2.2.09

H συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κορινθίας «τράβηξε» πολύ με απανωτές τοποθετήσεις και διήρκεσε πολλές ώρες και στην τελευταία συνεδρίασή του την περασμένη Πέμπτη το βράδυ. Η συνεδρίαση αυτή ήταν η συνέχεια της συνεδρίασης της Τρίτης , δηλαδή δυο μέρες πριν , αφού τότε δεν κατέστη δυνατόν να βγάλουν κάποια απόφαση για τα λιμάνια, μετά από την πρόταση Παπαληγούρα για σύσταση Α.Ε με 55% στην κυβέρνηση και 45% στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τελικά το Ν.Σ κατά πλειοψηφία, αποφάσισε μετά από ψηφοφορία ,με ψήφους 15 υπέρ και 12 κατά να κάνει δεκτό το σχέδιο του Κορίνθιου Υπουργού.
Συγκεκριμμένα τροποποιήθηκε λίγο η αρχική πρόταση, δηλαδή να γίνει μια ανώνυμη εταιρία , ανεξαρτήτως ποσοστών , και να μπουν τα λιμάνια σε αυτή την ανώνυμη εταιρία, με την προϋπόθεση όμως να γίνουν κάποια έργα.
Μία άλλη σημαντική παράμετρος της απόφασης που προκάλεσε συζητήσεις είναι το ότι δεν διευκρινίστηκε προς ποια ακριβώς κατεύθυνση θα γίνουν τα έργα.
Επίσης συμφωνήθηκε πως το λιμάνι της Κορίνθου θα πρέπει να γίνει πρωτίστως επιβατικό και τουριστικό και δευτερευόντως εμπορικό.

ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΚΑΙ Ο Γ.Γ. ΛΙΜΕΝΩΝ & ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Στην συνεδρίαση παρών ήταν και πάλι ο κος Βλάχος από την μεριά του Υπουργείου. Πριν την ψηφοφορία, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είχε απαντήσει λέξη προς λέξη στα όσα ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό κυρίως από τον Δήμαρχο Κορίνθου. Ο κος Βλάχος ανέλυσε τις θέσεις του Υπουργείου και έκανε σαφές για άλλη μια φορά πως η πρόταση Παπαληγούρα είναι η μόνη βιώσιμη και συμφέρουσα λύση αφού έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και η Κόρινθος οδηγείται στο δρόμο της ανάπτυξης.

Ο κ. Βλάχος ξεκαθάρισε ότι:

«Ο χαρακτήρας των χρήσεων του λιμένα της Κορίνθου θα είναι κατά προτεραιότητα τουριστικός- επιβατικός και στη συνέχεια εμπορικός.
Το ολοκληρωμένο Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) θα διασφαλίζει την χωροταξική οργάνωση του λιμένα, τις υφιστάμενες λιμενικές υποδομές και τα προτεινόμενα λιμενικά έργα, την συμβατότητα των χρήσεων, την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα και την αρμονική συνύπαρξή του με τον όμορο αστικό ιστό.
Δεν πρόκειται να επεκταθούν τα όρια της χερσαίας ζώνης λιμένα. Αντιθέτως, αυτή θα περιορισθεί στις αναγκαίες λιμενικές χρήσεις.
Ουδεμία πρόθεση υπάρχει για την σύνδεση του λιμένα με την σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ.
Ουδεμία πρόθεση υπάρχει, ούτε και συντρέχουν συνθήκες, για τη δημιουργία σταθμού εμπορευματοκιβωτίων ή ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων πλησίον και στους χώρους του λιμένα Κορίνθου.
Τα μπαζώματα πλησίον του Ναού του Αγίου Νικολάου, δεν συνδέονται με την λιμενική πολιτική και την δημιουργία μαρίνας και από πλευράς ΥΕΝΑΝΠ δεν υπάρχει αντίρρηση να διατεθούν κατά την κρίση του Δήμου Κορινθίων.
Ουδεμία πρόθεση υπάρχει, ούτε και συντρέχουν προϋποθέσεις, για την παραχώρηση του λιμένα σε ιδιώτες. Άλλωστε η σύνθεση των μελών του Δ.Σ. της Α.Ε. που προτείνεται να συσταθεί, λειτουργεί αποτρεπτικά προς τούτο.
Η κατασκευή νέου προβλήτα μήκους 200 μέτρων ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις ανάγκες των σύγχρονων μεγεθών των τουριστικών και επιβατηγών πλοίων.
Η κατασκευή χερσαίων υποδομών στον λιμένα θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τους επιβάτες και τουρίστες και θα κατασκευαστούν σύμφωνα με το Μaster Plan.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
Το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προβλέπει δέσμευση ποσού 3 δις € για κατασκευή έργων, έχει ήδη ενεργοποιηθεί με δάνεια προς τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και προσφέρεται η δυνατότητα αξιοποιήσεώς του προς όλους τους λιμένες που εντάσσονται στην Εθνική Λιμενική Πολιτική, μεταξύ των οποίων θα είναι και το λιμάνι της Κορίνθου, ο φορέας του οποίου δηλ. η Ανώνυμη Εταιρεία που προτείνουμε να ιδρυθεί, θα υποβάλει την σχετική αίτηση.»

ΝΕΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Εν τω μεταξύ το θέμα για τον Δήμο Κορινθίων δεν σταματά εδώ αφού για σήμερα έχει προγραμματιστεί άλλη μια συζήτηση για το λιμάνι της Κορίνθου και το τι μέλλει γενέσθαι και κυρίως η αξιολόγηση της πρότασης Παπαληγούρα.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ στο Δημοτικό Θέατρο (Κολοκοτρώνη & Δαμασκηνού).
Ο Δήμος Κορινθίων προσκαλεί σε ανοιχτή συζήτηση για το «καυτό» αυτό θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: