2.7.10


O κ. Γιώργος Σοφίας είναι οχτώ χρόνια στο «τιμόνι» του Δήμου Αγίων Θεοδώρων. Πρόσφατα, όμως, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την Αυτοδιοίκηση. Με αφορμή αυτή του τη δήλωση, αλλά και θέλοντας να μάθουμε τι γίνεται αυτόν τον καιρό στον γειτονικό δήμο, μιλήσαμε μαζί του πριν από λίγες ημέρες .
Μεταξύ άλλων μας μίλησε για το μέλλον της αυτοδιοίκησης. Θεωρεί ότι οι μεγάλες περικοπές δαπανών θα φέρουν τους νέους «Καλλικρατικούς» Δήμους σε ένδεια, κάτι που ήδη έχει γίνει με τους πολίτες, αφού όπως μας είπε τώρα πια στον γραφείο του Δημάρχου κανείς δεν μπαίνει για να εκφράσει παράπονα, αλλά για να ζητήσει δουλειά. Και ουσιαστικά αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος δεν θέλει να ασχοληθεί ξανά με την Τ.Α.
Όπως χαρακτηριστικά μας είπε: «Εγώ ,σαν αυτοδιοίκηση δεν ονειρευόμουν να πιάσω την καρέκλα του δημάρχου και να διαχειρίζομαι τα λεφτά των πολιτών, ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι φτωχοί.Επειδή λοιπόν το κράτος πρόνοιας κόβεται δεν θέλω να συμμετάσχω στα αυτοδιοικητικά».

Η πρώτη ερώτηση που του κάναμε, όταν τον συναντήσαμε, ήταν:

Έχετε δηλώσει ότι δεν θα θέσετε υποψηφιότητα στο νέο δήμο Λουτρακίου -Αγίων Θεοδώρων, ούτε ως επικεφαλής παράταξης, ούτε ως δημοτικός σύμβουλος; Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;

Δήμαρχος: Διανύουμε μία περίοδο αλλαγών με την έλευση του ΔΝΤ και την οικονομική κρίση. Μέσα σε αυτό είναι και η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Σε αυτό το πλέγμα και όπως είναι «ηλίου φαεινότερο», η αυτοδιοίκηση θα χάσει τον ρόλο της. Δεν θα είναι πια κοντά η δημοτική Αρχή στον πολίτη. Επίσης στις ειδήσεις ακούμε για τα 3,5 δις που δίνει το κράτος στους ΟΤΑ και ότι αυτά τα χρήματα σταδιακά θα κοπούν. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος πρέπει να τα αναπληρώσει και αυτό θα το κάνει από τους πολίτες. Διότι πια έχουμε αρχίσει να μιλάμε για ανταποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα. Αυτές είναι έννοιες που σιγά σιγά θα γίνουν πράξη. Σε κάποια από αυτά εγώ διαφωνώ πλήρως. Ανταποδοτικότητα πρέπει να υπάρχει, αλλά τι εννοούμε όταν λέμε ανταγωνιστικότητα για μια δημόσια υπηρεσία; Δηλαδή ο παιδικός σταθμός πρέπει να είναι ανταγωνιστικός ως προς τους ιδιωτικούς. Το ίδιο και η υπηρεσία καθαριότητας ως προς ένα ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας. Αυτή είναι μια φιλοσοφία που έχει πολλές προεκτάσεις και θα μας οδηγήσει σε δύσκολες αποφάσεις και δραματικές αλλαγές.
Δηλαδή: Ο δημοτικός παιδικός σταθμός δεν είναι ανταγωνιστικός, αφού «μπαίνει μέσα». Και ορθώς κατά τη γνώμη μου. Το ίδιο και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Τώρα το έχουν οι δήμοι, αλλά του χρόνου δεν θα απαγορεύεται να το πάρει ιδιώτης. Τι σημαίνει αυτό; Στο δήμο Κορινθίων, ας πούμε ο ιδιώτης θα λειτουργήσει το Βοήθεια στο Σπίτι. Την Κόρινθο που είναι μεγάλη αγορά, θα τη «χτυπήσει» και θα την πάρει ο ιδιώτης. Αλλά στην Γκούρα ας πούμε ; Θα είναι άγονος ο διαγωνισμός. Άρα θα αφήσουμε το γεροντάκι στην Γκούρα μόνο του, επειδή δεν μας συμφέρει να πάμε.
Έτσι και ο δημοτικός παιδικός σταθμός έχει συνδρομή €50. Οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί έχουν €300-€400. Άρα για να γίνουμε ανταγωνιστικοί πρέπει να πάμε κι εμείς τη συνδρομή σε αυτό το ποσό, όπου οι αδύναμοι οικονομικά πολίτες δεν θα μπορούν να πληρώσουν ή να κλείσουμε τον παιδικό μας σταθμό.»

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Και ο κος Σοφίας συνεχίζοντας είπε:

«Και αυτή η οικονομική κρίση που αφορά και την αυτοδιοίκηση, δεν θα κρατήσει μόνο φέτος. Είναι μακροπρόθεσμη κατάσταση. Εγώ λοιπόν σαν αυτοδιοίκηση δεν ονειρευόμουν να πιάσω την καρέκλα του δημάρχου και να διαχειρίζομαι τα λεφτά των πολιτών, ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι φτωχοί. Επειδή λοιπόν το κράτος πρόνοιας κόβεται δεν θέλω να συμμετάσχω στα αυτοδιοικητικά.
Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος. Αυτό το μοντέλο διοίκησης δεν «περπατάει». Το γνωρίζουν και οι πολίτες, αλλά κι εμείς που ασχολούμαστε με τα αυτοδιοικητικά. Το ζήτημα είναι ποια είναι η στρατηγική της μεταρρύθμισης. Εγώ δεν βλέπω μια λογική να είναι η αυτοδιοίκηση κοντά στον πολίτη. Βλέπω ότι γίνεται μια προσπάθεια που πρέπει να μαζέψουμε τα οικονομικά μας, να φορολογήσουμε. Δηλαδή το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να παίζει και έναν φοροεισπρακτικό ρόλο. Το καταλαβαίνω ότι είναι εθνική ανάγκη, αλλά δεν είναι αυτό που ονειρεύομαι εγώ για την αυτοδιοίκηση.
Θεωρώντας ότι έχω θητεύσει οχτώ χρόνια σαν δήμαρχος και κατά κάποιον τρόπο έχοντας «χορτάσει το ψώνιο μου», εννοώντας τη φιλοδοξία που είναι θεμιτή για να μπλέξεις με τα αυτοδιοικητικά και με τις συνθήκες που αναφέραμε, δεν βλέπω το λόγο να εμπλακώ και πάλι. Γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος θα γυρίσει σε χειρότερες μέρες. Και διαφαίνεται ότι όποιος και αν είναι ο δήμαρχος, τελικά η πολιτική που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που εκπορεύεται από το κράτος και τελικά από το ΔΝΤ, που λέει ότι θα γίνουν περικοπές σε όλα και τελικά και στο κράτος πρόνοιας.

«ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΠΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ»

Αυτό που ξέραμε σαν δήμος, τελείωσε. Δεν καταλαβαίνω τι διοικητική μεταρρύθμιση πάμε να κάνουμε. Στην Ελλάδα, το 17% του ΑΕΠ, ένα τεράστιο ποσό σπαταλιέται στη γραφειοκρατία. Καλύπταμε άνετα το χρέος. Αντί να την περιορίσουμε, φτιάχνουμε έναν μηχανισμό απλά εισπρακτικό. Εγώ δεν είδα πουθενά στον «Καλλικράτη» να κόβονται δομές και να γίνονται τομές, ώστε να μετριαστεί η γραφειοκρατία. Ίσα - ίσα, πιστεύω ότι θα αυξηθεί η γραφειοκρατία και θα την διαχειρίζεται ο δήμος, πια.
Και ο «Καλλικράτης» έγινε σε αυτή τη λογική γραφειοκρατίας και όλοι αναγνωρίζουν ότι έγινε «στο πόδι». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι πρώτα κάνουμε τα πράγματα και μετά θα δούμε αν λειτουργούν. Αυτό που κάναμε πάντα δηλαδή. Η διαφορά είναι ότι σήμερα οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν έχουμε την οικονομική πολυτέλεια να σπαταλάμε χρήμα σε λάθος προβλέψεις και διορθωτικές εκ των υστέρων κινήσεις.
Εγώ λοιπόν που έχω καλύψει τη φιλοδοξία μου, δεν θέλω να μπω σε τέτοιες λογικές. Όταν ασχολήθηκα με τον δήμο, όπως και πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι, δεν είμαι ο μόνος, το κάναμε για να κάνουμε καλό στον τόπο μας. δεν ήθελα να γίνω δημόσιος υπάλληλος, ούτε το όνειρό μου είναι να γίνω υψηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος.

Δημοσιογράφος: Αν υποθέσουμε ότι σήμερα ο δήμος εισπράττει από τους πολίτες τα Χ.. χρήματα. Όταν θα κοπούν οι κρατικές επιχορηγήσεις, πόσα θα πρέπει να εισπράττει από τους δημότες του για να καλύψει τα έξοδά του;

Δήμαρχος: Στον απολογισμό του δήμου, τα 70% είναι από κρατικές επιχορηγήσεις. Αυτές θα αρχίσουν να κόβονται. Σε πρώτη φάση θα γίνει 60% κ.λπ. με στόχο να μηδενιστεί. Άρα για να είναι αυτάρκης οικονομικά ο δήμος θα πρέπει όλα τα έσοδα (τέλη καθαριότητας, νερό, δημοτικός φόρος) να τα τριπλασιάσει. Δηλαδή ό,τι πληρώνουν σήμερα οι πολίτες επί 3.
Ήδη μας έχουν κόψει το 10% και εμείς δεν έχουμε κάνει αυξήσεις. Αλλά την επόμενη χρονιά θα πρέπει να κάνουμε αυξήσεις.
Επίσης πρέπει να πω ότι αφού πέρσι είχαμε απολογισμό €7.000.000, για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει του χρόνου αυτό να γίνει 8 ή 9 εκατομμύρια. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι μειωμένο. Ενώ όλα τα έξοδα όπως ΦΠΑ και βενζίνες αυξάνονται.
Αυτή δεν είναι ανάπτυξη.

Δημοσιογράφος: Θεωρείται ότι αν κατεβαίνατε ως υποψήφιος δήμαρχος είχατε πιθανότητες να πάρετε τον μεγάλο συνενωμένο δήμο;

Δήμαρχος: Έχω ξανακατέβει για δήμαρχος και έχω βγει τέταρτος. Μέσα στο παιχνίδι είναι και η ήττα. Όποιος ασχολείται με τις εκλογές, πρέπει στο πίσω μέρος του μυαλού του να έχει και την ήττα. Όσοι τολμούν ξέρουν ότι υπάρχει και η ήττα. Αυτοί που δεν αποδέχονται την ήττα, δεν τολμούν ποτέ. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να βάλουν και δεν βάζουν.
Το πιθανότερο θα ήταν αν, υποθετικά πάντα, έβαζα για δήμαρχος να μην έβγαινα, αφού προέρχομαι από τη μικρότερη από τις δύο πόλεις που συμμετέχουν στις εκλογές. Αλλά αυτό δεν θα με πείραζε. Θα έβγαινα αντιπολίτευση και από εκεί θα αγωνιζόμουν. Θα το επεδίωκα λοιπόν αν πίστευα πως αυτό που κυνηγάω, είναι σωστό. Ο Καλλικράτης δεν έχει σχέση με διοικητική μεταρρύθμιση. Είναι απλά ένα οικονομικό ψαλίδισμα. Αν ήταν μια πραγματική αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση για νέους ισχυρούς δήμους, για τον πολίτη, για να έχει δύναμη η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, εγώ θα ήμουν παρών.

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το μέλλον σας μετά το δήμο;

Δήμαρχος: Το μέλλον είναι η δουλειά μου. Τι άλλο; Τα πράγματα είναι δύσκολα και θα το παλέψω όπως όλος ο κόσμος.

«ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ»

Δημοσιογράφος: Ποια είναι αυτά που υλοποιείτε μέχρι το τέλος της θητείας σας;

Δήμαρχος: Προχωρούν τα πεζοδρόμια στον κεντρικό δρόμο μέχρι τα Πευκάκια και θα ολοκληρωθούν. Έγινε απαλλοτρίωση σε μια πλατεία στην παραλία πριν τα Πευκάκια. Τώρα μας ήρθε το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών και θα προχωρήσουμε τη μονάδα αφαλάτωσης, που θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο.

Τηλεχειρισμός και τηλε- έλεγχος των γεωτρήσεων

Έχουμε προχωρήσει τον τηλεχειρισμό και τηλε-έλεγχο γεωτρήσεων. Αυτό το έργο τελειώνει και χρησιμεύει ώστε να μην πηγαίνουμε πάνω κάτω στις γεωτρήσεις για έλεγχο αφενός και αφετέρου να βλέπουμε με το πάτημα ενός κουμπιού που έχει διαρροές το δίκτυο. Τον επόμενο μήνα θα έχουμε τα πρώτα ασύρματα κομμάτια.
Το γήπεδο πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της θητείας μας θα έχει μπει μέσα ο εργολάβος για να φτιάξουμε τον τάπητα.

Κλειστό γυμναστήριο

Επίσης τελειώνει το κλειστό γυμναστήριο. Μας παραδίδεται μέχρι την άλλη εβδομάδα. Είναι ένα έργο που το παλεύουμε από το 2000. Γι’ αυτό λέω πόση γραφειοκρατία υπάρχει. Το ελληνικό δημόσιο δημοπράτησε ένα κλειστό γυμναστήριο το 2000 και το παραδίδει το 2010. Τι να πω παραπάνω;

Βιολογικός καθαρισμός

Ο βιολογικός καθαρισμός, θέλει κάποια διαδικαστικά μαζέματα, αλλά τώρα ενόψει της συνένωσής μας με το Λουτράκι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε ίδρυση δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης. Δεν θα είχε νόημα κάτι τέτοιο. Απλά τελειώνουμε ώστε οι υπόλοιποι να βρουν κάποια στοιχεία έτοιμα, όπως άδειες ύδρευσης, την παραλαβή του δικτύου κ.λπ. Τέλος θα δημοπρατήσουμε και την ανάπλαση της πλατείας των Αγίων Θεοδώρων.

«ΑΜΕΛΗΤΕΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ»

Επίσης πρέπει να πούμε ότι έχουμε δάνεια, αλλά είναι αμελητέα για το Δήμο.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ο συνενωμένος δήμος έχει δυνατότητες και αυτές δεν είναι μόνο οικονομικές, αλλά και υποδομών και προσωπικού, ώστε οι δύο δήμοι να λειτουργήσουν προς όφελος του πολίτη.
Εκεί που έχω την ένσταση είναι αν θα καταφέρουν οι καινούριοι δήμαρχοι να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των πολιτών με όλες αυτές τις περικοπές.

«ΑΠΟ ΤΟΥΣ 10 ΠΟΛΙΤΕΣ
ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΟΥ,
ΟΙ 11 ΜΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ»

Θέλω να τονίσω και το εξής. Εγώ σαν δήμαρχος τον τελευταίο καιρό, βιώνω το φαινόμενο να μπαίνουν 10 πολίτες στο γραφείο μου και οι 11 να μου ζητούν δουλειά. Είναι άνθρωποι που εργάζονταν χρόνια κάπου και απολύθηκαν. Έχουν οικογένεια, παιδιά, δόσεις δάνειο και είναι μήνες άνεργοι. Και ζητάνε από το δήμαρχο δουλειά, που φυσικά δεν μπορεί να τους δώσει. Θέλω να πω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η διογκούμενη ανεργία και δεν ξέρω αν αυτοί που χειρίζονται το κράτος έχουν καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί.
Παλιά έρχονταν για παράπονα στο δήμαρχο, ο ένας για το οικόπεδό του, ο άλλος για το άλλο. Τώρα όλοι ζητούν δουλειά. «Δήμαρχε κάνε κάτι» μου λένε. Και δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον αυτό θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Η κατάσταση είναι δραματική.
Και δεν βλέπω και που είναι η λύση. Δεν ξέρουμε ούτε καν ποιο θα είναι το πολιτικό σύστημα το χειμώνα. Αλλά και να αλλάξουν οι άνθρωποι και στο κράτος και στους δήμους, η πολιτική δεν θα αλλάξει. Η πολιτική είναι πως θα πάρει τα χρήματά του το ΔΝΤ. Κανείς δεν δίνει σημασία πως θα ζήσει ο κόσμος.

«ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ
ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η «ΣΦΑΓΗ»
ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

Δημοσιογράφος: Ποιες υπηρεσίες του δήμου Αγίων Θεοδώρων θα μείνουν σε λειτουργία;

Δήμαρχος: Κανείς δεν ξέρει. Το σίγουρο είναι ότι θα μείνει το δημοτολόγιο, το ληξιαρχείο, η υπηρεσία αλλοδαπών και το ΚΕΠ. Αυτά. Για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζει κανείς. Όσο για τους υπαλλήλους είναι ένα ζήτημα. Οι θέσεις θα είναι προσωποπαγείς, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν οι θέσεις είναι 100 και τα άτομα είναι 110. Και μιλάμε πάντα για τους μόνιμους.
Όσο για τους συμβασιούχους, έχουμε 29 άτομα και δίνει δυνατότητα στο ΔΣ να αποφασίσει τι θα τους κάνει. Αλλά από τη στιγμή που μιλάει για ανταγωνιστικότητα των δημοτικών Επιχειρήσεων και αυτές είναι ήδη ελλειμματικές, πως θα μπορέσεις να κρατήσεις τους συμβασιούχους; Εδώ δεν ξέρεις αν θα έχεις τη δυνατότητα να κρατήσεις τις Επιχειρήσεις τις ίδιες.
Τα ζητήματα είναι πολλά και το πράγμα έχει αφεθεί λίγο «φλου».
Έτσι τον επόμενο Δεκέμβρη που θα δούμε τους ισολογισμούς του 10-11 και δούμε ότι δεν βγαίνουν, θα δούμε τι θα κάνουμε.

«ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΙΟ ΤΟΛΜΗΡΟΙ. Ο ΚΟΣΜΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΩΡΙΜΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ»

Δημοσιογράφος: Έπειτα από οχτώ χρόνια σε αυτή τη θέση, ποια είναι τα λάθη που κάνατε;

Δήμαρχος: Να σας πω. Καταρχάς έπρεπε να ιδρύσω νωρίτερα την τεχνική και οικονομική υπηρεσία του δήμου. Έπρεπε να έχω δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό.
Σαν στρατηγική δεν κοιτάξαμε την πρώτη τετραετία το ζήτημα του νερού. Θα μου πείτε, εδώ δεν το κοίταξε το ίδιο το κράτος. Αλλά έπρεπε κι εμείς να είμαστε πιο δραστήριοι σε αυτό το ζήτημα. Πρώτα δημιουργήθηκε το πρόβλημα και μετά κοιτάξαμε να το λύσουμε.
Όπως επίσης, όχι μόνο εμείς αλλά όλη η Κορινθία, δεν είχαμε στρατηγική για τα σκουπίδια. Οι επόμενοι θα βρεθούν με μεγάλο πρόβλημα πάνω σε αυτό.
Ο κόσμος είναι πιο ώριμος από εμάς. Το έχει αποδείξει πολλές φορές. Όπως με την ανακύκλωση για παράδειγμα. Και νωρίτερα να την είχαμε ξεκινήσει, πάλι θα την «αγκάλιαζε».
Επίσης πρέπει γενικά να κόψουμε λίγο το πολιντικάντικο και το ψηφοθηρικό. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Νομίζω ότι αν εξηγήσεις στον κόσμο, μπορείς να κάνεις τομές και να τις αποδεχτεί.
Για παράδειγμα έχουμε πρόβλημα κάθε Σάββατο με τη λαϊκή αγορά. Είπαμε να την μεταφέρουμε, αλλά επειδή γκρινιάζει ο ένας και ο άλλος, δεν το πραγματοποιήσαμε.
Αυτά είναι τα λάθη. Μερικά πράγματα δεν τα «ταράξαμε».
Όπως τη διαχείριση της παραλίας στο Πευκάκι. Κάτι έπρεπε να κάνουμε κι εμείς, γιατί έρχεται τόσο πολύς κόσμος, που θα το καταστρέψουν στο τέλος. Χρειάζεται μια εστιασμένη στρατηγική για να το διαφυλάξεις. Κι εκεί δεν ήμασταν τόσο εστιασμένοι όσο θα έπρεπε.

Δημοσιογράφος: Οι παραλίες είναι σε καλή κατάσταση;

Δήμαρχος: Ναι, βέβαια. Θα μπορούσαμε να πάρουμε και γαλάζια σημαία, αλλά δεν καταθέσαμε τα σχετικά έγγραφα.

Δημοσιογράφος: Γιατί ο Δήμος Αγίων Θεοδώρων έχει τόσα πολλά αυθαίρετα;

Δήμαρχος: Γιατί η πολιτεία ακόμη μας παιδεύει με την επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου και φυσικά δεν υπάρχει Κτηματολόγιο. Μια δουλειά που έπρεπε να έχει γίνει ίσως και από το 1980. Εμάς μας πήρε 10 χρόνια να πάρουμε στα χέρια μας το Πολεοδομικό σχέδιο της πόλης. Επίσης υπάρχει το ΕΤΕΡΠΣ. Είναι το ταμείο που εισπράττει τα πρόστιμα από τα αυθαίρετα. Και αντί αυτά τα χρήματα να δοθούν στους δήμους που έχουν αυθαίρετα για να μπορέσουνε να τα διαχειριστούν, το κράτος τα παίρνει και φτιάχνει πεζόδρομο στην Ερμού. Εμείς δεν έχουμε πάρει μία δραχμή από αυτά τα χρήματα. Είναι καθαρά ευθύνη της πολιτείας, το θέμα των αυθαιρέτων. Αφού δεν έχουμε Κτηματολόγιο.

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν έχει λεωφορείο από τον Προαστιακό για την παραλία και περπατάνε οι άνθρωποι μέσα στο δρόμο που είναι και επικίνδυνο και κοπιαστικό;

Δήμαρχος: Άλλη ιστορία αυτή. Δημοτική συγκοινωνία. Το 80% τα βάζει το κράτος και το 20% ο Δήμος. Το κράτος δεν ενέκρινε ποτέ χρήματα. Έληξε το πρόγραμμα τον Φεβρουάριο και πάει ο κόσμος με τα πόδια στη θάλασσα. Κόπηκαν όλα με τις τελευταίες περικοπές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: