17.12.08


Διαμηνύουν για άλλη μια φορά πως η λύση της δεματοποίησης δεν είναι η σωστή για την διαχείριση των απορριμμάτων της Κορινθίας οι «Οικολόγοι Πράσινοι» και πως είναι μόνο μια προσωρινή λύση στο τεράστιο αυτό ζήτημα και για τον νομό μας, τώρα που τελειώνει η προθεσμία για να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές.
Όπως επισημαίνουν δήμαρχοι και Νομάρχης έχουν πολιτικές ευθύνες και πως από τεχνικής πλευράς ο Περιφερειάρχης επέλεξε την πλέον ακατάλληλη τεχνικά μέθοδο δεματοποίησης. Παράλληλα ζητούν από τους πολίτες να μην εγκαταλείψουν την μέθοδο της ανακύκλωσης ενώ τοποθετούνται υπέρ της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων με βασικό πυλώνα την διαλογή στην πηγή, της ανάκτησης, της ανακύκλωσης, της συλλογής των επικινδύνων από τα οικιακά απορρίμματα, αλλά και της κομποστοποίησης των οργανικών που βρίσκονται στα οικιακά απορρίμματα.

Συγκεκριμμένα αναφέρουν:

«Σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσιάζεται τεράστιο έλλειμμα.
Οι δήμοι δεν έχουν ως τώρα προχωρήσει προς την κατεύθυνση της εκτέλεσης της νομοθεσίας που προβλέπει την ανάκτηση και την ανακύκλωση των συσκευασιών κατά τουλάχιστον 50%, των αποβλήτων από Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Εγκαταστάσεις – Συσκευές, των αποβλήτων από Εκσκαφές Κατασκευές και Κατεδαφίσεις, των Ηλεκτρικών Στηλών – Μπαταρίες, την απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών από τα οικιακά απορρίμματα, τη διαχείριση και κομποστοποίηση των οργανικών σε κάθε σπίτι.
Όλες οι παραπάνω ενέργειες θα μπορούσαν να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγείται προς τελική διάθεση κατά 50 % τους πρώτους έξι μήνες με εφικτό στόχο την ελαχιστοποίηση του όγκου των απορριμμάτων ως και 90%.

«Η ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ
ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ»

Η δεματοποίηση όπως προβάλλεται σήμερα, απαξιώνει την ανακύκλωση και πάντως παραμένει μόνο προσωρινή αποθήκευση και όχι μόνιμη λύση. Οι δήμοι επίσης δεν προωθούν την ανακύκλωση που στην πράξη απαξιώνεται. Αν και είναι γνωστή σε όλους από το 2003 η τελική προθεσμία 31-12-08 για τη διακοπή της λειτουργίας και την αποκατάσταση των χωματερών, δεν τις έχουν κλείσει, ούτε τις έχουν αποκαταστήσει με τραγικές συνέπειες για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η Νομαρχία δεν συμμετέχει στην διαβούλευση, που θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει ξεκινήσει με δική της πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα όλα να γίνονται από τον Περιφερειάρχη την τελευταία στιγμή, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς συναίνεση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς στόχους, χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική με μόνη αιτιολόγηση την αποφυγή των προστίμων και όχι την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Όμως οι χωματερές δεν πρόκειται να αποκατασταθούν ως δια μαγείας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Κατά τα άλλα δεν έχει ανακοινωθεί καν, το που θα πηγαίνουν τα δέματα και τι θα γίνουν μετά τα δυο χρόνια. Εμείς απαιτούμε να μην υποβαθμιστεί καμιά περιοχή της χώρας. Δεν υπάρχει άχρηστη γη σε αυτόν τον πλανήτη, κατάλληλη μόνο για σκουπίδια σε πακέτο. Εμείς επίσης τονίζουμε πως από τεχνικής πλευράς ο Περιφερειάρχης επέλεξε την πλέον ακατάλληλη τεχνικά μέθοδο δεματοποίησης.

«ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΔΑΠΑΝΗ
ΑΓΟΡΑΣ 900.000 ΕΥΡΩ
ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ
6000 ΕΥΡΩ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ»

Τέλος, ας μην λησμονούμε πως για την δεματοποίηση θα πληρώσουμε δαπάνη αγοράς 900.000 € συν λειτουργικό κόστος μόνο για την Κορινθία περίπου 6.000 € ημερησίως ενώ θα καταβάλλουμε και τα 34.000 ευρώ του προστίμου. Παράλληλα θα δεσμευτεί τεράστια έκταση 50 στρ. μόνο για την Κόρινθο. Αντιθέτως η ανάκτηση και η ανακύκλωση ενισχύει την τοπική οικονομία, δημιουργεί εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας.
Απέναντι σε όλα αυτά τα εύλογα ερωτήματα και τις ανησυχίες, αντιπαρατίθεται ο λόγος τιμής του Περιφερειάρχη και οι δηλώσεις δημάρχων πως όλα θα πάνε καλά!!!

Εδώ υπάρχει συνεπώς ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα. Οι αιρετοί αυτοδιοικητικοί, απεμπολούν και απαξιώνουν τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους και τις εγκαταλείπουν στον περιφερειάρχη, δηλ. τον διορισμένο εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Φαντάζονται πως έτσι απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους!!
Οι δήμαρχοι όμως κρίνονται από την ψήφο των δημοτών, ο περιφερειάρχης από ποιόν θα κριθεί για τυχόν λάθη ή παραλείψεις του;

«ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ
ΤΗΣ Τ.Α ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ
ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ»

Οι «Οικολόγοι Πράσινοι Κορινθίας» καλούμε τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης τους δημάρχους και τον νομάρχη:
•Να αναλάβουν τώρα τις πολιτικές τους ευθύνες καθώς και τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους και να προχωρήσουν αμέσως στην αποκατάσταση των χωματερών.
•Να προχωρήσουν τώρα με αποφασιστικότητα προς την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων με βασικό πυλώνα την διαλογή στην πηγή, την ανάκτηση, την ανακύκλωση, την συλλογή των επικινδύνων από τα οικιακά απορρίμματα, αλλά και την κομποστοποίηση των οργανικών που βρίσκονται στα οικιακά απορρίμματα.

Οι «Οικολόγοι Πράσινοι Κορινθίας» καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν και να μην εγκαταλείψουν την ανακύκλωση ως τη μοναδική λύση, ακόμη και όταν διαπιστώνουν πως δεν υποστηρίζεται από τους δήμους τους.

Ανακυκλώνουμε, προστατεύουμε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια, ενισχύουμε την πράσινη οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: