16.2.09

Για τις δράσεις και τα έργα της Δημοτικής Αρχής μίλησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Κορινθίων κ. Νίκος Σταυρέλης στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ του νομού, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. στην πρόσφατη συνεδρίασή του για τις κινητοποιήσεις που θα αρχίσουν σε ένα μήνα για το λιμάνι. Όπως επανέλαβε, το Δ.Σ. αποφάσισε την έναρξη των κινητοποιήσεων, με σύμφωνο και το μεγαλύτερο μέρος της μειοψηφίας, πλην της παράταξης του κ. Λουζιώτη.
Αναφέρθηκε επίσης στην ελλιπή στελέχωση του Νοσοκομείου Κορίνθου και τη μη ορθή λειτουργία του, θέματα τα οποία όπως είπε έφερε η δημοτική Αρχή στο Δ.Σ., καθώς και τη μη σωστή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, τη δημιουργία του Μουσικού Γυμνασίου Κορίνθου, τη διαχειριστική επάρκεια του Δήμου στα προγράμματα του ΕΣΠΑ – για το οποίο δήλωσε πως δεν έχει έρθει ακόμα ούτε μία εγκύκλιος σχετικά με το ποια έργα και δράσεις θα μπουν στο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης, τα γενικά χωροταξικά θέματα και την πράξη εφαρμογής της Μπαθαρίστρας που ήρθαν στο Δ.Σ. και τα οποία, όπως ενημέρωσε, είναι στην τελική φάση ολοκλήρωσής τους.
Μιλώντας για τα έργα που πέρασαν από το Δ.Σ. μέσω των τεχνικών ή άλλων προγραμμάτων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. δήλωσε:

«ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ
ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΜΕ ΑΥΤΗ
ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ»

«Επειδή πολλοί λένε ότι δεν έγινε έργο σ’ αυτόν τον Δήμο, εγώ θα αναφέρω κάποια βασικά. Ο Φλοίσβος άρχισε και τελείωσε με αυτή τη δημοτική Αρχή. Δημοπρατήθηκε απ’ την προηγούμενη δημοτική Αρχή με 1,5 εκατομμύριο ευρώ, άρχισε το έργο με τη δική μας δημοτική Αρχή και τελείωσε σε ενάμισι χρόνο. Για το έργο αυτό, πέρα από το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, με παρέμβασή μας προς τον κ. Νάκο – τον οποίο ευχαριστήσαμε και τον τιμήσαμε και ιδιαίτερα – πήραμε συμπληρωματικά 470.000 € με τα οποία ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση. Από πόρους του Δήμου ψηφίσαμε ένα δεύτερο κονδύλι για τη δεύτερη φάση, άλλες 450.000 €, δώσαμε άλλες 300.000 € για τα στέγαστρα που είναι σήμερα μπροστά στα καταστήματα επί της Δαμασκηνού και δώσαμε και 150.000 € για το άγαλμα του Πήγασου. Το έργο αυτό δηλαδή στοίχισε κοντά 3.000.000 €.

«ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ
ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ»

Ένα δεύτερο έργο, το οποίο ενημερώνω ότι θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο, είναι οι πεζοδρομήσεις. Έχει προϋπολογισμό 4.500.000 € και θα πεζοδρομηθούν η οδός Πυλαρινού από την Αποστόλου Παύλου μέχρι την οδό Δερβενακίων, η οδός Κύπρου από την Αποστόλου Παύλου μέχρι την οδό Κολοκοτρώνη, η οδός Περιάνδρου από την οδό Κολιάτσου μέχρι την οδό Δαμασκηνού, η Εθνικής Αντίστασης από την Εμπορική Τράπεζα μέχρι και την οδό Δαμασκηνού και είναι και η Ερμού που ήδη είναι πεζοδρομημένη. Έχει μπει ρήτρα στη μελέτη και στη διακήρυξη να τελειώσει σε 8 μήνες και σας ενημερώνω ότι έχουμε πάρει ιδέες και από άλλους 5-6 Δήμους στην Ελλάδα για το πώς ακριβώς θέλουμε να είναι οι πεζόδρομοι. Είναι ένα έργο πνοής για την πόλη που το θέλουν όλοι οι Κορίνθιοι και ελπίζουμε μέσα στον Ιούνιο να αρχίσει να εκτελείται.

«Ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ LIDL
ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ
ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»

Ένα άλλο έργο είναι η αποχέτευση των ομβρίων από το στρατόπεδο μέχρι και τα πολυκαταστήματα του Μαρινόπουλου και του LIDL. Και μάλιστα, με προσωπικές παρεμβάσεις του Δημάρχου μας, για το έργο αυτό δεν πλήρωσε ο Δήμος ή η ΔΕΥΑΚ ούτε ένα ευρώ. Τα έβαλαν οι συγκεκριμένες δύο επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν υποχρέωση να το κάνουν και τις ευχαριστούμε για την προσφορά τους. Ένα έργο το οποίο λύνει το πρόβλημα των λιμναζόντων υδάτων στην περιοχή αυτή.

«ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ,
ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΟ ΕΒΡΟΥ»

Ένα άλλο έργο προϋπολογισμού 900.000 € εκτελείται ήδη και είναι οι πεζοδρομήσεις, με πρώτο το κομμάτι στην οδό Ποσειδωνία και με σκοπό φέτος να ολοκληρωθούν τα πεζοδρόμια μέχρι και τα όριά μας στον Ισθμό. Θα μπουν και φωτιστικά σώματα, δέντρα και παγκάκια για να ολοκληρωθεί η παρέμβαση αυτή. Το δεύτερο τμήμα του έργου είναι στην Καλλιθέα, από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού μέχρι και την είσοδο του οικισμού της Καλλιθέας. Το τρίτο κομμάτι είναι από το Εθνικό Στάδιο μέχρι και τον Προαστιακό και ένα τέταρτο κομμάτι είναι η οδός Έβρου στον συνοικισμό, από την εκκλησία της Παναγίας μέχρι και το 4ο Γυμνάσιο-3ο Λύκειο. Αυτά τα έργα θα είχαν ήδη τελειώσει, γιατί εδώ και 2-3 μήνες έχουν μπλοκάρει, με παρέμβαση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αναμένεται η έκδοση της απόφασης προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί το θέμα για να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωσή τους.

«ΚΑΝΑΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΑΚΙΑ
ΜΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ & ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ»

Επίσης, είχαμε την ολοκληρωμένη παρέμβαση στη δυτική είσοδο της πόλης της Κορίνθου, στα Κεραμιδάκια. Είναι μια πολύ ωραία περιοχή, ένα πολύ καλό σχέδιο – το οποίο βέβαια υπήρχε πριν από μας – κι εμείς κάναμε την ολοκληρωμένη παρέμβαση με χρήματα απ’ τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, με πεζοδρόμους και πολύ ωραία πεζοδρόμια.

«ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
ΕΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΗΣ»

Επίσης, έχουμε το έργο των οπτικών ινών, ένα έργο 700.000 € από το Πρόγραμμα ‘Κοινωνία της Πληροφορίας’, το οποίο σχεδόν έχει εκτελεστεί και όσο και να μη φαίνεται στους πολίτες, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής για τους δημότες, διότι τα προσεχή χρόνια θα συναλλασσόμαστε μέσω αυτών των υποδομών.

«ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΑΜΕ
14 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ
ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΤΑΠΗΤΕΣ»

Κάναμε τις παιδικές χαρές, όπως είχαμε δεσμευτεί από τον πρώτο χρόνο. Αναμορφώσαμε 14 παιδικές χαρές, όπου δεν μπήκαν μόνο σύγχρονα όργανα παιδικής χαράς αλλά στις περισσότερες μπήκαν και ειδικοί τάπητες που προστατεύουν τα παιδιά από τις πτώσεις. Ένα έργο για το οποίο όλοι έχουν να λένε μια καλή κουβέντα. Προϋπολογισμός αυτού του έργου 160.000 € από πόρους του Δήμου, ενώ οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και τη ΜΟΤΟΡΟΪΛ που μας έδωσε περίπου 40.000 € και αναμορφώσαμε την εγκαταλελειμμένη παιδική χαρά στα Περιβολάκια.

«ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ
ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ»

Δημοπρατήσαμε το έργο των φωτιστικών σωμάτων στα Καλάμια και εντός των ημερών θα αρχίσουν να τοποθετούνται. Θα μπουν σύγχρονα φωτιστικά σώματα και θα αλλάξει και η υποδομή, τα καλώδια σε όλη την περιοχή.

«ΔΩΣΑΜΕ 150.000 €
ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ
ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ»

Είχαμε επίσης ένα έργο 150.000 € για τα πεζοδρόμια, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ένα άλλο έργο είναι η οδός Γ. Παπανδρέου, όπου όλοι θα θυμάστε τι γινόταν εκεί, με τα χορτάρια, τα σκουπίδια και τα μπάζα.

«ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΞΗΡΙΑ»

Με την ολοκλήρωση του έργου του Ξηριά κι αφού ολοκληρώθηκαν τα έργα μέχρι και τη θάλασσα, εμείς παρενέβημεν ακριβώς πάνω στον χείμαρρο, ασφαλτοστρώσαμε την περιοχή, βάλαμε καινούρια φωτιστικά σώματα, δημιουργήσαμε ένα νέο χώρο στάθμευσης, όπου θα μπορούν να παρκάρουν οι φίλοι μας που έρχονται από την περιοχή της οδού Πατρών – δηλαδή από Λέχαιο, Περιγιάλι, Βόχα, κλπ. – και από κει με το μικρό μίνι bus να έρχονται με πάρα πολύ μικρό αντίτιμο στην πόλη της Κορίνθου.»

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

«Μέριμνά μας και μέλημά μας ήταν και τα δημοτικά διαμερίσματα.», αυτό ανέφερε ο κος Σταυρέλης στην αρχή της αναφοράς του για τα έργα στα Δ.Δ του δήμου. Είπε συγκεκριμμένα :

ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟ

«Ξεκινάω με την Αρχαία Κόρινθο και λέω ότι σχεδόν αμέσως με το που αναλάβαμε παρενέβημεν στην κεντρική πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου, όχι μόνο να πεζοδρομήσουμε και να πλακοστρώσουμε τον χώρο – που ήταν ήδη σε εξέλιξη η δημοπρασία από πριν, από τον κ. Θωμαΐδη – αλλά κάναμε και όλα τα αναγκαία έργα υποδομής, τόσο για το δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, ΔΕΗ, ΟΤΕ, πέρασαν όλα από κάτω, με πόρους του Δήμου. Κάναμε και μια συμπληρωματική εργολαβία να βγάλουμε την πεζοδρόμηση μέχρι επάνω σχεδόν στο Μουσείο. Άλλη παρέμβαση που κάναμε στην Αρχαία Κόρινθο ήταν το πάρκινγκ που αγόρασε ο Δήμος και πληρώσαμε το 2008 περίπου 250.000 €. Έργο το οποίο ήδη διαμορφώσαμε και μπορούν να σταθμεύουν τα αυτοκίνητα και τα τουριστικά λεωφορεία. Και μάλιστα εδώ θέλουμε και τη συνηγορία της Αρχαιολογίας για να μπορέσουμε να το ασφαλτοστρώσουμε, γιατί δυστυχώς έχουμε εμπόδια από την Αρχαιολογία να ασφαλτοστρώσουμε τον συγκεκριμένο χώρο.

ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΣΟΛΩΜΟ

Στον Σολωμό, δημοπρατείτο περίπου 8 χρόνια παιδική χαρά. Τελικά το έργο είχε μείνει στην παιδική χαρά, προϋπολογισμού 50.000 € από την προηγούμενη δημοτική Αρχή. Ήρθαμε εμείς και κάναμε το έργο 220.000 € περίπου, να μη γίνει μόνο η παιδική χαρά αλλά να γίνει και ένα αναψυκτήριο, το οποίο ήδη κατασκευάζεται. Ένα έργο που θα είναι σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του Σολωμού. Επίσης, ένα έργο που είχαμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα το αφήσαμε γιατί δημιουργήθηκαν κάποια εμπόδια από κάποιους κατοίκους ως προς τα πεζοδρόμια, τελικά με παρεμβάσεις του Δημάρχου το έργο αυτό δημοπρατήθηκε – αν δεν κάνω λάθος – και εντός των ημερών πρόκειται να μπει εργολάβος για την κατασκευή των πεζοδρομίων στο Σολωμό δεξιά και αριστερά, όλη η περιοχή του Σολωμού. Έχουμε ηθική υποχρέωση αν θέλετε εμείς ως δημοτική Αρχή, δεδομένου ότι 3 τετραετίες με τον Πνευματικό υποψήφιο Δήμαρχο, ο Σολωμός μας είχε τιμήσει ιδιαίτερα και μας έδινε πάντα την πρωτιά.

ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΑ

Στην Ξυλοκέριζα αγοράσαμε αμέσως τον χώρο στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου, με περίπου 60.000 €. Ήδη το δημοπρατήσαμε και έχει τελειώσει κιόλας η δημιουργία αυτού του χώρου, που είναι πανέμορφος, με φυτά, φωτιστικά. Σημειωτέον ότι στην Ξυλοκέριζα δημιουργήσαμε και το 5ο ΚΑΠΗ από το 2008, το οποίο λειτουργεί θαυμάσια και τα μέλη του έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις παροχές που τους παρέχει το ΚΑΠΗ.

ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΕΞΑΜΙΛΙΑ

Όσο για τα Εξαμίλια, ολοκληρώθηκε από εμάς το δίκτυο ύδρευσης πέρσι, δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ύδρευση του χωριού και με παρεμβάσεις μας, με πλέον των 100.000 €, ανοίχτηκαν νέες γεωτρήσεις και καλύψαμε το πρόβλημα της ύδρευσης σε πρώτη φάση. Και με το Πνευματικό Κέντρο Εξαμιλίων, με τα κιονόκρανα Κορινθιακού ρυθμού που θα είναι το στίγμα για την πόλη μας – που δημοπρατείται εντός των ημερών και θέλω να πιστεύω ότι μετά το Πάσχα θα αρχίσει και η κατασκευή του – μπαίνει ένα πολύ μεγάλο έργο. και εδώ είχαμε πολύ σημαντικές οδοποιίες και με παρεμβάσεις σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΣΕ Ο, ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ξέρουμε ότι πολλά πράγματα ήταν «βαλτωμένα». Με προσωπικές ενέργειες τόσο του Αντιδημάρχου του κ. Ντιγκιρλάκη και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, αλλά και του Δημάρχου σε διάφορους φορείς, τα ξεμπλοκάραμε ως ένα σημείο. Διότι, έχουμε και καινούριες δυσλειτουργίες. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, παρά το γεγονός ότι είχαμε ζητήσει τη γνώμη όλων των συναρμόδιων φορέων, γνωμοδότησαν οι 10 από τους 15 φορείς και στο τέλος του χρόνου πέρασε τελικά από το Δ.Σ. και εγκρίθηκε ομόφωνα η τελευταία φάση του Γ.Π.Σ. Με κάποιες παρεμβάσεις που έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι, δόθηκε πάλι στον μελετητή να τις υποβάλει ξανά στο Δ.Σ. όπως είναι στα σχέδια, για να μη γίνει κανένα λάθος και να μην έχουμε ενστάσεις. Θα περάσουμε ξανά στο Δ.Σ. αυτά τα τελικά σχέδια, πιθανόν και μέσα στον Φλεβάρη – αν όχι τον Φλεβάρη τον Μάρτη – και πάει στον Γ.Γ. της Περιφέρειας τον κ. Αγγελόπουλο να γίνει απόφαση Περιφερειάρχη και στη συνέχεια θα πάει για δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Επίσης ξεμπλοκάραμε το παραλιακό και το παραρεμάτιο μέτωπο της πόλης, το οποίο ήταν «βαλτωμένο» για μια δεκαετία σχεδόν. Ό, τι ήταν να γίνει από πλευράς δήμου και από πλευράς φορέων του δήμου έγινε. Το θέμα πήγε στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., πέρασε από το κεντρικό ΣΧΟΚ του νομού και ήδη είναι στο νομοθετικό τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφεί το Υπουργικό Διάταγμα και να τελειώσουμε με την αναθεώρηση του σχεδίου πόλης, το παραρεμάτιο και παραλιακό μέτωπο, που καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της πόλης.
Σε ό, τι αφορά την πράξη εφαρμογής της Μπαθαρίστρας, οφείλω να πω ότι χθες τελείωσε και η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων στη Νομαρχία – ο Δήμος έχει τελειώσει από κάθε ενέργεια. Έγιναν περίπου 10 ενστάσεις ως προς τις εισφορές σε γη και σε χρήμα, τις οποίες θα εξετάσει η αρμόδια επιτροπή στη Νομαρχία και ο Νομάρχης εντός των ημερών κυρώνει με απόφασή του την πράξη εφαρμογής της Μπαθαρίστρας, μεταγράφεται στο Υποθηκοφυλακείο και πλέον όλοι οι συμπολίτες μας μπορούν να βγάλουν τις άδειές τους από την Πολεοδομία χωρίς κανένα πρόβλημα. Σημειωτέον ότι ο Δήμος αμέσως θα ζητήσει την έκδοση απόφασης δικαστηρίου για τιμή μονάδος για να μπούμε να εκτελέσουμε τα σημαντικά τεχνικά έργα, όπως είναι οι διανοίξεις των βασικών αρτηριών στην Καλλιθέα, τη Νεάπολη και σε όλη την περιοχή της Μπαθαρίστρας.
Τέλος το σχέδιο πόλης της Αγίας Άννας δυστυχώς με αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενός συμπολίτη εκδικάστηκε το 2007 – ο Δήμος δεν παρέστη γιατί δεν το γνώριζε – και το Συμβούλιο Επικρατείας έληξε αυτό το σχέδιο πόλης της Αγίας Άννας για καθαρά τυπικούς λόγους. Το 2004 είχε γίνει με απόφαση Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ενώ θα έπρεπε να γίνει με προεδρικό διάταγμα επειδή ένα τμήμα του σχεδίου γειτνιάζει στο παραθαλάσσιο μέτωπο και υπάρχει νομολογία ότι ό, τι είναι λιγότερο από τα 500μ. θα πρέπει να γίνεται με προεδρικό διάταγμα και όχι με απόφαση Υπουργού. Ο Δήμος σε έκτακτη συνεδρίαση πήρε απόφαση Δ.Σ. – την ίδια ακριβώς, την επικαιροποίηση. Το ευχάριστο είναι ότι το πέρασε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σε κεντρικό ΣΧΟΚ του Υπουργείου και ήδη και αυτό οδεύει στο νομοθετικό του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας να γνωμοδοτήσει επί του Προεδρικού Διατάγματος που θα γίνει. Αυτή η διαδικασία θα μας πάρει περίπου ένα χρόνο.»

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Όσον αφορά την πολιτική του δήμου στον κοινωνικό τομέα ανέφερε;

«Θα ήθελα να πω επίσης ότι δεν είναι μόνο τα έργα από πλευράς Δήμου αλλά είναι και η κοινωνική πολιτική. Όλοι γνωρίζετε ότι έχουμε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Εμείς ως δημοτική Αρχή δεν κάναμε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Ήδη στην ύδρευση έχει να γίνει αύξηση από το 2005. Ρυθμίσαμε τις οφειλές όλων των δημοτών, με διαγραφές προστίμων και με καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για να μπορέσουν να αποπληρώσουν. Με αυτόν τον τρόπο μαζέψαμε αρκετά έσοδα. Με παρέμβαση του Δημάρχου στη ΔΕΥΑΚ δόθηκαν οι λογαριασμοί σε όλους τους πολίτες. Ξεκινήσαμε από τους λογαριασμούς των μεγάλων ποσών. Καταβλήθηκαν στη ΔΕΥΑΚ ιδιαίτερα σημαντικά ποσά και ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να έχουμε ένα αρκετά σημαντικό απόθεμα στη δημοτική επιχείρηση, να μην κάνουμε καμία αύξηση και το κυριότερο να εκτελούμε και έργα. Είναι καμάρι του Δήμου Κορινθίων ότι αυτή η επιχείρηση δουλεύει καλά.
Ενημερώνω ακόμη ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη Στυμφαλία, κοντά 3,5χλμ. δίκτυο ύδρευσης, το οποίο και έγινε, συν τα αντλιοστάσια που δημοπρατήθηκαν, συν το έργο της υδρομάστευσης της πηγής, έργα προϋπολογισμού πάνω από 500.000 €, έγιναν από ιδίους πόρους της δημοτικής επιχείρησης.
Παράλληλα, δεν έγιναν αυξήσεις και στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού στον Δήμο μας, πλην της πρώτης χρονιάς που ήταν ανάγκη να αυξήσουμε κατά το ύψος του πληθωρισμού 4,5 % περίπου. Αντίθετα, σε τρεις φορείς – και θα συνεχίσουν κι άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι ανάπηροι πολέμου και οι πολύτεκνοι με 4 παιδιά και πάνω – μειώσαμε τα δημοτικά τέλη κατά 30 %.
Επίσης, στην κοινωνική πολιτική εντάσσεται και η λειτουργία όλων των ΚΑΠΗ. Είναι προσφορά, αναγνώριση τιμής για μας προς την Τρίτη ηλικία, ότι αυτοί οι άνθρωποι προσέφεραν τόσα χρόνια στον τόπο μας και κάτι πρέπει να τους προσφέρουμε. Όχι μόνο συνεχίσαμε αυτό το πολύ σημαντικό έργο που είχε η προηγούμενη δημοτική Αρχή στα τέσσερα ΚΑΠΗ αλλά δημιουργήσαμε και πέμπτο ΚΑΠΗ στην Ξυλοκέριζα και έκτο ΚΑΠΗ στην Κόρινθο, το οποίο εντός των ημερών θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στο κέντρο της πόλης.
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό έργο είναι η δημοτική τράπεζα αίματος. Εγώ θα έλεγα ότι ίσως είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνικής μας πολιτικής. Η κα Μαλατέστα έχει δημιουργήσει αυτή την τράπεζα αίματος, έχουν γίνει τρεις ή τέσσερις εθελοντικές αιμοδοσίες και έρχονται και συνεισφέρουν όχι μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι υπάλληλοι και φορείς αλλά και απλοί πολίτες. Και να ξέρετε ότι αυτή η εθελοντική προσφορά πιάνει τόπο. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν σωθεί και κάνω έκκληση όλο και περισσότεροι να γινόμαστε αιμοδότες.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Για τις υπόλοιπες δράσεις είπε:
«Είναι ακόμα το ανοικτό σχολείο, το πρόγραμμα ‘Συνκοινωνία’ σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ, ο Οργανισμός Νεολαίας & Άθλησης, το κλείσιμο των χωματερών του πεδίου βολής και των Εξαμιλίων, η δημιουργία της Ανακύκλωσης τον Νοέμβριο του 2007 που είχε πολλή μεγάλη επιτυχία, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν με τις πεζοδρομήσεις και το υπόγειο γκαράζ στα Περιβολάκια (...) Θα ήθελα επίσης να πω για τη συμμετοχική δημοκρατία στον Δήμο. Για πρώτη φορά έγιναν δύο λογοδοσίες Δημάρχου για το 2006 και το 2007 από τον σημερινό Δήμαρχο τον Αλέξανδρο Πνευματικό. Επίσης, κάναμε λαϊκές συνελεύσεις, τρεις διαβουλεύσεις για το κυκλοφοριακό, ενώ αναρτήσαμε και την κυκλοφοριακή μελέτη στην ιστοσελίδα. Αν αυτό δεν είναι διαφάνεια, να μου πείτε τι άλλο έπρεπε να κάνουμε. Κάναμε και για το λιμάνι λαϊκή συνέλευση, ήρθαν 170 συμπολίτες μας και φορείς, πήραν τον λόγο, εξέφρασαν τις απόψεις τους. Επίσης, οι αρχηγοί των παρατάξεων κατ’ επανάληψη έχουν κληθεί στο γραφείο του Δημάρχου για να εκφράσουν τις απόψεις τους σε βασικά λειτουργικά θέματα της πόλης, όπως ήταν η ανακύκλωση των απορριμμάτων, ο ΧΑΔΑ, η κυκλοφοριακή μελέτη, η κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους, η κανονιστική για τα Καλάμια, ο κανονισμός καθαριότητας, η απόφαση για την αρχιτεκτονική των πεζοδρομήσεων που σας προανέφερα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: