Την 1η Φεβρουαρίου ο Δημοτικός Σύμβουλος Κορινθίων κ. Παναγιώτης Λούμπας έκανε την δημόσια ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το διευρυμένο Δήμο Κορινθίων.
Στην αρχή της ανακοίνωσής του αναφέρθηκε στο σχέδιο «Καλλικράτης» που θα αλλάξει τον διοικητικό χάρτη της χώρας μας λέγοντας: «Με το σχέδιο «Καλλικράτης» γίνονται κοσμογονικές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό αλλά και διοικητικό χάρτη.
Η Ελλάδα προχωράει σε ένα συνολικό επανασχεδιασμό των επιπέδων διακυβέρνησης, σε μια νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης αλλά και της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Το 2010 εκτός από μια δύσκολη οικονομικά χρονιά για όλους μας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά των μεγάλων αλλαγών…»
Ταυτόχρονα δήλωσε πως «Όταν θα έλθει η ώρα θα είμαστε πανέτοιμοι να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον νέο μεγάλο δήμο Κορινθίων.»
Κάνοντας μια μικρή παρουσίαση του μοντέλου διοίκησης που θα εφαρμόσει είπε: «Θα ήθελα μόνο να δώσουμε ένα στίγμα, μια γεύση από ένα νέο τρόπο διοίκησης που θα εφαρμόσουμε, ένα νέο μοντέλο διοίκησης που θα βασίζεται σε ένα σύστημα αξιών, σε ένα σύστημα αρχών, όπως αξιοκρατία, ανιδιότελεια, διαφάνεια, σεβασμός προς τους δημότες, τους εργαζόμενους στον δήμο και στα νομικά πρόσωπα του δήμου, σεβασμό στο περιβάλλον….»
«Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΟΛΩΝ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ»
Τα σχέδια του κου Λούμπα για τον δήμο Κορινθίων είναι γνωστά και τα παρουσίασε και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του. Σύμφωνα με όσα είπε:
«Ακολουθούμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης που θα βασίζεται σε ένα σύστημα αξιών, σε ένα σύστημα αρχών, όπως αξιοκρατία, ανιδιότελεια, διαφάνεια, σεβασμός προς τους δημότες, τους εργαζόμενους στον δήμο και στα νομικά πρόσωπα του δήμου, σεβασμό στο περιβάλλον. Ένα μοντέλο διοίκησης με οργάνωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου και με ηλεκτρονικά μέσα για καλύτερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών. Ένα μοντέλο διοίκησης που θα είναι έτοιμο να δώσει την μεγάλη μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Μια μάχη που έχασε η σημερινή Δημοτική Αρχή.
Τα προβλήματα αυτά είναι που υποβαθμίζουν την ζωή μας σε καθημερινή βάση. Τα προβλήματα αυτά που φαίνονται μικρά, αλλά που είναι τόσα πολλά και σημαντικά, έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα της ζωής μας και είναι ένας από τους δείκτες του πολιτισμικού μας επιπέδου.
Θα γίνει αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ δημάρχου και εργαζομένων, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο για εξεύρεση λύσεων των προβλημάτων των εργασιακών σχέσεων, χωρίς ανούσιες συγκρούσεις και διενέξεις, προσωπικές προσβολές και αναφορές που καταρρακώνουν το ηθικό των εργαζομένων με αντίκτυπο τον δημότη.
Ο πρώτος μεταξύ ίσων πολίτης του δήμου, με την συμπεριφορά του, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την συμπεριφορά των δημοτών.
Οι πολίτες συχνά αντιγράφουν την συμπεριφορά των διοικούντων. Για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση όλων των δημοτών.
Ένα μοντέλο διοίκησης που θα δώσει ένα νέο αέρα αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Η πόλη της Κορίνθου, είναι κατ’ εξοχή μια εμπορική πόλη με βιοτεχνικό και αγροτικό χαρακτήρα στο περιαστικό ιστό και στα δημοτικά της διαμερίσματα.
Δεν είναι πόλη τουριστική ούτε μπορεί να γίνει αμιγώς τουριστική.
Έχει δίπλα τις τουριστικές πόλεις - ανταγωνιστές, όπως το Ναύπλιο, Λουτράκι, Ξυλόκαστρο κ.α.
Μπορεί να γίνει όμως μερικώς τουριστική, αν 1) εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορία της και τους αρχαιολογικούς της χώρους, 2) αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και υποδομές σε τομείς και δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού και 3) αν δημιουργηθούν προϋποθέσεις και υποδομές ανάπτυξης ημερήσιου τουρισμού και όλα αυτά, με σκοπό και στόχο την ενίσχυση του εμπορίου και της οικονομίας της περιοχής.
«Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ»
Η Κόρινθος μπορεί και πρέπει να αναπτύξει ημερήσιο τουρισμό.
Σημαντικό ρόλο στο τομέα αυτό, θα παίξουν έργα υποδομών και η αισθητική ανάπλαση και ανάδειξη του παραθαλάσσιου μετώπου από την διώρυγα του Ισθμού έως και του Αρχαίου λιμένα Λεχαίου.
Πόλη χωρίς καλή αισθητική εικόνα δεν έχει ούτε καν την στοιχειώδη επισκεψιμότητα. Μερικές από τις προϋποθέσεις αυτές είναι οι εξής:
- Η δημιουργία μαρίνας 600 θέσεων στην θέση του σημερινού λιμανιού, θα φέρει μόνιμο αλλά και περαστικό κόσμο στην Κόρινθο.
- Η ανάπλαση σε πρώτη φάση του κεντρικού παραθαλάσσιου μετώπου από την παραλία της πρ. Ιερατικής σχολής έως και τα μπαζώματα του Αγίου Νικολάου, με υποδομές αναψυχής θα φέρει ημερήσιο τουρισμό από την Αθήνα.
- Δημιουργία υποδομών για αγροτικό τουρισμό.
- Δημιουργία προϋποθέσεων για θρησκευτικό τουρισμό.
- Δημιουργία υποδομών για αθλητικό τουρισμό.
- Ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής μας ταυτότητας και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
- Μεγαλύτερη αξιοποίηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου και του Ακροκορίνθου, που σήμερα έχουν υποβαθμισμένο ρόλο και δημιουργία επιτέλους του μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.
- Κατασκευή του κτιριακού Πανεπιστημιακού συγκροτήματος.
- Εγκατάσταση 2-3 ακόμα Πανεπιστημιακών σχολών.
Η Κόρινθος ερημώνει, κινδυνεύει να γίνει πόλη γερόντων.
- Η Κόρινθος θέλει κόσμο, πρέπει να βρούμε τρόπο να φέρουμε επιπλέον κόσμο στην Κόρινθο.Αυτό είναι το πρόβλημα μας.
Τις προϋποθέσεις τις έχουμε, τις υποδομές δεν έχουμε.
Όλα όσα προανέφερα θα φέρουν κόσμο στην Κόρινθο.
Μόνο ο κόσμος θα φέρει εμπορική και οικονομική ανάκαμψη.»
«Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ – ΠΟΛΗ ΜΠΟΡΕΙ
ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ
ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ
ΝΕΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ»
Οι θέσεις του κου Λούμπα για τον «Καλλικράτη» είναι σαφείς και συγκεκριμμένες:
«Αυτή η χρονική περίοδος που διανύουμε, είναι σταθμός για την τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την κεντρική διοίκηση της χώρας μας. Με το σχέδιο «Καλλικράτης» γίνονται κοσμογονικές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό αλλά και διοικητικό χάρτη. Η Ελλάδα προχωράει σε ένα συνολικό επανασχεδιασμό των επιπέδων διακυβέρνησης, σε μια νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης αλλά και της αποκεντρωμένης διοίκησης. Το 2010 εκτός από μια δύσκολη οικονομικά χρονιά για όλους μας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά των μεγάλων αλλαγών. Μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί μια χρονιά κομβική και ταυτόχρονα ιστορική για την αυτοδιοίκηση και την δημόσια διοίκηση της Ελλάδας.
Πρέπει η χώρα μας να προχωρήσει σε ρήξεις και τομές για την αναδιοργάνωση του κράτους και την προώθηση επιτέλους της Διοικητικής μεταρρύθμισης. Οι προϋποθέσεις της επιτυχίας είναι η συνεργασία, η συνεννόηση, η διαβούλευση, η συμμετοχή στις αποφάσεις.
Είναι μοναδική ευκαιρία στα πλαίσια της προτεινόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιτελέσει το ρόλο που της αναλογεί για την ανάπτυξη του τόπου όπως γίνεται σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη.
Ο στόχος αυτός είναι εφικτός, με την δημιουργία μεγάλων δήμων που θα μπορέσουν να φέρουν σε πέρας μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα.
Πρέπει να προβλεφθεί η πραγματική ενίσχυση των νέων δομών και να αποφευχθούν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εκφράζεται τόσο σε οικονομικό επίπεδο με την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των δήμων, όσο και στην σαφή οριοθέτηση αρμοδιοτήτων και ολοκληρωμένη άσκηση δημοσίων πολιτικών σε κάθε επίπεδο, ώστε να είναι ξεκάθαρο σε κάθε πολίτη, ποιος είναι αρμόδιος για κάθε ανάγκη του, όπως επίσης με την ανάγκη ύπαρξης διοικητικής αυτοτέλειας.
Ο δήμος πρέπει να είναι απόλυτα κυρίαρχος των διοικητικών του ορίων, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων.
Ότι δηλαδή, υπάγεται στα όρια του δήμου, να ανήκει στον δήμο και όχι σε δέκα διαφορετικά υπουργεία.
Να σταματήσει επιτέλους αυτή η χρόνια ευτελιστική επαιτία των δημάρχων προς την κεντρική εξουσία, για το αυτονόητο.
«Ουρές» οι δήμαρχοι έξω από τα υπουργεία, παρακαλούν και επαιτούν για πράγματα που θα έπρεπε να τους ανήκουν.
Ο δήμαρχος είναι ξένος στην πόλη του.
Αυτά είναι τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αυτά είναι που δεν αφήνουν να γίνονται έργα ή να καθυστερούν τα έργα.
Και αυτά πρέπει επειγόντως να αλλάξουν, τώρα με την μεταρρύθμιση.
Η Ελλάδα αλλάζει, οι περιφέρειες αλλάζουν, οι δήμοι αλλάζουν.
Με τις προτεινόμενες συνενώσεις κανένας δήμος δεν πρόκειται να χάσει την ιστορική του ταυτότητα. Αντίθετα, γίνεται πράξη το «Η ισχύς εν τη ενώσει».
Ο δήμος Κορινθίων ως πρωτεύουσα - πόλη, μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη που δημιουργείται με το σχέδιο Καλλικράτης. Ήρθε η ώρα να αλλάξει ο δήμος Κορινθίων.
Οι αλλαγές του δήμου μας δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στα διοικητικά – γεωγραφικά όρια, αλλά πρέπει να είναι πιο ουσιαστικές.»
Συναντήσαμε τον κο Λούμπα στο γραφείο του και τον ρωτήσαμε περισσότερα πράγματα, τόσο για τον «Καλλικράτη» όσο και για άλλα θέματα της Αυτοδιοίκησης που «τρέχουν». Και βέβαια τον ρωτήσαμε και για τον δική του υποψηφιότητα και πώς θα πορευτεί.
Ξεκινώντας αναφερθήκαμε στην συγκρότηση της διαπαραταξιακής επιτροπής στον Δήμο Κορινθίων για την διοικητική μεταρρύθμιση και ζητήσαμε την θέση του υπ. Δημάρχου:
Λούμπας: Ο Δήμαρχος κάλεσε τους επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων. Παρέστην και συνυπέγραψα την απόφασή μας, η οποία ακολουθεί τη μία από τις προτάσεις του ΙΤΑ για τη συνένωση Κορίνθου - Λουτρακίου. Απλώς εγώ έβαλα και άλλη μία παράμετρο, αυτή της συνένωσης του Δήμου μας με το Δήμο Τενέας. Επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί μας. Οι Χιλιομωδιότες και τα γύρω χωριά έρχονται κάθε μέρα στην Κόρινθο. Θα είναι «εγκληματικό» αν η Τενέα πάει στη Νεμέα, διότι δεν έχουν κοινούς δεσμούς.
«ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ –
ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΗΤΑΝ ΑΤΥΧΕΙΣ»
Δημοσιογράφος: Εσείς τι λέτε για όλο αυτό το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το Λουτράκι;
Λούμπας: Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στις προϋποθέσεις της διοικητικής μεταρρύθμισης. Και τα γεωγραφικά όρια παίζουν το ρόλο τους, αλλά δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε «εμπόλεμη» κατάσταση με τους πολίτες των διπλανών μας Δήμων. Νομίζω ότι οι αντιδράσεις των Δημάρχων εκατέρωθεν ήταν ατυχείς. Έκαναν πολύ σκληρές δηλώσεις που δεν βοηθούν σε τίποτα. Χρειαζόταν διαφορετική διαχείριση. Δεν μπορεί η μία πόλη να «πετάει πέτρες στην άλλη πόλη».
Ψήφισα ναι για τη συνένωσή μας με το Λουτράκι, αλλά όχι να γίνει σε πολεμικό κλίμα.
«ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ»
Δημοσιογράφος: Για να έρθουμε τώρα και στα εκλογικά. Όσον αφορά το χρίσμα από την παράταξή σας;
Λούμπας: Είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Θα ζητήσω κομματική στήριξη από τη βάση. Ο λαός πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. Δεν περιμένουμε «Μεσσίες» της τελευταίας στιγμής.
Όλοι ξεκίνησαν από μικροί και ο λαός τους έκανε μεγάλους και ο λαός, μπορεί να τους ξανακάνει μικρούς.
Πρέπει όλοι να κατεβούμε στην ίδια αρένα, με τους ίδιους όρους. Αν η παράταξη δεν θέλει να στήσει κάλπες για να αποφασίσει ο λαός, τότε ας αποδεσμεύσει όλους τους υποψήφιους που πρόσκεινται σε αυτήν και να κατεβούμε όλοι ως ανεξάρτητοι. Αυτή είναι η θέση μου και δεν αλλάζει.
Εγώ στήριξη – χρίσμα «φυτευτό» όπως το λέμε, δεν θα το ακολουθήσω.
Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση που η παράταξη δώσει μόνο σε σας χρίσμα – στήριξη, «φυτευτή» όπως τη λέτε, θα τη δεχτείτε;
Λούμπας: Αν υποχωρήσουν οι άλλοι υποψήφιοι, θα τη δεχτώ τη στήριξη. Αλλιώς θα πω, ευχαριστώ για την τιμή αλλά δεν μπορώ να τη δεχτώ.
Εγώ θα σεβαστώ οποιοδήποτε αποτέλεσμα βγάλει η κάλπη. Αρκεί να το σεβαστούν και οι άλλοι.
«ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ
ΚΑΚΟ ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ
ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η θέση σας για το υπόγειο πάρκινγκ;
Λούμπας: Έπρεπε πριν γίνουν οι πεζοδρομήσεις να είχε λυθεί το πρόβλημα της στάθμευσης. Ο κος Πνευματικός όμως τα έκανε όλα μαζί τελευταία στιγμή για να δείξει ότι κάνει έργο.
Στο κέντρο της πόλης χρειάζονται νέες θέσεις στάθμευσης. Αν μπορέσουμε να τις δημιουργήσουμε χωρίς να γίνει όλη αυτή η φασαρία στην κεντρική πλατεία της πόλης, έχει καλώς.
Δημοσιογράφος: Τι προτείνετε δηλαδή;
Λούμπας: Προτείνω να βρεθούν τρεις τέσσερις χώροι, κοντά στο κέντρο της πόλης για να έχει και νόημα και να δημιουργήσουμε εκεί κάποια πάρκινγκ.
Αλλά αν δεν βρεθούν αυτοί οι χώροι, τότε το υπόγειο πάρκινινγκ είναι ένα αναγκαίο κακό.
Αν δεν εξασφαλιστούν θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, τότε η αγορά θα «νεκρώσει».
Βέβαια αν γίνει το πάρκινγκ, θα πρέπει η πλατεία να αναμορφωθεί με ένα νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Θα μπορούσε να δώσει μια νέα αισθητική στην πόλη. Επίσης θα μπορούσε να ενοποιηθεί και με την πλατεία των δικαστηρίων. Αυτό το έχω προτείνει. Και τέλος αυτές οι δύο ενοποιημένες πλατείες θα μπορούσαν να ενοποιηθούν και με την πλατεία του Φλοίσβου μέσω της Εθνικής Αντιστάσεως και κάνοντας μία βύθιση στην οδό Δαμασκηνού, ώστε να μην κόβει αυτόν το μεγάλο χώρο αναψυχής που θα δημιουργηθεί.
Παρόλα αυτά αν γίνει το πάρκινγκ θα πρέπει πάνω από όλα να διαφυλαχτεί το πράσινο και να έχει νέα αισθητική και άποψη. Μόνο έτσι συμφωνώ με την κατασκευή του πάρκινγκ.
Και όσον αφορά την αισθητική της πόλης, θεωρώ ότι είμαστε πολύ πίσω. Πρέπει να κάνουμε ένα παραλιακό μέτωπο. Πρέπει να γίνουν έργα που να αναδεικνύουν τη θάλασσα. Θέλουμε τον ημερήσιο τουρισμό από την Αθήνα και δεν έχουμε μια παραλία να περπατήσει ο κόσμος. Να πιει καφέ, ούζο, να φάει.
«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»
Δημοσιογράφος: Έχετε κάποια ενημέρωση για το που πάνε τα σκουπίδια της πόλης, τώρα που ο Δήμος Βόχας δεν δέχεται πλέον άλλα;
Λούμπας: Δυστυχώς δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Φαντάζομαι ότι τα παίρνουν οι όμοροι Δήμοι, Λουτράκι και Τενέα.
Βλέπετε τότε που ορίστηκαν οι Άγιοι Θεόδωροι για την κατασκευή εργοστασίου, ο κος Πνευματικός ολιγώρησε. Δεν ξέρω από αμέλεια, για πολιτικό κόστος;
Τι να πω. Κακή εκτίμηση. Πάντως ο σημερινός Περιφερειάρχης είπε, κακώς αφήσατε και πέρασαν 2 χρόνια και δεν προχωρήσατε στη μελέτη των Αγίων Θεοδώρων.
«ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»
Δημοσιογράφος: Πόσο πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει τον Δήμο Κορινθίων η οικονομική κρίση;
Λούμπας: Μας έχει επηρεάσει όπως όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Μην ξεχνάτε ότι η Κορινθία είναι τουριστικό μέρος και όπως είναι φυσικό το πρώτο πράγμα που κόβουν οι καταναλωτές είναι τα περιττά. Ένα από αυτά είναι και ο τουρισμός.
Δυσάρεστη ήταν και η εξέλιξη με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τους αγρότες. Θεωρούν την Κορινθία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας Νομό. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να διορθωθεί.
Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι σκληρά. Δεν ξέρω αν είναι τα πιο ορθά. Κάποτε βέβαια πρέπει να πληρώσουν και οι έχοντες και κατέχοντες. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ας είμαστε όσο πιο αισιόδοξοι γίνεται και ας ελπίσουμε για το καλύτερο.
«ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΔΕΝ
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»
Δημοσιογράφος: Έχετε να μας κάνετε κάποιο σχόλιο για την υποψηφιότητα του κου Παπαφωτίου για τη θέση του Δημάρχου Κορινθίων;
Λούμπας: Ο κος Παπαφωτίου, 10 μέρες πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το Δήμο Κορινθίων, είχε δημοσιοποιήσει ότι θα ήταν υποψήφιος Νομάρχης. Είτε ο κος Ταγαράς αποσυρόταν από τη διεκδίκηση της Νομαρχίας, είτε όχι.
Μετά την εξαγγελία από την κυβέρνηση της υλοποίησης του «Καλλικράτη», εντελώς ξαφνικά χωρίς να ενημερωθούμε από κανέναν, τον είδαμε να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του. Με δεδομένη την υποψηφιότητα του κου Γιώτη και τη δική μου, οπωσδήποτε μια τρίτη υποψηφιότητα δεν μπορώ να πω ότι διευκολύνει τα πράγματα.
Πέρα από αυτό, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για όλους και κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει να ανακοινώσει τα μελλοντικά του σχέδια.
Για μένα το καλύτερο για τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκω, θα ήταν να κατέβει ένας υποψήφιος, ο οποίος θα αναδειχθεί μέσα από τη διαδικασία της κάλπης.
Δημοσιογράφος: Την ίδια βούληση έχει εκφράσει και ο κος Παπαφωτίου.
Λούμπας: Χαίρομαι γι’ αυτό, δεν ξέρω αν συμφωνεί και ο άλλος υποψήφιος. Άλλωστε πιστεύω ότι ανεξάρτητες υποψηφιότητες, τη στιγμή που έχει δοθεί στήριξη σε άλλες, δεν έχουν καμία τύχη. Ίσα - ίσα κατά κάποιον τρόπο αποδυναμώνουν λίγο και τις υπόλοιπες.
«Η ΠΟΛΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Στην αρχή της ανακοίνωσής του αναφέρθηκε στο σχέδιο «Καλλικράτης» που θα αλλάξει τον διοικητικό χάρτη της χώρας μας λέγοντας: «Με το σχέδιο «Καλλικράτης» γίνονται κοσμογονικές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό αλλά και διοικητικό χάρτη.
Η Ελλάδα προχωράει σε ένα συνολικό επανασχεδιασμό των επιπέδων διακυβέρνησης, σε μια νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης αλλά και της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Το 2010 εκτός από μια δύσκολη οικονομικά χρονιά για όλους μας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά των μεγάλων αλλαγών…»
Ταυτόχρονα δήλωσε πως «Όταν θα έλθει η ώρα θα είμαστε πανέτοιμοι να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον νέο μεγάλο δήμο Κορινθίων.»
Κάνοντας μια μικρή παρουσίαση του μοντέλου διοίκησης που θα εφαρμόσει είπε: «Θα ήθελα μόνο να δώσουμε ένα στίγμα, μια γεύση από ένα νέο τρόπο διοίκησης που θα εφαρμόσουμε, ένα νέο μοντέλο διοίκησης που θα βασίζεται σε ένα σύστημα αξιών, σε ένα σύστημα αρχών, όπως αξιοκρατία, ανιδιότελεια, διαφάνεια, σεβασμός προς τους δημότες, τους εργαζόμενους στον δήμο και στα νομικά πρόσωπα του δήμου, σεβασμό στο περιβάλλον….»
«Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΟΛΩΝ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ»
Τα σχέδια του κου Λούμπα για τον δήμο Κορινθίων είναι γνωστά και τα παρουσίασε και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του. Σύμφωνα με όσα είπε:
«Ακολουθούμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης που θα βασίζεται σε ένα σύστημα αξιών, σε ένα σύστημα αρχών, όπως αξιοκρατία, ανιδιότελεια, διαφάνεια, σεβασμός προς τους δημότες, τους εργαζόμενους στον δήμο και στα νομικά πρόσωπα του δήμου, σεβασμό στο περιβάλλον. Ένα μοντέλο διοίκησης με οργάνωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου και με ηλεκτρονικά μέσα για καλύτερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών. Ένα μοντέλο διοίκησης που θα είναι έτοιμο να δώσει την μεγάλη μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Μια μάχη που έχασε η σημερινή Δημοτική Αρχή.
Τα προβλήματα αυτά είναι που υποβαθμίζουν την ζωή μας σε καθημερινή βάση. Τα προβλήματα αυτά που φαίνονται μικρά, αλλά που είναι τόσα πολλά και σημαντικά, έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα της ζωής μας και είναι ένας από τους δείκτες του πολιτισμικού μας επιπέδου.
Θα γίνει αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ δημάρχου και εργαζομένων, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο για εξεύρεση λύσεων των προβλημάτων των εργασιακών σχέσεων, χωρίς ανούσιες συγκρούσεις και διενέξεις, προσωπικές προσβολές και αναφορές που καταρρακώνουν το ηθικό των εργαζομένων με αντίκτυπο τον δημότη.
Ο πρώτος μεταξύ ίσων πολίτης του δήμου, με την συμπεριφορά του, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την συμπεριφορά των δημοτών.
Οι πολίτες συχνά αντιγράφουν την συμπεριφορά των διοικούντων. Για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση όλων των δημοτών.
Ένα μοντέλο διοίκησης που θα δώσει ένα νέο αέρα αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Η πόλη της Κορίνθου, είναι κατ’ εξοχή μια εμπορική πόλη με βιοτεχνικό και αγροτικό χαρακτήρα στο περιαστικό ιστό και στα δημοτικά της διαμερίσματα.
Δεν είναι πόλη τουριστική ούτε μπορεί να γίνει αμιγώς τουριστική.
Έχει δίπλα τις τουριστικές πόλεις - ανταγωνιστές, όπως το Ναύπλιο, Λουτράκι, Ξυλόκαστρο κ.α.
Μπορεί να γίνει όμως μερικώς τουριστική, αν 1) εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορία της και τους αρχαιολογικούς της χώρους, 2) αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και υποδομές σε τομείς και δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού και 3) αν δημιουργηθούν προϋποθέσεις και υποδομές ανάπτυξης ημερήσιου τουρισμού και όλα αυτά, με σκοπό και στόχο την ενίσχυση του εμπορίου και της οικονομίας της περιοχής.
«Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ»
Η Κόρινθος μπορεί και πρέπει να αναπτύξει ημερήσιο τουρισμό.
Σημαντικό ρόλο στο τομέα αυτό, θα παίξουν έργα υποδομών και η αισθητική ανάπλαση και ανάδειξη του παραθαλάσσιου μετώπου από την διώρυγα του Ισθμού έως και του Αρχαίου λιμένα Λεχαίου.
Πόλη χωρίς καλή αισθητική εικόνα δεν έχει ούτε καν την στοιχειώδη επισκεψιμότητα. Μερικές από τις προϋποθέσεις αυτές είναι οι εξής:
- Η δημιουργία μαρίνας 600 θέσεων στην θέση του σημερινού λιμανιού, θα φέρει μόνιμο αλλά και περαστικό κόσμο στην Κόρινθο.
- Η ανάπλαση σε πρώτη φάση του κεντρικού παραθαλάσσιου μετώπου από την παραλία της πρ. Ιερατικής σχολής έως και τα μπαζώματα του Αγίου Νικολάου, με υποδομές αναψυχής θα φέρει ημερήσιο τουρισμό από την Αθήνα.
- Δημιουργία υποδομών για αγροτικό τουρισμό.
- Δημιουργία προϋποθέσεων για θρησκευτικό τουρισμό.
- Δημιουργία υποδομών για αθλητικό τουρισμό.
- Ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής μας ταυτότητας και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
- Μεγαλύτερη αξιοποίηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου και του Ακροκορίνθου, που σήμερα έχουν υποβαθμισμένο ρόλο και δημιουργία επιτέλους του μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.
- Κατασκευή του κτιριακού Πανεπιστημιακού συγκροτήματος.
- Εγκατάσταση 2-3 ακόμα Πανεπιστημιακών σχολών.
Η Κόρινθος ερημώνει, κινδυνεύει να γίνει πόλη γερόντων.
- Η Κόρινθος θέλει κόσμο, πρέπει να βρούμε τρόπο να φέρουμε επιπλέον κόσμο στην Κόρινθο.Αυτό είναι το πρόβλημα μας.
Τις προϋποθέσεις τις έχουμε, τις υποδομές δεν έχουμε.
Όλα όσα προανέφερα θα φέρουν κόσμο στην Κόρινθο.
Μόνο ο κόσμος θα φέρει εμπορική και οικονομική ανάκαμψη.»
«Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ – ΠΟΛΗ ΜΠΟΡΕΙ
ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ
ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ
ΝΕΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ»
Οι θέσεις του κου Λούμπα για τον «Καλλικράτη» είναι σαφείς και συγκεκριμμένες:
«Αυτή η χρονική περίοδος που διανύουμε, είναι σταθμός για την τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την κεντρική διοίκηση της χώρας μας. Με το σχέδιο «Καλλικράτης» γίνονται κοσμογονικές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό αλλά και διοικητικό χάρτη. Η Ελλάδα προχωράει σε ένα συνολικό επανασχεδιασμό των επιπέδων διακυβέρνησης, σε μια νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης αλλά και της αποκεντρωμένης διοίκησης. Το 2010 εκτός από μια δύσκολη οικονομικά χρονιά για όλους μας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά των μεγάλων αλλαγών. Μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί μια χρονιά κομβική και ταυτόχρονα ιστορική για την αυτοδιοίκηση και την δημόσια διοίκηση της Ελλάδας.
Πρέπει η χώρα μας να προχωρήσει σε ρήξεις και τομές για την αναδιοργάνωση του κράτους και την προώθηση επιτέλους της Διοικητικής μεταρρύθμισης. Οι προϋποθέσεις της επιτυχίας είναι η συνεργασία, η συνεννόηση, η διαβούλευση, η συμμετοχή στις αποφάσεις.
Είναι μοναδική ευκαιρία στα πλαίσια της προτεινόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιτελέσει το ρόλο που της αναλογεί για την ανάπτυξη του τόπου όπως γίνεται σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη.
Ο στόχος αυτός είναι εφικτός, με την δημιουργία μεγάλων δήμων που θα μπορέσουν να φέρουν σε πέρας μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα.
Πρέπει να προβλεφθεί η πραγματική ενίσχυση των νέων δομών και να αποφευχθούν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εκφράζεται τόσο σε οικονομικό επίπεδο με την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των δήμων, όσο και στην σαφή οριοθέτηση αρμοδιοτήτων και ολοκληρωμένη άσκηση δημοσίων πολιτικών σε κάθε επίπεδο, ώστε να είναι ξεκάθαρο σε κάθε πολίτη, ποιος είναι αρμόδιος για κάθε ανάγκη του, όπως επίσης με την ανάγκη ύπαρξης διοικητικής αυτοτέλειας.
Ο δήμος πρέπει να είναι απόλυτα κυρίαρχος των διοικητικών του ορίων, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων.
Ότι δηλαδή, υπάγεται στα όρια του δήμου, να ανήκει στον δήμο και όχι σε δέκα διαφορετικά υπουργεία.
Να σταματήσει επιτέλους αυτή η χρόνια ευτελιστική επαιτία των δημάρχων προς την κεντρική εξουσία, για το αυτονόητο.
«Ουρές» οι δήμαρχοι έξω από τα υπουργεία, παρακαλούν και επαιτούν για πράγματα που θα έπρεπε να τους ανήκουν.
Ο δήμαρχος είναι ξένος στην πόλη του.
Αυτά είναι τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αυτά είναι που δεν αφήνουν να γίνονται έργα ή να καθυστερούν τα έργα.
Και αυτά πρέπει επειγόντως να αλλάξουν, τώρα με την μεταρρύθμιση.
Η Ελλάδα αλλάζει, οι περιφέρειες αλλάζουν, οι δήμοι αλλάζουν.
Με τις προτεινόμενες συνενώσεις κανένας δήμος δεν πρόκειται να χάσει την ιστορική του ταυτότητα. Αντίθετα, γίνεται πράξη το «Η ισχύς εν τη ενώσει».
Ο δήμος Κορινθίων ως πρωτεύουσα - πόλη, μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη που δημιουργείται με το σχέδιο Καλλικράτης. Ήρθε η ώρα να αλλάξει ο δήμος Κορινθίων.
Οι αλλαγές του δήμου μας δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στα διοικητικά – γεωγραφικά όρια, αλλά πρέπει να είναι πιο ουσιαστικές.»
Συναντήσαμε τον κο Λούμπα στο γραφείο του και τον ρωτήσαμε περισσότερα πράγματα, τόσο για τον «Καλλικράτη» όσο και για άλλα θέματα της Αυτοδιοίκησης που «τρέχουν». Και βέβαια τον ρωτήσαμε και για τον δική του υποψηφιότητα και πώς θα πορευτεί.
Ξεκινώντας αναφερθήκαμε στην συγκρότηση της διαπαραταξιακής επιτροπής στον Δήμο Κορινθίων για την διοικητική μεταρρύθμιση και ζητήσαμε την θέση του υπ. Δημάρχου:
Λούμπας: Ο Δήμαρχος κάλεσε τους επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων. Παρέστην και συνυπέγραψα την απόφασή μας, η οποία ακολουθεί τη μία από τις προτάσεις του ΙΤΑ για τη συνένωση Κορίνθου - Λουτρακίου. Απλώς εγώ έβαλα και άλλη μία παράμετρο, αυτή της συνένωσης του Δήμου μας με το Δήμο Τενέας. Επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί μας. Οι Χιλιομωδιότες και τα γύρω χωριά έρχονται κάθε μέρα στην Κόρινθο. Θα είναι «εγκληματικό» αν η Τενέα πάει στη Νεμέα, διότι δεν έχουν κοινούς δεσμούς.
«ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ –
ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΗΤΑΝ ΑΤΥΧΕΙΣ»
Δημοσιογράφος: Εσείς τι λέτε για όλο αυτό το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το Λουτράκι;
Λούμπας: Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στις προϋποθέσεις της διοικητικής μεταρρύθμισης. Και τα γεωγραφικά όρια παίζουν το ρόλο τους, αλλά δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε «εμπόλεμη» κατάσταση με τους πολίτες των διπλανών μας Δήμων. Νομίζω ότι οι αντιδράσεις των Δημάρχων εκατέρωθεν ήταν ατυχείς. Έκαναν πολύ σκληρές δηλώσεις που δεν βοηθούν σε τίποτα. Χρειαζόταν διαφορετική διαχείριση. Δεν μπορεί η μία πόλη να «πετάει πέτρες στην άλλη πόλη».
Ψήφισα ναι για τη συνένωσή μας με το Λουτράκι, αλλά όχι να γίνει σε πολεμικό κλίμα.
«ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ»
Δημοσιογράφος: Για να έρθουμε τώρα και στα εκλογικά. Όσον αφορά το χρίσμα από την παράταξή σας;
Λούμπας: Είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Θα ζητήσω κομματική στήριξη από τη βάση. Ο λαός πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. Δεν περιμένουμε «Μεσσίες» της τελευταίας στιγμής.
Όλοι ξεκίνησαν από μικροί και ο λαός τους έκανε μεγάλους και ο λαός, μπορεί να τους ξανακάνει μικρούς.
Πρέπει όλοι να κατεβούμε στην ίδια αρένα, με τους ίδιους όρους. Αν η παράταξη δεν θέλει να στήσει κάλπες για να αποφασίσει ο λαός, τότε ας αποδεσμεύσει όλους τους υποψήφιους που πρόσκεινται σε αυτήν και να κατεβούμε όλοι ως ανεξάρτητοι. Αυτή είναι η θέση μου και δεν αλλάζει.
Εγώ στήριξη – χρίσμα «φυτευτό» όπως το λέμε, δεν θα το ακολουθήσω.
Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση που η παράταξη δώσει μόνο σε σας χρίσμα – στήριξη, «φυτευτή» όπως τη λέτε, θα τη δεχτείτε;
Λούμπας: Αν υποχωρήσουν οι άλλοι υποψήφιοι, θα τη δεχτώ τη στήριξη. Αλλιώς θα πω, ευχαριστώ για την τιμή αλλά δεν μπορώ να τη δεχτώ.
Εγώ θα σεβαστώ οποιοδήποτε αποτέλεσμα βγάλει η κάλπη. Αρκεί να το σεβαστούν και οι άλλοι.
«ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ
ΚΑΚΟ ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ
ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η θέση σας για το υπόγειο πάρκινγκ;
Λούμπας: Έπρεπε πριν γίνουν οι πεζοδρομήσεις να είχε λυθεί το πρόβλημα της στάθμευσης. Ο κος Πνευματικός όμως τα έκανε όλα μαζί τελευταία στιγμή για να δείξει ότι κάνει έργο.
Στο κέντρο της πόλης χρειάζονται νέες θέσεις στάθμευσης. Αν μπορέσουμε να τις δημιουργήσουμε χωρίς να γίνει όλη αυτή η φασαρία στην κεντρική πλατεία της πόλης, έχει καλώς.
Δημοσιογράφος: Τι προτείνετε δηλαδή;
Λούμπας: Προτείνω να βρεθούν τρεις τέσσερις χώροι, κοντά στο κέντρο της πόλης για να έχει και νόημα και να δημιουργήσουμε εκεί κάποια πάρκινγκ.
Αλλά αν δεν βρεθούν αυτοί οι χώροι, τότε το υπόγειο πάρκινινγκ είναι ένα αναγκαίο κακό.
Αν δεν εξασφαλιστούν θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, τότε η αγορά θα «νεκρώσει».
Βέβαια αν γίνει το πάρκινγκ, θα πρέπει η πλατεία να αναμορφωθεί με ένα νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Θα μπορούσε να δώσει μια νέα αισθητική στην πόλη. Επίσης θα μπορούσε να ενοποιηθεί και με την πλατεία των δικαστηρίων. Αυτό το έχω προτείνει. Και τέλος αυτές οι δύο ενοποιημένες πλατείες θα μπορούσαν να ενοποιηθούν και με την πλατεία του Φλοίσβου μέσω της Εθνικής Αντιστάσεως και κάνοντας μία βύθιση στην οδό Δαμασκηνού, ώστε να μην κόβει αυτόν το μεγάλο χώρο αναψυχής που θα δημιουργηθεί.
Παρόλα αυτά αν γίνει το πάρκινγκ θα πρέπει πάνω από όλα να διαφυλαχτεί το πράσινο και να έχει νέα αισθητική και άποψη. Μόνο έτσι συμφωνώ με την κατασκευή του πάρκινγκ.
Και όσον αφορά την αισθητική της πόλης, θεωρώ ότι είμαστε πολύ πίσω. Πρέπει να κάνουμε ένα παραλιακό μέτωπο. Πρέπει να γίνουν έργα που να αναδεικνύουν τη θάλασσα. Θέλουμε τον ημερήσιο τουρισμό από την Αθήνα και δεν έχουμε μια παραλία να περπατήσει ο κόσμος. Να πιει καφέ, ούζο, να φάει.
«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»
Δημοσιογράφος: Έχετε κάποια ενημέρωση για το που πάνε τα σκουπίδια της πόλης, τώρα που ο Δήμος Βόχας δεν δέχεται πλέον άλλα;
Λούμπας: Δυστυχώς δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Φαντάζομαι ότι τα παίρνουν οι όμοροι Δήμοι, Λουτράκι και Τενέα.
Βλέπετε τότε που ορίστηκαν οι Άγιοι Θεόδωροι για την κατασκευή εργοστασίου, ο κος Πνευματικός ολιγώρησε. Δεν ξέρω από αμέλεια, για πολιτικό κόστος;
Τι να πω. Κακή εκτίμηση. Πάντως ο σημερινός Περιφερειάρχης είπε, κακώς αφήσατε και πέρασαν 2 χρόνια και δεν προχωρήσατε στη μελέτη των Αγίων Θεοδώρων.
«ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»
Δημοσιογράφος: Πόσο πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει τον Δήμο Κορινθίων η οικονομική κρίση;
Λούμπας: Μας έχει επηρεάσει όπως όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Μην ξεχνάτε ότι η Κορινθία είναι τουριστικό μέρος και όπως είναι φυσικό το πρώτο πράγμα που κόβουν οι καταναλωτές είναι τα περιττά. Ένα από αυτά είναι και ο τουρισμός.
Δυσάρεστη ήταν και η εξέλιξη με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τους αγρότες. Θεωρούν την Κορινθία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας Νομό. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να διορθωθεί.
Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι σκληρά. Δεν ξέρω αν είναι τα πιο ορθά. Κάποτε βέβαια πρέπει να πληρώσουν και οι έχοντες και κατέχοντες. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ας είμαστε όσο πιο αισιόδοξοι γίνεται και ας ελπίσουμε για το καλύτερο.
«ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΔΕΝ
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»
Δημοσιογράφος: Έχετε να μας κάνετε κάποιο σχόλιο για την υποψηφιότητα του κου Παπαφωτίου για τη θέση του Δημάρχου Κορινθίων;
Λούμπας: Ο κος Παπαφωτίου, 10 μέρες πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το Δήμο Κορινθίων, είχε δημοσιοποιήσει ότι θα ήταν υποψήφιος Νομάρχης. Είτε ο κος Ταγαράς αποσυρόταν από τη διεκδίκηση της Νομαρχίας, είτε όχι.
Μετά την εξαγγελία από την κυβέρνηση της υλοποίησης του «Καλλικράτη», εντελώς ξαφνικά χωρίς να ενημερωθούμε από κανέναν, τον είδαμε να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του. Με δεδομένη την υποψηφιότητα του κου Γιώτη και τη δική μου, οπωσδήποτε μια τρίτη υποψηφιότητα δεν μπορώ να πω ότι διευκολύνει τα πράγματα.
Πέρα από αυτό, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για όλους και κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει να ανακοινώσει τα μελλοντικά του σχέδια.
Για μένα το καλύτερο για τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκω, θα ήταν να κατέβει ένας υποψήφιος, ο οποίος θα αναδειχθεί μέσα από τη διαδικασία της κάλπης.
Δημοσιογράφος: Την ίδια βούληση έχει εκφράσει και ο κος Παπαφωτίου.
Λούμπας: Χαίρομαι γι’ αυτό, δεν ξέρω αν συμφωνεί και ο άλλος υποψήφιος. Άλλωστε πιστεύω ότι ανεξάρτητες υποψηφιότητες, τη στιγμή που έχει δοθεί στήριξη σε άλλες, δεν έχουν καμία τύχη. Ίσα - ίσα κατά κάποιον τρόπο αποδυναμώνουν λίγο και τις υπόλοιπες.
«Η ΠΟΛΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ»
Δημοσιογράφος: Τι νομίζετε ότι είναι αυτό που λείπει από το Δήμο Κορινθίων;
Λούμπας: Λείπουν αρκετά πράγματα, αλλά αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι η αισθητική. Η πόλη χρειάζεται μία ταυτότητα και χρειάζεται καινούρια αισθητική. Και ξέρετε η αναβαθμισμένη αισθητική εκτός του ότι προσελκύει επισκέπτες, κάνει και τη ζωή του δημότη καλύτερη. Όταν ζεις σε μία όμορφη πόλη, αισθάνεσαι κι εσύ πιο όμορφα».
«ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ
ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ
ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
ΜΕ ΟΣΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΓΝΩΣΗ
ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΙΑΘΕΤΩ»
Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ο κος Λούμπας είχε πει, μεταξύ άλλων:
«…Δεν διεκδικώ τον τίτλο του Μεσία, ούτε του επίδοξου Σωτήρα.
Είμαι ένας οραματιστής και πιστεύω ότι θα μπορούσα να βοηθήσω τον τόπο μας με όσες δυνάμεις, γνώση και εμπειρία διαθέτω.
Σε όλη μου την ζωή είχα οδηγό τις αξίες και με αυτές πορεύθηκα.
Οι περισσότεροι από εσάς με γνωρίζετε από μικρό, εμένα και την οικογένεια μου.
Όλοι γνωριζόμαστε καλά σε μια μικρή κλειστή κοινωνία και κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει.
Ποτέ δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω με ξύλινη πολιτική γλώσσα.
Δεν με εκφράζει και για αυτό τον λόγο δεν την συνηθίζω.
Δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου.
Θέλω να σας μιλάω με την γλώσσα της ψυχής μου, της καρδιάς μου, με την γλώσσα της ελπίδας για κάτι καλύτερο.
Αυτή την γλώσσα θέλω να σας μεταφέρω, με αυτή θέλω να επικοινωνώ μαζί σας.
Νιώθω την υποχρέωση να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δημάρχους που διοίκησαν έως σήμερα τον δήμο Κορινθίων, για όλα όσα δημιούργησαν, για όλα όσα προσέφεραν σε εμάς.
Τίποτα δεν έγινε τυχαία, από μόνο του.
Τίποτα δεν έγινε από μόνο του….
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που με τιμήσατε σήμερα με την παρουσία σας, από τον δήμο Κορινθίων, από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Κορινθίων, αλλά και των όμορων δήμων, όπως της Τενέας, της Σολυγείας, του Σαρωνικού.
Και τελευταία ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια μου, στην κόρη μου Ερμίνα και την γυναίκα μου Σοφία, η οποία μου συμπαραστέκεται και με στηρίζει τόσα χρόνια πολύ διακριτικά, αλλά αποτελεσματικά.
Σας είμαι ευγνώμων.
Ως συνδυασμός θα ζητήσουμε κομματική στήριξη.
Όχι όμως απ’ ευθείας στήριξη.
Εάν τελικά είμαστε περισσότεροι υποψήφιοι συνδυασμοί από τον ίδιο πολιτικό χώρο, θα ζητήσουμε στήριξη από την βάση, από τον λαό, από εσάς.
Θα ζητήσουμε να στηθεί κάλπη και θα σεβαστούμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Δεν θα δεχτούμε «φυτευτά» χρίσματα όταν διεκδικούν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι.
Δεν θα τους ακολουθήσουμε.
Δεν θα δεχτούμε Μεσίες εξ’ ουρανού.
Δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά ονόματα.
Κανένας δεν γεννήθηκε μεγάλο όνομα.
Εσείς με την ψήφο σας μας κάνετε μεγάλους και μετά μας ξανακάνετε μικρούς.
Όλα από μηδενική βάση για όλους.
Όλοι στην ίδια αρένα με ίσους όρους.
Πρέπει επιτέλους ο λαός να αποφασίζει μόνος του και όχι να αποφασίζουν άλλοι για αυτόν.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν κάποιοι δηλαδή αποφασίσουν να μη ψηφίσει η βάση, ας μας αποδεσμεύσουν και να συμμετάσχουμε στις εκλογές σαν ανεξάρτητοι συνδυασμοί.
Αυτή είναι η θέση μας και δεν θα αλλάξει.
Θα το κάνουμε αυτό το ταξίδι μαζί.
Δεν είναι εύκολο ταξίδι.
Έχει δυσκολίες, παγίδες, αντιπαλότητες, κόπο, αγωνία, χαρές, λύπες.
Μεγάλη και γρήγορη η εναλλαγή των συναισθημάτων.
Αυτή είναι η ομορφιά του.
Είναι ένα ταξίδι που έχει στόχο την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα στον δήμο μας για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.
Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε μια μεγάλη ομάδα, που αύριο θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, δυνατότερη.
Πολλοί είναι σήμερα ανάμεσα μας.
Θέλουμε και όλους εσάς μαζί μας, ανεξαρτήτως κομμάτων και χρωμάτων, για να κάνουμε όλοι μαζί την μεγάλη αισθητική επανάσταση στην πόλη μας, στον δήμο μας.
Όλοι μαζί ενωμένοι πάμε ψηλότερα, καλύτερα, δυνατότερα.
Σας χρειαζόμαστε όλους σας. Εσείς είστε η δύναμη μας.!!!!
Σε εσάς στηριζόμαστε.
Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της ψυχής μου.»
Δημοσιογράφος: Τι νομίζετε ότι είναι αυτό που λείπει από το Δήμο Κορινθίων;
Λούμπας: Λείπουν αρκετά πράγματα, αλλά αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι η αισθητική. Η πόλη χρειάζεται μία ταυτότητα και χρειάζεται καινούρια αισθητική. Και ξέρετε η αναβαθμισμένη αισθητική εκτός του ότι προσελκύει επισκέπτες, κάνει και τη ζωή του δημότη καλύτερη. Όταν ζεις σε μία όμορφη πόλη, αισθάνεσαι κι εσύ πιο όμορφα».
«ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ
ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ
ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
ΜΕ ΟΣΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΓΝΩΣΗ
ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΙΑΘΕΤΩ»
Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ο κος Λούμπας είχε πει, μεταξύ άλλων:
«…Δεν διεκδικώ τον τίτλο του Μεσία, ούτε του επίδοξου Σωτήρα.
Είμαι ένας οραματιστής και πιστεύω ότι θα μπορούσα να βοηθήσω τον τόπο μας με όσες δυνάμεις, γνώση και εμπειρία διαθέτω.
Σε όλη μου την ζωή είχα οδηγό τις αξίες και με αυτές πορεύθηκα.
Οι περισσότεροι από εσάς με γνωρίζετε από μικρό, εμένα και την οικογένεια μου.
Όλοι γνωριζόμαστε καλά σε μια μικρή κλειστή κοινωνία και κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει.
Ποτέ δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω με ξύλινη πολιτική γλώσσα.
Δεν με εκφράζει και για αυτό τον λόγο δεν την συνηθίζω.
Δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου.
Θέλω να σας μιλάω με την γλώσσα της ψυχής μου, της καρδιάς μου, με την γλώσσα της ελπίδας για κάτι καλύτερο.
Αυτή την γλώσσα θέλω να σας μεταφέρω, με αυτή θέλω να επικοινωνώ μαζί σας.
Νιώθω την υποχρέωση να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δημάρχους που διοίκησαν έως σήμερα τον δήμο Κορινθίων, για όλα όσα δημιούργησαν, για όλα όσα προσέφεραν σε εμάς.
Τίποτα δεν έγινε τυχαία, από μόνο του.
Τίποτα δεν έγινε από μόνο του….
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που με τιμήσατε σήμερα με την παρουσία σας, από τον δήμο Κορινθίων, από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Κορινθίων, αλλά και των όμορων δήμων, όπως της Τενέας, της Σολυγείας, του Σαρωνικού.
Και τελευταία ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια μου, στην κόρη μου Ερμίνα και την γυναίκα μου Σοφία, η οποία μου συμπαραστέκεται και με στηρίζει τόσα χρόνια πολύ διακριτικά, αλλά αποτελεσματικά.
Σας είμαι ευγνώμων.
Ως συνδυασμός θα ζητήσουμε κομματική στήριξη.
Όχι όμως απ’ ευθείας στήριξη.
Εάν τελικά είμαστε περισσότεροι υποψήφιοι συνδυασμοί από τον ίδιο πολιτικό χώρο, θα ζητήσουμε στήριξη από την βάση, από τον λαό, από εσάς.
Θα ζητήσουμε να στηθεί κάλπη και θα σεβαστούμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Δεν θα δεχτούμε «φυτευτά» χρίσματα όταν διεκδικούν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι.
Δεν θα τους ακολουθήσουμε.
Δεν θα δεχτούμε Μεσίες εξ’ ουρανού.
Δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά ονόματα.
Κανένας δεν γεννήθηκε μεγάλο όνομα.
Εσείς με την ψήφο σας μας κάνετε μεγάλους και μετά μας ξανακάνετε μικρούς.
Όλα από μηδενική βάση για όλους.
Όλοι στην ίδια αρένα με ίσους όρους.
Πρέπει επιτέλους ο λαός να αποφασίζει μόνος του και όχι να αποφασίζουν άλλοι για αυτόν.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν κάποιοι δηλαδή αποφασίσουν να μη ψηφίσει η βάση, ας μας αποδεσμεύσουν και να συμμετάσχουμε στις εκλογές σαν ανεξάρτητοι συνδυασμοί.
Αυτή είναι η θέση μας και δεν θα αλλάξει.
Θα το κάνουμε αυτό το ταξίδι μαζί.
Δεν είναι εύκολο ταξίδι.
Έχει δυσκολίες, παγίδες, αντιπαλότητες, κόπο, αγωνία, χαρές, λύπες.
Μεγάλη και γρήγορη η εναλλαγή των συναισθημάτων.
Αυτή είναι η ομορφιά του.
Είναι ένα ταξίδι που έχει στόχο την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα στον δήμο μας για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.
Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε μια μεγάλη ομάδα, που αύριο θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, δυνατότερη.
Πολλοί είναι σήμερα ανάμεσα μας.
Θέλουμε και όλους εσάς μαζί μας, ανεξαρτήτως κομμάτων και χρωμάτων, για να κάνουμε όλοι μαζί την μεγάλη αισθητική επανάσταση στην πόλη μας, στον δήμο μας.
Όλοι μαζί ενωμένοι πάμε ψηλότερα, καλύτερα, δυνατότερα.
Σας χρειαζόμαστε όλους σας. Εσείς είστε η δύναμη μας.!!!!
Σε εσάς στηριζόμαστε.
Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της ψυχής μου.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου