20.5.08


Εκδήλωση με θέμα την Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών συσκευών πραγματοποίησε η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου την Παρασκευή 16 Μαΐου. Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο κ. Αλέξανδρος Αλούκος, εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ανακύκλωσης Α.Β.Ε.Ε. κ. Γιώργος Βακόντιος και η κα Αντιγόνη Δαλαμάγκα, Διευθύντρια της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΜΚΟ). Παρόντες επίσης η Βουλευτής Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα, οι κκ. Στ. Μάρκελλος και Κων. Γιώτης, ο κ. Γ. Στύλιος, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κων. Κόλλιας, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημ. Τζαναβάρας, ο κ. Χρ. Μαντζιώρος, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κορινθίας κ. Π. Στεργιόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Β. Νανόπουλος, η κα Μαριλένα Σούκουλη, Πρόεδρος του Κέντρου Νέων Κορινθίας και Νομαρχιακή Σύμβουλος, ο κ. Αγγ. Μανωλάκης, ο κ. Χρ. Ζαχαριάς, Πρόεδρος του Δ/Σ Δήμου Σικυωνίας κ. ά.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αφού απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, ευχαρίστησε θερμά την ΟΝΝΕΔ Κορινθίας για την πρόσκληση που του έκανε, και συνέχισε λέγοντας:

Κ. Μητσοτάκης:

«Ανακύκλωση, χωρίς
τη συνεργασία των τοπικών
αρχών δεν μπορεί να γίνει»

«Τεράστια η σημασία της ενημέρωσης
των πολιτών για το θέμα της ανακύκλωσης»

«Πριν από δύο μέρες έγινε μια όμορφη εκδήλωση με αφορμή την μετεγκατάσταση των γραφείων της ΟΝΝΕΔ από ένα παραδοσιακό κτίριο σε ένα καινούριο κτίριο, και αυτή η εκδήλωση ήταν σημαδιακή διότι σηματοδοτεί και τον καινούριο ρόλο που πρέπει να παίξουν οι πολιτικές νεολαίες στον 21ο αιώνα. Όταν ήμασταν εμείς στελέχη της ΟΝΝΕΔ τη δεκαετία του ’80 ο ρόλος μας ήταν πολύ συγκεκριμένος, ωστόσο σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και μαζί πρέπει να αλλάζουν και οι πολιτικές νεολαίες.
Κι αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα – πρέπει να γίνονται συζητήσεις γύρω από θέματα που «αγγίζουν’ την επικαιρότητα. Με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ότι η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας έχει αναπτύξει ένα σημαντικό κοινωνικό έργο και πρόσφατα κατάφερε και μάζεψε 1 τόνο παλιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών από το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της περιοχής, το οποίο και παρέδωσε για ανακύκλωση.
Τη σημερινή εποχή δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να μη βάζουμε τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Οι πολίτες μας πιέζουν καθημερινά να αναλάβουμε δράση για τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής έχει γίνει πια συνείδηση στους πολίτες, έχουν καταλάβει ότι με τις πράξεις μας θέτουμε σε κίνδυνο όχι μόνο το μέλλον των παιδιών μας αλλά και το δικό μας. Χρειάζονται λοιπόν αλλαγές στις καθημερινές μας συμπεριφορές για να μπορέσουμε να συμβάλουμε στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την αποτροπή των συνεπειών. Ωστόσο στην χώρα μας δυστυχώς έχουμε ακόμα ανοιχτά πολλά διαφορετικά μέτωπα, τα οποία άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιμετωπίσει ήδη, και ένα από αυτά είναι και το θέμα διαχείρισης αποβλήτων, όπου στη χώρα μας είμαστε ακόμα πολύ πίσω στην υιοθέτηση και την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ακόμα, και παρά τις πιέσεις της Ε.Ε., εκατοντάδες παράνομες χωματερές. Πίσω είμαστε και στο κομμάτι της ανακύκλωσης γενικά, σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο. Ωστόσο γίνεται συστηματική προσπάθεια και από το Υπουργείο και από τις τοπικές Αρχές, και τονίζω εδώ ότι χωρίς τη συνεργασία των τοπικών αρχών ανακύκλωση δεν μπορεί να γίνει, καθώς αυτές θα διαχειριστούν το υλικό προς ανακύκλωση και αυτές θα ενημερώσουν τους πολίτες για τα οφέλη της ανακύκλωσης.
Ευτυχώς όμως πρέπει να σας πω ότι στο κομμάτι της ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού είμαστε καλύτερα απ’ ό,τι είμαστε γενικά στον τομέα της ανακύκλωσης ως χώρα. Συνολικά η χώρα παράγει γύρω στους 175.000 τόνους ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να ανακυκλωθεί, και σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία ανακυκλώθηκαν κάτι παραπάνω από 30.000 τόνοι, ενώ για φέτος ο στόχος που θέλουμε να πετύχουμε είναι οι 45.000 τόνοι. Και ο λόγος που μας επιτρέπει να μιλάμε για αυτά τα νούμερα και να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας είναι ότι υπάρχει η ανάλογη υποδομή, ενώ πρόσφατα έχει ξεκινήσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα τοποθέτησης κάδων για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στα σχολεία. Πιστεύουμε ιδιαίτερα στα σχολεία διότι το ζήτημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της ενημέρωσης της νέας γενιάς για τα ζητήματα περιβάλλοντος πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, καθώς τα παιδιά είναι αυτά που μπορούν να επιβάλουν αλλαγές συμπεριφορών. Δεν έχουμε όμως πετύχει ακόμα τον στόχο μας καθώς δε συνεργάζονται όλοι οι δήμοι.
Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ανακυκλώνουμε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές δε θα πω πολλά, θα πω μόνο ότι στις συσκευές αυτές υπάρχουν πολλά τοξικά που σε καμιά περίπτωση δε θα θέλαμε να καταλήγουν σε χωματερές, τη στιγμή που υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται.
Πιστεύω ακράδαντα στην αξία της ενημέρωσης στο ζήτημα της ανακύκλωσης. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να πάρει κανείς μια παλιά συσκευή και να την τοποθετήσει στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης αντί για τον κοινό κάδο σκουπιδιών. Αν εξηγήσουμε στους πολίτες πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό κι αν οι δήμοι τοποθετούν ειδικούς κάδους, τότε πραγματικά μπορούμε να πετύχουμε πολύ όμορφα πράγματα στον τομέα της ανακύκλωσης».

Στη συνέχεια, ο κ. Νανόπουλος έθεσε ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν με τις αδειοδοτήσεις των συστημάτων ανακύκλωσης, ρωτώντας τον αν έχει ο ίδιος κάποια πληροφόρηση σχετικά με το θέμα.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Γνωρίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις αλλά δεν είμαι ο καθύλην αρμόδιος για να σας απαντήσω. Θέλω ωστόσο, με αφορμή την ερώτησή σας να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο και να πω το εξής: στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος ανοίγονται πολλές νέες, ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές προοπτικές. Η τεχνολογία της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ένας κλάδος που μπορεί να προσφέρει πολλά. Ενδεικτικά σας λέω ότι η πλουσιότερη γυναίκα της Κίνας με περιουσία που εκτιμάται γύρω στα 4.000.000.000.000 $ δραστηριοποιείται στον τομέα της ανακύκλωσης χαρτιού»

Οι Βουλευτές Κόρκα και Κόλλιας
και ο Στέλιος Μάρκελλος καλωσόρισαν
τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η κα Αθηνά Κόρκα και ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας καλωσόρισαν τον κ. Μητσοτάκη στην Κόρινθο και συνεχάρησαν τα παιδιά της ΟΝΝΕΔ Κορίνθου για την πρωτοβουλία που πήραν, ενώ ο κ. Στ. Μάρκελλος, αφού καλωσόρισε κι ο ίδιος με τη σειρά του τον κ. Μητσοτάκη, ζήτησε τη γνώμη του σχετικά με τους λόγους που έχει καθυστερήσει η ανακύκλωση στην χώρα μας.

Απαντώντας ο Κ. Μητσοτάκης είπε:

«Θα πρέπει να απαντήσουμε γιατί είμαστε πίσω στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος γενικά. Δυστυχώς δεν αποτέλεσε το περιβάλλον προτεραιότητα στην χώρα μας, δεν είχαμε ένα δραστήριο οικολογικό κίνημα που θα μπορούσε να πιέσει τους πολιτικούς προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ στο δίλημμα Ανάπτυξη ή Περιβάλλον, υπερίσχυε πάντα η λογική της Ανάπτυξης, όσο άναρχη κι αν τελικά αυτή απεδείχθη πως ήταν. Εγώ όμως δε θέλω να σταθώ στο παρελθόν αλλά στη δυνατότητα που έχουμε να αλλάξουμε τα πράγματα από δω και πέρα. Και στο κομμάτι της ανακύκλωσης έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια, ενώ αποδεικνύεται πως όταν δημιουργείται με οργάνωση και με προσοχή ένα σύστημα το οποίο είναι αποτελεσματικό, το οποίο εμπλέκει τους φορείς και φροντίζει να ενημερώνει τους πολίτες, τότε τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ θετικά. Εγώ από τη φύση μου είμαι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι μπορούμε όλο αυτό το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται να το μετουσιώσουμε σε απτές πρωτοβουλίες – δεν αρκεί απλά να λέμε ότι νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, χρειάζονται αλλαγές στην καθημερινή μας συμπεριφορά. Η πρόκληση λοιπόν είναι απλή: το ενδιαφέρον να το μετουσιώσουμε σε αποτέλεσμα».

Κ. Γιώτης:

«Οι περιβαλλοντικές
πολιτικές έχουν κόστος…»

Και ο κ. Κ. Γιώτης παρενέβη, λέγοντας πως παρατηρεί «ένα πολιτικό αίτημα στην επιτροπή περιβάλλοντος και γενικά στις περιβαλλοντικές δράσεις» τονίζοντας πως δεν έχει ωστόσο επισημανθεί στους πολίτες το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικές πολιτικές έχουν κάποιο κόστος. Όπως είπε: «Θα πρέπει ο πολίτης να γνωρίζει ότι υπάρχει μια αρχή που λέγεται ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’ και υπάρχει κι ένα πολιτικό δίλημμα ποιος θα φέρει αυτό το κόστος. Αυτό λοιπόν στις δράσεις της επιτροπής σας θα πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσετε να το προβάλλετε διότι το κόστος είναι δεδομένο και οι δυνατότητες της Ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας είναι επίσης πεπερασμένες»
Δίνοντας την δική του απάντηση ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σωστό είναι αυτό που επισημαίνετε. Θα ήθελα απλά να αντιτάξω ότι θα μπορούσε το κράτος να χρησιμοποιήσει τα μέσα τα οποία έχει προκειμένου να πιέσει τους πολίτες να αλλάξουν συμπεριφορές και να τους κάνει να είναι πιο υπεύθυνοι προς το περιβάλλον. Για να εξηγήσω τι εννοώ θα φέρω ως παράδειγμα τη φορολόγηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων – το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. προτείνει τα αυτοκίνητα να φορολογούνται ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπουν. Αυτή η πολιτική μπορεί ενδεχομένως να αποφέρει ακριβώς τα ίδια οικονομικά οφέλη αλλά μπορεί να πιέσει τους πολίτες να αλλάξουν συμπεριφορές και να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα που θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Άρα τα εργαλεία υπάρχουν στη διάθεσή μας για να μπορέσουμε να επιμερίσουμε αυτό το κόστος. Είναι βέβαιο ότι η προστασία του περιβάλλοντος θα μας στοιχίσει περισσότερα χρήματα από αυτά που είμαστε διατεθειμένοι σήμερα να δώσουμε κι επειδή ο προϋπολογισμός δεν έχει ατελείωτες δυνατότητες, θα πρέπει να εξηγήσουμε από πού θα εξοικονομήσουμε τα περισσότερα χρήματα που θα χρειαστούμε για το περιβάλλον».

Βασίλης Μπαλάφας:

«Εύχομαι η σημερινή ημερίδα
να αποτελέσει προπομπό
σημαντικών εξελίξεων και
διευρυμένων, αν όχι
καθολικών, δράσεων»

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας κ. Βασ. Μπαλάφας, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η εκδήλωση αυτή συμπίπτει σχεδόν με τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή της νέας επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας στις 10 Μαΐου του 2007. Από τότε, η δράση της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας την κατατάσσει ανάμεσα στις πιο δραστήριες νομαρχιακές της χώρας. Με μια ιστοσελίδα που ξεπερνά τους 2.000 επισκέπτες τον μήνα, με επίκαιρες δράσεις και εκδηλώσεις που αποτελούν γεγονότα και συνήθως βρίσκονται μπροστά στις εξελίξεις, με εργασίες που έχουν εκπονηθεί και κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς, όπως εκείνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων τον Ιούλιο του 2007 και για την αναδάσωση των κατεστραμμένων περιοχών της Κορινθίας μας τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, με πλούσια αρθρογραφία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, με παραγωγή ιδεών, θέσεων αλλά και με διαρκή συμμετοχή στην ΟΝΝΕΔ σε κεντρικό επίπεδο. Με μια προσπάθεια ευρείας ενημέρωσης περί θεμάτων που απασχολούν την νεολαία, για τα οποία παίρνουμε θέσεις χωρίς περιστροφές, οι οποίες καταγράφονται και αναλύονται καθημερινά.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που φιλοξενούν κατά καιρούς τις απόψεις και τα άρθρα μας, και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι προώθησαν και κοινοποίησαν με περισσή διάθεση τη σημερινή μας ημερίδα.
Η κεντρική ιδέα από την πρώτη στιγμή στην ΟΝΝΕΔ Κορινθίας ήταν να στοχεύσουμε στην ενημέρωση μέσω του διαδικτύου. Να βοηθήσουμε στη γνωριμία του κόσμου με τις ευρυζωνικές τεχνολογίες, να «σπρώξουμε» και τα ΜΜΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Και θεωρώ ότι το πετύχαμε, ενώ οι περισσότεροι εκδότες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ συνειδητοποίησαν ότι το διαδίκτυο δεν τα αποκαθιστά αλλά λειτουργεί αποτελεσματικά ως συμπληρωματικό εργαλείο και για τους ίδιους (…)
Είμαστε μια οργάνωση νέων και συνεπώς μας ενδιαφέρουν όλα τα επίκαιρα θέματα που έχουν ως επίκεντρο τους νέους ανθρώπους. Προσπαθούμε για το καλύτερο χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο (…)
Θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια τόσο στον Χρ. Δήμα, συντονιστή της επιτροπής και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, όσο και στα άλλα δύο μέλη της επιτροπής, την Ηρώ Ζάλου και τον Κώστα τον Βιτινιώτη, καθώς και σε όλα τα μέλη της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας γενικότερα. Η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας είναι μια μεγάλη, δυναμική και αποφασιστική παρέα που συνεχώς ανανεώνεται, δραστηριοποιείται και δίνει το στίγμα της (…)
Στέλνουμε μαζί σήμερα το μήνυμα στις τοπικές Αρχές ότι πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση και να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες ανακύκλωσης, να διευκολύνουν τον πολίτη ώστε να συμμετέχει σε τέτοιες ενέργειες. Η οικολογική ευαισθησία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός, αφορά όλους μας. Οι περιβαλλοντικές δράσεις δεν είναι αντικείμενο πολιτικής διαφήμισης αλλά στοιχειώδης υποχρέωση προς τους εαυτούς μας. Η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας θα συνεχίσει την έντονη δραστηριότητά της, θα συνεχίσει να δίνει αγώνες, και ζητάμε από τις νέες και τους νέους που συντονίζονται ιδεολογικά μαζί μας να πάρουν μέρος σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, ενώ ταυτόχρονα δεν αποκλείουμε κανέναν και είμαστε πάντα πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις άλλες πολιτικές νεολαίες – και όχι μόνο – για κοινούς στόχους.
Σήμερα είμαστε εδώ για να ακούσουμε απόψεις και έγκριτους επιστήμονες, για να συζητήσουμε ή ακόμα και να αναζητήσουμε αδυναμίες. Εύχομαι ειλικρινά η σημερινή ημερίδα να αποτελέσει προπομπό σημαντικών εξελίξεων και διευρυμένων, αν όχι καθολικών, δράσεων»
Χρήστος Δήμας: «Είμαστε εξαιρετικά πρόθυμοι και καλοί στα λόγια αλλά αδιάφοροι και ανεπαρκείς στις πράξεις..»

Ο κ. Χρ. Δήμας από την πλευρά του συμπλήρωσε τα εξής:

«Πριν από έναν χρόνο είχα μια συζήτηση με έναν από τους επιφανείς συμπολίτες μας και προς μεγάλη μου έκπληξη μου είπε: ‘Χρήστο, όλα τα προβλήματα τα λύσαμε ως χώρα, το περιβάλλον μας μάρανε. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι η οικονομική ανάπτυξη, τώρα αν υπάρχουν περιβαλλοντικές συνέπειες είναι άλλο ζήτημα’. Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα, μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν «αναρριχηθεί» ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα σημαντικά είναι ανέλπιστα υψηλά συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Όταν όμως ρωτώνται τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι ίδιοι για την προστασία του περιβάλλοντος, τότε βρισκόμαστε στις χαμηλότερες θέσεις. Κοινώς, είμαστε εξαιρετικά πρόθυμοι και καλοί στα λόγια αλλά αδιάφοροι και ανεπαρκείς στις πράξεις. Όταν πρότεινα στη Νομαρχιακή Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ την ανάληψη πρωτοβουλίας δράσης για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών πριν από ενάμισι μήνα, δεν περίμενα ότι μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα είχαμε καταφέρει τόσα πολλά. Πρέπει ωστόσο να επισημάνω πως είχα την τύχη να συνεργαστώ με ανθρώπους που είναι γεμάτοι όρεξη και όραμα και είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν χρόνο και ενέργεια – σ’ αυτό μεγάλο ρόλο παίζει και ο Βασίλης ο Μπαλάφας. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια ημερίδα για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά συνειδητοποιήσαμε πως υπήρχε η δυνατότητα να κάνουμε κάτι πολύ πιο πρακτικό από μια ενδεχομένως σχετικά βαρετή ημερίδα. Θελήσαμε λοιπόν να συνδυάσουμε τη θεωρία με την πράξη κι έτσι συμφωνήσαμε να έχουμε κάτι ουσιαστικό να παρουσιάσουμε πριν την ημερίδα.
Το πρώτο βήμα έγινε στις 16 Απριλίου, όταν επισκεφτήκαμε ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της Κορινθίας και έγινε μια παρουσίαση από τον εκπρόσωπό του Ελληνικού Κέντρου Ανακύκλωσης κ. Παπλωματά, κατά την οποία εξηγήσαμε σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου τις λεπτομέρειες της διαδικασίας ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και τους λόγους που είναι τόσο απαραίτητη.
Εδώ θέλω να τονίσω πως το Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης θα ήταν διατεθειμένο να συνεχίσει να ενημερώνει μαθητές σχολείων ή να συνεργάζεται με σχολεία ώστε να επισκέπτονται οι μαθητές τις εγκαταστάσεις του στους Αγ. Θεοδώρους, όπου θα μπορούν να βλέπουν από κοντά τη διαδικασία ανακύκλωσης, από την παραλαβή έως την τελική επεξεργασία.
Το δεύτερο βήμα ολοκληρώθηκε πριν από μια εβδομάδα, όπου με πρωτοβουλία των μελών της ΟΝΝΕΔ – με την εξαιρετική κινητοποίηση και των παιδιών από το Ξυλόκαστρο – συγκεντρώσαμε συσκευές και μηχανήματα τα οποία..

Δεν υπάρχουν σχόλια: