12.12.08

Ο Δεματοποιητής και η επεξεργασία των απορριμμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Κορινθίας ήταν το θέμα της συνεδρίασης του Δ.Σ Λουτρακίου-Περαχώρας, την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, παρόντος και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκου Αγγελόπουλου.
Ο κ. Αγγελόπουλος απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων που έθεσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, υπογραμμίζοντας σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη λήψης άμεσης απόφασης για την αντιμετώπιση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή μιας και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Παρά τους όποιους ενδοιασμούς και αντιρρήσεις που δικαιολογημένα εκφράστηκαν, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας τελικά αποδέχθηκε την απόφαση του Συνδέσμου και ψήφισε την τοποθέτηση του δεματοποιητή στην περιοχή του Ισθμού, υπό τέσσερις όρους . Η απόφαση του Συνδέσμου σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη αποτελεί την καλύτερη και οικονομικότερη λύση.

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ:

«Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ
ΕΥΚΟΛΗ ΑΛΛΑ ΕΧΕΤΕ
ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ;»

Στην ομιλία του κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ ο κ. Αγγελόπουλος είπε:

«Το 90% των αστικών αποβλήτων που θα επεξεργάζεται η μονάδα είναι δικά σας και της Κορίνθου. Λάβαμε υπόψη τους χώρους και τις προϋποθέσεις για την κατά το δυνατόν πιο οικεία στο περιβάλλον επεξεργασία. Έχετε κάποια άλλη πρόταση;
Προβλέπεται 6 άνθρωποι να είναι για τη διαλογή των απορριμμάτων, που θα τους εκπαιδεύσετε. Εγώ παραδίδω τη Μονάδα με το κλειδί στο χέρι. Από κει και πέρα η λειτουργία είναι δική σας δουλειά. Αν δεν το λειτουργήσετε καλά το «μαγαζί», εσείς θα έχετε τις επιπτώσεις. Εγώ σήμερα είμαι εδώ, αύριο έφυγα.
Οι ενοποιημένοι φορείς θα βγουν με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό να επιλέξουν τη βέλτιστη μέθοδο και τον βέλτιστο χώρο για να εγκαταστήσουν μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Θέλω να σας πω ότι ήδη ζητούν να πληροφορηθούν πάνω από 10 μεγάλα χρηματοδοτικά σχήματα απ’ όλον τον κόσμο.
Σε μένα θα προσδοκάτε την όποια τεχνική βοήθεια θέλετε, πληρώσαμε σύμβουλο – η κα Μουρελάτου είναι ό, τι καλύτερο υπάρχει στην Ελλάδα. Θέλω να σας πω επίσης ότι 3 μέρες – σήμερα τελειώνει – ήταν σε εξέλιξη ημερίδα στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό και θα σας πω και το λέω με πολύ μεγάλη περηφάνια, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου παίρνει συγχαρητήρια από όλες τις πλευρές, κι όλοι ψάχνουν να βρουν τι έκαναν οι δαιμόνιοι οι Έλληνες και θα γλιτώσουν τα πρόστιμα τη τελευταία στιγμή.
Όλοι οι συνάδελφοί μου παίρνουν και ζητούν να μάθουν τι είναι αυτό που στήσαμε, το οποίο προσφέρεται ιδιαίτερα για περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας.
Μου λένε κάποιοι «ανακύκλωση». Μαζί σας, και να τη βοηθήσουμε και να την ενισχύσουμε. Ποιος είπε όχι στην ανακύκλωση. Ποιος είπε όχι στη διαλογή. Αλλά η ανακύκλωση δεν μπορεί να ανακτήσει πάνω από 30 %. Θεωρητικά ωραία τα λέμε. Αλλά μπορείτε να ανακτήσετε χωρίς μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης πάνω από 50 %; Κάντε το. Κι εγώ με την ευχή μου και να σας βοηθήσω και οικονομικά. Αλλά τα υπόλοιπα που θα μείνουν δεν πρέπει κάτι να τα κάνουμε; Δεν πρέπει να τα διαχειριστούμε; Σας είπε κανείς όχι στην ανακύκλωση; Αλλά πείτε μου, σε ποιο μέρος της Ελλάδος έλυσαν με την ανακύκλωση το πρόβλημα;

«Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ»

Η κριτική είναι εύκολη. Το «απορρίπτω αυτό που προτείνει ο άλλος» σαν λύση είναι κι αυτό εύκολο. Αλλά πρότεινέ μου κάτι άλλο. Εγώ έναν χρόνο τώρα δημόσια λέω είμαι εδώ, προτείνετέ μου κάτι άλλο. Εγώ κατέληξα σε αυτή την πρόταση, η οποία λύνει το πρόβλημα και αδειοδοτείται από την Ε. Ε., γιατί τούτο δω που έχουμε σήμερα είναι παράνομο. Αν είναι κάποιος άλλος που διαθέτει περισσότερο μυαλό και έχει κάτι άλλο να προτείνει που μπορεί να γίνει, σας ακούω, είμαι στη διάθεσή σας.»

Διαβεβαίωσε επίσης ότι όσο είναι ο ίδιος στην Περιφέρεια, δεν πρόκειται να υπογράψει βιολογικό καθαρισμό χωρίς τριτοβάθμια επεξεργασία.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΒΛΑΨΕΙ
Ο ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ
ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟ
ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ;

Ερωτηθείς από τον πρώην Δήμαρχο κ. Παύλο Παύλου για το ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από την επιλογή του χώρου για δήμους όπως ο δήμος Τενέας, Σολυγείας, Σοφικού, κλπ., δεδομένου ότι θα αναγκάζονται να μεταφέρουν τα οχήματά τους στην Κόρινθο, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

«Αν ο Δήμος Κορινθίων κι ο Δήμος Λουτρακίου έχουν την ημέρα 30 αυτοκίνητα, ο Δήμος Τενέας έχει ένα αυτοκίνητο την εβδομάδα. Δεν μπορεί λοιπόν τα σκουπίδια τα δικά σας που είναι περισσότερα να τα πάμε στον Δήμο Τενέας. Απ’ τη στιγμή που μεταφέρω με μεγαλύτερη κυκλοφοριακή ταχύτητα σκουπίδια από τον Δήμο Κορινθίων και τον Δήμο Λουτρακίου, το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Φαντάζεστε να μεταφέρω 30 αυτοκίνητα από δω προς την Τενέα ή να μεταφέρω 1 από την Τενέα προς τα δω. Γιατί εσείς το εξετάζετε ως δημότης Λουτρακίου, ενώ εγώ είμαι πιο αντικειμενικός και κοιτάζω να βρω την πιο οικονομική και την πιο αποδεκτή λύση.
Αν ήμουν στη θέση του Δημάρχου και έμπαινε κουβέντα για να λυθεί το πρόβλημα, θεωρώ ότι είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που με χαρά θα συναινούσα στη λύση την οποία η Περιφέρεια έχει επιλέξει.
«Βάλτε στη ζυγαριά» την κατάσταση που έχετε σήμερα, που αποτελεί και αισθητικά ντροπή για όλους μας, και απ’ την άλλη μια μονάδα νοικοκυρεμένη που θα πηγαίνουν τα σκουπίδια το πρωί και το μεσημέρι θα φεύγουν πακέτο ‘delivery’.»

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ:

«ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΕΝΑΣ
ΧΩΡΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΘΑΡΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟ»

«Έχει επιλεγεί ένας χώρος σε έναν καθαρά τουριστικό Δήμο, σε μια περιοχή που είναι υπό ανάπτυξη» συνέχισε ο κ. Παύλου. «Από το 2003 μέχρι το 2006 δεν υπήρχε θέμα συζήτησης για δεματοποιητή.»

«Ο δεματοποιητής δεν είναι η λύση» απάντησε ο Περιφερειάρχης. «Θα έπρεπε όλοι οι Δήμαρχοι όλα αυτά τα χρόνια να έχετε φροντίσει σε όλη την Ελλάδα να κλείσετε τις χωματερές σας και να πάτε σε μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης. Δεν το κάνατε. Φτάσαμε «με την ψυχή στο στόμα» την τελευταία στιγμή και η Περιφέρεια επέλεξε τον δεματοποιητή μόνο και μόνο για να πάρουμε αναστολή εκτελέσεως. Χρόνο «αγοράζετε». Δε λύνουμε το πρόβλημα.»

«ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΕΣΗ;»

«Γιατί δεν επιλέξατε τη θέση «Κατσαμπά» και επιλέξατε τη θέση Λουτρακίου;» ήταν η επόμενη ερώτηση του κ. Παύλου. Η απάντηση του Περιφερειάρχη σ’ αυτό ήταν ότι η θέση αυτή δεν «μπήκε ποτέ στο τραπέζι» και υπογράμμισε ότι στην πολιτική δεν κρίνεται κανείς απ’ τις προθέσεις ούτε απ’ τις συζητήσεις αλλά εκ του αποτελέσματος.

«Την πρώτη συζήτηση που έκανα για τα σκουπίδια την έκανα αρχές Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, όπου πήρε μέρος το 99,9 % των δημάρχων. Εκεί συμφωνήσαμε ένα πράγμα» είπε, ο κ. Αγγελόπουλος και συνέχισε: «ή αναλαμβάνουμε δράσεις και λύνουμε το πρόβλημα ή μένουμε στις συζητήσεις και τους σχεδιασμούς. Το πρόβλημα είναι πιεστικό. Κανένας άλλος χώρος δεν «μπήκε στο τραπέζι» για την περιοχή της Ανατολικής Κορινθίας και να ξέρετε ότι η περιοχή αυτή εξυπηρετεί γιατί η μεγαλύτερη ποσότητα είναι στην Κόρινθο και το Λουτράκι.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ:

«Ο ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΒΟΥΖΑ ΤΗΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ»

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Γιώργος Μάρκελλος αντέδρασε κάποια στιγμή, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως αυτό που θα ακουστεί προς τα έξω είναι ότι «ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας είναι η χαβούζα όλης της Ανατολικής Κορινθίας» .
«Εγώ θα μυρίζω τα σκουπίδια τα δικά μου κε Γενικέ» είπε ο κ. Μάρκελλος και ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν είναι το ίδιο να υπάρχουν μόνο τα σκουπίδια του δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας και το ίδιο να είναι των εννέα δήμων .
Είπε ακόμη ότι ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας, ο πιο τουριστικός δήμος της περιοχής όπως τόνισε, δε θα πρέπει να «πληρώσει» για το ότι όλα αυτά τα χρόνια οι δήμοι δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να βρουν λύση για τα σκουπίδια.
Και επεσήμανε πως:
«Δε θέλουμε να «φάμε» τα σκουπίδια άλλων, μόνο τα δικά μας. Θα κάνουμε δικό μας δεματοποιητή, 800.000 ευρώ κι 1.000.000 να έχει, δε με ενδιαφέρει.»

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του δήλωσε:

«Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να πάτε μόνοι σας, πάρτε απόφαση, ζητήστε να εκπαιδευτείτε και να αναλάβετε την ευθύνη αποκλειστικά για ό, τι προκύψει απέναντι στους δημάρχους», και συμπλήρωσε:

«Σήμερα τον φορέα τον «αναθεματίζεις». Αύριο ο φορέας θα σε δεχτεί; Εγώ επαναλαμβάνω ότι είναι δικό σας θέμα, ο σχεδιασμός της Περιφέρεις είναι αυτός που είναι. Από κει και πέρα, πάρτε απόφαση και ζητήστε εξαίρεση. Κι ο καθένας την ώρα που θα ρίχνει την ψήφο να αναλαμβάνει και την ευθύνη απέναντι στους δημότες της περιοχής.»

«ΝΑΙ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ» Η ΤΕΛΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου-Περαχώρας αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία την απόφαση του Συνδέσμου να τοποθετηθεί ο δεματοποιητής στην ευρύτερη περιοχή του Ισθμού, ζητώντας όμως ταυτόχρονα 4 εγγυήσεις από τον Σύνδεσμο:

1)Καθημερινή απομάκρυνση των δεμάτων εκτός Νομού
2)Απομάκρυνση του δεματοποιητή εκτός του Δήμου μετά από δυόμισι χρόνια
3)Δημιουργία τριτοβάθμιας επεξεργασίας στον βιολογικό καθαρισμό
4)Εκπαίδευση των υπαλλήλων που θα κάνουν τη διαλογή

Παράλληλα με την απόφασή του, ο Δήμος καταστεί σαφές ότι το Λουτράκι αναλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο κοινωνικής ευθύνης από αυτό που του αναλογεί, αφού σε καμία περίπτωση δεν οφείλει να μετατρέψει την τουριστική περιοχή του Ισθμού σε χωματερή.

Αυτό πάντως που καταλαβαίνει κανείς είναι πως μάλλον η θέση που προτείνεται για τον δεματοποιητή στον Ισθμό έχει να κάνει με την ποσότητα των απορριμμάτων των δύο μεγάλων Δήμων , δηλαδή της Κορίνθου και του Λουτρακίου – Περαχώρας και αυτό φάνηκε εμμέσως από αυτά που ειπώθηκαν στην συνεδρίαση. Μήπως τελικά οι δύο δήμοι δεν έχουν και πολλές επιλογές; Αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα φανεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: