10.11.08


Στάση αναμονής συνιστά το Επιμελητήριο Κορινθίας στα μέλη του όσον αφορά τον δανεισμό με αφορμή την οικονομική κρίση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό και στην Κορινθία, μέχρις ότου οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα πάρουν οι κυβερνήσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων και της ζήτησης στην αγορά. Κάτι τέτοιο προβλέπεται για το τέλος Νοεμβρίου, όπως αναφέρει.
Παράλληλα το Επιμελητήριο βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας για το θέμα αυτό.
Τέλος αναφέρει μερικά από τα μέτρα που προωθεί το Επιμελητήριο για την στήριξη επιχειρήσεων των επαγγελματιών και καταναλωτών. Στην ανακοίνωση που απέστειλε αναφέρονται τα εξής:

«To Επιμελητήριο Κορινθίας ενημερώνει τα μέλη του, ότι για τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις μέλη του , βρίσκεται σε τακτική συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας.
Στις 14 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου των επιχειρήσεων, τονίστηκε σε ανώτατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής ένωσης ότι η αναγκαία στήριξη των τραπεζών από τις κυβερνήσεις, πρέπει να συμπληρωθεί το συντομότερο δυνατό με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να διατηρηθεί η ανάπτυξη και να αποφύγουμε κοινωνικές εντάσεις και υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου πολλών συμπολιτών μας . Έχει δρομολογηθεί η συζήτηση συγκεκριμένων μέτρων για την δανειοδότηση των επιχειρήσεων όπως γινόταν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση και την τόνωση της αγοράς που θα γίνει στην γενική συνέλευση των Επιμελητηρίων στις 15 Νοεμβρίου, η συμμετοχή μας στην σύσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ στις 18 Νοεμβρίου κλπ.
Συνιστούμε στα μέλη μας να τηρούν στάση αναμονής και να μην αναλάβουν μακροχρόνιο δανεισμό μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οπότε και θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα πάρουν οι κυβερνήσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων και της ζήτησης στην αγορά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα μέτρα που προωθεί το Επιμελητήριο για την στήριξη επιχειρήσεων των επαγγελματιών και καταναλωτών.
Αναστολή για ένα χρόνο της καταβολής των δόσεων των δανείων, ευκολότερη αλλαγή των όρων δανεισμού με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δανείων, ενεργότερο ρόλο στο ταμείο εγγυοδοσίας ΤΕΜΠΕ ώστε να μην χρειάζονται υπερβολικές εμπράγματες ασφάλειες για νέα δάνεια, μείωση των επιτοκίων δανεισμού με λιγότερα κέρδη για τις τράπεζες για ένα χρονικό διάστημα , επιδότηση επιτοκίου, μείωση της φορολογίας, επιτάχυνση της ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ για την επιδότηση νέων επενδύσεων, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κλπ.»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:

«ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
ΚΡΙΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ»

Σχολιάζοντας στην «Η.Κ» την παραπάνω απόφαση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Βασίλης Νανόπουλος κάνει την δική του τοποθέτηση και εκτίμηση για την οικονομική κρίση που φυσικά αφορά και τις Κορινθιακές επιχειρήσεις. Ακόμα συστήνει στους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες να είναι επιφυλακτικοί:

« Το θέμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις είναι πολύ σοβαρό και έχει αρχίζει να επηρεάζει και την οικονομία της Κορινθίας .
Το Επιμελητήριο από πολύ νωρίς , εδώ και αρκετές εβδομάδες έκανε τις κινήσεις που ήταν απαραίτητες για να στηρίξει τις Κορινθιακές επιχειρήσεις, οι οποίες αναφράφτηκαν σε σχετικό δελτίο Τύπου. Είναι σίγουρο ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα οι Κορινθιακές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας , θα υπάρξουν ακυρώσεις παραγγελιών όπως ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται. Εδώ χρειάζεται στήριξη από το κράτος , το οποίο μέχρι σήμερα έχει στηρίξει επιτυχώς όχι μόνο τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια. Είναι εντελώς απαραίτητο να γίνει και το τρίτο βήμα και έχει προγραμματιστεί αυτό να γίνει μέσα στο Νοέμβριο. Και οι κυβερνήσεις να στηρίξουν τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. »

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Και πρόσθεσε:

«Το Επιμελητήριο Κορινθίας είναι προετοιμασμένο και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας , την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων , την Ένωση τραπεζών και άλλους φορείς να προτείνουν μέτρα τα οποία θα εξειδικευτούν προς το τέλος του μήνα οπότε και θα έχουμε την καλύτερη εικόνα για το που πηγαίνει η οικονομία της Ελλάδος και της Κορινθίας.»

ΤΙ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Ο κ. Νανόπουλος έδωσε τις δικές του συστάσεις στους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες για τα δάνεια:

«Αυτό που θα ήθελα να συστήσω στους επιχειρηματίες και στους επαγγελματίες είναι να έχουν στάση αναμονής ,δηλαδή να είναι επιφυλακτικοί μέχρι το τέλος του μήνα και να μην αναλάβουν δάνεια μακροπρόθεσμα μέχρις ότου , γίνουν γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα ισχύσουν αφού μέχρι το τέλος Νοεμβρίου περιμένουμε να είναι καλύτεροι οι όροι δανειοδότησης.
Να δίνονται τα δάνεια και με χαμηλότερο επιτόκιο αλλά και πιο εύκολα ώστε να στηριχθεί η ζήτηση στην αγορά , η κατανάλωση άρα η ανάπτυξη της περιοχής μας .»

Δεν υπάρχουν σχόλια: