25.11.08

Το θέμα της αποσυμφόρησης κάποιων , αν όχι των περισσότερων, φυλακών της χώρας από τον πλεονάζοντα αριθμό των κρατουμένων που παρατηρείται, έχει τεθεί πολλές φορές από πολιτικούς σε ερωτήσεις τους στην Βουλή και όχι μόνο. Μάλιστα είναι ένα θέμα που απασχολεί και την εκάστοτε κυβέρνηση, μιας και δεν είναι καινούργιο, παραμένει ωστόσο δύσκολη η επίλυσή του. Αποτελεί δε ένα από τα αιτήματα , στα πλαίσια της βελτίωσης των συνθηκών κράτησης στα Σωφρονιστικά Καταστήματα που πρέπει να ικανοποιηθεί. Η απεργία πείνας ορισμένων κρατουμένων τον τελευταίο καιρό, οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναγγείλει μια σειρά μέτρων προς την επίτευξη καλύτερων συνθηκών Κράτησης.
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις ο Βουλευτής Κορινθίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα επίσκεψη στη φυλακή Κορίνθου, όπου συναντήθηκε με το Διευθυντή κ. Ν. Τσαμτζή και εκπροσώπους των εργαζομένων, με τον Πρόεδρό τους κ. Χρ. Μπέκο.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά , κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος Κορίνθου, τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων, καθώς και γενικότερα ζητήματα σωφρονιστικής πολιτικής. Ο Βουλευτής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα μέτρα που ελήφθησαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μετά τη συνάντηση ο κ. Μπεγλίτης μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε:

«ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑ ΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΟΠΟΥ
ΔΕΝ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ »

«Επισκέφθηκα το σωφρονιστικό κατάστημα Κορίνθου και είχα συναντήσεις με τη Διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων, σε μια περίοδο, όπως όλοι γνωρίζετε, σοβαρών προβλημάτων στις φυλακές της χώρας με την απεργία πείνας των φυλακισμένων. Στη φυλακή Κορίνθου, πρέπει να σημειώσω, δεν εκδηλώθηκε απεργία πείνας. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, εξαιτίας του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού φυλακισμένων σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές. Ωστόσο, οι συνθήκες καθημερινής διαβίωσης και σίτισης είναι καλύτερες συγκριτικά με άλλες φυλακές, πραγματικότητα που αναγνωρίζεται και από τους ίδιους τους κρατούμενους. Για αυτό το λόγο, οφείλω να συγχαρώ τη Διοίκηση, τον Διευθυντή και όλους τους εργαζόμενους για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν, παρά τις δυσκολίες που υφίστανται.

«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΙΣ
ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ»

Η άμεση αποσυμφόρηση της φυλακής Κορίνθου από τον πλεονάζοντα αριθμό φυλακισμένων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση στις σωφρονιστικές συνθήκες. Συγχρόνως αποτελεί ανάγκη η άμεση στελέχωση της φυλακής με διοικητικό προσωπικό καθώς και με προσωπικό κοινωνικής υπηρεσίας, αλλά και με ψυχολόγο.

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ
ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΕΙ ΤΙΣ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

Είναι γνωστό ότι στην Κόρινθο έχει προγραμματισθεί από το 2002 επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η κατασκευή νέου σωφρονιστικού καταστήματος 800 θέσεων στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.Το σχέδιο κατασκευής εντάχθηκε επί Κυβέρνησης της ΝΔ στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ. Η διαδικασία όμως καθυστερεί υπερβολικά και κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης του έργου. Η Κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης οφείλουν να προχωρήσουν στην επίσπευση των διαδικασιών για να μην χαθεί άλλος χρόνος.»

«ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ,
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΡΚΕΤΑ»

Ασκώντας κριτική στις αποφάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του κ. Χατζηγάκη ο κ. Μπεγλίτης είπε:

«Σήμερα ανεστάλη η απεργία πείνας των φυλακισμένων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων βελτίωσης της σωφρονιστικής πολιτικής. Πρέπει να πω ότι τα μέτρα αυτά κινούνται, ασφαλώς, προς τη θετική κατεύθυνση. Δεν είναι όμως αρκετά και κυρίως δεν συνιστούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και απάντηση στα δομικά προβλήματα του ποινικού και σωφρονιστικού συστήματος στην χώρα μας, τα οποία συνεχίζουν να προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και λειτουργούν αποτρεπτικά στην ομαλή κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων.
Η μείωση του χρόνου προσωρινής κράτησης από τους 18 στους 12 μήνες είναι ένα θετικό μέτρο.

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ
ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ»

Αναφερόμενος σε ένα ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό του αν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των καταδικασμένων χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους εμπόρους ο Βουλευτής τόνισε πως:
«Χρειάζεται μια γενναία και τολμηρή προσέγγιση στην αντιμετώπιση των καταδικασμένων χρηστών ναρκωτικών ουσιών, με το διαχωρισμό της περίπτωσής τους από τους εμπόρους. Η κοινωνία και η πολιτεία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ανθρώπους ως ασθενείς που έχουν ανάγκη θεραπείας και όχι ως εγκληματίες εμπόρους ναρκωτικών για τους οποίους οι ποινές πρέπει να είναι πολύ αυστηρές και εμείς να είμαστε αμείλικτοι μαζί τους.»

ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ πάνω στο θέμα αυτό ανέφερε συγκεκριμμένα μέτρα για την βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης:
«Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει ένα σύνολο μέτρων στην κατεύθυνση των αναγκαίων αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στο Σωφρονιστικό Κώδικα. Πρέπει να ξαναδούμε τη διαδικασία απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Να δημιουργήσουμε Κέντρα απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων. Να ενεργοποιήσουμε νέους θεσμούς, όπως είναι ο θεσμός της κοινωνικής εργασίας, τα εργαστήρια δημιουργικής ενασχόλησης, τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή νέων σωφρονιστικών Καταστημάτων για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Δυστυχώς σε αυτό το τελευταίο θέμα η Κυβέρνηση της ΝΔ καταγράφει σοβαρό έλλειμμα, παρά τις δηλώσεις και τις υποσχέσεις της. Να ενεργοποιήσουμε την πρόβλεψη του Σωφρονιστικού Κώδικα για τα Κέντρα ημιελεύθερης διαβίωσης. Η σωφρονιστική πολιτική και οι συνθήκες στις φυλακές αποτελούν τον «καθρέφτη» μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας και χώρας που γνωρίζει να είναι αυστηρή, αλλά συγχρόνως και γενναιόδωρη. Η ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι μεγάλη. Απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική εις βάθος χρόνου, συνέπεια και συνέχεια στις ακολουθούμενες πολιτικές.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η πολιτική ηγεσία έχουν μια ακόμη ευθύνη. Να προωθήσουν πολιτικές βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και μισθολογικής ενίσχυσης των εργαζομένων στις φυλακές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: