26.11.08

Οι πρώτες βροχές του Φθινοπώρου ανακούφισαν έστω και για λίγο τον Δήμο Ευρωστίνης και ειδικά τους αγρότες της περιοχής αφού η λειψυδρία από την μια μεριά και οι πυρκαγιές από την άλλη , τους είχαν φέρει σε απόγνωση. Η πρόληψη ωστόσο έπαιξε και εδώ τον δικό της καθοριστικό ρόλο και αυτό αποδείχτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού εκτός από το Τ.Δ. Λυκοποριάς που σημειώθηκαν αρκετά κρούσματα πυρκαγιών στην Ν.Ε.Ο, πουθενά αλλού δεν υπήρχαν προβλήματα. Αυτό επισημαίνει στην παρακάτω επιστολή και ο Δήμαρχος Ευρωστίνης, Νίκος Κουρτζής ο οποίος τονίζει την μεγάλη σημασία που έχει η πρόληψη των πυρκαγιών στην προστασία του Δήμου. Ακόμα συγχαίρει τους εθελοντές του Δήμου αλλά και όσους συνέβαλαν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το καλοκαίρι που πέρασε ενώ γνωστοποιεί όλες τις ενέργειες που έκαναν από νωρίς και συγκεκριμμένα από τον Απρίλιο και στα πλαίσια της (προληπτικής) πολιτικής προστασίας , όπως προσλήψεις προσωπικού, καθαρισμοί, συντήρηση δασικών δρόμων και πυροσβεστικών κρουνών κλπ.
Ο κος Κουρτζής αναφέρει στην επιστολή του τα παρακάτω:

«ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΟΜΑΣΤΕ»

«Το καλοκαίρι πέρασε και μπήκαμε πλέον στο φθινόπωρο. Τον αφόρητο καύσωνα διαδέχθηκαν οι πρώτες βροχές του Σεπτεμβρίου . Βροχές που ανακούφισαν έστω και λίγο τον αγροτικό τομέα και έβαλαν ένα τέλος στις πυρκαγιές. Τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και ο Δήμος μας ανακουφίστηκαν στο θέμα της πυροπροστασίας για την θερινή περίοδο, χωρίς ποτέ να επαναπαύονται.
Τα μέτρα τα οποία εδώ και δύο χρόνια επεξεργαζόμαστε εκσυγχρονίζουμε και εφαρμόζουμε απέδωσαν καρπούς. Η φετινή χρονιά παρά την υπερβολική ζέστη, τον δυνατό αέρα και την αρκετά υψηλή βλάστηση, ήταν πολλή καλή στην πρόληψη των πυρκαγιών. Με εξαίρεση το Τ.Δ.Λυκοποριάς που σημειώθηκαν αρκετά κρούσματα πυρκαγιών στην Ν.Ε.Ο, πουθενά αλλού δεν είχαμε προβλήματα. Χάρις όμως τη έγκαιρη επέμβαση της Εθελοντικής Ομάδας, που έχει δικό της όχημα στο ΤΔ Λυκοποριάς, δεν πήραν έκταση οι πυρκαγιές και κατασβέσθηκαν άμεσα.

ΜΠΡΑΒΟ Σ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ !!!

Από νωρίς και συγκεκριμένα τον Απρίλιο προβήκαμε στο ράντισμα πρανών της Ν.Ε.Ο, στα όρια του Δήμου μας, για να καταστρέψουμε την υψηλή βλάστηση. Τοποθετήσαμε γεννήτρια στη γεώτρηση Σαρανταπήχου, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να γίνεται άντληση νερού για εφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και την μη στέρηση πόσιμου νερού στα Τοπικά Διαμερίσματα. Έγινε ο καθαρισμός της βλάστησης κατά μήκος του οδικού και δασικού δικτύου καθώς και ο καθαρισμός των χωματερών. Επίσης προβήκαμε στη συντήρηση των δασικών δρόμων και των πυροσβεστικών κρουνών. Εγκαταστήσαμε βάση ασυρμάτων και καταφέραμε να έχουμε επικοινωνία από οποιοδήποτε σημείο και αν βρισκόμαστε καθώς και στην αγορά ασυρμάτων. Κατασκευάσαμε μαγνητικά και αυτοκόλλητα διακριτικά σήματα για αυτοκίνητα και μηχανάκια . Αγοράσαμε μπλουζάκια, πορτοκαλί χρώματος με το σήμα της εθελοντικής ομάδας και ακολουθούν τζόκεϋ-χιτώνια-παντελόνια και υποδήματα για τον εξοπλισμό των εθελοντών. Προβήκαμε στην αγορά μοτοσυκλέτας, η οποία χρησιμοποιείται από τους εθελοντές για περιπολία στην πρόληψη μαζί με τα ιδιωτικά οχήματα των εθελοντών. Τοποθετούνται πλαστικές δεξαμενές στο ορεινό Σαραντάπηχο για αποθήκευση νερού. Προσλήφθησαν τρία άτομα, εποχιακοί εργάτες δασοπροστασίας, οι: Μαγγίνας Διοινύσιος, Κουσουλός Κων/νος και Παππάς Παναγιώτης, οι οποίοι περιπολούσαν και επαγρυπνούσαν όλο το 24ωρο για τις φωτιές, με τα δύο αγροτικά οχήματα του Δήμου, εφοδιασμένοι με ασύρματους επικοινωνίας. Με την βοήθεια του Δασαρχείου Ξυλοκάστρου , το οποίο και ευχαριστούμε, καθαρίσαμε τα δύο αλσύλλια Ροζενών και Σαρανταπηχιώτικων καθώς και το αντλητικό σύστημα το οποίο προσέφερε στην εθελοντική ομάδα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ.Νάνο Θεόδωρο, ο οποίος προσέφερε στο Δήμο μας ένα αγροτικό όχημα 4Χ4 MITSUBISHI,με αντλητικό σύστημα πλήρως εξοπλισμένο για την πρόσληψη και κατάσβεση πυρκαγιών.
Ευχαριστούμε τον κ.Κανελλόπουλο Αθανάσιο για τις ενέργειες που έκανε ώστε να επιχορηγηθεί ο Δήμος μας με το ποσό των 30.000 € από το ΥΠΕΣΔΔΑ για έργα πολιτικής προστασίας. Επίσης ευχαριστούμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Διονύσιο που δέχθηκε στο γραφείο του για να ακούσει τα προβλήματά μας, τον πρόεδρο του ΔΣ κ.Δαμάλα Γεώργιο και τον ΔΣ Κακοκέφαλο Αθανάσιο υπεύθυνο πολιτικής προστασίας, προσφέροντας οικονομική βοήθεια 5000€ για το Σύλλογο Δασοπροστασίας.

«ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

Επειδή έρχεται χειμώνας, συνεχίζουμε τα προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας και προχωράμε στον καθαρισμό των ρεμμάτων. Ήδη έχουν καθαριστεί το ρέμα των Μύλων, ο Σκουπέικος ποταμός και …..συνεχίζουμε.
Η Δημοτική αρχή είναι και θα παραμείνει κοντά στους πολίτες, προσφέροντάς τους σιγουριά αυτοπεποίθηση και υλοποιώντας έργα κάνοντάς τους την καθημερινή ζωή καλύτερη. Ο τομέας της πολιτικής προστασίας τέθηκε και θα παραμείνει σε υψηλό πήχυ και στόχο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: