31.3.09


Αφού εκθέτει την, ήδη γνωστή εδώ και χρόνια, κατάσταση που επικρατεί στην παραλιακή ζώνη του νομού και ακούει στο όνομα «ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ», ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου Αντώνης Κλαδούχος προαναγγέλει αγωνιστικές κινητοποιήσεις , προτού να είναι πολύ αργά. Η διάβρωση των ακτών προχωρά και η ανάγκη για άμεση επίλυση του προβλήματος είναι πλέον κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.
Όπως αναφέρει ο κος Κλάδούχος μέχρι στιγμής δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει δει το πρόβλημα της Κορινθίας με την δέουσα προσοχή και σοβαρότητα αφού όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπισή του είναι αποσπασματικές και άστοχες. Παράλληλα αναφέρεται και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Πελοπόννησο όπου στο μέτρο «Άλλα μέτρα για τη διατήρηση της κατάστασης του περιβάλλοντος και την πρόληψη κινδύνων» διατίθενται μόνο 3.061.895 €. «Είναι αδύνατον με αυτά τα «ψίχουλα» να προστατεύσουμε τις ακτές ολόκληρης της Πελοποννήσου. Πόσο μάλλον τις ακτές του Νομού μας.
Με τα χρήματα αυτά άντε να προστατεύσουμε 2χλμ. ακτών» τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου που «βλέπει» τις κινητοποιήσεις απαραίτητες.
Παράλληλα προτείνει να ξανακατανεμηθούν τα χρήματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου και να ενισχυθούν με περισσότερα χρήματα τα μέτρα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την διάβρωση των ακτών.
Θυμίζουμε πως κινητοποιήσεις είχαν προαναγγελθεί και παλαιότερα από τον Δήμο.
Σε παλαιότερη αναφορά του Δήμου Ξυλοκάστρου για το θέμα αυτό, όπως είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, με ημερομηνία 23 Ιαναουαρίου 2009, ανέφερε τα εξής:
«Η Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Κορινθίας και ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου σας καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την διάβρωση των ακτών την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στα διόδια του Ζευγολατιού. Οι ακτές μας αφανίζονται, τα σπίτια μας καταστρέφονται, ο τουρισμός μας πλήττεται.»

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Συγκεκριμμένα η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες, ο δήμος Ξυλοκάστρου με την υπογραφή του Αντώνη Κλαδούχου αναφέρει τα εξής:

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, της παραλιακής ζώνης του Δήμου Ξυλοκάστρου αλλά και του Νομού μας, είναι αυτό της διάβρωσης των ακτών.
Κάθε χρόνο το πρόβλημα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, με τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Στο Δήμο μας η διάβρωση των ακτών απειλεί άμεσα δρόμους, οικόπεδα και τα σπίτια των συμπολιτών μας.
Οι επιστημονικές προμελέτες διαπιστώνουν πως χρειάζονται συνολικές παρεμβάσεις σε ολόκληρο το μήκος της ακτογραμμής. Αυτό σημαίνει σοβαρές μελέτες και γενναίες χρηματοδοτήσεις.
Κάποιες αποσπασματικές παρεμβάσεις που γίνονται, δεν βελτιώνουν την κατάσταση. Απεναντίας, δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα στις γειτονικές ήδη προβληματικές περιοχές.
Όλοι οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες είναι ενημερωμένοι και γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα και την δημιουργηθείσα κατάσταση.
Η Κεντρική Κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζει την αγωνία και την απόγνωση αυτών που κινδυνεύουν τα σπίτια τους.
Παρά τις ομόφωνες αποφάσεις ενημέρωσης, διαμαρτυρίας και αγωνίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας (όπως και των άλλων Δήμων του Νομού μας) προς τους αρμοδίους δεν βλέπουμε αποτέλεσμα.
Ισχύει και εδώ η παροιμία “στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα”. Το Κεντρικό Κράτος δεν ενδιαφέρεται για τη λύση του προβλήματος. Αυτό αποδεικνύεται από την ανάγνωση των στοιχείων του Επιχειρησιακού προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων από όπου θα μπορούσαν να σχεδιαστούν, να αποφασιστούν και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις.
Βλέπουμε λοιπόν ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Πελοπόννησο και στο μέτρο «Άλλα μέτρα για τη διατήρηση της κατάστασης του περιβάλλοντος και την πρόληψη κινδύνων» να διατίθενται μόνο 3.061.895 €!!! Δηλαδή τίποτα.
Είναι αδύνατον με αυτά τα «ψίχουλα» να προστατεύσουμε τις ακτές ολόκληρης της Πελοποννήσου. Πόσο μάλλον τις ακτές του Νομού μας. Με τα χρήματα αυτά άντε να προστατεύσουμε 2χλμ. ακτών.
Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, κανένας προγραμματισμός, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να διατεθούν χρήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι συμπολίτες μας εμπαίζονται και αφήνονται στην τύχη τους.
Είναι αναγκαίο, εδώ και τώρα, να ξανακατανεμηθούν τα χρήματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου και να ενισχυθούν με περισσότερα χρήματα τα μέτρα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την διάβρωση των ακτών.
Χρήματα υπάρχουν αλλά δίνονται για άλλες δράσεις.
Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου και το Δημοτικό Συμβούλιο για μια ακόμα φορά εκπέμπουν: SOS

ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ.
ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ.
ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ
ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ.

Ήρθε η ώρα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.»

Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου
Αντώνης Κλαδούχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: