30.1.09

Η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που έγινε την Τρίτη το βράδυ με μοναδικό θέμα την συζήτηση και την λήψη απόφασης για τα λιμάνια της Κορινθίας, δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα, σε κανένα συμπέρασμα. Έτσι η συνέχειά του είχε προγραμματιστεί για χθες το βράδυ στις 7. Επειδή επί του τυπογραφείου δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς συζητήθηκε στην νέα αυτή συνεδρίαση, θα παρουσιάσουμε στο παρόν ρεπορτάζ τις μέχρι στιγμής εξελίξεις, μετά και από την προχθεσινή απάντηση του δημάρχου Κορινθίων Αλέξανδρου Πνευματικού στο δημαρχείο αλλά την τοποθέτηση που έκανε σαν Δημοτική Αρχή Κορινθίων.

ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΤΟΥ Ν.Σ Ο Γ.Γ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

«ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ ΕΊΝΑΙ
ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ:
ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΜΑΡΑΣΜΟ.»

Στην συνεδρίαση του Ν.Σ την Τρίτη παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής , Γιώργος Βλάχος όπου ανέλυσε το σχέδιο Παπαληγούρα για την ανάπτυξη του λιμανιού της Κορίνθου και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το σχέδιο αποτελεί ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί για την πόλη.
Πέρα από τα τεχνικά και όποια άλλα στοιχεία ανέλυσε ο κ. Βλάχος, στον επίλογο της ομιλίας του, χρησιμοποίησε και ένα ατράνταχτο επιχείρημα. Όπως είπε:

«Θέλω να σας επισημάνω και ένα ιδιαίτερο στοιχείο που προέρχεται από την προσωπική μου εμπειρία. Συνδέομαι με την οικογένεια Παπαληγούρα περισσότερο από 40 χρόνια, γνωρίζω για την εντιμότητα, το ήθος, την ικανότητα και την αγάπη των μελών της για την Κορινθία.
Εχετε την ευτυχή συγκυρία να έχετε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής τον δικό σας άνθρωπο, που θέλει και μπορεί να σας βοηθήσει.
Υπάρχει το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων με δεσμευμένες πιστώσεις για δανεισμό 3 δις ευρώ. Από τον κρατικό προϋπολογισμό μην προσδοκάτε δεν υπάρχει δυνατότητα.
Μόνον αυτός μπορεί να σας εξασφαλίσει τους πόρους για την ανάπτυξη του λιμένα και τη διασφάλιση κατασκευής μαρίνας.
Τουριστική και εμπορική ανάπτυξη θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του λιμένος, μακριά από εμπορευματοκιβώτια και άλλες χρήσεις. Χωρίς σιδηροδρομικές συνδέσεις και master plan.
Σας είπα τη γνώμη μου ελεύθερα για το μέλλον του λιμένος της Κορίνθου και πως διαγράφονται τα δεδομένα. Στην κρίση σας εναπόκειται να επιλέξετε: Ανάπτυξη ή Μαρασμό!»

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΤΟ Ν.Σ ΚΑΙ
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Να σημειωθεί πως στην συνεδρίαση της Τρίτης μίλησαν οι φορείς που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί. Παρόντες μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Βόχας , Λουτρακίου , Σικυωνίων, Κορίνθου: Λιούντρης, Γκιώνης , Τσουλούφας , Πνευματικός αντίστοιχα.
Η συζήτηση δεν ήταν μόνο για το λιμάνι της Κορίνθου , ήταν για το λιμάνι της Κορίνθου και γενικότερα η πολιτική και για τους άλλους λιμένες του νομού.
Μίλησε επίσης ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου , ο πρόεδρος του επιμελητηρίου ενώ παρών ήταν και ο π. Δήμαρχος Ξυλοκάστρου, Δημήτρης Σκούρας .
Στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση αναμένονταν οι τοποθετήσεις και άλλων Νομαρχιακών Συμβούλων και η τελική απόφαση για το σημαντικό αυτό θέμα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ

ΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

«ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ»

- ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ

Θέλοντας να απαντήσει στα όσα διατύπωσε από την πλευρά του Υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής στο Ν.Σ , ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός παραχώρησε, λίγες ώρες αργότερα , την Τετάρτη το πρωί, έκτακτη συνέντευξη Τύπου .
Ξεκινώντας την ομιλία του ο δήμαρχος είπε:
« Σας φώναξα σήμερα εδώ για να κάνω μια σύντομη δήλωση με αυτά που διαδραματίστηκαν χθες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο , το οποίο όπως ξέρετε είχε θέμα το λιμενικό ταμείο της Κορίνθου και τα υπόλοιπα λιμενικά ταμεία του Νομού.
Η χθεσινή παρουσία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής ως εκπροσώπου του υπουργού μας του κυρίου Παπαληγούρα ήταν αποκαλυπτική.»

Και συνέχισε λέγοντας:

«Αυτά που εμείς ισχυριζόμαστε και φωνάζουμε εδώ και μήνες ουσιαστικά χθες επικυρώθηκαν. Χθες ξεκάθαρα στην δική μου αναφορά ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία ούτε καν αίτηση για δάνειο τριών δισεκατομμυρίων που θα χρηματοδοτούσε όλα τα λιμάνια αν θα γίνουν Α.Ε, σαφέστατα απάντησε ότι δεν υπάρχει , ούτε καν έχει υποβληθεί αίτημα για τέτοια δανειοδότηση.
Δεν ξεκαθάρισε παρότι προκλήθηκε για το μέχρι που θα είναι η λιμενική ζώνη , η χερσαία ζώνη του λιμανιού.»
Στην συνέχεια ο κος Πνευματικός αναφέρθηκε στην αναφορά του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου για την λιμενική ζώνη ενώ τόνισε πως στην ερώτηση για την λιμενική ζώνη «οφείλουν όλοι πριν ψηφίσουνε στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου , να την απαντήσουν δημόσια , γιατί μετά δε θα υπάρχει κανένας που θα έχει παραπλανηθεί.» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επιγραμματικά ο Δήμαρχος αναφερόμενος στις προθέσεις του Υπουργείου είπε πως «Η δική μας η θέση είναι ότι θέλουν να κάνουν ένα τεράστιο λιμάνι εμπορικό ακόμα και αυτή η προβλήτα , που μας λένε σήμερα ότι θα γίνει για κρουαζιερόπλοια και αυτή η προβλήτα θα γίνει για εμπορικά πλοία , γιατί αυτή είναι η πολιτική της βούληση. Ξεκάθαρα λοιπόν απαντούν.» ενώ ξεκαθάρισε την θέση της Δημοτικής Αρχής πως επιθυμεί την ισόρροπη ανάπτυξη του λιμανιού.
Ο Δήμαρχος έκανε σαφές πως θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που υλοποιηθεί τελικά η πρόταση Παπαληγούρα για το λιμάνι.
«Η αντίδραση είναι δεδομένη, ακόμη και αν μείνουμε τελικά μόνοι μας στον αγώνα» είπε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΟΙ
– ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ;

Το ζήτημα που προκύπτει όμως και όσο το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα είναι ποια από τις θέσεις των δύο πλευρών είναι η καλύτερη για το λιμάνι της Κορίνθου και εν γένει για τα λιμάνια του νομού. Οι πολίτες , όσοι έχουν παρακολουθήσει το θέμα, εμφανίζονται προβληματισμένοι αφού θέλουν σαφώς το καλύτερο για την πόλη που ζουν, αυτοί και τα παιδιά τους.
Κοινή διαπίστωση πάντως είναι πως θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για το θέμα χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Ο Κορίνθιος Υπουργός , λένε πολλοί, δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση , τον μαρασμό της πόλης αλλά την ανάπτυξή της. Η θέση που κατέχει αλλά και οι επιπλέον γνώσεις του , για το τι ισχύει σε Κανονισμούς αλλά και από ανάλογες περιπτώσεις θα βοηθήσει. Θα εκτιμήσει ποιο είναι το πιο συμφέρον για την πόλη, την Τ.Α και την κυβέρνηση τελικά.
Αρκεί, όπως επισημαίνουν να ακούσει τις απόψεις όλων των φορέων που θα έχουν να καταθέσουν την δική τους άποψη.
Να σημειωθεί πως ο Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου θα πραγματοποιήσει ημερίδα για το θέμα του λιμανιού άμεσα, με την παρουσία του κου Παπαληγούρα και όλων των φορέων της Κορινθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: