18.12.08

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για την ακρίβεια της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων, απασχολεί τον τελευταίο μήνα έντονα όχι μόνο τις Δημοτικές Αρχές αλλά και πολλούς ευαισθητοποιημένους πολίτες και φορείς της Κορινθίας. Βέβαια για τις Δημοτικές Αρχές το θέμα είναι «πονοκέφαλος» εδώ και πολύ καιρό αφού αυτές πρέπει να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να κλείσουν τις παράνομες χωματερές στα διοικητικά όρια των δήμων τους πριν τελειώσει η προθεσμία στο τέλος του μήνα και του χρόνου, γιατί τότε τα πρόστιμα θα είναι βαριά. Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι Δημοτικοί άρχοντες άφησαν τον χρόνο να περάσει και τώρα «τρέχουν και δεν φθάνουν» .

ΔΙΧΑΖΕΙ Η ΛΥΣΗ
ΤΟΥ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ
ΣΤΟΝ ΙΣΘΜΟ

Η δεματοποίηση των απορριμμάτων είναι μια λύση που προτάθηκε από την Περιφέρεια αλλά δεν φαίνεται να είναι ευρέως αποδεκτή. Η θέση που προτείνεται είναι στον Ισθμό και όσον φορά τις θέσεις των δύο άμεσα «θιγόμενων» δήμων, του Λουτρακίου – Περαχώρας και της Κορίνθου αυτές έχουν διατυπωθεί, μέσα από τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
Υπενθυμίζεται πως ο Δήμαρχος Κορινθίων στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ όπου τέθηκε το θέμα αυτό από την Αντιπολίτευση σε ό, τι αφορά το θέμα του δεματοποιητή, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι θέμα του Συνδέσμου και πως το Δ.Σ δε θα έπρεπε να επανέρχεται συνεχώς στο ζήτημα. Είχε πει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Πάρθηκε μια ιστορική απόφαση αφού ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση που θα καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.»

Είπε επίσης ότι με τον δεματοποιητή δε θα κινδυνεύσει ούτε ο υδροφόρος ορίζοντας ούτε ο βιολογικός Κορίνθου-Λουτρακίου και πως δε θα προκληθεί κανένα πρόβλημα στο περιβάλλον ή στους κατοίκους.

«Αναλαμβάνω το κόστος αυτής της απόφασης», τόνισε και υπογράμμισε πως η πρόταση του κ. Αγγελόπουλου είναι η μοναδική χειροπιαστή πρόταση που υπάρχει στην Πελοπόννησο σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Έχω εμπιστοσύνη στις ενέργειες του Γ. Γ. της Περιφέρειας. Δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή», δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει συνεδρίαση για το θέμα, καθώς και ότι δεν υπάρχει ανάγκη να έρθει ο Περιφερειάρχης στην Κόρινθο.

Όσον αφορά τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας , στην τελευταία συνεδρίαση του , η οποία έγινε με την παρουσία και τον λόγο του Περιφερειάρχη, είχε δεχθεί κατά πλειοψηφία την θέση του δεματοποιητή υπό τέσσερις όμως όρους. Και εδώ ωστόσο εκφράστηκαν αντιρρήσεις τόσο από την πλειοψηφία όσο και από την μειοψηφία.

Ο «ΠΑΛΑΙΜΩΝ» ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ
ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ


Στην παραπάνω απόφαση του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας για την Μονάδα δεματοποίησης απορριμμάτων στην περιοχή του Ισθμού, αντέδρασε ο Σύλλογος «ΠΑΛΑΙΜΩΝ. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Τσολάκης μίλησε στην «Η.Κ.» για το θέμα αυτό. Ο συγκεκριμένος Σύλλογος δραστηριοποιείται στην περιοχή Παλαιμόνιον, η οποία ανήκει στον Δήμο Λουτρακίου.

«Ο ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ
ΘΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ
ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
& ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που είμαστε αντίθετοι σε αυτή την απόφαση» δήλωσε και συγκεκριμένα εξήγησε:

«Η περιοχή ούτως ή άλλως με την όλη διαδικασία της δεματοποίησης των απορριμμάτων θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο και ο λόγος είναι προφανής γι’ αυτούς που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της δεματοποίησης και γνωρίζουν τι ακριβώς πρόκειται να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Η δεματοποίηση από μόνη της δεν αποτελεί διαχείριση απορριμμάτων, αν δεν υπάρχει αντίστοιχη επεξεργασία των «δεματοποιημένων» σκουπιδιών. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μια καινούρια χωματερή, μόνο που τώρα αντί να πετάμε τα σκουπίδια όπως είναι, τα δεματοποιούμε και τα εναποθέτουμε σε μια καινούρια χωματερή. Αυτό για μας είναι εξίσου παράνομο με τη λειτουργία των οποιουδήποτε Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Και βέβαια είναι λογικό ότι επιβαρύνει το περιβάλλον, επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχει μια τέτοια εναπόθεση σκουπιδιών, δεματοποιημένων ή μη.»

«Ο κ. ΓΚΙΩΝΗΣ
ΔΕΝ ΕΝΣΤΕΡΝΙΣΤΗΚΕ
ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΑΣ»

Ο κ. Τσολάκης ενημέρωσε ότι ο Σύλλογος ήρθε σε επαφή με τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας κ. Γιώργο Γκιώνη, 3 μέρες μετά τη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος με τον Περιφερειάρχη.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ο κ. Γκιώνης, κι ενώ μέχρι τότε έλεγε ότι είναι αντίθετος ο Δήμος με την εγκατάσταση δεματοποιητή στην περιοχή, δήλωσε προς έκπληξη δική μας ότι συμφωνεί τελικά με τον δεματοποιητή, γεγονός που προκάλεσε τη δική μας αντίδραση, με αποτέλεσμα να επιδιώξουμε να τον συναντήσουμε. Του εκφράσαμε τις αντιρρήσεις που έχουμε ως κάτοικοι της περιοχής για την εγκατάσταση του δεματοποιητή. Βέβαια, ο κ. Γκιώνης ήταν ανένδοτος, μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η απόφαση είναι ειλημμένη, πως δεν υπάρχει άλλη λύση και στην ουσία δεν ενστερνίστηκε ούτε στο ελάχιστο τις ανησυχίες μας.»

«ΑΡΝΗΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣ
ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ
ΣΤΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΣΤΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ»

Για την απουσία κάποιου εκπροσώπου του Συλλόγου από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Λουτρακίου για τον δεματοποιητή παρουσία του Περιφερειάρχη, ο κ. Τσολάκης εξήγησε πως αφενός ο ίδιος έλειπε στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και ο Γραμματέας του Συλλόγου δεν μπορούσε να παραβρεθεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

«Παρόλα αυτά» υπογράμμισε, «εμείς είχαμε στείλει έναν δικό μας αντιπρόσωπο, ειδικό σύμβουλο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τον κ. Παναγιώτη Αλαβέρα, προκειμένου να θέσει τα οποιαδήποτε ερωτήματα και τις ανησυχίες μας και να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε θέματα που εμείς θεωρούμε κρίσιμα. Βέβαια, δεν επέτρεψαν ούτε ο Δήμαρχος ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο να παραβρεθεί ο κ. Αλαβέρας, λέγοντάς του ότι είναι στην ουσία δημότης Κορίνθου και άρα δεν μπορεί να παραβρεθεί. Για μένα αυτό ήταν υποκριτικό γιατί τα σκουπίδια είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Και μάλιστα πρόκειται για έναν επιστήμονα που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και θα έκανε μια τοποθέτηση επιστημονική με συγκεκριμένα στοιχεία, οπότε θα έπρεπε να έχει παραβρεθεί.»

«ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΘΑ ΜΑΣ
"ΠΝΙΞΟΥΝ" ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»

Σχολιάζοντας τώρα τον όρο που έθεσε ο Δήμος Λουτρακίου για την αποχώρηση του δεματοποιητή από την περιοχή μετά την πάροδο 2 χρόνων, ο κ. Τσολάκης δήλωσε:

«Αυτό είναι στην ουσία ένα «χάπι» που προσπαθεί να «χρυσώσει» ο οποιοσδήποτε κ. Περιφερειάρχης γιατί μέχρι – και αν – γίνει το συγκεκριμένο εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών, δεν ξέρουμε πόσο χρονικό διάστημα θα μεσολαβήσει.
Ο κ. Περιφερειάρχης έχει κατ’ επανάληψη πει ότι μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια το πολύ θα έχει γίνει το εργοστάσιο. Εγώ ακόμα κι αν δεχτώ ότι το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα έχει φτιαχτεί στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, να είστε σίγουροι ότι μέσα σ’ αυτό το διάστημα τα δεματοποιημένα σκουπίδια θα μας ‘πνίξουν’. Και από το θέμα της οσμής αλλά και από το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα δέματα διαρρηγνύονται με τον καιρό και πάλι βγαίνουν ανεξέλεγκτα προς τα έξω και διασκορπίζονται σκουπίδια. Κι αυτό προκύπτει από την εμπειρία που υπάρχει με την εφαρμογή των δεματοποιημένων σκουπιδιών σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς στη Νάπολη της Ιταλίας, όπου τα δεματοποιημένα σκουπίδια είχαν δημιουργήσει πολλά προβλήματα και είχε αποτύχει παταγωδώς η συγκεκριμένη λύση.
Γι’ αυτό κι εμείς λέμε ότι αυτό που πάνε να κάνουν είναι ένα «πασάλειμμα», κάτι που βάζει το πρόβλημα «κάτω απ’ το χαλί», δεν το αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα, και στην ουσία σε λίγο καιρό, αν το εφαρμόσουν, θα δημιουργηθούν καινούρια προβλήματα, καινούριες χωματερές, με τις ίδιες ακριβώς συνέπειες που είχαν και οι παλιές ανεξέλεγκτες χωματερές.
Όπως ξέρετε, στην Ελλάδα ισχύει το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Για το εργοστάσιο που λένε ότι δήθεν θα γίνει και ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα γιατί είναι προσωρινή η λύση, δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα. Δεν έχει οριοθετηθεί χώρος, δεν υπάρχει καμιά μελέτη. Πότε θα τα κάνουν όλα αυτά; Το αντίστοιχο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων που είχε γίνει στα Λιόσια από τον Σύνδεσμο της Δυτικής Αττικής χρειάστηκαν περίπου 8 χρόνια για να φτιαχτεί και να λειτουργήσει. Και τα πολτοποιημένα και δεματοποιημένα σκουπίδια μετά από αυτό το τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα των δύο και τριών ετών, δεν είναι πλέον σε θέση να επεξεργαστούν, γιατί όλα αυτά θα έχουν γίνει μια μάζα, δε θα μπορεί να γίνει καμιά διαλογή μεταξύ γυαλιού, χαρτιού κλπ., θα έχει γίνει ένας πολτός και τίποτα παραπάνω.
Όπου κι αν εφαρμόστηκε η λύση της δεματοποίησης των σκουπιδιών, με το που τα δεματοποιούσαν, σε πολύ σύντομο διάστημα τα επεξεργάζονταν. Διαφορετικά αν παραμένουν όλα αυτά τα σκουπίδια ανακατεμένα μέσα σε μια μπάλα, το μόνο που θα γίνει μετά από 2-3 χρόνια που θα πάνε να τα επεξεργαστούν, θα είναι να μην τα επεξεργαστούν και τελικά να καταλήξουμε στα ίδια.»

«ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ
Ο ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΗΣ»

«Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ
ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ»

Μεταξύ των λύσεων που προτείνει ο Σύλλογος αντί του δεματοποιητή, όπως ενημέρωσε ο κ. Τσολάκης, είναι αυτή της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, να ξεχωρίζει δηλαδή ο κάθε πολίτης στο σπίτι του τα σκουπίδια του και να πετάει τα οργανικά μέσα σε έναν κομποστοποιητή, που θα του διαθέτει δωρεάν ο Δήμος. Όπως εξήγησε, ο κομποστοποιητής είναι ένας μεγάλος κάδος, μέσα στον οποίο οι οργανικές ύλες γίνονται μετά από κάποιο διάστημα χώμα.

Όπως ανέφερε:

«Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα και σε θέματα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης αλλά και σε θέματα κόστους, γιατί υπάρχει μια ανταποδοτικότητα. Στον Δήμο Ελευσίνας αυτό το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό. Ο Δήμος κάνει ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, έχει σε ισχύ προγράμματα ανακύκλωσης συσκευασιών, ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, κλπ. και σας πληροφορώ ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία βγάζει και χρήματα. Αποκομίζει και κέρδος χωρίς να υπάρχει καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον και χωρίς να υπάρχει και κανένα κόστος για τον ίδιο τον πολίτη.
Γιατί με τη δεματοποίηση, όταν και αν εφαρμοστεί, ο κάθε πολίτης του Δήμου Λουτρακίου ή του Δήμου Κορινθίων θα κληθεί να πληρώσει και το «μάρμαρο» της λειτουργίας του δεματοποιητή. Είναι μια διαδικασία ακριβή και θα υπάρξει και επιπρόσθετο τέλος. Αυτά δεν τα λένε οι κύριοι δήμαρχοι που μας εκπροσωπούν γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις.»

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ
ΤΟΝ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ»

Ερωτηθείς για το κατά πόσο ενημερωμένος είναι ο κόσμος σχετικά με την εγκατάσταση του δεματοποιητή και τις συνέπειες που πιθανώς να απορρεύσουν από αυτήν, ο κ. Τσολάκης είπε πως σχεδόν κανείς δεν είναι ενημερωμένος.

«Ο κόσμος έχει ακούσει μέσες-άκρες κάποια πράγματα για τον δεματοποιητή» ανέφερε, «αλλά τόσο επιφανειακά και χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες σε βάθος. Γι’ αυτό και σε ό, τι συναντήσεις και συζητήσεις έχουμε κάνει μέχρι στιγμής και με τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Λουτρακίου αλλά και με άλλους φορείς, όταν τους εκθέτουμε τα προβλήματα του δεματοποιητή και γενικότερα τις δικές μας αντιρρήσεις αλλά και τα προβλήματα που αφορούν στη σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, όλοι μένουν έκθαμβοι και λένε ‘δεν το γνωρίζαμε ότι κάπως έτσι λειτουργεί’. Γιατί όλοι έχουν επαναπαυτεί στα λόγια του Περιφερειάρχη, ο οποίος θεωρεί ότι «ως δια μαγείας» όλα θα γίνουν, και δεν το ψάχνει κανείς το θέμα παραπέρα για να δει τι είναι τελικά αυτό που προτείνει. Κοιτάνε το σήμερα, κοιτάνε το τώρα, κοιτάνε την 01/01/2009 που θα αποφύγουν τα πρόστιμα, χωρίς κανείς να κοιτάει το αύριο και τι θα γίνει από όλα αυτά τα δεματοποιημένα σκουπίδια. Εμένα με ανησυχεί πάρα πολύ το πώς θα το κάνουν αυτό το πράγμα και πολύ φοβάμαι ότι τις συνέπειες θα τις δεχτούμε πολύ σύντομα.»

«Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ
ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ
ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ
ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ»

Την πρόθεση του Συλλόγου να αντιδράσει ενεργά στην απόφαση αυτή μέσω της δικαιοσύνης, εξέφρασε ο κ. Τσολάκης.

«Εμείς δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι» δήλωσε. «Το δικαστήριο και η δικαιοσύνη είναι πλέον το μόνο μέσο για να προασπίσουμε τα δικά μας συμφέροντα, κι αυτό θα κάνουμε. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε στωικά, έχουμε διάθεση να «ματώσουμε» και να «πέσουμε» μέχρι τέλους. Δε θα το αφήσουμε να περάσει. Κι όχι επειδή μας αρέσει να κοντραριζόμαστε με τους Δημάρχους και με τον Περιφερειάρχη αλλά γιατί για μας τα θέματα ζωής και τα θέματα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης είναι κυρίαρχα.
Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε όλα τα στοιχεία με τον δικηγόρο του Συλλόγου μας, συλλέγουμε τα απαραίτητα στοιχεία στα χέρια μας, είμαστε έτοιμοι και να ξέρετε ότι το επόμενο βήμα μας είναι να κινηθούμε δικαστικά. Αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Και πιστεύω ότι σ’ αυτή την προσπάθεια δε θα είναι μόνο μέλη του Συλλόγου. Όλον αυτόν τον καιρό έχω δεχθεί τηλεφωνήματα από ανθρώπους και φορείς. Μόνο από απλούς πολίτες του Δήμου Λουτρακίου έχω δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα, όπου εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον δικό μας αγώνα και δηλώνουν ότι θα είναι αρωγοί της προσπάθειάς μας. Κι όχι μόνο απ’ τον Δήμο Λουτρακίου αλλά κι απ’ την Κόρινθο και από παντού. Και πιστεύω ότι όσο περισσότερος κόσμος ενημερώνεται και αποκτά την κατάλληλη γνώση για να μπορεί να αξιολογήσει το συγκεκριμένο θέμα, σιγά-σιγά θα αναστρέφεται το κλίμα.»
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσολάκης υπογράμμισε ότι αυτή η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας του δεματοποιητή μέσα στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού πάει να γίνει χωρίς καμία, όπως είπε, άδεια.

«Αυτό, μέσα από την Υπουργική απόφαση είναι εντελώς παράνομο» τόνισε, «γιατί αναφέρεται ρητά ότι καμία τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να γίνει, εάν προηγουμένως δεν υπάρχει άδεια εγκατάστασης, μελέτη περιβαλλοντολογικών όρων που θα εγκριθεί, ώστε στη συνέχεια να βγει η αντίστοιχη άδεια λειτουργίας. Μόλις πάνε να το επιχειρήσουν, εμείς θα το προσβάλλουμε και τότε θα δούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος πάει να κάνει κάτι εις βάρος και όχι προς όφελος των πολιτών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: