τους πολίτες, το οποίο ετοιμάζει ο Δήμος για όλες τις ανακυκλώσεις. Πιστεύω ότι πάμε πολύ καλά στον τομέα αυτό.
Το Κιάτο, όπως γνωρίζετε, είναι η δεύτερη εμπορική πόλη του νομού μας, υπάρχει αρκετή εμπορική κίνηση, και εδώ θέλω να σταθώ και να παρακαλέσω και τον Εμπορικό Σύλλογο και τα καταστήματα που πωλούν ή επισκευάζουν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές για μεγαλύτερη ανταπόκριση. Κι αν κάποιο κατάστημα θελήσει να έχει έναν πράσινο κάδο, θα του δοθεί δωρεάν από τον Δήμο, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες περισσότερο και να μην υπάρχει καμιά συσκευή πεταμένη στα οικιακά σκουπίδια, στα ρέματα ή σε άλλους χώρους.»

Όσον αφορά την ανακύκλωση συσκευασιών, με τους μπλε κάδους, ο Αντιδήμαρχος την χαρακτήρισε , εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ως την πιο κύρια ανακύκλωση και ανέφερε τα εξής:

«Έχουμε επίσης την ανακύκλωση συσκευασιών, με τους γνωστούς μπλε κάδους. Θεωρούμε ότι είναι η πιο κύρια ανακύκλωση. Ο Δήμος είχε ξεκινήσει με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τέλος του 2006, μία συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης μέσω εργολάβου, δυστυχώς μόνο με 18 κάδους σε όλο το Κιάτο. Οι κάδοι αυτοί ήταν ελάχιστοι, κι εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο με τον εργολάβο αυτό, ο οποίος δεχόταν, και δέχεται μέχρι σήμερα, μόνο το χαρτί και το πλαστικό. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα κι αυτό το είχαμε κατανοήσει από το ξεκίνημά μας σαν Δημοτική Αρχή πέρσι, κι εγώ σαν αρμόδιος Αντιδήμαρχος είχα κάνει προσωπικές επαφές με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης στην Αθήνα, η οποία είναι η μοναδική εταιρία που χειρίζεται και διαχειρίζεται την ανακύκλωση συσκευασιών. Υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τη διάθεση των απορριμμάτων αυτών στο ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) Ασπροπύργου, το οποίο είναι το μόνο Κέντρο κοντά στην περιοχή μας που μπορεί να δεχθεί αυτά τα απορρίμματα, τα ανακυκλώσιμα υλικά δηλαδή, και να τα κάνει διαλογή. Από φέτος που δημιουργήθηκε δίπλα νέο ΚΔΑΥ, μας δέχτηκε η εταιρία αυτή πριν από αρκετούς μήνες, κάναμε σύμβαση με απόφαση δημοτικού συμβουλίου που υπογράφτηκε από τον κ. Δήμαρχο, και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να «απλώσουμε» τους κάδους. Έχουμε παραλάβει 260 μπλε μεγάλους κάδους και αύριο-μεθαύριο θα έρθει η εταιρία να τους μοντάρει. Τόσο οι κάδοι αυτοί όσο και το νέο απορριμματοφόρο είναι δωρεάν. Είναι ένα απορριμματοφόρο-πρέσα, 16 κυβικών, που θα είναι αποκλειστικά και μόνο για την ανακύκλωση των συσκευασιών.»

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»

Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε επίσης και σε μία άλλη σημαντική παράμετρο της ανακύκλωσης: την ανάγκη να εφαρμοστεί σωστά η ανακύκλωση και να μην υπάρχουν μέσα στα σκουπίδια που πάνε στο ΚΔΑΥ, σκουπίδια από τον Δήμο.
Για αυτό το θέμα είπε πως πρέπει να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση στον κόσμο και έκανε γνωστές και κάποιες λεπτομέρειες:

«Πώς πρέπει να στήσουμε αυτή την ανακύκλωση για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, ώστε όταν θα πάνε τα υλικά αυτά στο ΚΔΑΥ να μην έχουν από τον Δήμο μας μέσα σκουπίδια; Γι’ αυτό χρειάζεται να γίνει μια μεγάλη ενημέρωση στους πολίτες και ιδιαίτερα στα παιδιά μας, στους μαθητές και στις μαθήτριες όλων των σχολείων. Υπάρχει έντυπο υλικό από την Ελληνική Εταιρία, το οποίο μοιράζεται σε όλους τους Δήμους και σε όλους τους πολίτες, μαζί με την επιστολή του Δημάρχου η οποία τυπώνεται αυτές τις μέρες από την εταιρία, μαζί με ένα ακόμα τετρασέλιδο φυλλάδιο που θα αναφέρει όλα τα είδη ανακύκλωσης για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, συν η τσάντα ανακύκλωσης. Όλα αυτά θα μοιραστούν από σπίτι σε σπίτι, σε όλα τα νοικοκυριά. Και φυσικά, επιπλέον έντυπο υλικό και στην εμπορική αγορά του Κιάτου, στα καταστήματα αλλά και στα σχολεία.

Εμείς τώρα σαν πολίτες τι πρέπει να κάνουμε. Τι πρέπει να τοποθετούμε μέσα στην τσάντα αυτή που θα αδειάζεται μετά στους μπλε κάδους. Είπαμε ότι τώρα δε θα έχουμε μόνο δύο είδη, αλλά πέντε είδη ανακύκλωσης – εκτός από το χαρτί και το πλαστικό, θα έχουμε και το αλουμίνιο, το λευκοσίδηρο και το γυαλί. Μιλάμε πάντα σε συσκευασίες. Η νοικοκυρά λοιπόν θα έχει στο σπίτι της, δίπλα στον κάδο απορριμμάτων, την τσάντα αυτή και θα ρίχνει μέσα ό, τι υλικό υπάρχει. Εδώ θέλω να παρακαλέσω ιδιαίτερα τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, και να πω ότι κανονικά θα πρέπει στα πλαστικά και στα μπουκάλια να βγαίνει το πώμα, αφού έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη συμπίεση και θα μπορεί το απορριμματοφόρο να πάρει παραπάνω υλικά.
Μπορώ επίσης να σας ανακοινώσω ότι μετά από πληροφορίες μάθαμε ότι με το νέο έτος θα λειτουργήσει νέο ΚΔΑΥ στην Κορινθία. Δεν έχουμε κάτι επίσημο, απλώς πληροφορίες, και μακάρι αυτό να γίνει ώστε τα υλικά αυτά να μην πηγαίνουν στην Αθήνα, αλλά να πηγαίνουν με λιγότερο κόστος εδώ στην Κορινθία.»

«ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ
ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ»

Τελειώνοντας την αναφορά του στο θέμα αυτό ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας έκανε μια σύντομη αποτίμηση και ζήτησε παράλληλα την συνδρομή των πολιτών όλων των ηλικιών για την επιτυχία της ανακύκλωσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Πιστεύουμε ότι μέχρι σήμερα τα βήματα αυτά που έχουμε κάνει είναι πολύ θετικά, σας ενημερώνω ότι αυτά έγιναν με μεγάλο κόπο, με μεγάλες προσπάθειες, και θα παρακαλέσω για άλλη μια φορά τους συμπολίτες μας να σταθούν δίπλα μας στο θέμα αυτό. Δεν θα το κάνουν για μας αλλά για τα παιδιά μας. Όλοι λέμε ότι το περιβάλλον ανήκει στα παιδιά μας. πρέπει λοιπόν όλοι μας, πρώτα εμείς σαν Δήμος και μετά όλοι οι πολίτες, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ανακύκλωση ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν και να σταματήσει επιτέλους η ρύπανση στις παράνομες χωματερές, στα ποτάμια, με όλες τις γνωστές συνέπειες που αυτή έχει για το περιβάλλον.»

ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΣΩ
ΕΝΤΥΠΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ

ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε

Ερωτηθείς για την πολιτική ενημέρωσης των πολιτών, ο κ. Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι η ενημέρωση θα εστιαστεί κυρίως στα σχολεία, αλλά και στις γειτονιές, μέσω του έντυπου υλικού που θα μοιραστεί, ενώ επεσήμανε και τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν τα ΜΜΕ στον τομέα αυτό. Ανέφερε ακόμη ότι ο Δήμος έχει και τη στήριξη των συλλόγων, όπως είναι το Λύκειο Ελληνίδων που όπως είπε έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι πρόθυμο να βοηθήσει στο θέμα της ανακύκλωσης.

Ενώ σε ό, τι αφορά την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι και οι κάτοικοι όμορων δήμων θα μπορούν να φέρνουν τις δικές τους συσκευές ή ακόμα και να πηγαίνει αυτοκίνητο του Δήμου να τις παραλαμβάνει, προκειμένου αυτές να πηγαίνουν για ανακύκλωση.

Η ΙΔΡΥΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Ο Δήμος Σικυωνίων κατάφερε να εξασφαλίσει την Ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο και θα στεγαστεί στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δημοτικού Διαμερίσματος Κλημεντίου. Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος, ο Δήμος είναι «ένας από τους έξι τυχερούς στους οποίους θα ιδρυθούν νέα τέτοια Κέντρα», γεγονός που είπε ότι αποτελεί σημαντική επιτυχία για τον Δήμο Σικυωνίων. Σκοπός του Κέντρου θα είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος, που θα αναλάβουν ειδικοί οι οποίοι θα οριστούν από το Υπουργείο Παιδείας.

ΠΑΝΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:

«ΑΡΠΑΞΑΜΕ» ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΜΕΣΩΣ
ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΑΜΕ ΦΑΚΕΛΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»

«Το δεύτερο θέμα της σημερινής ενημέρωσης είναι η ίδρυση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το περιβάλλον θεωρώ ότι δε βελτιώνεται μόνο με την ανακύκλωση. Πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα ώστε να πετύχουμε κάτι καλύτερο, επιτέλους οι καινούριες γενιές να μπορέσουν να ευαισθητοποιηθούν και για την ανακύκλωση αλλά και για τη σωστή διαχείριση όλων των απορριμμάτων, και φυσικά για το φυσικό περιβάλλον, την προστασία των δασών, και άλλα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον.

Εμείς δεχτήκαμε στο ξεκίνημά μας το 2007 μια επίσκεψη από καθηγητές περιβαλλοντολόγους του νομού μας, οι οποίοι μας έδωσαν την ιδέα για ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον νομό μας, και ιδιαίτερα στον Δήμο μας. Προσωπικά που παραβρέθηκα στη συζήτηση αυτή, θεώρησα ότι είναι υποχρέωσή μου να κινηθώ αστραπιαία ώστε να πετύχω κάτι για τον Δήμο μας, για τα παιδιά μας.

Ετοιμάσαμε λοιπόν τον φάκελο με τη βοήθεια των καθηγητών, του κ. Βαρελά και του κ. Μυλωνά, τους οποίους ευχαριστώ για άλλη μία φορά, για να τον καταθέσουμε στο Υπουργείο. Δεν υπήρχε το 2007 πρόγραμμα για ίδρυση τέτοιων Κέντρων. Το πρόγραμμα είχε λήξει από το τέλος του 2006. Ο νέος Υπουργός, ο κ. Στυλιανίδης – κι εδώ θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Παιδείας – με νέο νόμο δέχτηκε φακέλους για ίδρυση τέτοιων Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στους νόμους όπου δεν υπάρχουν. Εμείς αρπάξαμε την ευκαιρία αυτή αμέσως, καταθέσαμε νέο φάκελο στο Υπουργείο – με όλα τα δικαιολογητικά, με όλες τις θετικές γνωματεύσεις από τον κ. Νομάρχη, όλους τους Βουλευτές του Νομού μας, από τις υπηρεσίες, και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό – για να ιδρύσουμε ανάλογο Κέντρο στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του Κλημεντίου. Τους δύο μήνες που θα λειτουργεί το κτίριο αυτό σαν παιδικές κατασκηνώσεις, το Κέντρο θα λειτουργεί στα σχολεία του Κλημεντίου και του Κρυονερίου.

«Ο ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΦΟΔΙΑ»

Με μεγάλη μας χαρά ενημερωθήκαμε πριν από λίγες μέρες από το Υπουργείο Παιδείας ότι εγκρίθηκε η ίδρυση Περιβαλλοντικού Κέντρου στον Δήμο Σικυωνίων. Το Κέντρο αυτό θα είναι περιφερειακού τύπου, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούν οι μαθητές να εκπαιδεύονται πλέον της μιας ημέρας. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, υπάρχουν οι κοιτώνες όπου θα μπορούν τα παιδιά να κοιμούνται και η εκπαίδευσή τους να είναι πέραν της μιας ημέρας. Πιστεύουμε ότι η επιτυχία αυτή είναι πολύ μεγάλη διότι στον Δήμο μας, που είναι στο κέντρο του νομού μας, υπάρχουν δίπλα και φυσικά τοπία, υπάρχουν δάση αξιόλογα, περιοχές natura, υπάρχουν αρχαιολογικοί τόποι, που θα επισκέπτονται τα παιδιά, εκτός από τα μαθήματα που θα γίνονται μέσα στο Κέντρο, και θα εκπαιδεύονται για την καλύτερη ευαισθητοποίησή τους.»

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
ΕΞΙ ΤΥΧΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΔΡΥΣΟΥΝ ΚΕΝΤΡΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»

Στην συνέχεια είπε:

«Στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι ιδρύονται μόνο έξι νέα Κέντρα – στη Λευκάδα, στην Πρέβεζα, στη Θεσπρωτία, στη Σάμο, στα Τρίκαλα και στην Κορινθία – και είμαστε λοιπόν από τους έξι τυχερούς στην Ελλάδα όπου ιδρύεται αυτό το Κέντρο. Το Υπουργείο σχεδιάζει ακόμη σε ποιο Κέντρο έχουν δικαίωμα όλοι οι μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα να πάνε να εκπαιδευτούν. Το έγγραφο του Υπουργείου που έχω, ορίζει κάποιες ομάδες Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Εμείς είμαστε στην πρώτη ομάδα, με άλλα επτά ανάλογα Κέντρα. Από αυτά τα 8 Κέντρα, 3-4 είναι περιφερειακού τύπου όπου θα μπορούν να εκπαιδεύονται τα παιδιά πέραν της μίας ημέρας, κι ένα από αυτά είναι και το δικό μας. Εκτός από τα παιδιά της Κορινθίας θα μπορούν επίσης να έρχονται παιδιά από τις εκπαιδευτικές περιφέρειες της Α’ Αθήνας, Β’ Αθήνας, Γ’ Αθήνας, Δ’ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Εύβοιας, Κορινθίας φυσικά, Κυκλάδων και Αχαΐας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσα πολλά παιδιά θα έρθουν στο δικό μας Κέντρο να εκπαιδεύονται. Και καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι για μας η ίδρυση αυτού του Κέντρου στον Δήμο μας, στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Κλημεντίου, ένα από τα ομορφότερα δημοτικά διαμερίσματα, το οποίο πρέπει να προφυλάξουμε και να μην υπάρχει καμία ρύπανση, ιδιαίτερα δίπλα από το Κέντρο αυτό, ώστε οι μαθητές που θα έρθουν να ευχαριστηθούν και να μπορέσουμε να στήσουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα με τους άριστους καθηγητές-περιβαλλοντολόγους του Νομού μας, ένα Κέντρο σωστό, με σωστούς εκπαιδευτικούς και υποδομές, ώστε να επιτύχει και να δούμε τα καλύτερα αποτελέσματα.»

Μ.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια: