11.3.09

Πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, ήταν η “Συζήτηση επί των εξελίξεων για την υδρευτική γεώτρηση του Δήμου στη θέση «Κουτουμάτσα» Κορίνθου”, ένα θέμα που όπως ήταν αναμενόμενο συζητήθηκε σε ιδιαίτερα έντονο κλίμα.
Ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός ενημέρωσε το Δ.Σ. για τα δεδομένα που αφορούν στην γεώτρηση που έχει ο Δήμος στη θέση «Κουτουμάτσα» αλλά και στις οικονομικές απαιτήσεις που έχει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου από τον Δήμο. Όπως είχε πει και σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει ο ίδιος μέσα στον μήνα Φεβρουάριο, οι απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ανέρχονται στο 1/3 της χρηματικής αξίας που εισπράττει ο Δήμος από την ΔΕΥΑΚ, από τους δημότες της Κορίνθου για την κατανάλωση νερού από αυτούς και όχι πάνω από δεκατέσσερα (14) λεπτά το κυβικό για τα πρώτα 100.000 κυβικά σε πάγια άντληση νερού μηνιαίως.

ΑΛ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ:

«ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ
ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΗΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΑΝ ΗΤΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ;»

«Το νερό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός» τόνισε για άλλη μια φορά ο κ. Πνευματικός, ενώ μεταξύ άλλων, κάλεσε τους αρχηγούς των συνδυασμών της μειοψηφίας να πουν τι θα έκαναν αυτοί αν ήταν Δήμαρχοι. «Μετά να πείτε αν είμαι εγώ ανίκανος», συμπλήρωσε.


Π. ΛΟΥΖΙΩΤΗΣ:

«ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΙΝΑΙ
ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΝ
ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ
ΣΥΝΕΣΗ»

Πρώτος μίλησε ο κ. Παναγιώτης Λουζιώτης, ο οποίος είπε με νόημα ότι το όλο θέμα αποτελεί έναν ακόμα καυγά που αναδεικνύεται σε πρόβλημα για την πόλη της Κορίνθου.
«Κατά τη διάρκεια της θητείας σας» είπε απευθυνόμενος στον κ. Δήμαρχο, «έχουν υπάρξει διάφορα τέτοια προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τη σύνεση που θα έπρεπε». Υπογράμμισε πως ο Δήμος θα έπρεπε να είχε χειριστεί το θέμα με καλύτερο τρόπο, να είχε προχωρήσει το θέμα χωρίς μεσάζοντες και σε συνεννόηση με τον πολίτη, ώστε να είχε λήξει με τέτοιο τρόπο που θα ήταν και προς το συμφέρον του Δήμου, ενώ σε ό, τι αφορά τα ποσά που έχουν ακουστεί είπε ότι αυτά έχουν τεράστιο εύρος απόκλισης το ένα από το άλλο.

«ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ
ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ»

«Το θέμα δεν αφορά μικροπολιτικές, αφορά την πόλη και θα έπρεπε να έχει λυθεί» τόνισε. Είπε επίσης ότι υποχρέωση των Δημοτικών Συμβούλων είναι να προασπίζουν το συμφέρον των πολιτών και πως ο ίδιος δεν συμφωνεί με την παρέμβαση κανενός Δημοτικού Συμβούλου σε συμφέροντα που είναι εις βάρος του Δήμου.
«Εγώ θα ερχόμουν σε συνεννόηση με τον δημότη έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου», κατέληξε.

Κ. ΓΙΩΤΗΣ:

«ΕΙΣΤΕ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ
ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕΤΑ
ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ»

Σε έντονο ύφος τοποθετήθηκε ο κ. Κώστας Γιώτης, ο οποίος είναι εξάλλου ο άνθρωπος εκείνος για τον οποίο ο κ. Πνευματικός έχει δηλώσει ότι τάχθηκε ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου.
«Βεβαιώθηκα ότι είστε ο χειρότερος Δήμαρχος που πέρασε απ’ την πόλη μετά τη μεταπολίτευση και είναι φανερή η ανικανότητά σας να χειριστείτε κρίσιμα – αν είναι κρίσιμα – για την πορεία του τόπου και της πόλης ζητήματα», δήλωσε.

Ο κ. Γιώτης, μεταξύ άλλων, διάβασε αποσπάσματα απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου – Τμήμα Εφέσεων, σχετικά με το εν λόγω θέμα και είπε μεταξύ άλλων : «Λέτε να απαλλοτριώσετε και εγώ είμαι υπέρ της απαλλοτρίωσης αλλά πιστεύετε ότι αυτά τα οποία λέτε εσείς, ότι θα απαλλοτριώσετε με 500 €, πιστεύετε ότι αυτά είναι τα νούμερα; Επειδή εγώ πραγματικά φροντίζω τα συμφέροντα του Δήμου θα σας πω ότι στην Ελλάδα το άρθρο 17 του Συντάγματος προστατεύει την ιδιοκτησία, δίνει το δικαίωμα της απαλλοτρίωσης αλλά την τελικά τιμή την καθορίζουν τα δικαστήρια και λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα μεγέθη. Αυτά τα νούμερα που λέτε μην τα βάζετε και στο μέσα μέρος του μυαλού σας. Κάντε την απαλλοτρίωση αλλά πολύ φοβάμαι ότι οδηγείτε τον Δήμο σε άλλα λανθασμένα μονοπάτια.»

Α. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ:

«ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ
ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ»

Απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Γιώτη, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι ο κ. Γιώτης προσπάθησε «να καλύψει τις ευθύνες που έχει μέσα από φωνές». Είπε επίσης ότι ακούστηκαν βαριές εκφράσεις για τον Δήμαρχο και πως θα αποδεχτεί όλους τους χαρακτηρισμούς, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν είναι διαπλεκόμενος. «Οι τοποθετήσεις τους δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Δήμου» είπε, «έχουμε ορκιστεί πρώτα να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των συνδημοτών….»

Ο κ. Πνευματικός συνέχισε λέγοντας ότι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου όπου βρίσκεται η γεώτρηση δεν αδικείται από την πολιτική του Δήμου και κάλεσε τον κόσμο να κρίνει αν ο ίδιος είναι εμπαθής ή ανεπαρκής. Είπε επίσης ότι θα ήταν χαρά του να έχει τον κ. Γιώτη αντίπαλό του στις επόμενες εκλογές, αφού όπως είπε «έτσι θα δούμε ποια λογική θα επικρατήσει, αυτή της εξυπηρέτησης των λίγων ή της εξυπηρέτησης των πολλών».

Χ. ΚΑΣΣΙΜΗΣ:

«ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
ΣΟΦΟΤΕΡΟΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Σε χαμηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση του κ. Χαράλαμπου Κασσίμη, ο οποίος δήλωσε ότι τον καλύπτει σε μεγάλο βαθμό η τοποθέτηση του κ. Λουζιώτη και πως θα μπορούσε να έχει υπάρξει πιο συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα.
«Δεν είναι καλό να πηγαίνουμε στα Δικαστήρια και ειδικά με συμπολίτες» είπε και υπογράμμισε ότι αν ο Δήμος προχωρήσει σε απαλλοτρίωση θα πρέπει να κάνει το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις.
«Δε θα ανεχτώ άνιση μεταχείριση» τόνισε και εξέφρασε την ευχή να γίνουν όλοι σοφότεροι, όπως χαρακτηριστικά είπε, στο μέλλον.

Α. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ:

«ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΝΕΔΕΙΞΕ
ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ
ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ»

Μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της μειοψηφίας, ο κ. Πνευματικός είπε ότι μίλησαν όλοι απροσδιόριστα, αφού όπως δήλωσε δεν είπαν ξεκάθαρα μέχρι πού θα έφταναν στο εν λόγω θέμα.

«Αναδεικνύεται η αδυναμία κάποιων να λειτουργήσουν ως δήμαρχοι στην πόλη» είπε, «χαίρομαι γι’ αυτό και αυτή η συνεδρίαση αυτή την αδυναμία είχε στόχο να αναδείξει.»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ
ΤΩΝ 150 ΧΡΟΝΩΝ

Σε ό, τι αφορά τον «Απολογισμό για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση της νέας πόλης της Κορίνθου», αυτός κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Νίκο Σταυρέλη.
39 ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν συνολικά με απόφαση του Δ.Σ., στα πλαίσια του εορτασμού για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της νέας πόλης της Κορίνθου, ενώ από τα 334.000 € που εγκρίθηκαν από το Δ.Σ., πληρώθηκαν τελικά τα 253.000 €, εκ των οποίων οι 200.000 € αποτέλεσαν χορηγία του Club Hotel Casino Loutraki και οι 15.000 € της ΜΟTOROIL, ενώ οι υπόλοιπες 38.600 € προήλθαν από πόρους του Δήμου.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ
ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ,
ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ
ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛΕ ΝΤ’ ΑΝΝΟΥΝΤΣΙΟ

Όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης που τέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο πέρασαν ομόφωνα, με μόνη εξαίρεση το πρώτο θέμα περί «Προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Γκαμπριέλε Ντ’ Αννούντσιο (G. D’ANNUNZIO) της Πεσκάρα για την αστική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου και του μητροπολιτικού ιστού της Κορίνθου». Αντίθετοι με αυτό ήταν οι κκ. Λουζιώτης, Γιώτης και Κασσίμης, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας θα έπρεπε να έχει πάρει απόψεις και από άλλα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Τα υπόλοιπα θέματα ήταν τα εξής:
1.Σύσταση επιτροπής για σύνταξη Κανονισμού λειτουργίας των: Δημοτικού Θεάτρου, Θεάτρου Δημαρχείου, Πνευματικού Κέντρου Αρχαίας Κορίνθου και Πολιτιστικού Κέντρου Ξυλοκέριζας
2.Έγκριση υπαγωγής στο κοινοτικό πρόγραμμα «ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» με αδελφοποιημένες πόλεις
3.Έγκριση 5ου ΑΠΕ έργου «Ανάπλαση-διαμόρφωση πλατείας Ελ. Βενιζέλου»
4.Παράταση προθεσμίας περαίωσης έργου «Κατασκευή έργων δημοτικής οδοποιίας Κορίνθου»
5.Παράταση προθεσμίας περαίωσης έργου «Ολοκλήρωση παιδικής χαράς Σολομού»
6.Παράταση προθεσμίας περαίωσης έργου «Κατασκευή πεζοδρομίων και Η/Φ δημοτικών οδών»
7.Έγκριση 4ου ΑΠΕ έργου «Βελτίωση υποδομών πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες»
8.Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Διαχείριση και ανάδειξη φυσικών πρανών μέσα στον αστικό χώρο»
9.Καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης του έργου «Συντήρηση και επισκευή έργων οδοποιία και εγκαταστάσεων Κ.Χ. 2009»
10.Παράταση της αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στο Ο.Τ. 399
11.Έγκριση πίστωσης για την εκδήλωση Κινηματογραφικής προβολής «Ο ΑΛΛΟΣ»
12.Συνδιοργάνωση εκδήλωσης με το Πανεπιστήμιο και το Λαογραφικό Μουσείο προς τιμή του Αδάμ Αθουσάκη
13.Έγκριση δαπάνης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
14.Συμμετοχή στις δαπάνες του Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου στην Κόρινθο
15.Συμμετοχή στην ημερίδα του Συλλόγου εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Εξαμιλίων «Η Ανάληψη» με τίτλο “Αντιμετώπιση και διαχείριση κινδύνων εκ φυσικών καταστροφών”
16.Επιχορήγηση Σωματείου Μουσικών Φιλαρμονικής
17.Ορισμός εκπροσώπου στο Α/θμιο Συμβούλιο Επιθεώρησης Θεάτρων Κινηματογράφων για το 2009
18.Τροποποίηση του δημοτικού προϋπολογισμού
19.Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού 2009
20.Καταβολή αντιτίμου αξίας γάλατος στο εργατοτεχνικό προσωπικό για το 2008 21.Έγκριση μετάβασης αντιπροσωπείας του Δήμου στη Κύπρο, στα πλαίσια του Θεματικού Δικτύου Πόλεων «ΑΦΡΟΔΙΤΗ»
22.Αποδοχή πρακτικών επιτροπής συμβιβασμού φορολογικών διαφορών
23.Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών
24.Έγκριση της αριθμ. 7/12-2-2009 απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου Πνευματικού Κέντρου, περί τροποποίησης του προϋπολογισμού
25.Έγκριση δαπανών δημοτικών συμβούλων για τη μετάβασή τους στο Stavanger Νορβηγίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού δικτύου πολιτιστικών εκλεγμένων
26.Έγκριση δαπάνης δημοτικών συμβούλων για τη μετάβασή τους στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: