19.5.11

Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί θέμα στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, γύρω από ένα υπό ίδρυση λατομείο , στο οποίο αντιδρούν όχι μόνο κάτοικοι και φορείς αλλά και η Δημοτική Αρχή Κορινθίων. Πριν από λίγες ημέρες είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το θέμα σε συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, πράγμα το οποίο και έγινε.

Αλέξανδρος Πνευματικός:

«Θα πιάσουμε τα ταμπούρια του
Κολοκοτρώνη και θα αγωνιστούμε»

Θέλαμε να έχουμε την γνώμη του Δημάρχου Κορινθίων, για το θέμα αυτό. Ο δήμαρχος είναι κάθετα αντίθετος όπως και όλοι οι φορείς της περιοχής με τη δημιουργία λατομείου στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου στα Δερβενάκια. Ο δήμαρχος λέει πως θα προσπαθήσει δικαστικά και από εκεί και πέρα αναμένεται αγώνας. Ήταν δηλαδή ιδιαίτερα αγωνιστικός και διεκδικητικός στις δηλώσεις του.
Ο κ. Πνευματικός μας είπε:
«Πρόκειται για ένα λατομείο το οποίο κατασκευάζεται για τις ανάγκες του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Πατρών. Τα Δερβενάκια δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το δρόμο και σε όλη τη διαδρομή υπάρχουν πολλά βουνά από τα οποία μπορούν να πάρουν υλικά για την κατασκευή του. Αυτό το λατομείο το φτιάχνουν δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο, δηλαδή 100 μέτρα από το Αδριάνειο υδραγωγείο, 20 μέτρα περίπου από έναν προϊστορικό οικισμό, πολύ κοντά στο κάστρο του Αγίου Βασιλείου, 600 μέτρα από το Ασκηταριό που υπάρχει εκεί. Στην περιοχή υπάρχει και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη.
Εγώ είπα στο συμβούλιο του ΚΑΣ ότι στα λατομεία δεν βάζουν Πασχαλιάτικα δυναμιτάκια αλλά δυναμίτες. Όλοι οι φορείς είναι ενάντια σε αυτό το λατομείο, εκτός από το αρχαιολογικό συμβούλιο το οποίο είχε αρνητική εισήγηση και στη συνέχεια την έκανε θετική. Εγώ τους είπα ότι αν πάρετε τέτοια απόφαση το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να χάσετε το κύρος σας.
Πριν από λίγο καιρό μια επιχείρηση ζήτησε άδεια για φωτοβολταϊκά στην περιοχή και δεν την έδωσαν. Και ως γνωστόν τα φωτοβολταϊκά ούτε εκρήξεις έχουν, ούτε σκόνη παράγουν.
Εμείς θα προσβάλλουμε αυτή την απόφαση στα δικαστήρια μέχρι το τέλος και αν δεν καταφέρουμε τίποτα θα πιάσουμε τα ταμπούρια του Κολοκοτρώνη και θα αγωνιστούμε. Είναι εκεί το άγαλμα και ζωντανεύει και μας φωνάζει: «Αγωνιστείτε ».

Ευχαριστήριο μήνυμα Προέδρου
της Τοπικής Κοινότητας
Αγίου Βασιλείου

Από την μεριά του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Βασιλείου, κ. Παναγιώτης Παρασκευάς σε ευχαριστήρια επιστολή του αναφέρει:

«Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Κορινθίων Αλέξανδρο Πνευματικό, τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Τενέας Χρήστο Χασικίδη, το δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Δράκο. Τους προέδρους των τοπικών Κοινοτήτων Τενέας, τους φορείς και κατοίκους του Αγίου Βασιλείου στο δυναμικό παρόν που έδωσαν στις 10-5-2011 στο Κ.Α.Σ. αντιδρώντας στην ίδρυση λατομείου στον Άγιο Βασίλειο κοντά στα Δερβενάκια. Η παρουσία όλων ήταν καθοριστική. Την πρώτη μάχη την κερδίσαμε. Ο αγώνας μου θα συνεχιστεί και τους θέλω όλους στο πλευρό μου»

Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Παρασκευάς

Ο κ. Κουτσούκος, πρόεδρος συλλόγου μελέτης και προβολής προβλημάτων νομού Κορινθίας αναφέρει σχετικά σε επιστολή του, μεταξύ άλλων :

«….Εκπρόσωποι του Δήμου Κορίνθου (δήμαρχος, αντιδήμαρχος Κορίνθου, πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αγίου Βασιλείου κλπ) και πολλοί κάτοικοι του χωριού παρέστησαν στην Αθήνα στο ΚΑΣ εκφράζοντας την αντίθεση τους για την ίδρυση του Λατομείου κοντά σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στις ιστορικές τοποθεσίες Δερβενάκια -Άγιο Σώστη.
Με βάση πληροφορίες -και αν αληθεύουν- οι κάτοικοι του Αγίου Βασιλείου στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 09-05-2011 για το θέμα αυτό-έθεταν τα πιο κάτω ερωτήματα.
1) Άλλαξε η εισήγηση της ΛΖ ΕΠΚΑ Κορίνθου;
Μήπως μετατέθηκαν -στο ενδιάμεσο χρόνο μεταξύ πρώτης και δεύτερης εισήγησης της αρχαιολογικής υπηρεσίας Κορίνθου - οι αρχαιολογικοί χώροι από μόνοι τους και δεν χρειάζονται πλέον προστασία , λόγω μεγαλυτέρας αποστάσεως τους από το λατομείο ( όπως π.χ ο σπουδαίος κηρυγμένος και μοναδικός αρχαιολογικός προϊστορικός οικισμός των Ζυγουριών); Αν συνέβη κάτι τέτοιο τότε σίγουρα θα «τρίζουν τα κόκκαλα» του μεγάλου αμερικανού αρχαιολόγου BLEGEN, o οποίος ανέσκαψε τον χώρο αυτό των Ζυγουριών στις αρχές του εικοστού αιώνα, τον έφερε στο φως και τον ανέδειξε.
2) Τι νόημα έχει η κήρυξη ενός αρχαιολογικού χώρου, που έκαναν την δεκαετία του εξήντα οι τότε αρχαιολόγοι της ίδιας αυτής αρχαιολογικής υπηρεσίας, αν η κήρυξη αυτή δεν συντελεί στη προστασία του μνημείου από τις επερχόμενες γενεές;
3) Έχει ο αρχαιολογικός νόμος ,που έγινε για να προστατεύσει τα μνημεία της χώρας,-τελικά και πράγματι-μία τέτοια σύννομη δυνατότητα, ώστε να μεταφράζεται και να εφαρμόζεται τόσο υποκειμενικά κατά περίπτωση και ανάλογα με το άτομο που τον εισηγείται;
Στο σημείο αυτό μπορεί ή όχι να ισχύσει ο στίχος του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη;
Οπου κι αν γυρίσω η Ελλάδα με πληγώνει.»

Τ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: