16.2.10


Mε πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κορινθίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου ημερίδα με θέμα τη δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων στο νομό.
Πρόκειται για ειδικούς χώρους που θα έχουν υποδομές για να υποδεχτούν τη λειτουργία των διάφορων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Για τις επιχειρήσεις υπάρχει κίνητρο για μετεγκατάστασή τους σε Επιχειρηματικά πάρκα. Όπως η μη φορολόγηση της πώλησης του προηγούμενου ακινήτου, αν τα χρήματα επενδυθούν στην εγκατάσταση της επιχείρησης σε ένα Επιχειρηματικό Πάρκο.
Παρόντες ήταν ο βουλευτής κος Άγγελος Μανωλάκης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κος Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κος Παπαδάκης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κος Πετρίτσης και πολλοί επιχειρηματίες του Νομού.
Ακόμη δεν υπάρχει καθορισμός των θέσεων δημιουργίας των Επιχειρηματικών πάρκων. Αναμένεται σε επόμενη συζήτηση τον Μάρτιο, όπου με την παρουσία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λασιθίου, ο οποίος έχει την εμπειρία από το Ε.Π. του Αγίου Νικολάου, θα γίνει καθορισμός του καθεστώτος λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου και φυσικά της χωροθέτησής του. Επίσης παρέστησαν, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κος Παύλος Ραβάνης και ο Πρόεδρος του αντίστοιχου Επιμελητηρίου Πειραιά, κος Βαγγέλης Τσιτούρας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ:

«ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ»

Ο Δήμαρχος Κορινθίων δήλωσε ότι ήδη προετοιμάζει χώρο, 500 μέτρα έξω από το σχέδιο πόλης της Κορίνθου και έκτασης 2.000 στρεμμάτων για την εγκατάσταση του Βιοτεχνικού Πάρκου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:

«ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΠΟΥ ΘΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ»

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου άνοιξε με την ομιλία του την εκδήλωση:

«Στα Επιχειρηματικά πάρκα που θα δημιουργηθούν στο Νομό Κορινθίας, θα εγκατασταθούν κατά προτεραιότητα οι επιχειρήσεις του Νομού που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σημερινή τους θέση. Σε δεύτερη φάση θα έρθουν από την Αθήνα και τον Πειραιά βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης, οι οποίες θα δώσουν στο Νομό 2.500 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν κοντά ή μέσα στα αστικά κέντρα και αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ανανέωση της άδειάς τους.
Η συνεργασία των τριών Επιμελητηρίων θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις αυτές να βρουν έναν οργανωμένο χώρο στην Κορινθία και θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας.»

«ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ
ΠΑΡΚΟΥ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ»

Και ο κος Νανόπουλος συνέχισε λέγοντας:

«Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός Βιοτεχνικού πάρκου χαμηλής όχλησης. Ο Νομός μας είναι τουριστικός και δεν σκοπεύουμε να υποβιβάσουμε το τουριστικό του προϊόν.
Ο Δήμαρχος Νεμέας ήδη έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον συμμετοχής του Δήμου σε αυτή την προσπάθεια. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα δηλώσουν συμμετοχή στο σχήμα, την εταιρεία δηλαδή που θα αναπτύξει το Βιοτεχνικό πάρκο και άλλοι δήμοι του Νομού».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΓΙΑ
ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Αυτές τις ημέρες συζητείται το προς ψήφιση Νομοσχέδιο για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων. Όμως όπως λέει ο κος Μανώλης Μπαλτάς, σύμβουλος Φορέων & επιχειρήσεων αυτό το νομοσχέδιο θα τεθεί για δημόσια διαβούλευση για το πολύ μικρό χρονικό διάστημα των 15 ημερών, ενώ δεν έχουν λυθεί ουσιαστικά του προβλήματα.
Ο εισηγητής είπε ότι οι στόχοι του νομοσχεδίου πρέπει να είναι οι εξής:
Α) ενίσχυση της δυνατότητας των ΜΜΕ να αναπτύξουν πρωτοβουλίες υλοποίησης επιχειρηματικών πάρκων.
Β) απλούστευση των διαδικασιών και μείωση του διοικητικού κόστους για τη δημιουργία Ε.Π. καθώς και για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων.
Γ) Ενίσχυση του ρόλου του κράτους στην ανάπτυξη των Ε.Π. με μέτρα προστασίας των ΜΜΕ.
Δ) Προσαρμογή των διατάξεών του στις αντίστοιχες του Χωροταξικού Βιομηχανίας.
Ε) Στην ενίσχυση της δυνατότητας συμμετοχής των Επιμελητηρίων στις διαδικασίες και τα όργανα καθορισμού των Ε.Π.
ΣΤ) Θεσμοθέτηση ρητής χρονικής πρόβλεψης για την ολοκλήρωση των υποδομών του Ε.Π. όταν η πρωτοβουλία ανάπτυξής του ανήκει σε δημόσιο φορέα, π.χ. σε ΟΤΑ.
Ζ) Θεσμοθέτηση ειδικών κινήτρων για τις νησιωτικές περιοχές.
Ο κος Μπαλτάς είπε ότι ουσιαστικά στην Ελλάδα όπου υπάρχει «νομιμότητα» στον τρόπο εγκατάστασης μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας κάπου, οι αξίες γης είναι τόσο υψηλές που καθιστούν μη ανταγωνιστική την επιχείρηση που θα εγκατασταθεί εκεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της απασχόλησης και την κάμψη της ανάπτυξης.
Το κυριότερο πρόβλημα για τη δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων κατά τον κο Μπαλτά είναι η έλλειψη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις κοντά σε αστικά κέντρα, σε δρόμους ή σιδηρόδρομο και λιμάνια που δεν έχει χαρακτηριστεί η χρήση γης τους, οπότε και μένουν ανεκμετάλλευτες.

«Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ»

Σύμφωνα με το ειδικό χωροταξικό για τη Βιομηχανία, ο Νομός Κορινθίας συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων.
Αξιολογείται ως περιοχή υψηλής προτεραιότητας (3), άσκησης χωρικής πολιτικής για τη μεταποίηση.
Τα Επιχειρηματικά Πάρκα μπορούν να αναπτυχθούν και σε θεματικές ενότητες που αφορούν ομοειδής επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Όπως ειπώθηκε , ο Νομός Κορινθίας μπορεί να φιλοξενήσει 2 ειδών επιχειρηματικούς κλάδους, αφού είναι περιοχή που σχετίζεται άμεσα, λόγω απόστασης, με τη Μητροπολιτική Αθήνα.
Οι κλάδοι αυτοί αφορούν σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με:
Εκτυπώσεις
Παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα
Χημικά προϊόντα
Βασικά μέταλλα
Κατασκευή τελικών προϊόντων μετάλλου
Μηχανήματα και είδη εξοπλισμού
Ιατρικά όργανα και όργανα ακριβείας
Ηλεκτρικές συσκευές
Ο άλλος κλάδος περιέχει:
Χαρτί και προϊόντα από χαρτί, μη μεταλλικά
Ορυκτά

Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ
ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΔΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ

Η περιοχή της Κορινθίας είναι ιδανική αφού εξυπηρετείται από τον Προαστιακό σιδηρόδρομο και βρίσκεται πάνω σε πολλούς οδικούς άξονες.
Επίσης η περιοχή είναι ενδεδειγμένη για τη στρεμματική αύξηση οργανωμένων υποδοχέων. Δηλαδή να χαρακτηριστούν εκτάσεις ως κατάλληλες για την υποδοχή Επιχειρηματικών πάρκων.
Η Πελοπόννησος γενικότερα παραμένει ως περιοχή υψηλών κινήτρων και του νέου αναπτυξιακού νόμου, με όποια οφέλη μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την περιοχή μας για την εγκατάστασή τους.
Ο κος Μπαλτάς για το Νομό Κορινθίας πρότεινε ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων 2.500 στρεμμάτων.
Με 3-5 μικρούς υποδοχείς μικρότερους από 100 στρέμματα
1-2 μεσαίους υποδοχείς μικρότερους από 300 στρέμματα
1-2 μεγάλους υποδοχείς μεγαλύτερους από 1.000 στρέμματα
Ο ίδιος τόνισε ότι «λόγω της μεγάλης προοπτικής ανάπτυξης τέτοιων δράσεων είναι ανάγκη να πολεοδομηθούν το συντομότερο τέτοιες εκτάσεις.
Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε οι δράσεις αυτές να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αφού η περιοχή είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη από τη Βιομηχανία. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους ρόλους της δημιουργίας τέτοιων πάρκων. Δηλαδή ότι οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν μέσα σε αυτό θα πληρούν προδιαγραφές λειτουργίας.»

ΠΑΡΚΑ ΜΕ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Μια μεγάλη θεματική ενότητα στο νομό Κορινθίας μπορούν να αποτελέσουν τα πάρκα που θα φιλοξενήσουν οινοπαραγωγικές μονάδες, κυρίως από την περιοχή της Νεμέας.
Όπως ειπώθηκε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που στηρίζουν αυτές τις δράσεις είναι:
Το 4ο Κοινοτικό πλαίσιο Στήριξης
Το Επιχειρηματικό πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα ΕΠΑΝ ΙΙ
Οι Φορείς που μπορούν να δημιουργήσουν ένα Επιχειρηματικό Πάρκο, υποδοχέα επιχειρήσεων είναι:
Μία ανώνυμη εταιρεία με μετόχους Φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα.
Νομικά πρόσωπα του Δημόσιου τομέα.
ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.
Συνεταιρισμούς και επιμελητήρια.
Οι υποδομές που οφείλει να έχει ένα Ε.Π. είναι:
Κοινωφελείς υποδομές
Εγκαταστάσεις επικοινωνίας και πληροφορικής
Παροχές νερού, ρεύματος, αποχέτευσης.
Μέτρα πυροπροστασίας
Ως παράδειγμα ο κος Μπαλτάς ανέφερε το Βιοτεχνικό Πάρκο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λασιθίου. Οι επιχειρήσεις της περιοχής εκσυγχρονίστηκαν και μπόρεσαν να αναπτυχθούν στο Διεθνές περιβάλλον.
«Η απορρύπανση του περιβάλλοντος που ήταν αποτέλεσμα συμμαζέματος των διάσπαρτων επιχειρήσεων της περιοχής σε ένα χώρο, βελτίωσε την αισθητική της περιοχής, άρα και το τουριστικό προϊόν της» είπε και ολοκληρώνοντας είπε:
«Η ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας, αποτελεί πια για πολλούς επιχειρηματίες της περιοχής μία συμπληρωματική οικονομικά δραστηριότητα, μετά από αυτή του τουρισμού.»
Να σημειωθεί πως στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό στις 12 Οκτωβρίου 2009 έγινε ενημέρωση για θέματα Νομοθεσίας και Υλοποίησης Επιχειρηματικών Πάρκων από Ειδικό Σύμβουλο, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: