26.3.10


Το Κιάτο, η δεύτερη δύναμη πληθυσμιακά στο Νομό Κορινθίας έχει προβλήματα με τον «Καλλικράτη». Θέλει και βουνό και θάλασσα, αλλά θέλει και τη Νεμέα. Έλα όμως που δεν θέλουν οι άλλοι, όπως οι Δήμοι Στυμφαλίας και Νεμέας.
Έτσι με πρωτοβουλία του επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας του π. Δημάρχου κου Άγγελου Παπαγγελόπουλου έγινε την Δευτέρα το βράδυ λαϊκή συνέλευση με θέμα: «Καλλικράτης. Μύθοι και πραγματικότητες».
Γύρω στα 200 άτομα μαζεύτηκαν στην αίθουσα «Πιτσαδιώτη» στο Κάτω Διμηνιό.

ΑΠΟΨΕΙΣ, ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Ήταν πολλές οι απόψεις, αλλά υπήρξαν και κάποιες αιχμές και αντιπαραθέσεις, όσον αφορά τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με τις διαφορετικές παρατάξεις Παπαγγελόπουλου και Χωρέμη που θα διεκδικήσουν τον διευρυμένο Δήμο Κιάτου.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ:

Σεβόμενοι όλες τις τοπικές
κοινωνίες προτείνουμε
τη συνένωσή μας με τρεις
ακόμη Δήμους. Φενεού,
Νεμέας και Βόχας.

Τη βραδιά άνοιξε με εισήγησή του ο κος Παπαγγελόπουλος λέγοντας:

«Η Υπουργός λέει ότι δεν έχουν στο μυαλό τους τη δημιουργία τεράστιων Δήμων γι’ αυτό και τα νούμερα μιλούν για δημιουργία 370 Δήμων και όχι 150. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, για την πρότασή μας. Αισθανόμαστε υπερήφανοι που τα επιχειρήματα της παράταξής μας έπεισαν τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, ψήφισε ομόφωνα την πρότασή μας.
Δηλαδή ο Δήμος Σικυωνίων να παραμείνει ο δεύτερος Δήμος του Νομού, με έδρα το Κιάτο. Ο Δήμος να περιλαμβάνει καταρχάς τους Δήμους Σικυωνίων, Βέλου και Στυμφαλίας. Με τους οποίους και σήμερα υπάρχει στενή συνεργασία στη διαχείριση των λυμάτων και των οικιακών απορριμμάτων. Ιστορικά αποτελούν μία και αδιαίρετη αυτοδιοικητική ενότητα που θα έπρεπε να υπάρχει από το 1998.
Πρέπει να πω ότι η τότε εισήγηση ήταν για 8 Δήμους, αλλά τελικά έγιναν 15.
Σεβόμενοι όλες τις τοπικές κοινωνίες προτείνουμε τη συνένωσή μας με τρεις ακόμη Δήμους. Φενεού, Νεμέας και Βόχας.
Θεωρούμε το σύνολο όλων αυτών των Δήμων μία ρεαλιστική πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους. Ένας τέτοιος νέος Δήμος θα εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση στην Κορινθία και τον πλούτο και το ανθρώπινο δυναμικό για όλους τους προτεινόμενους για συνένωση Δήμους.
Κάναμε ακόμη ένα βήμα και αποδείξαμε τη δημοκρατική μας ευαισθησία προτείνοντας το εκλογικό σύστημα στις επόμενες δημοτικές εκλογές να είναι απλή αναλογική και πέρασε ομόφωνα και αυτό. Το σενάριο είναι αρκετά αισιόδοξο, αλλά εμείς σε επίπεδο ΔΣ το περάσαμε.
Τώρα όσο για τους Δήμους. Οι Στυμφάλιοι έχουν επενδύσει εδώ και οι Βελιώτες εξυπηρετούνται έτσι κι αλλιώς από τις υπηρεσίες της πόλης. Αυτοί οι δύο Δήμοι είναι η «κόκκινη γραμμή».
Πρέπει να όμως να μπούμε και στη θέση των κατοίκων του Φενεού, της Σολυγείας και της Στυμφαλίας.
Δεν πρέπει να έχουμε αλαζονικές στάσεις με την έννοια ότι προσαρτούμε κάποιες περιοχές. Η ευαισθησία δεν σημαίνει αδυναμία.

«Ο Φενεός θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του Δήμου που οραματιζόμαστε»

Ο Φενεός είναι η πιο απομακρυσμένη περιοχή. Έχει γύρω στις 2.500 κατοίκους, αλλά σε έκταση είναι από τους μεγαλύτερους του Νομού.
Ο Φενεός θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του Δήμου που οραματιζόμαστε. Ξέρουμε ότι τα ΔΣ Φενεού και Στυμφαλίας έχουν πάρει αποφάσεις να συνενωθούν μεταξύ τους. Αλλά εμείς πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του Δήμου που οραματιζόμαστε.
Η Βόχα προτείνεται να συνενωθεί μαζί μας από το ΙΤΑ.
Η Νεμέα που σε αναπτυξιακό και οραματικό επίπεδο είναι ο Δήμος που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στο νέο Δήμο. Έχει όλες τις υπηρεσίες αλλά είναι αποκομμένη οδικά από την υπόλοιπη Κορινθία. Η διέξοδος μπορεί να δοθεί μέσω του δρόμου Κιάτου - Νεμέας, παράλληλα του Ασωπού. Είναι η μόνη διέξοδος για να έρθει η Νεμέα κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως είναι το Κιάτο.
Αυτή η εργολαβία έχει ξεκινήσει και ήδη γίνεται οδοστρωσία στα πρώτα 9 χιλιόμετρα μέχρι τη Δάφνη. Σύνολο θα είναι 26 χιλιόμετρα. Μιλάμε για 20 λεπτά απόσταση. Ίδια με το Σούλι. Σήμερα τα Μποζικά απέχουν 25 χιλιόμετρα. Η Νεμέα θα είναι 26. Θα υπάρχουν όπως καταλαβαίνετε μεγάλα οφέλη και για το Κιάτο και για τη Νεμέα που θα έχουν διέξοδο προς τη θάλασσα, αλλά και από τα εμπορικά κέντρα. Σήμερα εξυπηρετούνται εμπορικά από το Άργος και τουριστικά από τη Νέα Κίο. Δηλαδή από πόλεις του δίπλα Νομού.
Υπάρχει ακόμη μία μελέτη του ΙΤΑ που μιλάει για 5-6 Δήμους. Στους 5 η Κόρινθος με το Λουτράκι θα αποτελούν ένα Δήμο. Στους 6 ξεχωριστούς.
Στο δεύτερο σενάριο λέει Δήμος Σικυωνίων, Βέλου, Νεράντζας και Βόχας.
Σήμερα όσους αυτοδιοικητικούς βολεύει το αναγάγουν σε «ευαγγέλιο». Όσους δεν τους βολεύει, λένε τι είναι αυτό;

«Πρέπει να πάμε σε πιο ισχυρά
σχήματα που θα έχουν μεταξύ τους
μια ισόρροπη ανάπτυξη»

Η θέση του συνδυασμού μας είναι ότι πρέπει να πάμε σε πιο ισχυρά σχήματα που θα έχουν μεταξύ τους μια ισόρροπη ανάπτυξη. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε την αυτοκρατορία του Κιάτου και οι άλλοι να λιμοκτονούν.
Μπορεί λοιπόν η Στυμφαλία με το Φενεό με σύνολο 5.000 κατοίκων να λειτουργήσουν μόνοι τους; Εμείς πιστεύουμε πως όχι.
Η Νεμέα προτείνεται να πάει μαζί με την Τενέα. Η Τενέα θέλει να πάει στην Κόρινθο. Η Νεμέα πάντως κάνει την περισσότερη φασαρία σε όλο το Νομό. «Ακόμη και μόνοι μας» λένε. Βέβαια το να φτάνουμε σε αυτά τα υπέρμετρα σωβινιστικά μέτρα και να αναδεικνύουμε την ιστορικότητα μιας περιοχής ως το κέντρο του κόσμου είναι υπερβολή.
Η Ελλάδα αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο έχει μεγάλες ιστορικές στιγμές και τόπους. Έτσι δεν θα τελειώσουμε ποτέ.
Η Νεμέα θα μπορούσε να συνενωθεί με το Δήμο Σικυωνίων και η Τενέα με το Δήμο Κορινθίων.
Σήμερα ο Νομός έχει 4 διοικητικά κέντρα. Κανένα οργανωμένο κράτος δεν θέλει να χάσει τις οργανωμένες υποδομές του Λουτρακίου, της Κορίνθου, του Ξυλοκάστρου και του Κιάτου.
Κλείνω λοιπόν με το δύσκολο θέμα της προσέγγισης των κατοίκων των άλλων περιοχών. Πρέπει να έχουμε επιχειρήματα.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η πρόταση των δύο Δήμων έχει πολλά επιχειρήματα που θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Αλλά το εμπόδιο είναι ο κεντρικός σχεδιασμός που μιλάει για 370 Δήμους. Δεύτερο είναι τα ήδη διαμορφωμένα διοικητικά κέντρα στην Κορινθία.
Στο επόμενο διάστημα 2-3 μηνών, θα χρειαστεί αγωνιστικότητα. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Όπως εμείς αγαπάμε τον τόπο μας και παλεύουμε να στήσουμε έναν ισχυρό Δήμο, το ίδιο τον αγαπούν και οι γείτονές μας και λόγω μικρού μεγέθους έχουν και μια φοβία. Τη φοβία ότι θα παραπεταχθούν κάπου.
Το Βέλο θέλει να κάνει ενδιάμεσο Δήμο Βόχας. Πρέπει να πετύχουμε τον μεγάλο αυτοδιοικητικά και αναπτυξιακά Δήμο που θα συλλειτουργήσει με τους υπόλοιπους.
Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει δύο μονοεδρικές για το Νομό μας. Άρα Κόρινθος και Λουτράκι και Σικυωνία με Ξυλόκαστρο θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν αυτές τις έδρες, ανά δύο.»

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν πολίτες.

Σ.Τ: Η Κορινθία πρέπει να γίνει δύο Δήμοι για τα παιδιά μας.
Στη Φιλανδία οι 350 Δήμοι πάνε να γίνουν 250 και οι μόνοι που αντιδρούν είναι οι τοπικοί άρχοντες.

Παπαγγελόπουλος: Ο μέσος όρος κατοίκων ανά Δήμο στην Ευρώπη είναι 6.500. εμείς τώρα έχουμε 10.000. δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερος από την Ευρώπη.

Κ.Π: . Το βασικότερο όλων είναι ότι όλοι είμαστε Κορίνθιοι. Δεν μπορεί η Νεμέα για παράδειγμα με 5.000 κατοίκους να πετύχει κάτι. Το σχέδιο αυτό θα μπορούσα να το «ανταλλάξω» με μία ακόμα μεγαλύτερη συνένωση.
Ο Δήμος μας πρέπει να έχει παραλία και βουνό. Ο Φενεός θα παρουσιάσει μεγάλη δραστηριότητα και τουριστικά, αλλά και με νέες καλλιέργειες.
Στην προηγούμενη λαϊκή συγκέντρωση, είδαν όλοι ποιους κάλεσε ο Δήμαρχος. Εγώ όμως καλέστηκα από τον κο Παπαγγελόπουλο σήμερα.
Γι’ αυτό χρειάζεται ο Καλλικράτης να δώσει αρμοδιότητες.

Π.Γ : Οι παλιές κοινότητες κατάντησαν αποκεντρωμένες μονάδες της έδρας του Δήμου. Να μην γίνουν και οι μικροί Δήμοι σήμερα αποκεντρωμένες μονάδες των μεγάλων Δήμων.
Εμείς γιατί να μην διεκδικήσουμε να βγάλουμε τον Περιφερειάρχη. Έχουμε αναδείξει τόσα στελέχη στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Θα πρέπει συντονισμένα να μπορέσουμε να βγάλουμε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο. Παπαγγελόπουλος: Είναι αποδεκτό να έχει κάποιος συμπάθεια σε κάποιο πρόσωπο, αλλά δεν θέλω αιχμές για άλλα θέματα.

Δ.Ζ : Το ζήτημα είναι καθαρά οικονομικό και θέλω να ρωτήσω ποια είναι η αυτοτέλεια των νέων Δήμων. Τι θα βρουν τα παιδιά μας αν δεν βρουν θέσεις εργασίας, που θα δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι;
Για μένα χρειάζονται 2-3 Δήμοι. Δεν χωράει παραπάνω.

Παπαγγελόπουλος: Οι πόροι θα πηγαίνουν στο κράτος και αυτό θα τα μοιράζει με κριτήρια που θα θεσπιστούν. Άρα ένας φτωχός Δήμος θα έχει δυνατότητα να επιζήσει. Εκεί υπάρχει και δική μου πρόταση και της ΚΕΔΚΕ για μικτά έσοδα, αλλά όχι νέους φόρους.

ΘΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΑΣ:

«Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ
ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

Θάνος Γεώργας: Είμαι κι εγώ υπέρ της φορολογικής αποκέντρωσης. Χωρίς νέους φόρους. Το θέμα του Καλλικράτη έχει κουράσει τον κόσμο που έχει άλλα προβλήματα. Θεωρώ ότι πρέπει να συνενωθούμε με την Στυμφαλία και με το Δήμο Φενεού. Και οι κάτοικοί του το θέλουν από όσο γνωρίζω.
Η Βόχα είναι προβληματικός Δήμος με τους υδάτινους πόρους της.
Τα κριτήρια του Καλλικράτη δεν είναι μόνο πληθυσμιακά. Πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή της εγγύτητας και να μην έχουμε Δήμους των 50-100.000 κατοίκων. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε και ορεινό όγκο και παραλία.
Ο Δήμος Σικυωνίων είναι πιστοποιημένος και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, μεγάλο προνόμιο στην απορρόφηση των κονδυλίων.
Είμαι της άποψης των 4-5 Δήμων. Παράλληλα με την αυτοτέλεια πρέπει να θεσμοθετηθούν και κανόνες διαφάνειας.

Π.Γ : Υπάρχουν τα σοβαρά θέματα των απορριμμάτων, της διάβρωσης των ακτών και το κυκλοφοριακό και πως αυτά θα επιλυθούν.

Παπαγγελόπουλος: Έχει λήξει ο παλιός Περιφερειακός Σχεδιασμός και γίνεται ανάθεση για νέο. Το μοναδικό επίσημο που έχουμε είναι μια μελέτη που μιλάει για μία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων. Όλα αυτά θα αποτελέσουν τους επόμενους μήνες ζήτημα. Καλλικράτης και σκουπίδια. Ο πρωθυπουργός λέει ότι ο Καλλικράτης είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα. Και τέλος πάντων, πρωθυπουργός της χώρας είναι, πιστεύουμε ότι θα βάλει πράγματι το θέμα σε προτεραιότητα.

ΤΑΣΟΣ ΧΩΡΕΜΗΣ:

«ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 20.000. ΛΙΜΑΝΙ, 50 ΧΩΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ
ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΙΑ
ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ»

Έχουμε 20.000 πληθυσμό. Λιμάνι. 50 χωριά. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να βρούμε άμεσα μια συμβιβαστική λύση

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο π. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κος Τάσος Χωρέμης ο οποίος παίρνοντας τον λόγο είπε:

Επιτέλους έχουμε μια πρωτοβουλία από την αντιπολίτευση για να συζητήσουμε τη χωροθέτηση.
Η αποσυγκέντρωση του κράτους απασχολεί το κόμμα μας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Το προσπάθησε και άλλες φορές. Κάποιες φορές τα κατάφερε και άλλες φορές τα κατάφερε εν μέρει. Όπως με τον «Καποδίστρια». Υπήρξαν θειτκά αλλά και αρνητικά όπως η απομόνωση κοινοτήτων.
Τα πάντα έχουν συγκεντρωθεί στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Ο πλούτος της Περιφέρειας δεν αξιοποιείται.
Η κεντρική εξουσία αγκυλώθηκε στους πόρους και στα κονδύλια των υπουργείων...
Έχω προβάλλει και τη δική μου φιλοδοξία, γιατί πιστεύω ότι μπορώ να συνενώσω δυνάμεις και του δικού μας και άλλων πολιτικών χώρων. Έχουν αλλάξει οι εποχές, θέλουμε υπερκομματική ένωση του κόσμου.
Υπάρχει η ανισότητα και την έχουμε πληρώσει και στο Κιάτο και στα χωριά μας. Οι διοικητικές υπηρεσίες είναι αλλού. Το εμπορικό κέντρο είναι αλλού. Οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές παραγωγές είναι αλλού.
Πως θα τα καταφέρουμε σήμερα χωρίς μεγάλο πληθυσμιακό και γεωγραφικό μέγεθος;

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ

Οι νέοι δήμοι θα είναι Νομαρχίες. Αυτό είναι μια μοναδική ευκαιρία για την περιοχή μας. Εγώ δέχομαι την πρόταση Βέλο, Κιάτο Στυμφαλία, δέχομαι και την συμπλήρωση Βόχα, Νεμέα, Φενεός. Αλλά πρέπει να κοιτάξουμε και από δω. Είναι πολύ πίσω τα Τρίκαλα και ο Φενεός. Μπορεί να έχουν αναπτυχθεί τελευταία, αλλά δεν παύουν να είναι πίσω. Έχουν ανισότητα στο ρυθμό ανάπτυξης και έχουμε κι εμείς. Θέλουμε και το Ξυλόκαστρο και την Ευρωστίνη.
Δύο Δήμοι. Ας τα βρει η Κόρινθος με το Λουτράκι. Εμείς δύο Δήμους θέλουμε. Όπως κοιτάμε προς Ανατολάς, γιατί ξεχνάμε το Ξυλόκαστρο και την Ευρωστίνη;
Δεν είναι εύκολο. Γιατί ο Δήμος θα είναι και η πρωτεύουσα του Νομού.
Πρέπει να βρούμε κοινή πορεία και συνισταμένη. Το Κιάτο έχει μία σιωπή. Δεν μπορεί να φωνάζει η Βόχα, το Ξυλόκαστρο και ο Δήμαρχος της Νεμέας και να μη μιλάμε εμείς.
Έχουμε 20.000 πληθυσμό. Λιμάνι. 50 χωριά. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να βρούμε άμεσα μια συμβιβαστική λύση. Είναι εφιαλτικό να έχουμε το Κιάτο με τη Στυμφαλία μόνο.
Νομός Αχαΐας. Έχουν συμφωνήσει σε 4 Δήμους. Πως θα συναγωνιστούμε αυτούς τους Δήμους. Το Δήμο Αιγίου με 60-70.000. Ηλεία 3 Δήμοι με πολύ περισσότερο πληθυσμό από μας. Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι θα ξεχαστούν τα χωριά. Είναι υπόθεση των αυτοδιοικητικών να δώσουν λεφτά στα χωριά...
Να ευαισθητοποιήσουμε τους εμπόρους. Έχει σημασία να καταλάβει ο εμπορικός κόσμος τι παίζεται, προκειμένου να υποστηρίξει την άποψή μας για μεγάλο Δήμο.
Και κάποιοι από όμορους Δήμους νομίζουν πονηρά ότι θα πετάξουν το τυράκι και θα τσιμπήσουμε.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΥ:

«ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
ΤΟΥ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Σταυρούλα Σκαρμούτσου: Χωρίς αποτίμηση των αποτελεσμάτων του Καποδίστρια μεταβαίνουμε στον Καλλικράτη. Θεωρώ ότι οι δημότες δεν έχουν ενημερωθεί. Στην λαϊκή συγκέντρωση παρευρέθησαν μόνο 15-20 πολίτες. Άρα δεν μπορούμε να καμαρώνουμε ότι κινητοποιήσαμε την κοινωνία. Έχουμε ευθύνη κι εγώ ως μέλος του ΔΣ αναλαμβάνω την ευθύνη μου. Ο Καλλικράτης θα επηρεάζει τη ζωή των πολιτών τα επόμενα 20-30 χρόνια.
Στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ειπώθηκαν πράγματα για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες από τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Αυτές τις γνωρίζουμε. Από το κεντρικό κράτος δεν ξέρουμε ποιες θα μεταφερθούν.
Επίσης το ΕΣΠΑ ποιος θα τα διαχειρίζεται;
Τα σχολεία, το πρόγραμμα των εγγείων βελτιώσεων. Ποιος θα διαχειρίζεται αυτούς τους πόρους; Δεν γνωρίζουμε. Η απόφαση του ΔΣ ήταν ομόφωνη. Αλλά είμαστε ευαισθητοποιημένοι. Δεν έχουμε επεκτατικές τάσεις στους όμορους Δήμους μας. Αλλά δεν γίνεται πάντα έτσι. Είδα στην τηλεόραση... δεύτερο το Δήμο Βόχας. Θα πρέπει τη Δευτέρα στο ΔΣ που θα τοποθετηθούμε για τις θέσεις μας, οι τοποθετήσεις μας εδώ θα βοηθούσαν πολύ.
Θα πρέπει να είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να έχουμε έναν εύρωστο Δήμο.

«ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ
ΧΥΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΥΜΑ
ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ;»

Χουρσελάς: Αν γίνουμε ένας μεγάλος Δήμος θα λύσουμε όλα τα προβλήματά μας ως δια μαγείας; Τα ίδια θα μείνουν, λακούβες στους δρόμους, ρέματα γεμάτα σκουπίδια, σχολεία που στάζουν.
Η ανάπτυξη δεν ξεκινάει από τους μεγάλους πληθυσμούς αν αυτός ο πληθυσμός είναι υπήκοοι και όχι πολίτες. Γιατί σήμερα κανείς δεν είπε ότι όταν «περπατήσει» ο Καλλικράτης θα υπάρχει μόνο ο Δήμος και η Περιφέρεια. Θα υπάρχουν και οι 7 Περιφέρειες «καπέλο» που αν αυτές δεν υπογράψουν δεν θα κινείται τίποτα; Άρα το κράτος παρόν. Μύθος η αυτονομία.
Λένε για το σχεδιασμό της Κορινθίας. Περιβάλλον και τουρισμός. Άλλος μύθος.
Τι σχεδίασαν για την Κορινθία χωροταξικά; Την Κορινθία και τη Βοιωτία την έχουν πίσω αυλή για τα σκουπίδια της Αττικής. Απέναντί μας θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με λιθάνθρακα. Ξέρετε τι έχει γίνει στον κόλπο της Θίσβης.
Ξέρετε τι έγινε στην ΤΕΔΚ; μια ψηφοφορία στα όρθια που μόνο ο Παπαγγελόπουλος και ο Δήμαρχος Τενέας είπαν όχι σε εργοστάσιο.
5 χρόνια σχεδίαζαν Περιφερειακό Σχεδιασμό και ο καινούριος Περιφερειάρχης ήρθε και είπε δεν κάναμε τίποτα. Τώρα με το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό λένε για την αρχή της εγγύτητας και της ανακύκλωσης και ετοιμάζουν στου Γκα έναν ΧΥΤΑ.
Δεν γίνεται ανάπτυξη από τους πληθυσμούς. Το Κιάτο δεν είχε Ξυλόκαστρο και Παραδείσι, ούτε Βέλο, όταν είχε δύο λιμάνια και έκανε εξαγωγές σταφίδας, όταν υπήρχαν άνθρωποι εδώ με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Τώρα ποιος θα μας βγάλει από την ανέχεια; Αφού στο Δήμο Σικυωνίων το σταφύλι πουλιέται χύμα στο τελάρο. Ο Δήμος δεν έκανε μία δημοτική επιχείρηση αγροτικών προϊόντων όπως του προτείναμε για να μπορέσει να κάνει τυποποίηση και εξαγωγή του προϊόντος. Ποια είναι η ανάπτυξη; Η συνένωση με τη Βόχα; Να ενώσουμε τα δικά μας χύμα σταφύλια με τα χύμα σταφύλια των άλλων;
Ο Καλλικράτης απομονώνει τα μικρά σχήματα και δημιουργεί τεράστιες καινούριες καρέκλες. Ο Περιφερειάρχης είναι ένα άτομο με πάρα πολύ μεγάλη δύναμη. 13 σε όλη την
Ελλάδα. Άρα η άμεση δημοκρατία θα «πάει περίπατο» Τα τοπικά συμβούλια καλό θα είναι να μην κατέβουν καθόλου γιατί ο ρόλος τους θα είναι διακοσμητικός. Οι Πρόεδροι στα χωριά καλύτερα να κάτσουν στα καφενεία. Και πιστεύω ότι το καλύτερο είναι ο Καλλικράτης να πάει να συναντήσει τον Ιπποκράτη.
Μ.Τ: « Υπάρχει το καταστροφικό σενάριο να καταντήσει ο Δήμος μας μόνο με τη Στυμφαλία. Οι μικροί Δήμοι είναι καταδικασμένοι. Ο Δήμος που πρέπει να φτιάξουμε πιστεύω ότι πρέπει να είναι ο Δήμος των Κορίνθιων πολιτών. Όχι του Φενεάτη ή του Νεμεάτη.
Δηλαδή ο Δήμος πρέπει να έχει ανθρώπινους και υλικούς πόρους. Πρέπει να έχει μέτωπο στον Κορινθιακό κόλπο, αλλά και ενδοχώρα και ορεινό όγκο με φυσικούς πόρους και βέβαια δημοκρατία.
Δεν θέλουμε να κατακτήσουμε τους διπλανούς μας. Την πρότασή μας καταθέτουμε. …»

«Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Τσακανίκας είπε:

«Ακούμε πολλές και διαφορετικές προτάσεις και αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας.
Ακούσαμε πολλά περί ανάπτυξης και μεγάλων σχημάτων, αλλά δεν άκουσα πως αυτοί που συσκέπτονται για μας χωρίς εμάς, πολλές φορές, αφουγκράζονται την καθημερινότητα.
Αυτή τη στιγμή γίνεται αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και ανάπλαση της Κλεισθένους. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει πως έγιναν αυτά τα έργα. Πως έτρεξαν οι μελέτες. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει μόνο πότε θα τελειώσουν τα έργα, τα αποτελέσματα. Εμείς συνέχεια τους λέμε: υπομονή.
Με προβληματισμό βλέπω ελάχιστους κατοίκους από τα δημοτικά διαμερίσματα.
Ο Καποδίστριας έκανε τομές και η παράταξη που ανήκουμε έχει ισχυρούς δεσμούς με τις τομές. Πρέπει να σκεφτόμαστε τον απλό πολίτη και την καθημερινότητα. Τα μεγάλα είναι καλά, αλλά δεν προχωρούν, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και το φράγμα του Ασωπού. Μην μου πείτε ότι δεν ήθελαν οι πολιτικοί. Απλά υπήρχαν μεγάλα συμφέροντα.
Κατ’ εμέ δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Πρέπει να κοιτάξουμε την ενότητά μας, γιατί έρχονται δύσκολες μέρες. Είμαστε εδώ για να συνθέσουμε απόψεις και να προχωρήσουμε σε έναν ισχυρό Δήμο. Δεν είναι πανάκεια οι δύο Δήμοι για να γίνει αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το Κιάτο αξίζει καλύτερης τύχης.
Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι καλός είναι ο Καλλικράτης, αλλά τα πρόσωπα παίζουν τον βασικό ρόλο. Δεν φτάνουν τα νομοσχέδια πρέπει να κοιτάξουμε τον πολίτη.»

Η.Τ : Είμαστε ο πέμπτος Δήμος της Περιφέρειας. Αλλά έχουμε έναν οδικό άξονα που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα. Αυτός ο οδικός άξονας σε όλο του το μήκος έχει πολύ μεγαλύτερους Δήμους από τον δικό μας. Άρα πρέπει να πάμε σε έναν μεγάλο Δήμο.
Η Στυμφαλία έπρεπε να είναι μαζί μας από την εποχή του Καποδίστρια. Ο Φενεός με 2.500 ανθρώπους δεν έχει το μέγεθος να συντηρηθεί μόνος του. Η Βόχα έχει πρόβλημα με το νερό, αλλά αν πάρουμε Στυμφαλία και Φενεό, που είναι το «φιλέτο» του νερού, θα λύσουμε και το πρόβλημα της Βόχας…..
Όσο για τα μεγάλα έργα του Καποδίστρια που ακούστηκε ότι δεν έγιναν. Έγινε το τραίνο και γίνεται η νέα Εθνική Οδός. Αυτά είναι μεγάλα έργα.
Για τα σκουπίδια, πετάει τόσα χρόνια ο ένας Δήμος το μπαλάκι στον άλλον. Αυτό γίνεται γιατί αποφασίζουμε πολλοί. Αν στο μέλλον αποφασίζουμε λιγότεροι, τότε θα λυθεί το πρόβλημα. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να έχει καθαρή πόλη, σχολεία, δρόμους, αποχέτευση, χώρους πάρκινγκ και σωστές δημοτικές υπηρεσίες και γρήγορες. Τον πολίτη δεν τον νοιάζει το μέγεθος του Δήμου, το όνομα του Δήμου. ποιοι θα είναι οι Δήμαρχοι και ποιοι οι Αντιδήμαρχοι.
Ειδικά στον τομέα των Αντιδημάρχων και των διοικητών των δημοτικών επιχειρήσεων, οικονομικά το παραξηλώσαμε. Η χώρα προσπαθεί να επιβιώσει και εμείς δημιουργούμε θέσεις με μεγάλους μισθούς…»

Τ.Φ : Το χρυσό κεφάλαιο της αυτοδιοίκησης πρέπει να συνενωθεί για να προχωρήσουμε μπροστά. Φυσικά κάποιος θα είναι ο αρχηγός, δεν γίνεται αλλιώς. Άλλωστε όποιος είναι επικεφαλής δεν θα παίρνει μόνος του τις αποφάσεις. Φοβάμαι όμως ότι τίποτα δεν θα αλλάξει και θα πάμε στις εκλογές με 3-4 υποψηφίους.
Μέχρι τότε τουλάχιστον ας έχουμε μια ομοφωνία για το σχέδιο που πάει να μας «βάλει καπέλο» η πολιτεία.
Να σας πω ότι αυτοί που είναι καταναλωτές φοβικών ειδήσεων, καμιά φορά γίνονται παραγωγοί ιστορικών γεγονότων.

Γ.Μπ.: Εγώ θα σταθώ μόνο στην απόφαση του ΔΣ. Εμείς θα επωφεληθούμε από τη Βόχα και τη Νεμέα; Ή αυτοί από μας; Οι φωνές για τη δημιουργία δύο Δήμων πληθαίνουν. Και πιστεύω ότι δεν είναι χάσιμο ή υποχώρηση να αναθεωρούμε τις απόψεις μας προκειμένου να πετύχουμε μια ενότητα. Γιατί αν πήγαινε μία επιτροπή από όλους τους δημότες και λέγαμε ότι θέλουμε έναν Δήμο μεγάλο, κάτι μπορεί να πετυχαίναμε.
Η μεγαλύτερη φασαρία είναι από τη Νεμέα. Αλλά ο Δήμαρχος Νεμέας, έκανε τελετή κοπής πίτας με όλους τους φορείς της πόλης. Αυτό σημαίνει ενότητα και γι’ αυτό θέλουν να μείνουν μόνοι και όχι για ιστορικούς λόγους, αλλά γιατί είναι ενωμένοι.
Η Δημοτική Σύμβουλος κα Ντίνα Φαρμάκη είπε, μεταξύ άλλων:

«Απόψε υπήρξε μια ομάδα συμπολιτών μας που προτείνουν δύο Δήμους και μια άλλη ομάδα που έχει την άποψη για 3-6 Δήμους. …»

Παπαγγελόπουλος: «Συνεχίζοντας θέλω να πω ότι το θέμα σήμερα δεν είναι τι θα κάνουμε εμείς στις δημοτικές εκλογές. Και γι’ αυτό κι εγώ δεν ανέφερα τίποτε επ’ αυτού. Προχωράμε. Ακούστηκε πολλές φορές η λέξη επιτέλους γι’ αυτή τη συνάντηση ενώ είναι γνωστό ότι ακόμη και οι λίγοι που ήρθαν στη λαϊκή συνέλευση του Δήμου, από εμάς κλήθηκαν. Αλλά σήμερα δεν είναι κρίσιμο να κάνουμε κριτική στη Δημοτική Αρχή.
Το κρίσιμο είναι να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας και να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες διαφορετικές απόψεις εκτός Δήμου Σικυωνίων.
Εγώ θα πάω μεθαύριο στην ΤΕΔΚ Κορινθίας να ψηφίσω. Το ότι είμαι δημοτικός σύμβουλος είναι μία ηθική δέσμευση για μένα. Μπορώ να ψηφίσω ότι θέλω. Βέβαια δεν είναι δυνατόν να ψηφίσω κάτι αντίθετο από αυτό που ψήφισα στο ΔΣ.
Όμως στην ΤΕΔΚ ακούστηκε ότι γίνονται συμμαχίες. Δεν πρέπει να έχουμε κάποια ευελιξία για να περάσουμε αυτό που θέλουμε; δεν πρέπει να καταθέσουμε προτάσεις που να έχουν πιθανότητα να ψηφιστούν;
Η πρόταση των 6 Δήμων που έχει κατατεθεί εδώ πιστεύετε ότι είναι λειτουργική;
Καλύτερα λοιπόν να πάμε συναινετικά για να έχουμε πιθανότητα.
Όταν θα πάμε στον Υπουργό θα πρέπει να έχουμε μία ομόφωνη απόφαση είτε του Δήμου είτε της ΤΕΔΚ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: