13.11.08

Το θέμα που έχει προκύψει με το αν θα παραμείνει ή όχι στην θέση του ένας αριθμός εργαζομένων της εταιρείας FULGOR , απασχόλησε και τον Βουλευτή Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη ο οποίος συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον Πρόεδρο κ. Γ. Κουσπά και τον Γραμματέα κ. Β. Βασιλόπουλο του Σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία . Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στον εργασιακό χώρο της εταιρείας, η συμφωνία για την «κυκλική διαθεσιμότητα» των εργαζομένων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αλλά και το αν τελικά θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις . Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπεγλίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία FULGOR, για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μου να συναντηθούμε και να συζητήσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην εταιρεία, που αφορούν στο εργασιακό μέλλον των εργαζομένων. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το σημαντικό επιχειρηματικό και παραγωγικό ρόλο της εταιρείας FULGOR στα 40 χρόνια περίπου λειτουργίας της στο νομό Κορινθίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους συμπολίτες μας.
Ωστόσο η σημερινή διεθνής κρίση, καθώς και η βαθειά κρίση της Ελληνικής οικονομίας δεν μπορούν να αποτελέσουν το πρόσχημα για να πληρώσουν μονόπλευρα το κόστος οι εργαζόμενοι με απολύσεις και ανεργία.
Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιδείξουν την αναγκαία κοινωνική ευθύνη και να αναλάβουν το μερίδιο του κόστους που τους αναλογεί.
Η συμφωνία των εργαζόμενων με τη διοίκηση της εταιρείας για «κυκλική διαθεσιμότητα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ευθύνης από την πλευρά των εργαζομένων με στόχο να αποτραπούν οι μαζικές απολύσεις, δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία ως «παράθυρο ευκαιρίας» και ως βολικό άλλοθι για απολύσεις από τη νέα χρονιά.
Η χώρα μας έχει μπει σε βαθειά παραγωγική κρίση και η ύφεση απειλεί επιχειρήσεις και εργαζομένους. Ο νομός Κορινθίας βρίσκεται απροστάτευτος και η αποβιομηχάνιση γίνεται, καθημερινά, πραγματικότητα με δραματικές συνέπειες για την τοπική οικονομία.»

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ
παρακολουθεί αμήχανη
και αδύναμη τις εξελίξεις»

Και συνεχίζοντας σε πολιτικό τόνο είπε:

«Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της ΝΔ παρακολουθεί αμήχανη και αδύναμη τις εξελίξεις, χωρίς να διαθέτει σχέδιο εξόδου της οικονομίας από την κρίση και υπεράσπισης του εισοδήματος των εργαζομένων και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Εκφράζω τον φόβο ότι οι εξελίξεις για την Κορινθία θα είναι ανεξέλεγκτες, με μεγάλη αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας την επόμενη περίοδο. Ήδη, ανακοινώνονται απολύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες στην περιοχή μας.
Η Κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο Απασχόλησης, καθώς και οι τοπικές υπηρεσίες ελέγχου οφείλουν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τα βασικά εργασιακά τους δικαιώματα από τις καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών και την παραβίαση των νόμων.
Ως Βουλευτής του νομού και ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, θα αναδείξω τα προβλήματα των εργαζομένων στην επιχείρηση FULGOR, μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και πολιτικά, στο πλαίσιο των οργάνων του ΠΑΣΟΚ.
Θέλω για μία ακόμη φορά να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στους εργαζομένους της εταιρείας και τη συμπαράστασή μου στον αγώνα τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Παράλληλα ο Πάνος Μπεγλίτης κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, για το παραπάνω θέμα στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η επιχείρηση καλωδίων FULGOR στο νομό Κορινθίας, η οποία απασχολεί περίπου 450 εργαζόμενους και έχει μία δυναμική και εξωστρεφή παραγωγική λειτουργία, για 40 περίπου χρόνια στο νομό μας, επικαλούμενη τη διεθνή οικονομική κρίση, προχώρησε, πρόσφατα, σε συμφωνία «κυκλικής διαθεσιμότητας» με τους εργαζόμενους, προκειμένου να μην προβεί σε άμεσες και μαζικές απολύσεις, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Αυτή η συμφωνία, αποτέλεσμα της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, δεν διασφαλίζει, ωστόσο, τα εργασιακά τους δικαιώματα από τη νέα χρονιά, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα δημιουργηθούν για το εισόδημα και την επιβίωσή τους.
Ερωτάται η κα Υπουργός :
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με βάση τους υφιστάμενους νόμους και την αποτροπή μαζικών απολύσεων ;
-Ποιος είναι ο έλεγχος των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου έναντι της πρακτικής της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους ;»

Να σημειωθεί πως η εφημερίδα μας, κατόπιν πολλών τηλεφωνημάτων από εργαζόμενους της εταιρείας, που αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον, προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με κάποιον υπεύθυνο της εταιρείας για περισσότερες πληροφορίες, αλλά δεν κατέστη αυτό δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: