30.4.09

Το πολύ σοβαρό ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων και συγκεκριμένα η «Ευαισθητοποίηση των νέων για το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων» ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Κόρινθο. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Βασικοί ομιλητές ήταν ο Καθηγητής κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο Αρχηγός του ΔΟΜ Ελλάδος κ. Δανιήλ Εσδράς, ο Καθηγητής κ. Ξενοφών Κοντιάδης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Λίνα Βεντούρα, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κορίνθου Σεβασμιοτάτου κ. Διονυσίου, καθώς και η Αντινομάρχης Κορινθίας κα Μαριλένα Σούκουλη. Επίσης, επιστολές απέστειλαν η Βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ κα Αθηνά Κόρκα και ο Βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης, με τις οποίες επεσήμαιναν και οι δύο, όπως ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου, τη σημασία της πραγματοποίησης ενός τέτοιου διαλόγου γύρω από το εν λόγω θέμα.

«ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Τις ευλογίες και τις ευχές του Μητροπολίτη για την επιτυχία της ημερίδας μετέφερε ο εκπρόσωπός του, ο οποίος υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο θέμα της εμπορίας ανθρώπων είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Εκκλησία.
«Για την Εκκλησία δεν υπάρχει ξένος» είπε, «ξένος ήταν ίσως μόνο ο Χριστός ο οποίος γεννήθηκε σε ξένη χώρα και ενταφιάστηκε σε ξένο τάφο», ενώ αναφέρθηκε και στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, ο οποίος όπως ανέφερε ενώ ήταν ξένος ήταν και ο μόνος που σταμάτησε για να βοηθήσει τον Ιουδαίο.

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΣΟΥΚΟΥΛΗ:

«ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ»

Η Αντινομάρχης κα Μαριλένα Σούκουλη μετέφερε τον χαιρετισμό του Νομάρχη Κορινθίας κ. Νίκου Ταγαρά – ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην ημερίδα λόγω άλλων υποχρεώσεων – καθώς και τα συγχαρητήριά του για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος. Η κα Σούκουλη αναφέρθηκε στην ραγδαία αύξηση που παρατηρείται σε ό, τι αφορά την εμπορία ανθρώπων, το trafficking όπως είναι γνωστό διεθνώς, ενώ υπογράμμισε ότι κανείς άνθρωπος δεν επιλέγει να γίνει εμπόρευμα κι αυτό είναι κάτι, είπε, που οφείλουμε να αναγνωρίζουμε. Ακόμη, συνεχάρη και η ίδια τους διοργανωτές της ημερίδας και δήλωσε ότι η επιλεγμένη θεματολογία δείχνει την πρόθεση να προσεγγιστεί το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ:

«ΤΟ TRAFFICKING
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΡΦΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ
ΔΟΥΛΕΙΑΣ & ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ»

Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε στην αρχή της ημερίδας ότι το θέμα της εμπορίας ανθρώπων «αγγίζει» τα όρια της κοινωνικής ανοχής και συνοχής και τόνισε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η συνειδητοποίηση πως αυτό το γεγονός θα πρέπει να είναι καταδικαστέο στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας και κυρίως των νέων ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία είχε ως θέμα τις «Διαστάσεις του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων και η νομοθετική αντιμετώπισή του», ο κ. Παπαθεοδώρου είπε μεταξύ άλλων ότι το trafficking αποτελεί μορφή σύγχρονης δουλείας και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θυμάτων, ενώ αναφερόμενος στην Ελληνική πραγματικότητα είπε ότι η χώρα μας, από τη δεκαετία του ’90 που άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτοι μετανάστες, βρέθηκε απροετοίμαστη όσον αφορά στη διαμόρφωση μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και στην πρόβλεψη του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΜΕΓΕΘΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ
ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ

32 δις δολλάρια τον χρόνο αποφέρει, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαθεοδώρου, η εμπορία ανθρώπων στους εκμεταλλευτές, ενώ σημείωσε ότι ο «τζίρος» στην Ευρώπη ξεπερνάει αυτόν που προκύπτει από την πώληση ναρκωτικών και όπλων μαζί (!). Επίσης δήλωσε ότι είναι άγνωστος ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών που έρχονται ετησίως στην χώρα, καθώς οι επίσημοι αριθμοί που παρουσιάζονται κατά καιρούς δεν ανταποκρίνονται στα αληθινά μεγέθη.

ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ:

«Η ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΔΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ»

Για το «φαινόμενο της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων» μίλησε ο Αρχηγός του ΔΟΜ στην Ελλάδα κ. Δανιήλ Εσδράς, μέσα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία η οποία περιελάμβανε στοιχεία και αληθινά περιστατικά, που προκαλούν αναντίρρητα φρίκη και ντροπή.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΟΜ Η ΕΛΛΑΔΑ

Αναφερόμενος στον Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεως (ΔΟΜ), ο κ. Εσδράς εξήγησε ότι πρόκειται για έναν διακυβερνητικό οργανισμό ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας και ιδρύθηκε το 1951 προκειμένου να αντιμετωπίσει θέματα μετανάστευσης & επαναπατρισμού προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών στην Ευρώπη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα ο Οργανισμός αριθμεί 125 κράτη-μέλη και 430 αποστολές ανά τον κόσμο, ενώ η Ελλάδα ήταν από τα πρώτα μέλη, με την είσοδό της να γίνεται το 1952, έναν μόλις χρόνο μετά την ίδρυσή του.

«ΤΟ 50 % ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»

Ως το χειρότερο είδος μετανάστευσης χαρακτήρισε ο κ. Εσδράς την εμπορία ανθρώπων, καθώς όπως είπε ο άνθρωπος που πέφτει θύμα εμπορίας παύει να είναι άνθρωπος και γίνεται αντικείμενο. «Η εμπορία ανθρώπων αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος» επεσήμανε, «με το 50 % των θυμάτων να είναι γυναίκες».

ΤΡΟΠΟΙ «ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗΣ» ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Σε ό, τι αφορά τους τρόπους… «στρατολόγησης» των θυμάτων, αυτοί ποικίλλουν σύμφωνα με τον κ. Εσδρά. Σε μία περίπτωση το θύμα μπορεί να γνωρίζει πού θα απασχοληθεί, αγνοώντας ωστόσο τις συνθήκες, σε άλλη περίπτωση το θύμα δελεάζεται από ψευδείς υποσχέσεις και αγνοεί πλήρως τις προθέσεις των διακινητών, ενώ υπάρχει και η περίπτωση της απαγωγής.
Όσον αφορά στη δεύτερη περίπτωση, χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε περιστατικό που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη στο παρελθόν με δύο ανήλικες κοπέλες από την Λιθουανία, στις οποίες έμποροι είχαν προτείνει εργασία στην Ελλάδα ενώ με την άφιξή τους εδώ τις κράτησαν στην πραγματικότητα φυλακισμένες σε κάποιο ξενοδοχείο στη Βέροια όπου και τις εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά. Συγκλονιστική ήταν η κατάληξη αυτών, αφού τελικά προτίμησαν να πηδήξουν από το μπαλκόνι για να ξεφύγουν από τον εφιάλτη, με αποτέλεσμα η μία εξ αυτών να τραυματιστεί πολύ σοβαρά, με αμφίβολο μάλιστα το αν θα καταφέρει ποτέ να περπατήσει ξανά. Ανάλογα άσχημη ήταν και η κατάληξη μίας κοπέλας που απήχθη από τη Ρουμανία και βρέθηκε τελικά σε κωματώδη κατάσταση σε έναν κάδο απορριμμάτων στο Κόσσοβο. Τέτοια περιστατικά προκαλούν πραγματικά σοκ, αμφίβολο είναι ωστόσο το κατά πόσο τέτοιου είδους ιστορίες αρκούν για να γίνει κατανοητό το μέγεθος αλλά και η σοβαρότητα του φαινομένου. Όταν ελεύθεροι άνθρωποι μετατρέπονται σε σύγχρονους σκλάβους από τη μια στιγμή στην άλλη και όταν ανήλικα παιδιά παραμένουν απροστάτευτα στα χέρια επιτήδειων εκμεταλλευτών, πώς είναι δυνατόν ο πολιτισμένος κατά τα άλλα κόσμος μας να πορεύεται αδιάφορα στο μέλλον…

ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Οι μορφές τώρα εκμετάλλευσης ποικίλλουν εξίσου. Μπορεί να πρόκειται για σεξουαλική εκμετάλλευση, για καταναγκαστική εργασία (γεωργία, κατασκευές, ορυχεία, οικιακές εργασίες, κλπ.), για επετεία, μπορεί να αφορούν σε εξαναγκασμό συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή στην αφαίρεση οργάνων σώματος.

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ «ΠΕΛΑΤΗ»

Ο κ. Εσδράς τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην εμπορία ανθρώπων ο παράγοντας “πελάτης”, μια παράμετρος που όπως είπε, ως επί το πλείστον παραλείπεται, ενώ χαρακτήρισε το φαινόμενο ως ένα έγκλημα πολυεθνικό, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον συντονισμό των μηχανισμών για την αντιμετώπισή του.

ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ:

«ΤΟΝ ΤΑΧΥΤΕΡΑ
ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ
ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ»

Θέμα της ομιλίας του κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη ήταν το «Trafficking και προστασία των δικαιωμάτων: Η περίπτωση των δικαιωμάτων του παιδιού». Ο κ. Κοντιάδης ανέφερε ότι η παράνομη διακίνηση ανθρώπων αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα του οργανωμένου εγκλήματος και στοχοποιεί κυρίως τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Σε ό, τι αφορά συγκεκριμένα την εμπορία παιδιών, δήλωσε ότι δεν έχει κατοχυρωθεί ειδικό νομοθετικό πλαίσιο και πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά κενά που καθιστούν μη αποτελεσματική την εφαρμογή των υφιστάμενων διατάξεων. Ωστόσο, ο κ. Κοντιάδης σημείωσε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών αποτελούν μια θετική εξέλιξη, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη της εκμετάλλευσης του παιδιού.

ΛΙΝΑ ΒΕΝΤΟΥΡΑ:

«ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ
ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ
ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ»

Ότι το trafficking αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου φαινομένου υπογράμμισε η κα Λίνα Βεντούρα στην ομιλία της που είχε ως θέμα «Το πλαίσιο ανάλυσης του Trafficking». Όπως επεσήμανε, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην έκφανση της καταναγκαστικής εργασίας και να αναζητηθούν έτσι τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου. Αναφέρθηκε και η ίδια στη διεθνή διάσταση του φαινομένου, ενώ δήλωσε ότι από τα 12.500.000 άτομα που αποτελούν θύματα του trafficking παγκοσμίως μόνο το 11 % εξ αυτών προορίζεται για σεξουαλική εκμετάλλευση – ποσοστό που ωστόσο είναι πιο αυξημένο στον Δυτικό κόσμο και κυρίως στις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ – ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σε καταναγκαστική εργασία.
«Το trafficking δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με τις διεθνείς μετακινήσεις» σημείωσε επίσης η κα Βεντούρα, εξηγώντας ότι υπάρχει και το εγχώριο trafficking, το οποίο όπως είπε μάλιστα σε κάποιες περιοχές εμφανίζει και μεγαλύτερα ποσοστά από το διεθνές, όπως για παράδειγμα στην Κίνα. Επίσης ενημέρωσε ότι τα υψηλότερα ποσοστά καταναγκαστικής εργασίας εμφανίζονται στην Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού και ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική.
Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε και η προβολή της ταινίας «Lilya 4-ever», μια ταινία που όπως είπε ο κ. Εσδράς, όπου έχει προβληθεί έχει προκαλέσει σοκ στους θεατές, καθώς παρουσιάζει το φαινόμενο στην πραγματική του διάσταση.
«Αν όπως λένε και οι Κινέζοι «μια εικόνα είναι χίλιες λέξει» τότε αυτή η ταινία τα λέει όλα», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: