1.4.09



Ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή το Α’ Διεθνές Συνέδριο για τις Αρχαιότητες της Κορινθίας που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 26 Μαρτίου στο «Αλεξάνδρειο» Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η τελετή έναρξης έγινε στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης. Το θέμα του συνεδρίου ήταν : «Η Κορινθία και η Βορειοανατολική Πελοπόννησος: Τοπογραφία και Ιστορία από τους Προϊστορικούς Χρόνους έως το Τέλος της Αρχαιότητας» και την διοργάνωση είχαν η ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας .
Το συνέδριο είχε ιδιαίτερη βαρύτητα , γιατί αφενός έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα του έργου που επιτελείται στην Κορινθία, προβλήθηκαν οι αρχαιότητες ενός νομού με πλούσια ιστορία, αφετέρου συμμετείχαν στο συνέδριο πρόσωπα του επιστημονικού κόσμου, καθηγητές, διευθυντές σχολών και ινστιτούτων, προϊστάμενοι Εφορειών. Το πιο σημαντικό είναι πως ξεπέρασε τα όρια της χώρας μας και προβλήθηκε η Κορινθία και ο αρχαιολογικός της πλούτος στο εξωτερικό μιας που συμμετείχαν στο συνέδριο επιστήμονες από δέκα χώρες.
Να σημειωθεί πάντως πως άλλη μια φορά ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας αντιλήφθηκε εγκαίρως την σπουδαιότητα και αυτής της διοργάνωσης , που παρότι έγινε για πρώτη φορά στην περιοχή, στέφθηκε από πολύ μεγάλη επιτυχία , χάρη και στην στήριξη που είχε από τον Δήμο.

ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΚΑ

Στο συνέδριο συμμετείχε και η Βουλευτής Αθηνά Κόρκα η οποία στην ομιλία της κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών , στην έναρξη του Συνεδρίου, τόνισε :

«Η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις Αρχαιότητες της Κορινθίας αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός για το Νομό μας, αφού φέρνει στο φως της δημοσιότητας την προσπάθεια όλων των φορέων να γίνουν γνωστά στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας που συντελείται στο Νομό Κορινθίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετέχουν ενεργά είτε ως ομιλητές, είτε ως Πρόεδροι Συνεδρίων 50 καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, 8 Διευθυντές Ξένων Σχολών και Αρχαιολογικών Ινστιτούτων, 12 Προϊστάμενοι Εφορειών και Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και 38 ακόμη επιστήμονες από 10 χώρες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ιδιαίτερα καταξιωμένοι στον τομέα τους.
Ο μνημειακός πλούτος της Κορινθίας συνιστά δημόσιο αδιαπραγμάτευτο αγαθό που η Αρχαιολογική Υπηρεσία οφείλει να προστατεύσει, αποδεικνύοντας πως αντιλαμβάνεται την κοινωνική της αποστολή ως φορέας του πολιτισμού και της ιστορίας. Αξίζουν λοιπόν θερμά συγχαρητήρια στη ΛΖ’ Εφορεία Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και στη Δ/νση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν το 1ο Διεθνές Συνέδριο για τις Αρχαιότητες της Κορινθίας, το οποίο αποτελεί μεγάλο και σημαντικό γεγονός για την περιοχή μας, αφού είναι το πρώτο που διεξάγεται στην Κορινθία και αφορά αποκλειστικά αυτήν.
Το συνέδριο αυτό έρχεται να καλύψει ένα κενό που αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ανάγκη ανάδειξής της, αφού κατά τη διάρκειά του θα παρουσιαστεί αδημοσίευτο μέχρι σήμερα αρχαιολογικό υλικό, καθώς και μελέτες και έρευνες, που πραγματοποιούνται από τις ξένες σχολές και τους μεμονωμένους ερευνητές που δραστηριοποιούνται στην Κορινθία και κυρίως από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι οποίες θα προάγουν και θα εμπλουτίσουν την επιστημονική γνώση για τα νεότερα αρχαιολογικά και όχι μόνο δεδομένα της περιοχής της Κορινθίας.

Επιθυμία όλων αλλά και χρέος μας προς τις αρχαιότητες της Κορινθίας είναι το Συνέδριο αυτό να γίνει αφετηρία μιας γόνιμης συνεργασίας όλων των φορέων του Νομού μας, με κοινό σκοπό την προστασία, ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού μας πλούτου, που θα έχει ως φυσική συνέχεια την οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: