22.5.09

Η «Ενωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας» έδωσε προχθές το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της «Κίνησης Πολιτών» με θέμα: "Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΧΑΙΟΥ" όπου μίλησαν οι κ.κ Μάριος Ασημακόπουλος και Ευάγγελος Σπινθάκης.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε η έκδοση της «Ενωσης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας» με τίτλο "ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΧΑΙΟΥ. ΙΣΤΟΡΙΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ"

•Οι κ.κ. Ασημακόπουλος και Σπινθάκης στην ομιλία τους αναφέρθηκαν καταρχήν σε κάποια ιστορικά στοιχεία για το αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου και στην συνέχεια έκαναν γνωστές τις ενέργειες που έχουν κάνει σαν «Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας» από το 1990. Παράλληλα ζήτησαν από την τοπική κοινωνία να δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης , από τα σχολεία να «υιοθετήσουν» το Αρχαίο Λιμάνι στα πλαίσια περιβαλλοντικών προγραμμάτων και τέλος από τους επιστημονικούς φορείς να ασκήσουν την επιρροή τους προς τις Αρχές για την ίδρυση του πάρκου Λεχαίου.
•Η συνέντευξη Τύπου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα γιατί αναδείχθηκε κυρίως ότι μια ομάδα ανθρώπων όχι μόνο δεν ξεχνά τις ρίζες της και την ιστορία της αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να την προστατεύσει και να την αναδείξει. Και μάλιστα ευαισθητοποιώντας και άλλους συμπολίτες της και ενεργοποιώντας την εξουσία που δυστυχώς θέλει πάντα ή σχεδόν πάντα παρακίνηση για τέτοια σημαντικά για την εθνική μας ταυτότητα , θέματα.

Η τοποθέτηση της Ένωσης συνοψίζεται στο κείμενο που ακολουθεί:

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Λεχαίου-Αρχαίας Κορίνθου-Ισθμίων-Κεγχρεών-Διόλκου Δημιουργία αρχαιολογικού – οικολογικού πάρκου στο Αρχαίο Λιμάνι Ελος Λεχαίου των Μάριου Ασημακόπουλου και Ευάγγελου Σπινθάκη «Ενωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας»

Η πόλη της Κορίνθου βρίσκεται ανάμεσα σε μια βιομηχανική περιοχή (Αγ. Θεόδωροι), σε μια περιοχή μαζικού τουρισμού (Λουτράκι), και σε εντατικές γεωργικές καλλιέργειες (Βόχα). Η περιοχή του Αρχαίου Λιμένος/Έλους Λεχαίου Κορίνθου είναι ο μοναδικός αδόμητος δημόσιος χώρος στην κορεσμένη αυτή περιοχή και αποτελεί πνεύμονα ζωής για την τοπική κοινωνία.
Το Αρχαίο Λιμάνι/Έλους Λεχαίου ήταν το επίνειο της αρχαίας Κορίνθου, τεχνητό λιμάνι, σημαντικό επίτευγμα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, όπου παρατηρούνται ακόμη τμήματα της αρχαίας προκυμαίας, μόλοι, και η πρωτοχριστιανική εκκλησία Βασιλική του Λεωνίδη του 5ου αι. μ.Χ. Εδώ και πολλά χρόνια η περιοχή αυτή έκτασης 500 στρ., έχει εξελιχθεί σε υγρότοπο, μοναδικό στην νότια ακτή του κορινθιακού, όπου συναντώνται αποδημητικά πουλιά και μια ενδιαφέρουσα αλόφιλη χλωρίδα.

Εμείς της Ένωσης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας, ασχολούμαστε με την περιοχή από το 1990.
•Μελετήσαμε τα φυσικά χαρακτηριστικά, τις αρχαιότητες, την ιστορία της περιοχής.
•Συμβάλλαμε στην αποτροπή περαιτέρω υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής, που είναι ήδη κορεσμένη με ασύμβατη βιομηχανική δραστηριότητα.
•Προτείναμε την σταδιακή και με κίνητρα απομάκρυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας.
•Στηρίξαμε την απαγόρευση κυνηγίου που όρισε το Δασαρχείο Κορίνθου.
•Υποστηρίξαμε περιβαλλοντικά προγράμματα των σχολείων και πραγματοποιήσαμε σχετικές εκδόσεις, οργανώσαμε ποδηλατοδρομίες σε αυτό.
•Συμμετείχαμε στην επιτροπή που είχε συστήσει το 1996 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας και η οποία κατέληξε στην πρόταση να δημιουργηθεί αρχαιολογικό-οικολογικό πάρκο στο Αρχαίο Λιμάνι, δηλαδή ένας χώρος περιπάτου, ήπιας ψυχαγωγίας, προσκυνήματος, ξεναγήσεων και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων.
•Προτείναμε παράλληλα την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου-Αρχαία Κόρινθος-Ακροκόρινθος-Ίσθμια- Αρχαίο Λιμάνι Κεγχρεών. Η ενοποίηση αυτή θα αναδείξει την πλούσια ιστορική μας κληρονομιά, και συνάμα, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και άρα τόνωση του τοπικού εισοδήματος. Μια θετική εξέλιξη των τελευταίων ετών είναι η περίφραξη του Αρχαίου λιμανιού και η μερική φύλαξή του. Αυτό είναι πράγματι μεγάλο βήμα, αλλά όχι αρκετό.

•Προσδοκούμε λοιπόν από την τοπική κοινωνία να δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης.
•Προσδοκούμε από τα σχολεία να «υιοθετήσουν» το Αρχαίο Λιμάνι στα πλαίσια περιβαλλοντικών προγραμμάτων.
•Προσδοκούμε από τους επιστημονικούς φορείς να ασκήσουν την επιρροή τους προς τις αρχές για την ίδρυση του πάρκου Λεχαίου. Αυτό το χρωστάμε στις επόμενες γενιές. Αυτή είναι και η σκοπιμότητα της έκδοσης που κρατάτε στα χέρια σας.

Αλλά μέχρι να γίνουν όλα αυτά, μπορούμε σήμερα να επισκεφθούμε το Αρχαίο Λιμάνι, απλώς για να περπατήσουμε, να θαυμάσουμε τα πουλιά και τα αγριολούλουδα, να περιηγηθούμε στις αρχαιότητες. Θα σταθούμε σε κάποια σημεία και ίσως με έκπληξη διαπιστώσουμε πως το τοπίο, ελάχιστα έχει αλλάξει εδώ και 2500 χρόνια! Είθε έτσι να παραμείνει!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η « ΕΝΩΣΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ»

Από την ιστοσελίδα (http://www.anthropos.gr/) μαθαίνουμε περισσότερα στοιχεία για την Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας:

«Η Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας (Ε.Π.Ε.Κ.), αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, ιδρύθηκε το 1998 και σύμφωνα με το καταστατικό της έχει τους εξής σκοπούς:
•Την αναζήτηση, τον εντοπισμό την ανακάλυψη, τη μελέτη, την έρευνα, τη διαφύλαξη, την ανάδειξη, την προβολή και την προστασία των οικολογικών και περιβαλλοντικών αξιών και πόρων, της φυσικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, των λαϊκών παραδόσεων, της ποιότητας ζωής και των αρχαιοτήτων στην Κορινθία και σε όλη τη χώρα.
•Την εκπαίδευση και την ενημέρωση με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στα ζητήματα αυτά.
•Την παρέμβαση υπέρ των ζητημάτων αυτών με κάθε νόμιμο μέσο.
Η Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας συνεχίζει το έργο του σωματείου Εταιρεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης ν. Κορινθίας που λειτούργησε από το 1993 ως το 1998. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Ε.Π.Ε.Κ είναι εκπαιδευτικοί και γεωτεχνικοί.
Οι δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει ξεκινούν από το 1992.
•Λειτουργία του άτυπου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυμφαλίας από το 1992 ως το 1997, όπου φιλοξενήθηκαν μαθητές αλλά και ενήλικες από την Κορινθία και άλλα μέρη της Ελλάδας και ανέπτυξαν δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
•Μελέτη των φυσικών, των ιστορικών και των κοινωνικών χαρακτηριστικών της Στυμφαλίας και του Φενεού και υποβολή προτάσεων για την προστασία και την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με την βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών αυτών περιοχών. Κάποιες από αυτές τις προτάσεις αξιοποιήθηκαν για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βόρειας Πελοποννήσου σύμφωνα με το πρόγραμμα LEADER 2, και για τη σύνταξη του Επιχειρησιακού προγράμματος για το περιβάλλον Ε.Π.ΠΕΡ. του 3ου Κ.Π.Σ.
•Μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος του Αρχαίου Λιμανιού Λεχαίου στην Κόρινθο και υποβολή προτάσεων για την κήρυξή του σε αρχαιολογικό και οικολογικό πάρκο, που έχει ήδη δρομολογηθεί από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας.
•Συμμετοχή στο πρόγραμμα «ευρωπαική περιβαλλοντική πολιτική-περιβαλλοντικές οργανώσεις-τοπική αυτοδιοίκηση» που οργανώθηκε το 1996 σε πανελλαδικό επίπεδο από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και υλοποιήθηκε στην Στυμφαλία και το Φενεό με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας, των Αναπτυξιακών Συνδέσμων Στυμφαλίας και Φενεού, της Τ.Ε.Δ.Κ. Κορινθίας και της Ε.Π.Ε.Κ.
•Έκδοση έντυπου υλικού για τη Στυμφαλία, το Φενεό και το Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου (αφίσες και φυλλάδια).
•«Γιορτή των πουλιών στη Στυμφαλία» από το 1995 ως το 2001, εκδήλωση της Birdlife International που συντονίζει σε πανελλαδικό επίπεδο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
•Παρακολούθηση της κατάστασης των υγροτόπων, των πουλιών και όλων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά του νομού σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
•Παραλαβή και αποστολή στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων της Αίγινας τραυματισμένων άγριων πουλιών.
•Διεξαγωγή της εκδήλωσης καθαρισμού των ακτών CLEAN-UP DAY σε συνεργασία με το Νομαρχιακό Συμβούλιο Νεολαίας Κορινθίας, που συντονίζει σε όλη τη Μεσόγειο η Legambiente. 1994-2004 • Διεξαγωγή ποδηλατικού περίπατου από την Κόρινθο ως το Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου το 1994-5.
•Υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «ΝΕΟΛΑΙΑ-ΔΡΑΣΗ 2-ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» από το 2001 ως το 2002, στα πλαίσια του οποίου ήδη φιλοξενήθηκαν αλλοδαποί νέοι από την Ε.Ε. και εργάστηκαν για την μελέτη και την ανάδειξη του φυσικού ιστορικού χώρου Ακροκόρινθος-Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου-Δίολκος-Αρχαίο Λιμάνι Κεγχρεών. Το πρόγραμμα αυτό συντόνισε το Κέντρο Πληροφόρησης ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ και στήριξε οικονομικά ο Δήμος Κορινθίων.
•Υλοποίηση του σχεδίου «ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ 2003» του προγράμματος του ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΤΕΡΠΣ «Προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη» για τη φυσικη κληρονομιά των αρχαιοτήτων της Κορίνθου (χλωρίδα-πανίδα)
•Συνδιοργάνωση με τον Ελλην. Ορειβατικό Σύνδεσμο Κορίνθου, της 5ης πανελλήνιας συνάντησης ορειβατών και οικολόγων στις 29-30-31 Αυγ. 2003 στο Φενεό Κορινθίας
•Συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων σε «θέματα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος – στελέχη οργάνωσης προγραμάτων ανακύκλωσης- ευαισθητοποίησης κοινού» του ΚΕΚ ΑMACON ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ για την πρακτική των καταρτιζομένων 2004.
•Έγκριση της πρότασής στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΕΤΕΡΠΣ του σχεδίου « Τα ψάρια της Στυμφαλίας» για τα έτη 2004-5.
•Δράση δικτύωσης σχολείων στα πλαίσια του σχεδίου «Ανάκτηση, ανακύκλωση, εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων, νέες δραστηριότητες κοινωνικής οικονομίας για τσιγγάνους», συντονίζει στο σύνολό του ο Δήμος Κορινθίων.

«Πολιτιστικές διαδρομές νερού» Συγκέντρωση, καταγραφή, ταξινόμηση στοιχείων πολιτισμικού χαρακτήρα, που αναφέρονται στο νερό (εικαστικές τέχνες, λογοτεχνία, ποίηση, πεζογραφία, αρχιτεκτονική, ιστορία, μουσική, οικολογία, τοπίο). Υποστήριξη στη συγκέντρωση όλων των προσφάτων δεδομένων, για τη διαχείριση νερού (μελέτες, χάρτες, προτάσεις διαχείρισης κλπ).»

Δεν υπάρχουν σχόλια: