19.12.08



Το άγαλμα του Πήγασου αποκαλύφθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου που εγκαινιάστηκε και αυτή με την σειρά της, στην «καρδιά» της Κορίνθου. Μαζί αποκαλύφθηκε η ένδοξη ιστορία της πόλης και των κατοίκων της αλλά και το συνεχές ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Κορίνθου.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θανάση Νάκου. Παρόντες επίσης στην εκδήλωση ήταν ο Νομάρχης Κορινθίας κ. Νίκος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Μητροπολίτης Κορίνθου Σεβασμιότατος κκ.. Διονύσιος, ο τέως Δήμαρχος Κορινθίων κ. Θωμαΐδης, ο επίσης τέως Δήμαρχος κ. Δαλακλείδης, ο Δήμαρχος Άσσου – Λεχαίου κ. Καμπούρης, ο Δήμαρχος Βόχας κ. Λιούντρης, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πολιτευτής κ. Στέλιος Μάρκελλος και πολλοί ιερείς, ενώ ευχαριστήριες επιστολές απέστειλαν και οι Βουλευτές Κορινθίας της ΝΔ κα Αθηνά Κόρκα και κ. Κώστας Κόλλιας, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.
Χαιρετισμούς απηύθυναν στους παρευρισκόμενους ο Δήμαρχος Κορινθίων, ο πρώην Δήμαρχος κ. Θωμαΐδης, ο Νομάρχης Κορινθίας και ο Υφυπουργός, ενώ μετά τα αποκαλυπτήρια του Πήγασου, ακολούθησε συναυλία με το γνωστό συγκρότημα “ΜΙΚRΟ”.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗΝ «Η.Κ.»
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Τόσο ο Δήμαρχος Κορινθίων όσο και ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών κ. Γιώργος Φαρμάκης, σε δηλώσεις τους στην «Η.Κ.», επεσήμαναν τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου αγάλματος για την πόλη της Κορίνθου, υπογραμμίζοντας όλα όσα αυτό αντιπροσωπεύει αλλά και την ανάγκη να γίνουν κι άλλα παρόμοια έργα στο μέλλον.

Συγκεκριμένα δήλωσαν:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ:

«ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΑ»

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα. Ένα έργο που ξεκίνησε πριν από περίπου δυόμισι χρόνια ολοκληρώνεται και έχουμε σήμερα τα εγκαίνιά του. Μια πλατεία που κάποια στιγμή κινδύνευσε να μη γίνει, μέσα από μια συνεχή προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή κι ολοκληρώθηκε με τη δική μας δημοτική Αρχή, έχει ένα αίσιο τέλος.
Στο κέντρο αυτής της πλατείας υπάρχει ένα μνημείο, το πρώτο μνημείο που αποκτά η πόλη της Κορίνθου, μετά από 150 χρόνια – από τότε δηλαδή που ιδρύθηκε. Αυτό το μνημείο θα θυμίζει σε όλους τους Κορίνθιους τη λαμπρή ιστορία της πόλης μας και ταυτόχρονα, θα μιλάει από μόνο του για την προοπτική και το λαμπρό μέλλον που θα έχει αυτή η πόλη σίγουρα με την αξιοσύνη των κατοίκων της και το δημιουργικό τους πνεύμα.
Εύχομαι σε όλους όσοι συντέλεσαν για να ολοκληρωθεί αυτή η πλατεία, να έχουν υγεία, να τους φωτίζει ο Θεός για να δούμε και στο μέλλον παρόμοια έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Κορίνθου, όλοι μαζί ενωμένοι, γιατί όταν είμαστε ενωμένοι πραγματοποιούμε όλα όσα σχεδιάζουμε.
Θα δημιουργηθούν και άλλες γωνιές για τις οποίες θα είμαστε υπερήφανοι, όπως θα είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το σημείο εδώ, γι’ αυτήν την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ:

«ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΠΗΓΑΣΟΥ,
ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ»

«Είναι μια σημαντική μέρα για την Κόρινθο γιατί γίνονται τα εγκαίνια μιας πάρα πολύ ωραίας πλατείας, ενώ και το άγαλμα του Πήγασου είναι πλέον το σήμα κατατεθέν της πόλης μας. Νομίζω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια έργα που θα ομορφύνουν την πόλη μας και θα κάνουν τη ζωή των Κορινθίων ακόμα πιο ευχάριστη.»

Δηλώσεις στα ΜΜΕ έκαναν επίσης ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ Διονύσιος και ο Νομάρχης Κορινθίας κ. Νίκος Ταγαράς, οι οποίοι αναφέρθηκαν με τη σειρά τους σ’ αυτό το σημαντικό για την πόλη της Κορίνθου έργο.
Την ευχή να συγκεντρώνονται οι πολίτες για ευχάριστα και όχι δυσάρεστα γεγονότα έδωσε ο Μητροπολίτης, ενώ για απόδοση ευθυνών έκανε λόγο ο Νομάρχης, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία, λαμβάνοντας ωστόσο παράλληλα υπόψη τα μηνύματα που μετέφεραν, όπως είπε, όλοι αυτοί που βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες μέρες.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ κ.κ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ:

«ΕΔΩ ΘΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΜΕ,
ΘΑ ΑΓΟΡΕΟΥΜΕ,
ΘΑ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ»

Ο Μητροπολίτης από την μεριά του είπε:

«Είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα. Η πόλις μας γιορτάζει τα 150 χρόνια από τη δημιουργία της και τα 80 από την αναγέννησή της. Πρέπει να διαθέτει τον χώρο της συγκέντρωσης και της έκφρασης των πολιτών της κι ακόμη πρέπει να διαθέτει και το έμβλημά της. Αυτόν τον χώρο εδώ που εγώ τον ήξερα από παιδί, τον βλέπω τώρα και μου αρέσει και μου υποβάλλει όλη την ιστορία της πόλης. Γι’ αυτό θα ευχηθώ να είναι καλορίζικη και πάντα να γίνονται όμορφες εκδηλώσεις κι ο Θεός να μας χαρίζει να ανταμώνουμε εδώ σ’ αυτές τις πλατείες, αλλά γεμάτοι από χαρά και ποτέ από φόβους, κινδύνους κι οτιδήποτε άλλο. Γιατί αυτό και τα Περιβολάκια είναι ο τόπος συγκέντρωσης όλων των Κορινθίων. Εδώ θα φιλοσοφούμε, εδώ θα αγορεύουμε, εδώ θα καμαρώνουμε.»

ΝΙΚΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ:

«ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ
ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ»

Ο Νομάρχης Νίκος Ταγαράς έστειλε το δικό του μήνυμα παράλληλα με τις ευχές του για την πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού, για ολόκληρο το νομό, έργο:
«Μια νότα χαράς αλλά και δροσιάς που μας είναι αναγκαία, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με τα τόσα πράγματα που έχουμε αντιμετωπίσει. Αντίθετα και παρ’ όλες τις δυσκολίες που πράγματι υπάρχουν, θεωρώ ότι με αισιοδοξία αλλά και με ελπίδα πρέπει να βλέπουμε μπροστά μας. Να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί, να μη δημιουργούμε προβλήματα με τη στάση μας και τη συμπεριφορά μας και παράλληλα να φαίνεται και το έργο που εγκαινιάζουμε απόψε, η κεντρική πλατεία της Κορίνθου, για το οποίο θέλω να συγχαρώ τον Δήμο και τον Δήμαρχο και όσους αγωνίστηκαν για να φτάσουμε σήμερα εδώ. Βλέπουμε – ξαναλέω – μια εικόνα που νομίζω ότι αξίζει και άξιζε στην πόλη μας, στην πρωτεύουσα του νομού, μια εικόνα που σίγουρα κάνει όλους μας να μπορούμε να βλέπουμε με περισσότερη αισιοδοξία τα πράγματα. Και απόψε δίνεται αυτή η δυνατότητα. Όλο αυτό το διάστημα – επαναλαμβάνω – ζήσαμε δύσκολες στιγμές, μετά από ένα τραγικό γεγονός. Όμως, πρέπει να βρούμε τη δύναμη και την αντοχή, με δίδαγμα, προβληματισμό και περίσκεψη από όλα αυτά που συνέβησαν, να προχωρήσουμε μπροστά, λαμβάνοντας αν θέλετε σοβαρότατα υπόψη όλα τα μηνύματα που όλοι οι φορείς και όλοι αυτοί που βγήκαν στους δρόμους, μετέφεραν σε όλους μας. Όλοι μας έχουμε ευθύνες, καθένας στο μερίδιο που του αναλογεί κι ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται. Σήμερα όμως αλλάζουμε σελίδα και βλέπουμε πιο όμορφα και πιο απλά τα πράγματα.»
Ερωτηθείς για τις ευθύνες που υπάρχουν με τα όσα συμβαίνουν τελευταία κι αν αυτές θα πρέπει να αποδοθούν, ο Νομάρχης συμπλήρωσε:
«Εδώ θα πρέπει με την ανάληψη των ευθυνών να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Κι όποιος έχει ευθύνη, αυτή που του αναλογεί κι αν φτάνει και στο επίπεδο της αποπληρωμής, να πληρώσει. Όποιος κι αν είναι αυτός, για όποιο θέμα έχει δημιουργηθεί ή και θα δημιουργηθεί στο μέλλον. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε και ειλικρινείς, δύσκολα πράγματα ως άνθρωποι και ως κοινωνίες πάντα θα περνάμε. Σημασία έχει πόσο μπορούμε να μειώσουμε αυτά τα γεγονότα, να έχουμε θεσμούς που λειτουργούν για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα ως φαινόμενα και όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, όποιοι εμπλέκονται κι ανάλογα με το μέγεθος της ευθύνης, να πληρώνουν το τίμημα.»


1 σχόλιο:

Σπαθοβούνι Κορινθίας είπε...

Συγχαρητήρια σε όσους εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν αυτή την υπέροχη πλατεία που κοσμεί την πόλη της Κορίνθου τον τελευταίο καιρό.
Άξιζε η αναμονή...

Τώρα πια δεν θα αισθάνομαι σαν τον φτωχό συγγενή κάθε φορά που θα επισκέπτομαι μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη και θα βλέπω τις πλατείες τους.

Αν κάποια στιγμή μάλιστα πεζοδρομηθεί και όλη η περιοχή μέχρι την Ποσειδωνία θα μιλάμε για μια από τις ωραιότερες παραλιακές πόλεις όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.

Και δεν είμαι υπερβολική σε αυτό που γράφω. Η Κόρινθος έχει μια μοναδική φυσική ομορφιά που δεν την έχω συναντήσει πουθενά μέχρι τώρα. Απλά δεν έχει αξιοποιηθεί αυτή η ομορφιά της.

Μαρία Δ.