15.1.09

Συνέντευξη εφ ‘ολης της ύλης παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κορινθίων Χαράλαμπος Ντιγκιρλάκης , λίγες μέρες μετά την επανατοποθέτησή του στο σημαντικό αυτό πόστο του Δήμου, για τρίτη συνεχή χρονιά μετά από την απόφαση του Δημάρχου Αλέξανδρου Πνευματικού.
Στο σημερινό φύλλο δημοσιεύουμε το πρώτο μέρος αυτής της συνέντευξης όπου ο κος Ντιγκιρλάκης μας μιλά για την συνέχιση του έργου του, τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής για το νέο χρόνο, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και για το υπόγειο πάρκινγκ στα Περιβολάκια.
Καλός γνώστης των θεμάτων του δήμου που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της πόλης, μας καλοδέχτηκε στο γραφείο του και μας είπε:

Ερ: Ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός έδειξε για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό σας και παραμείνατε στην θέση του Αντιδημάρχου Κορινθίων, στον τομέα των Τεχνικών Υπηρεσιών και το 2009, για να συνεχίσετε το έργο σας. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Απ: «Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή το ότι ο Δήμαρχος για τρίτο συνεχόμενο χρόνο με περιέβαλλε κατά μία έννοια με την εμπιστοσύνη του. Από κει και πέρα, ξέρω ότι φέτος υπάρχει μεγαλύτερη πίεση, ένα μεγαλύτερο φορτίο. Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη.»

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ
ΤΟ ΧΑΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ»

• Ερ: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και κατ’ επέκταση της Δημοτικής Αρχής για το νέο έτος;

Απ: «Οι προτεραιότητες έχουν κατά βάση να κάνουν με την αλλαγή της εικόνας της πόλης. Σαν πρώτη προτεραιότητα είχαμε βάλει από την αρχή που αναλάβαμε τις τύχες του Δήμου να αποκτήσει η Κόρινθος επιτέλους ένα κέντρο πόλης, έτσι όπως νοείται σήμερα σε όλον τον κόσμο. Ένα κέντρο που θα μπορεί ο κόσμος να το χαρεί, να το περπατήσει. Έτσι λοιπόν, μέσα από την κυκλοφοριακή μελέτη αποδεχτήκαμε σαν Δ.Σ τις προτάσεις των πεζοδρομήσεων που προτείνονταν και προχωράμε άμεσα στη δημοπράτηση του έργου για να πεζοδρομήσουμε το κέντρο της πόλης.

«ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΤΡΕΨΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΠΌΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»

Το δεύτερο είναι ότι γίνεται μια σημαντική προσπάθεια έτσι ώστε να μπορέσουμε να στρέψουμε την πόλη προς τη θάλασσα. Πριν από μερικούς μήνες εγκαινιάσαμε και την πλατεία στο Φλοίσβο, ένα έργο στο οποίο συναντήσαμε πολλές δυσκολίες, αλλά πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ωραίο.

Προσπαθούμε τώρα στο κομμάτι που αφορά τα μπαζώματα του Αγίου Νικολάου να νομιμοποιήσουμε τις επιχώσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’80 να δημιουργούνται και σήμερα που μιλάμε ακόμα δεν έχουν νομιμοποιηθεί και να πάρουμε τη χρήση τους από την Υπηρεσία Δημοσίων Κτημάτων, γιατί δε σας κρύβω ότι σήμερα που μιλάμε αυτό που αποτελεί 100 στρέμματα επιχώσεων μέσα στη θάλασσα θεωρείται θάλασσα. Είναι ένας τεράστιος χώρος που πιστεύουμε ότι θα αλλάξει την εικόνα της πόλης, θα τη στρέψει προς τη θάλασσα και θα δώσει τη δυνατότητα στον Κορίνθιο να κινηθεί προς τη θάλασσα.

«ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ
ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ»

Υπάρχει επίσης η πρόθεση η δική μας να δημιουργήσουμε κοινόχρηστους χώρους μέσα από την υλοποίηση κάποιων έργων, να δημιουργήσουμε χώρους αναψυχής, χώρους αθλοπαιδιών, γιατί σε τελική ανάλυση είναι αυτό που λείπει από τις σύγχρονες πόλεις. Προσπαθούμε μέσα από όλες τις διαδικασίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται να στρέφουμε πάντα την προσοχή μας προς αυτή την κατεύθυνση γιατί αυτά μένουν.
Ένα άλλο σημαντικό που αποτελεί στρατηγική επιλογή της δημοτικής Αρχής είναι η αγορά ενός χώρου για τη δημιουργία αποθηκών του Δήμου για να στεγάσουμε τα συνεργεία μας, τις υπηρεσίες μας. Να δημιουργήσουμε μια αποθήκη που θα είναι ελέγξιμη, μετρήσιμη και θα διασφαλίζει κατά μία έννοια και τη σωστή διαχείριση και λειτουργία. Αποθήκες που ο Δήμος δεν είχε από την ίδρυσή του και απλά ενοικίαζε κατά καιρούς διάφορους χώρους, που πολλές φορές κάποιοι από αυτούς δεν πληρούσαν και τις σχετικές προϋποθέσεις.

«ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ
ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΡΕΣΗ
ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ»

Θέλουμε να προχωρήσουμε και έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για την εύρεση νεκροταφειακού χώρου. γιατί αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την πόλη. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2009 θα λήξει αυτό με την επιλογή κάποιου χώρου, με τις προσφορές που θα κατατεθούν, για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ έντονο και θα βοηθήσει ουσιαστικά στο να φύγει ένας πονοκέφαλος απ’ το κεφάλι μας.
Η ίδρυση ενός νεκροταφειακού χώρου απαιτεί κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην χώρας μας και το βιώνουμε πολύ πιο έντονα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το θέμα της άναρχης δόμησης και των άναρχων επεκτάσεων. Κι επίσης το σύστημα στην Ελλάδα είναι άκρως γραφειοκρατικό. Προκειμένου να πάμε στην έγκριση μιας πολεοδομικής μελέτης, απαιτείται χρόνος που τις περισσότερες φορές «τρελαίνει» τους ιδιοκτήτες. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε κάποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κρατάνε δέσμιο πολύ κόσμο, ο οποίος δεν μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του. Εμείς μπορεί σήμερα να επιλέξουμε έναν χώρο και αύριο μπορεί να έχει οικοδομηθεί δίπλα ένα σπίτι. Απ’ ό, τι ξέρω πάντως έχουν ήδη καλέσει για προσφορές, για την εξεύρεση χώρου.

«ΦΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ
ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ
ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ»

Ερωτηθείς για το ποια έργα έχουν εγγραφτεί στον προϋπολογισμό για το 2009 ο κος Ντιγκιρλάκης μας είπε:

«Φέτος είναι μια χρονιά στην οποία έχουν δρομολογηθεί σοβαρά και μεγάλα έργα, που θεωρούμε και έχουμε την πεποίθηση ότι θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Αναφέρομαι στις πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης, στο Πνευματικό Κέντρο το οποίο θα γίνει στα Εξαμίλια, μια δεύτερη μεγάλη μελέτη – που θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό – και που έχει να κάνει με τα πεζοδρόμια σε διάφορα σημεία της πόλης της Κορίνθου, καθώς και όλες τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους, σε διαφορετικά σημεία της πόλης, οι οποίες περιλαμβάνονται φέτος στο κοινωνικό πρόγραμμα του Δήμου. Πρόκειται για δύο πλατείες, μία στα Αιγιαννώτικα και μία στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, δύο γήπεδα που θα γίνουν με πλαστικό χορτάρι, το ένα στην Αρχαία Κόρινθο και το άλλο στον Σολωμό, η κατασκευή αθλητικών χώρων – πέρα από αυτά τα δύο γήπεδα – σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα, όπως είναι το 213 στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου αλλά και η ανάπλαση ενός ιδιόκτητου οικοπέδου που έχουμε στο Τ. Δ. της Ξυλοκέριζας, με σκοπό κι εκεί τη δημιουργία μικρών πυρήνων αθλητισμού – μικρά γηπεδάκια 5 x 5, μπάσκετ, βόλεϊ, κλπ.
Όλα αυτά που ανέφερα, ουσιαστικά μας οδηγούν σε ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο είναι τεράστιο. Έχοντας και την πρότερη εμπειρία από τη δεκαετία του ’90, πρέπει να είναι το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα που έχει ψηφίσει το Δ/Σ και καλείται πλέον η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να εκτελέσει.

ΣΕ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ Η ΤΕΧΝΙΚΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Φέτος βέβαια, στο κομμάτι της Τεχνικής Υπηρεσίας έγινε και μια κίνηση, η οποία πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει. Έχει χωρίσει, κατά μία έννοια, η Τεχνική Υπηρεσία σε δύο κομμάτια, διαχωρίζοντας το τμήμα του Πολεοδομικού Σχεδιασμού και το τμήμα των Έργων και Μελετών, με το κομμάτι που αφορά την καθημερινότητα. Έγινε δηλαδή μια αναδιάταξη των υπηρεσιών – και της υπηρεσίας καθαριότητας, γιατί μέχρι τώρα είχαμε την υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου. Πλέον δημιουργήθηκε ένα τμήμα που αφορά την καθημερινότητα της πόλης και μέσα σ’ αυτό είναι το πράσινο, ο ηλεκτροφωτισμός, καθώς και διάφορες συντηρήσεις που πρέπει να γίνονται μέσα στην πόλη. Πιστεύω ότι ήταν μια σωστή κίνηση από πλευράς Δημάρχου, καθώς και ο ορισμός ενός Αντιδημάρχου Καθημερινότητας – κι αναφέρομαι στον συνάδελφό μου τον κ. Περόγραμβρο. Σε προσωπικό επίπεδο, αυτό μου λύνει τα χέρια για να μπορέσω να ασχοληθώ με κάποια ζητήματα, τα οποία δεν μπορείς εύκολα να τα πιάσεις αν σε «κυνηγάει» η καθημερινότητα.
Κι ευελπιστώ ότι μέσα σ’ αυτό τον χρόνο θα κλείσουμε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που αφορά τα πολεοδομικά προβλήματα της πόλης, προβλήματα τα οποία χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες. Αν και θεωρώ ότι, παρόλα τα εμπόδια μέσα στη διετία που πέρασε, το ότι έχουμε φέρει ό, τι πολεοδομικές εκκρεμότητες υπήρχαν στον Δήμο στο σημείο που να μην υπάρχει κάτι που να έπρεπε να έχει κάνει ο Δήμος και να μην το έχει κάνει, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί τα τελευταία 8-10 χρόνια είχαν μείνει όλα πίσω. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό σημείο και ευελπιστώ ότι μέσα στο 2009 θα «κλείσουν» αυτά τα θέματα, με πρώτο και καλύτερο το Γενικό Πολεοδομικό της πόλης – το «εργαλείο» που έχουμε σαν Δήμος για να μπορέσουμε να χαράξουμε και πολιτική και ουσιαστικά να δημιουργήσουμε τις υποδομές για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια στην πόλη.»

Σε ό, τι αφορά το θέμα του υπόγειου πάρκινγκ στα Περιβολάκια και τις αντιδράσεις που υπάρχουν γύρω από αυτό τι έχετε να πείτε;
«Στις 29 Δεκεμβρίου το Δ.Σ πήρε μια απόφαση, η οποία ουσιαστικά αποτελεί κανονιστική απόφαση για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέσα στον Δήμο, και μέσα από αυτή την κανονιστική απόφαση προβλέπονται οι πεζοδρομήσεις, η δημιουργία ποδηλατοδρόμων, η δημιουργία ενός γραφείου που θα ασχολείται με κυκλοφοριακά ζητήματα και η δημιουργία ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης, 640-700 περίπου θέσεων. Ξέρουμε ότι εκεί δεν υπήρχε μια ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ, ήταν κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν δύο από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.
Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη κι έτσι όπως ζω την πόλη, ο υπόγειος χώρος στάθμευσης – κι έτσι όπως έχει χωροθετηθεί στην πλατεία που είναι δίπλα από το Δημαρχείο – από τη στιγμή που θα γίνουν και οι πεζοδρομήσεις θα είναι μια ανάγκη. Άρα, εμείς σαν δημοτική Αρχή οφείλουμε να το «τρέξουμε» γρήγορα. Δεν είναι βέβαια κάτι απλό, είναι ένα τεράστιο έργο και μακάρι να είχε ο Δήμος τη δυνατότητα να το εκτελέσει με ιδίους πόρους αλλά δεν μπορεί. Άρα λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε γρήγορα στη φάση επιλογής του τρόπου που θα γίνει η κατασκευή του. Θα παραστεί ανάγκη να γίνουν οι διαδικασίες γρήγορα γιατί με τις πεζοδρομήσεις στην πόλη θα στερέψουν πάνω από 650 με 660 θέσεις στάθμευσης.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θεωρώ ότι ανάδοχο στο έργο των πεζοδρομήσεων θα έχουμε γύρω στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και προσωπικά πιστεύω ότι το πάρκινγκ θα έπρεπε να γίνει παράλληλα, αλλά δεν ξέρω αν χρονικά έχουμε τα περιθώρια, επειδή είχαμε και κάποιες αντιπαραθέσεις όσον αφορά την κυκλοφοριακή μελέτη και κάποιες ενστάσεις που είχαν γίνει στην Περιφέρεια, κλπ. Θεωρώ ότι ξεπεράστηκαν αυτά τα ζητήματα αλλά χάσαμε λίγο χρόνο εκεί.
Όσον αφορά στις ενστάσεις, εγώ θεωρώ ότι είναι καθαρά αντιπολιτευτικοί οι λόγοι, αν και υπάρχουν και κάποιοι συνδυασμοί – για να μην τους αδικήσω – που διαφωνούσαν μ’ αυτό και προεκλογικά. Εμείς ουσιαστικά τηρήσαμε τη θέση που είχαμε. Είχαμε πει ότι δεν προχωράμε σε υπόγειο χώρο στάθμευσης αν πρώτα δε γίνει μια σύγχρονη κυκλοφοριακή μελέτη. Και το ζητούμενο είναι ότι όλοι θέλουν τις πεζοδρομήσεις, άσχετα αν κανένας στο συμβούλιο, εκτός από τη μείζονα μειοψηφία, δεν τις ψήφισε. Εγώ πιστεύω ότι αυτό το θέμα το αντιμετωπίζουν λίγο αναχρονιστικά. Θεωρούν δηλαδή ότι θα καταστραφεί το υπάρχον πράσινο της πλατείας. Σαφώς και το υπάρχον πράσινο θα πρέπει να φύγει από δω και να μεταφυτευτεί κάπου άλλου. Αλλά ο στόχος ο δικός μας είναι να γίνει μια τροποποίηση της περιβαλλοντικής έγκρισης που είχε κάποτε ο υπόγειος χώρος στάθμευσης από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, έτσι ώστε να υπάρχει πάνω από την τελευταία πλάκα του υπόγειου γκαράζ τουλάχιστον 2μ. χώμα, ώστε να μπορεί να φυτευτεί οτιδήποτε. Σίγουρα δε αυτοί που σήμερα γκρινιάζουν και μας λένε για το πράσινο της συγκεκριμένης πλατείας μπορεί και να μη γνωρίζουν ότι ουσιαστικά μιλάμε για χώματα που είναι εκεί από τη δεκαετία του ’80, μπορεί και λίγο πιο πριν.
Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με την κατασκευή του γκαράζ θα γίνει ουσιαστικά και η ανάπλαση της πλατείας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν ακόμα χώρο άξιο για να επισκεφτεί κάποιος μέσα στην πόλη.»

«ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΠΟΥ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ 3.500.000 ΕΥΡΩ
ΕΝΩ ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΑ 15.500.000 ΕΥΡΩ»

Ο κος Ντιγκιρλάκης μας ενημέρωσε και για τα έργα βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη:

«Σε εξέλιξη υπάρχουν συνολικά έργα που ανέρχονται στα 3.500.000 ευρώ περίπου, ενώ τα νέα έργα φτάνουν στα 15.500.000 ευρώ. Από αυτά, υπάρχουν δύο που είναι με διεθνή διαγωνισμό, γιατί το ένα έχει προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ και το άλλο 3.000.000 ευρώ και αφορά στις πεζοδρομήσεις στην πόλη της Κορίνθου αλλά και την κατασκευή πεζοδρομίων. Οι μελέτες είναι έτοιμες, οπότε έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε. Βέβαια, ακόμα δεν έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια και περιμένουμε η Περιφέρεια να τον εγκρίνει ώστε να αρχίσει ο Δήμος να λειτουργεί.»

Ποιοι άλλοι φορείς ή υπηρεσίες, εκτός από τον Δήμο, θα συμμετέχουν στην υλοποίηση έργων τον νέο χρόνο; (Αναπτυξιακή εταιρεία, Πνευματικό Κέντρο κλπ);
«Η Αναπτυξιακή εταιρεία έχει μια ξέχωρη λειτουργία και ουσιαστικά κάθε χρόνο γίνεται μια ανάθεση συγκεκριμένων έργων, που κυρίως αφορούν σχολεία. Εκεί υπάρχει και το εξής οξύμωρο, ότι η συντήρηση των σχολείων έχει περιέλθει μεν στους Δήμους αλλά χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση από το Υπουργείο. Άρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει μέσα από τα έσοδά της, τα οποία δε θα έλεγα ότι είναι και άξια λόγου, να προσπαθεί να συντηρεί βασικές υποχρεώσεις της κεντρικής διοίκησης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: