17.11.08


Μία ακόμη συνάντηση , αυτήν την φορά στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, είχαν πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας , Βασίλης Μπαλάφας και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σπύρος Ταλιαδούρος. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί στο περιθώριο της ημερίδας της Γραμματείας Νέων Τεχνολογιών της ΟΝΝΕΔ, στις 5 Νοεμβρίου . Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων που εκκρεμούν εδώ και περίπου δύο δεκαετίες για δεκάδες τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Στην ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ μαθαίνουμε περισσότερα για την συνάντηση:

«Ο κος Ταλιαδούρος ήταν ιδιαίτερα φιλόξενος και αναλυτικός, αποδεικνύοντας τη βαθιά του γνώση για τα θέματα της ανώτατης Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και την άμεση ανταπόκρισή του σε αιτήματα που «λίμναζαν» και έμεναν στα αζήτητα από τις Κυβερνήσεις του χθες.

Τα χαρμόσυνα νέα είναι ότι ήδη βρίσκονται για υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα πρώτα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν στην έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για 11 τμήματα ΤΕΙ Πληροφορικής, ένας κλάδος ιδιαίτερα ταλαιπωρημένος από την ολιγωρία, την αδιαφορία αλλά και την προχειρότητα των Κυβερνήσεων του χθες. Η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ αναμένεται το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των εξής τμημάτων ΤΕΙ Πληροφορικής :
Πληροφορικής, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων, Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης, Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων, Βιομηχανικής Πληροφορικής, Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για 154 τμήματα των ΤΕΙ και 53 τμήματα των ΑΕΙ, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια έχουν βγάλει χιλιάδες αποφοίτους.

Ο Υπουργός Παιδείας κος Ευριπίδης Στυλιανίδης, έχει ανακοινώσει ότι η επίλυση του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποτελεί κεντρικό στόχο για το Υπουργείο και «κλειδί» για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών των ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Οι πράξεις του αποδεικνύουν ότι δεν έμεινε στα λόγια και με γενναίες αποφάσεις βάζει τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας στο δρόμο της άνθισης και της επαγγελματικής κατοχύρωσης. Αυτό άλλωστε είχε με απόλυτη σαφήνεια και ο ίδιος τονίσει κατά την επίσκεψή του στην Κόρινθο στις 4/11/2007.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα που πλέον βρίσκονται υπό έκδοση ικανοποιούν στο απόλυτο τις προτάσεις των επιτροπών των τμημάτων και τις αποφάσεις των ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ.

ΝΕΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Είναι πολύ πιθανό επίσης, μέχρι τον Ιανουάριο να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες για μετονομασίες τμημάτων έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στα επόμενα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων των πανελλαδικών με τις νέες τους ονομασίες.

Οι διαδικασίες έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί για όλα τα τμήματα μέχρι τα μέσα του 2009.

Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν δικαίωση για τους μακροχρόνιους αγώνες χιλιάδες φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ οι οποίοι περίμεναν πάρα πολύ καιρό ώστε να δουν μια Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα το θέμα αυτό, χωρίς αγκυλώσεις και δισταγμούς απέναντι σε συντεχνιακά συμφέροντα. Οι εξελίξεις αυτές πλέον αποτελούν τη βάση για την προώθηση και άλλων αιτημάτων αλλά και περαιτέρω βελτιώσεων στον πολύπαθο χώρο της Παιδείας.

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ενέργειες που θα γίνουν για την αναβάθμιση των σπουδών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με νόμο που αναμένεται να κατατεθεί και θα περιγράφει συγκεκριμένες ενέργειες.
Είναι αναμφισβήτητο ότι οι παραπάνω εξελίξεις αποτελούν ιστορικής σημασίας βήματα όχι τόσο για αυτό καθαυτό το θέμα που επιλύουν, αλλά γιατί επιτέλους δίνεται λύση σε ακόμα ένα "βαλτωμένο" θέμα που για πολλά χρόνια είχε παραμείνει στα συρτάρια των αρμοδίων Υπουργείων. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε άμεσα.
Για ακόμη μια φορά το ΥΠΕΠΘ αποδεικνύει ότι βρίσκεται δίπλα στους νέους και ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες του αναβαθμίζοντας στην ουσία της την ανώτατη
τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.»

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κος Ταλιαδούρος, σε πρόσκληση του Βασίλη Μπαλάφα για κάποια εκδήλωση στην Κόρινθο, υποσχέθηκε ότι με χαρά θα αποδεχθεί την πρόσκληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: