19.1.09


Σωτήριες αποδεικνύονται οι μεγάλες βροχοπτώσεις αλλά και τα χιόνια της τελευταίας περιόδου για τους περισσότερους δήμους της Κορινθίας. Όπως αναφέρουν οι Δήμαρχοι Στυμφαλίας, Άσσου-Λεχαίου, Σαρωνικού και Βόχας, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Ευρωστίνης κ. Βασίλης Κούκιος αλλά και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛΠ κ. Περικλής Θηβαίος, οι πρώτες εκτιμήσεις σε ό, τι αφορά την αύξηση των υδάτων είναι θετικές, αν και όπως υπογραμμίζουν οι περισσότεροι, οι μέχρι τώρα βροχές δεν επαρκούν προκειμένου να λυθεί μακροπρόθεσμα το πρόβλημα του νερού.
Πάντως να θυμίσουμε πως τα περισσότερα μέρη της Κορινθίας ήρθαν αντιμέτωπα όλο το προηγούμενο διάστημα με το πρόβλημα της λειψυδρίας και οι Δημοτικές Αρχές πέρα από το ότι συνιστούσαν στους καταναλωτές οικονομία στην χρήση νερού, προχώρησαν και σε άλλες λύσεις για να αντιμετωπίσουν , έστω και πρόσκαιρα το πρόβλημα. Τώρα που έπεσαν οι βροχές και τα χιόνια τα πράγματα σίγουρα βελτιώθηκαν αλλά δεν λύθηκε το πρόβλημα εξ ‘ ολοκλήρου, δεδομένου ότι σε λίγους μήνες έρχεται καλοκαίρι όπου οι ανάγκες των Δήμων για κατανάλωση αυξάνονται, αφού υπάρχουν και οι παραθεριστές και επισκέπτες.
Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι η λίμνη της Στυμφαλίας γεμίζει και η στάθμη της έχει ανέβει αρκετά , όπως μας είπε ο Δήμαρχος της περιοχής.
Οι Δήμαρχοι που προαναφέραμε και μας μίλησαν για το θέμα αυτό, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, μας είπαν:

Δήμος Στυμφαλίας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΓΓΑΣ:

«Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΑΡΚΕΤΑ»

Θετικά τα νέα από τον Δήμο Στυμφαλίας, αφού όπως δήλωσε στην «Η.Κ.» ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Λέγγας, η στάθμη της λίμνης Στυμφαλίας έχει ανέβει αρκετά το τελευταίο διάστημα.

«Υπάρχει αρκετό νερό» είπε, «κι απ’ ό, τι φαίνεται λαμβάνει και νερό γιατί «κατεβάζουν» ακόμα οι χείμαρροι από την Καστανιά, όπου είχε πολλά χιόνια.»

Ερωτηθείς και για το αν ο Δήμος αντιμετώπισε προβλήματα από τις βροχές ή τα χιόνια, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι σοβαρά προβλήματα δεν υπήρξαν, πέρα από κάποιες μικρές κατολισθήσεις μεταξύ Καισαρίου και Ασπροκάμπου, καθώς και στην Καστανιά, σε σημεία που όπως είπε όμως καθαρίστηκαν με μηχανήματα του Δήμου.

Δήμος Ευρωστίνης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΚΙΟΣ:

«ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ
ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ Ι
ΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

Ότι οι πηγές και οι γεωτρήσεις καλύπτουν τις ανάγκες του Δήμου Ευρωστίνης σε ό, τι αφορά το νερό δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Νερού, Καθαριότητας & Φωτισμού κ. Βασίλης Κούκιος.

Αν και όπως είπε το νερό δεν έχει αυξηθεί θεαματικά στις πηγές, παρά τις πολλές βροχές των τελευταίων ημερών, ενημέρωσε ότι ο Δήμος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες προκειμένου να γίνουν επιπλέον γεωτρήσεις, ώστε ο Δήμος να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τυχόν πρόβλημα κατά την περίοδο του καλοκαιριού.


Δήμος Άσσου – Λεχαίου

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ:

«ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ
ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΟΣΑΚ»

Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Άσσου-Λεχαίου κ .Χαράλαμπος Καμπούρης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη παροχής νερού στην περιοχή από τον ΑΟΣΑΚ, ενώ τόνισε το γεγονός ότι ο Δήμος υπέστη καταστροφικές συνέπειες από την ανυδρία του καλοκαιριού.

Χαρακτηριστικά δήλωσε:

«Όσον αφορά στα νερά της ύδρευσης, τα αποθέματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα, γιατί δεν έχει εμπλουτιστεί ακόμη ο υδροφόρος ορίζοντας ώστε να αυξηθεί η ποσότητα. Απλώς δε λειτουργούν οι γεωτρήσεις για τις αγροτικές εκτάσεις λόγω των βροχοπτώσεων και «κρατάνε» λίγο και οι γεωτρήσεις που αφορούν την ύδρευση.

Η βαρύτητα τώρα έχει επικεντρωθεί στο να αρδευτεί η περιοχή με τα νερά του ΑΟΣΑΚ. Εδώ έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα, χρειάζεται να γίνει κάποιος καθαρισμός – που διενεργείται δηλαδή αυτή τη στιγμή – και στην περιοχή της Νεμέας αλλά και στην περιοχή του Βασιλικού, από μπάζα και διάφορα άλλα που βουλώνουν τις σήραγγες και τα σιφόνια.»

«Ο ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΥΔΡΙΑ ΠΟΥ
ΥΠΗΡΞΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»

Και συμπλήρωσε:

«Αυτό που απαιτείται είναι να έρθει οπωσδήποτε το νερό για τον Δήμο μας, γιατί έχει υποστεί καταστροφικές συνέπειες από τη ανυδρία που υπήρξε το καλοκαίρι, με απώλεια αγροτικού εισοδήματος, τη μη ύπαρξη νερού προς ύδρευση, δεν υπάρχει νερό στον υδροφόρο ορίζοντα και όλα αυτά συνηγορούν στην ανάγκη του να έρθει οπωσδήποτε το νερό για να ποτίσουμε. Κάνουμε καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες, το παρακολουθούμε το θέμα και με τις υπηρεσίες, με τον κ. Νομάρχη, με τον πρόεδρο και τον διευθυντή του ΑΟΣΑΚ. Ευελπιστούμε να γίνει κάτι.»

Τέλος είπε:

«Οι βροχές οπωσδήποτε βοήθησαν τις καλλιέργειες αλλά πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα νερά του ΑΟΣΑΚ προς άρδευση. Είναι απαραίτητο και κανονικά πρέπει από αύριο-μεθαύριο να έχουμε αρκετό νερό και στα τρία τοπικά διαμερίσματα. Κι εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας.»


Ο κ. Καμπούρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί για άλλη μια φορά και στα προβλήματα που είχαν οι αγρότες της περιοχής με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και τις απαράδεκτες και άδικες, όπως τις χαρακτήρισε, εκτιμήσεις που έγιναν στα Τ. Δ. του Άσσου και του Περιγιαλίου.

Δήμος Σαρωνικού

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΟΓΙΑΣ:

«ΟΣΟ ΘΑ ΒΡΕΧΕΙ ΤΟΣΟ
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ»

«Ο στρατηγός-χειμώνας είναι αυτός που καθορίζει τα πάντα».
Αυτή ήταν η απάντηση του Δημάρχου Σαρωνικού κ. Σωκράτη Τόγια, όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο όσον αφορά στο νερό. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «τώρα υπάρχει νερό, εκτός από ελάχιστες διακοπές. Όσο θα βρέχει τόσο καλύτερα θα είμαστε.»

Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΘΗΒΑΙΟΣ
Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Λ-Π:

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ»

Ότι έχει βρέξει κατά 200 χιλιοστά παραπάνω το τελευταίο τρίμηνο απ’ ό, τι κατά τα έτη 2005, 2006 και 2007 συνολικά, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛΠ κ. Περικλής Θηβαίος, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η βροχή και τα χιόνια για τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας.

Συγκεκριμένα είπε:

«Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο έχει βρέξει 200 χιλιοστά παραπάνω απ’ ό, τι είχε βρέξει συνολικά κατά τα έτη 2005, 2006 και 2007 μαζί. Μιλάμε δηλαδή για πάρα πολύ βροχή και μην ξεχνάμε ότι Γενάρης, Φλεβάρης και Μάρτης είναι και οι μήνες που συνήθως βρέχει περισσότερο.
Συνεπώς είμαστε πολύ αισιόδοξοι και εξάλλου εμείς εξαρτόμαστε απ’ τη βροχή και το χιόνι. Αυτά θέλουμε για να έχουμε τον υδροφόρο μας ορίζοντα σε μια καλή κατάσταση και να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Λουτρακίου, το οποίο αγαπάμε και φροντίζουμε.»

Δήμος Βόχας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΟΥΝΤΡΗΣ:

«ΕΥΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ»

Ευλογία Θεού χαρακτήρισε τις βροχές ο Δήμαρχος Βόχας κ. Γιώργος Λιούντρης, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι αυτές δεν επαρκούν ώστε να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα που είχε ο Δήμος στο θέμα του νερού. Όπως ανέφερε, η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ δήλωσε ότι το νερό που έρχεται από τον ΑΟΣΑΚ αποτελεί μια «παρηγοριά» για την περιοχή.

Όπως είπε:

«Οι βροχές αυτές οπωσδήποτε ήταν ευλογία Θεού για μας, όπως και για όλη την Κορινθία και την Ελλάδα. Αλλά επειδή εμείς δοκιμαστήκαμε πολύ πέρσι από την έλλειψη νερού – και εμείς αλλά και ο Δήμος Άσσου-Λεχαίου – και είχαμε τεράστιο πρόβλημα, με τις βροχές δεν το λύσαμε το πρόβλημα. Οπωσδήποτε όμως μας έχουν ανακουφίσει.

«ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΧΥΜΑ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ.»

Το παρήγορο είναι ότι έρχεται νερό από τον ΑΟΣΑΚ και ποτίζουνε πλέον. Μετά από πολλά χρόνια τέτοια εποχή ποτίζουμε χύμα τα κτήματα εδώ και ελπίζω να έχουμε κι άλλες βροχές.

Έχουμε μια μικρή εικόνα ότι οι γεωτρήσεις μας άρχισαν λίγο-λίγο να ανεβάζουν παροχή, όχι όμως στο επιθυμητό σημείο ώστε να μπορούμε να πούμε ότι λύσαμε το πρόβλημα. Φυσικά αυτές οι βροχές έχουν εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα, επιφανειακά, αλλά θέλουμε κι άλλο νερό για να πούμε ότι θα εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε περισσότερα νερά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: