27.7.09

Τόσο ο Κώστας Κόλλιας όσο και ο Στέλιος Μάρκελλος αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους αλλά και ερωτήσεις στο θέμα της δεξαμενής ύδρευσης της Αρχαίας Νεμέας. Ο πρώτος με την ιδιότητα του Βουλευτή υπέβαλλε στις αρχές του μήνα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όπου ζητά τη συνδρομή του αρμοδίου Υπουργού, προκειμένου να συγκληθεί η Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων της Κορινθίας, ώστε να αποφασίσει για τη νομιμότητα χρήσης της έκτασης, η οποία έχει παραχωρηθεί στο Δήμο για την κατασκευή της δεξαμενής.

Σχετικά με την ερώτηση ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Σε επικοινωνία που είχα με το Δήμαρχο Νεμέας κ. Καλαντζή, έθεσε υπόψη μου το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη δεξαμενή ύδρευσης του Τοπικού Διαμερίσματος Αρχαίας Νεμέας. Όπως με ενημέρωσε, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε το 2008 απόφαση να κατασκευάσει το έργο σε ιδιόκτητη έκταση 500 τετραγωνικών μέτρων, η οποία παραχωρήθηκε στο Δήμο. Πλην όμως, το Δασαρχείο σταμάτησε τις εργασίες διότι η εν λόγω έκταση έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα. Ο Δήμος ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης και έκτοτε η υπόθεση εκκρεμεί για εκδίκαση από την Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, η οποία ωστόσο δεν έχει συγκληθεί.
Θεώρησα υποχρέωσή μου να διευκολύνω από τη θεσμική μου θέση το Δήμο Νεμέας, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος είναι και ο πολιτικός προϊστάμενος των Επιτροπών. Ζήτησα να επιληφθεί προσωπικά του θέματος, ούτως ώστε επιτέλους να συνεδριάσει η Επιτροπή και να έχουμε μία οριστική απάντηση στο θέμα της Δεξαμενής.
Θέλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν προκαταβάλει κανείς την απόφαση των αρμοδίων οργάνων σχετικά με τη χρήση του οικοπέδου. Πλην όμως οφείλω να επισημάνω ότι έργα κοινής ωφέλειας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ρεαλισμό και ευαισθησία. Εξ όσων γνωρίζω, το έργο δεν είναι δυνατόν να κατασκευασθεί σε άλλο σημείο, ενώ η αμφισβητούμενη έκταση είναι μικρού εμβαδού. Η δεξαμενή ύδρευσης θα εξυπηρετήσει τους 650 κατοίκους του χωριού, και βεβαίως τους επισκέπτες ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προστασία του παρακείμενου δάσους, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαϊάς. Δεν πρόκειται ούτε για οικιστική επέκταση, ούτε για τουριστική αξιοποίηση, ούτε για καταπάτηση του δάσους. Πρόκειται για ένα μικρό έργο τεράστιας σημασίας για τους κατοίκους της Αρχαίας Νεμέας.
Είμαι βέβαιος ότι παράλληλα με τη δική μου παρέμβαση και τις ενέργειες του Δημάρχου, θα υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά των υπηρεσιακών παραγόντων. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε αίσια έκβαση, πλην όμως θα παραμείνω σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους φορείς, ούτως ώστε το δίκαιο αίτημα των δημοτών της Νεμέας να εισακουσθεί το συντομότερο.»

Από την μεριά του ο υπ. Βουλευτής Στέλιος Μάρκελλος ανέφερε :

«Δεξαμενή ύδρευσης του Τοπικού Διαμερίσματος Αρχαίας Νεμέας Κορινθίας : Κοιτιέται με επιφυλάξεις, καίτοι είναι επιλογή ξεκάθαρη. Καίτοι συνδέεται τοπικά με σημαντικό κοινωνικό όφελος.
Το δημοτικό συμβούλιο, το 2008 έλαβε απόφαση να κατασκευάσει Δεξαμενή ύδρευσης σε ιδιόκτητη έκταση 500 τετραγωνικών μέτρων, η οποία παραχωρήθηκε στο Δήμο. ΟΜΩΣ, το Δασαρχείο σταμάτησε τις εν λόγω εργασίες, διότι η εν λόγω έκταση έχει χαρακτηρίστηκε αναδασωτέα, και ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό της. Έκτοτε, η υπόθεση εκκρεμεί για εκδίκαση στην Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων. Η επιτροπή αυτή όμως, ΔΕΝ έχει ακόμα συγκληθεί, καίτοι το θέμα αφορά σε έργο κοινής ωφέλειας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με ρεαλισμό και με ευαισθησία πλεονάζουσα.
Το έργο της Δεξαμενής ύδρευσης Αρχαίας Νεμέας, δεν είναι δυνατόν να κατασκευασθεί σε άλλο σημείο. Η αμφισβητούμενη έκταση είναι μικρού εμβαδού. Η εν λόγω δε δεξαμενή, θα εξυπηρετήσει τους 650 κατοίκους του χωριού, αλλά και τους επισκέπτες, ιδιαίτερα της θερινής περιόδου. Επιπλέον, η υδροδοτική αυτή δεξαμενή θα χρησιμοποιηθεί και για την προστασία του παρακείμενου δάσους, σε περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς. Άρα, το όλο ζήτημα Δεν αναφέρεται, ούτε σε οικιστική επέκταση, ούτε σε τουριστική αξιοποίηση, ούτε σε καταπάτηση δάσους. Αφορά σε ένα μικρό μεν έργο τεχνικά, τεράστιας όμως πρακτικής σημασίας για τους κατοίκους της Αρχαίας Νεμέας.
Προχωράμε πάντα μπροστά λοιπόν, καίτοι ευθείς μόνο δρόμοι πουθενά δεν υπάρχουν. Δεν είμαστε μόνοι. Βροντερό το ΟΧΙ μας σε ματαιωμένα όνειρα, σκόρπια στους δρόμους της απαξίας. Αντλούμε δύναμη απ΄ το διάχυτο παντού δικαίωμα για δικαίωση. Σύντομα θα έχουμε αίσια έκβαση στο πρόβλημα. Το δίκαιο αίτημα των δημοτών της Αρχαίας Νεμέας θα εισακουστεί το συντομότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: