14.11.08


«Θολό» εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο όσον αφορά το που θα γίνεται η δεματοποίηση των απορριμμάτων των εννέα δήμων της ανατολικής Κορινθίας.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λουτρακίου – Περαχώρας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, το θέμα κυριάρχησε αφού υπήρχαν σημαντικές εξελίξεις μετά την συνάντηση του Δημάρχου με τον Περιφερειάρχη που έγινε πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμμένα την Δευτέρα.
Η πιο πιθανή θέση για την δεματοποίηση είναι να γίνει στον Ισθμό, στον βιολογικό καθαρισμό του Λουτρακίου και της Κορίνθου, όπου θα πηγαίνουν τα σκουπίδια, θα γίνονται δέματα και μετά θα πηγαίνουν στην Αργολίδα, στον Αχλαδόκαμπο, όπου και θα φτιαχτεί ειδικός χώρος.
Δεματοποίηση θα γίνεται και στο Κιάτο, ενώ η δεματοποίηση που θα γίνεται στον Ισθμό θα αφορά τους 9 δήμους της Ανατολικής Κορινθίας.

Για την συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη τη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν για το συγκεκριμένο θέμα , ο Δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο πως στην συνάντηση άκουσε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα και παράλληλα τις θέσεις της Περιφέρειας . Διευκρίνισε ωστόσο πως ακόμη η θέση του δήμου δεν έχει οριστεί και πως πρέπει πρώτα να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση τόσο από την ειδική σύμβουλο της Περιφέρειας όσο και από τις Υπηρεσίες του Δήμου, πριν αποφασισθεί κάτι.

Ο ίδιος δήλωσε στην τοποθέτησή του:

«Είναι γνωστές οι ενστάσεις που έχουμε ως Δήμος για να γίνεται η δεματοποίηση των απορριμμάτων των Δήμων της Ανατολικής Κορινθίας στον Ισθμό.
Είναι λόγοι οικολογικής επιβάρυνσης, κίνδυνοι ρύπανσης, αλλοίωσης του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής και πολλά άλλα που δεν χρειάζεται να αναλύσω τώρα.
Την ίδια ώρα αναγνωρίζουμε ότι είμαστε ο Δήμος που παράγει τα περισσότερα απορρίμματα στην ευρύτερη περιοχή.
Έχουμε επομένως αυξημένο κοινωνικό χρέος να συμβάλουμε στη λύση του προβλήματος, ενώ θα έχουμε και αυξημένο κοινωνικό όφελος απ’ αυτή.

«Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ
ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ
ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ»

Σας είχα πει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα συναντήσω τον Περιφερειάρχη, για να γνωρίζει που οφείλεται η αντίδρασή μας, η οποία έχει καταγραφεί και σε προηγούμενη συνεδρίασή μας.
Πραγματοποίησα αυτή τη συνάντηση και θέλω να σας μεταφέρω τι μου είπε.

Κατ’ αρχήν ο κ. Αγγελόπουλος μου παρουσίασε μία ειδική σύμβουλο που έχει προσλάβει για το θέμα των απορριμμάτων.
Η κυρία αυτή μου είπε αρκετά πράγματα και της ζήτησα να έλθει και να τα πει και στην πόλη μας, διότι το θέμα είναι σύνθετο και πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει.
Μου υποσχέθηκε ότι θα γίνει άμεσα. Εκεί μείναμε.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης:

Η πόλη και οι φορείς της θα ενημερωθούν από την περιφέρεια για την λύση που προτείνει.
Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και η ειδική σύμβουλός του μου έδωσαν όλες τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση.
Τις άκουσα, αλλά χρειάζεται να μιλήσω με τις υπηρεσίες, με τα στελέχη του Δήμου για να πειστώ, και να πειστούν και αυτά, ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση.»

Γ. ΓΚΙΩΝΗΣ:

«ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ
ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ
ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ»

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε επίσης και για μερικές από τις θέσεις της Περιφέρειας για την δεματοποίηση αλλά έκανε σαφές πως αυτά αποτελούν απόψεις της Περιφέρειας και όχι του Δήμου:

«Ενημερωτικά να σας μεταφέρω μερικά απ’ όσα μου είπαν:

-έχει γίνει ήδη διαγωνισμός για την προμήθεια 6 μηχανημάτων δεματοποίησης που θα διατεθούν στις πρωτεύουσες των νομών.

-η Περιφέρεια θεωρεί ότι η δεματοποίηση πρέπει να γίνεται δίπλα στους βιολογικούς καθαρισμούς, διότι μαζί με την δεματοποίηση θα γίνεται και επεξεργασία των λυμάτων της δεματοποίησης από τους βιολογικούς.

-επίσης θα γίνεται αποξήρανση της λυματολάσπης και δεματοποίησή της.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο όγκος των απορριμμάτων να συρρικνώνεται στο 1/6 από τον αρχικό.

-σημειώνεται ότι, όπως μου τόνισαν, μόνο στον βιολογικό καθαρισμό δεν χρειάζεται άδεια για να γίνει δεματοποίηση.

-η Περιφέρεια θα αναπλάσει πλήρως τον ΧΑΔΑ του Δήμου μας όταν αυτός κλείσει.

Να επαναλάβω ότι αυτές είναι οι θέσεις της Περιφέρειας, οι διαβεβαιώσεις που μου έδωσε.

Δεν είναι η άποψη του Δήμου. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε και ενημέρωση και επιστημονική υποστήριξη.
Για παράδειγμα δεν ξέρουμε τι θα γίνονται άλλα απορρίμματα που πέφτουν σήμερα στη χωματερή, όπως τα μπάζα, τα ζουμιά από τα ελαιοτριβεία κ.λ.π.
Γι’ αυτό θέλουμε να έρθει η ειδική σύμβουλος και να εξηγήσει τις προτάσεις της.
Οι υπηρεσίες του Δήμου θα μας δώσουν τα κατάλληλα στοιχεία και θα καταλήξουμε στην θέση του Δήμου.»

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ:

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ
ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΑΘΗΣ»

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ
ΔΗΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ,
ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ
ΤΗ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ»

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκαν ακόμα η κα Μαρία Πρωτόπαππα, η οποία τόνισε ότι πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα στο Δ.Σ, ο πρώην Δήμαρχος Παύλος Παύλου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι πρέπει να προσέξει ο Δήμος γιατί μπορεί να είναι ήδη αργά και να μην προλαβαίνουν να φτιάξουν τον δεματοποιητή, καθώς όπως είναι γνωστό, στις 31 Δεκεμβρίου, βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να κλείσουν όλες οι ΧΑΔΑ, γιατί από κει και μετά αν δεν έχουν κλείσει, θα υπάρξουν πρόστιμα, τα οποία θα είναι πολύ υψηλά.
Επεσήμανε ακόμη τον κίνδυνο να στραφούν οι άλλοι δήμοι που συμμετέχουν στον σύνδεσμο της Ανατολικής Κορινθίας, εναντίον του Λουτρακίου, αν το Λουτράκι συνεχίσει να αρνείται τη δεματοποίηση, με κίνδυνο να διωχθεί και από τον σύνδεσμο.

Είναι γεγονός πως σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε απορίες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το όλο θέμα με τον δεματοποιητή. Το ίδιο κι ο κ. Παύλου, ο οποίος ωστόσο τόνισε παράλληλα ότι είναι και υπέρ των συνεργασιών. Είπε ότι δεν μπορούν να μείνουν απαθείς ως Δήμος και να μην κάνουν τίποτα, γιατί το πρόβλημα είναι υπαρκτό, ενώ έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί η δεματοποίηση – πόσο καιρό θα μένουν τα δέματα εκεί, πόσοι τόνοι σκουπιδιών θα πηγαίνουν εκεί, κλπ.

Τα υπόλοιπα θέματα ημερησίας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν κυρίως διαδικαστικά και πέρασαν όλα ομόφωνα, ενώ σε ό, τι αφορά το 1ο θέμα περί «Έγκρισης νέου Κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου», ο νέος κανονισμός – που εγκρίθηκε – καταργεί το χρονικό περιθώριο του ενός μήνα που προέβλεπε ο προηγούμενος, μέσα στον οποίο το Δ/Σ ήταν υποχρεωμένο να συζητάει όσα αιτήματα ήταν υπογεγραμμένα από 25 τουλάχιστον πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: