28.5.09

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η συγκέντρωση στο θέατρο «Άγγελος Σικελιανός» για την βαμβακίαση ή βαμβακιά των πεύκων , μία συνάντηση που είχε διοργανώσει ο Δήμος Ξυλοκάστρου στα πλαίσια του 2ου περιβαλλοντικού τριήμερου.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κος Πετράκης Παναγιώτης , Βιολόγος- Εντομολόγος , η κα Πολυξένη Νικολοπούλου , Αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ο Δασολόγος κος Παναγιώτης Καλλίρης, οι οποίοι τοποθετήθηκαν πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα που έχει πάρει διαστάσεις τον τελευταίο καιρό.

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΝΟΥΝΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ:

«ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ
ΓΙΑ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε για το θέμα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξυλοκάστρου, κο Περικλή Μενούνο, ο οποίος έχει και γνώσεις πάνω στο θέμα, μας επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως ο Δήμος Ξυλοκάστρου έπραξε ορθά που δεν προχώρησε σε ψεκασμούς κατά το παρελθόν, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε, η άποψη των επιστημόνων που συμβουλεύτηκε ο Δήμος είναι πως απαγορεύονται οι ψεκασμοί μέσα σε οικοσυστήματα και ο Πευκιάς είναι ένα οικοσύστημα.
Όπως μας είπε ακόμη, ο Δήμος θα συνεχίσει το πλύσιμο των πεύκων, ενώ τοποθέτησε ταινία γύρω από τα δέντρα ώστε να μην προχωρήσουν οι προνύμφες προς το επάνω μέρος των δέντρων. ( άποψη που έχει διατυπωθεί από επιστήμονες του Μπενάκειου). Ωστόσο όπως μας ενημέρωσε ο κος Μενούνος, με την παραπάνω ενέργεια δήλωσε πως δεν συμφωνεί ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης ο κος Πετράκης, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.

«ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΠΕΥΚΙΑ
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ»

Ο κος Μενούνος μας ενημέρωσε επίσης πως ο Δήμος θα κλείσει το τμήμα του Πευκιά από την είσοδό του μέχρι το Τουριστικό Περίπτερο και εξηγώντας το γιατί θα γίνει αυτό, μας είπε πως αυτό το τμήμα των πεύκων είναι περισσότερο καταπονημένο και πως το έδαφος εκεί είναι αμμώδες.
Επίσης μας ενημέρωσε πως το πρόβλημα της βαμβακιάς των πεύκων είναι μεγαλύτερο εκεί όπου υπάρχει περισσότερος κόσμος , γιατί τα λεγόμενα «ωφέλιμα» έντομα, που τρώνε την βαμβακιά ενοχλούνται και κατά συνέπεια το πρόβλημα αυξάνεται.
Το ποσοστό των ωφέλιμων εντόμων που υπάρχει πάνω στα δέντρα σήμερα, δεν κρίνεται ικανοποιητικό . Όπως μας είπε ο κος Μενούνος που γνωρίζει , θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό των εντόμων αυτών.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Πέρα από το πλύσιμο των πεύκων και όλα όσα προαναφέραμε, ο δήμος Ξυλοκάστρου εφαρμόζει και θα εφαρμόσει και άλλα μέτρα όπως:

•θα κοπούν τα νεκρά δέντρα
• θα γίνουν αναδασώσεις , την κατάλληλη εποχή
•Θα γίνει εμπλουτισμός του χώματος με καινούργιο

«ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
ΜΑΣ ΉΤΑΝ Ο ΠΕΥΚΙΑΣ»

«Πάντα στις προτεραιότητές μας ήταν ο Πευκιάς» απαντά σε όσους ασκούν κριτική στην δημοτική Αρχή για τους χειρισμούς της στο θέμα αυτό και σε όσους είπαν πως υπήρξε ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος ο κος Μενούνος και συνέχισε λέγοντας με πικρία πως «Είναι κρίμα να γίνεται ένα τέτοιο περιβαλλοντικό πρόβλημα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης».

ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
Ο ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου , όπως μας ενημέρωσε ο κος Μενούνος, εφαρμόζει κάθε χρόνο κάποια συγκεκριμμένα διαχειριστικά μέτρα τα οποία είναι:

1)Φύτευση 250 -300 φυταρίων χαλεπίου πεύκης
2)Καθαρισμός ξερών κλαδιών σε συνεργασία με το δασαρχείο Ξυλοκάστρου
3)Πρόσληψη 4 δασοφυλάκων για οκτώ μήνες για επιτήρηση και εργασία
4)Δημιουργία αντιπυρικής λωρίδας πλάτους 2 μέτρων κατά την Π.Ε.Ο , η οποία εφάπτεται με τον πεζοδρόμιο.
Τέλος εκείνο που έκανε σαφές ο κος Περικλής Μενούνος είναι πως , σύμφωνα και με τα όσα έχουν πει και οι επιστήμονες , ο Πευκιάς δεν κινδυνεύει να ξεραθεί μόνο από την βαμβακιά αλλά ο κίνδυνος υπάρχει από τον συνδυασμό της βαμβακιάς με φλοιοφάγα και ξυλοφάγα έντομα αλλά σε συνδυασμό και με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Πάντως το θέμα συνεχίζει να συγκεντρώνει διαφορετικές απόψεις ως προς την αντιμετώπισή του και να θυμίσουμε πως ήδη έχει συγκροτηθεί η Επιτροπή Πολιτών για την σωτηρία του πευκιά.

Από την πλευρά του Δήμου Ξυλοκάστρου η τελευταία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα είναι, μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτά, η ανάρτηση του παρακάτω κειμένου στην ιστοσελίδα του Δήμου:
«Τα τελευταία χρόνια το Αισθητικό Δάσος Πευκιάς Ξυλοκάστρου έχει προσβληθεί από το έντομο Marchalina hellenica με αποτέλεσμα την έντονη βαμβακίαση των Πεύκων. Εκτεταμένη προσβολή παρατηρείται στις πρώτες συστάδες του Δάσους (δυτικά), ενώ το προς ανατολάς τμήμα του δεν παρουσιάζει πρόβλημα.
Το πρόβλημα της βαμβακάδας είναι πανελλαδικό και έχει ανθρωπογενή αιτία, λόγω του εμβολιασμού των πευκοδασών για την παραγωγή πευκόμελου από τις μέλισσες.
Επειδή το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί σε πολλές περιοχές της χώρας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας, ενέκρινε τον ψεκασμό με πέντε χημικά εντομοκτόνα. Προτείνει μάλιστα ψεκασμό με καλό ΄΄λούσιμο΄΄ των πεύκων. Προσθέτει όμως ότι τα σκευάσματα αυτά απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν σε δασικά οικοσυστήματα, σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε ποταμούς, λίμνες, θάλασσες γιατί οι βλαβερές, επικίνδυνες επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες στον άνθρωπο, στα ζώα, στα πουλιά, στα έντομα και στα υπόγεια και επιφανειακά νερά.
Υπενθυμίζουμε πως υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ τη χρήση χημικών εντομοκτόνων σε αστικούς χώρους. Δεν είναι δυνατόν να ψεκάζουμε αστικούς χώρους με χημικά εντομοκτόνα και από την άλλη με Μαραθώνιους αγάπης να κτίζουμε ογκολογικά νοσοκομεία.
Η αγάπη για τον Πευκιά και η δικαιολογημένη αγωνία των δημοτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν δικαιολογεί επιπόλαιες, και μη επιστημονικά στηριγμένες ενέργειες.
Η Δημοτική Αρχή απέστειλε από το 2008 δείγματα προσβεβλημένης πεύκης στο ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας). Μετά την μικροσκοπική έρευνα, η ερευνήτρια Δρ. Μ. Καλαπανίδα μας ενημέρωσε ότι πέραν της βαμβακάδας βρέθηκαν προσβολές από φλοιφάγα – ξυλοφάγα έντομα και από νηματώδεις.
Η βαμβακάδα (Marchelina hellenica) σαν παράσιτο, καταπονεί τα πεύκα, αλλά δεν έχει αποδειχτεί αν αυτή η καταπόνηση είναι από μόνη της ικανή να οδηγήσει σε παραπέρα προσβολή από άλλα παθογόνα και τελικά στη νέκρωση των δέντρων. Η πιθανότερη αιτία νέκρωσης είναι ο συνδυασμός των φλοιοφάγων – ξυλοφάγων εντόμων και νηματωδών.
Σαν γενική αρχή η Δρ. Μ. Καλαπανίδα συνιστά την κατά το δυνατόν συντομότερη κοπή των νεκρών δέντρων και την απομάκρυνση από το Δάσος, ώστε να αποτρέψει νέες προσβολές.
Από το 2008 το Δασαρχείο και ο δήμος Ξυλοκάστρου έχει διαθέσει συνεργείο εργατών για την υλοτόμηση των νεκρών δέντρων.
Ο δήμος πριν τέσσερις μήνες φύτευσε περίπου 250 δενδρύλλια, σε μια προσπάθεια ανανέωσης των ξερών και γηρασμένων πεύκων. Κάλεσε δε τον εντομολόγο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου κο. Μυλωνά Παναγιώτη, ο οποίος σε επιτόπια αυτοψία στον Πευκιά συμφώνησε με τις παρατηρήσεις – διαπιστώσεις της Δρ. Μ. Καλαπανίδα. Ο Αντιδήμαρχος Δούρης Σωτήρης επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Πεντέλης κ. Στεργίου και ενημερώθηκε για τις προσπάθειες και ενέργειες του δήμου Πεντέλης. Επίσης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την αρμόδια του δήμου Ρέντη και ενημερώθηκε για τις ενέργειες του δήμου Ρέντη.
Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες αλλά και τους υπεύθυνους των δήμων Πεντέλης και Ρέντη ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι το ξέπλυμα με νερό των κορμών των προσβεβλημένων πεύκων, ενέργεια που (κάθε χρόνο) και φέτος εντατικά πραγματοποίησε ο δήμος Ξυλοκάστρου, με δικά του μέσα, προσωπικό, εθελοντές και με την βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιάτου ώστε να μειώσουμε τον πληθυσμό της Marchalina hellenica.
Φέτος δε για πρώτη φορά εκτός από το ξέπλυμα, ο δήμος τοποθέτησε σε αρκετούς κορμούς οικολογική εντομολογική ρητίνη, ώστε να εμποδίσει την άνοδο των εντόμων στα πεύκα σύμφωνα με την γνώμη των παραπάνω ειδικών.
Πρόκειται δε άμεσα να περιφραχτεί το τμήμα δυτικά του τουριστικού περιπτέρου για την προφύλαξη των αναδασώσεων και την προστασία του εδάφους από την συμπίεση που προκαλείται από τους επισκέπτες.
Την Κυριακή 17 Μαΐου 2009 με την ευκαιρία του περιβαλλοντικού τριημέρου που διοργάνωσε ο δήμος Ξυλοκάστρου, ο κ. Π. Καλλίρης Δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Ν. Κορινθίας και ο κ. Θ. Γκέκας Δασάρχης Ξυλοκάστρου μας ενημέρωσαν για το πρόβλημα της βαμβακάδας και συμφώνησαν με τις ενέργειες του δήμου.
Παράλληλα ο δήμος διαθέτει χρηματικά ποσά για την πληρωμή της δασολόγου, του μόνιμου δασοφύλακα, των υπαλλήλων καθαριότητας, των εποχιακών δασοφυλάκων, των μέσων και υλικών πυροπροστασίας, τις συντηρήσεις και επισκευές του αρδευτικού και πυροσβεστικού δικτύου, την υλοτόμηση ξερών δέντρων και κλαδιών, την τοποθέτηση καθιστικών κ.λ.π.
Τέλος οι αρμόδιοι Υπουργοί και Υφυπουργοί του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει, επιτέλους, να χρηματοδοτήσουν την έρευνα που ζητούν τα τελευταία χρόνια Πανεπιστήμια και γεωπόνοι της χώρας, για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ξήρανσης των Πεύκων σε όλη την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: