30.5.08

Οι ψεκασμοί που πραγματοποιούνται σε παρακείμενη καλλιεργήσιμη έκταση που βρίσκεται πλησίον του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου , έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου , καθώς όπως υποστηρίζουν οι ψεκασμοί που γίνονται είναι επικίνδυνοι για τα παιδιά.
Το θέμα έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων το τελευταίο διάστημα , ενώ ο δήμος Σικυωνίων έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για το θέμα αυτό, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να απαγορευτούν τα ραντίσματα δίπλα στο σχολείο.

Ο Σύλλογος σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε προχθές Τετάρτη αποφάσισε την αποχή από τα μαθήματα για σήμερα Παρασκευή αλλά και την Δευτέρα 2 Ιουνίου , ημέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων .
Ερωτηθείσα για το θέμα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου κ. Έφη Αλεξίου επεσήμανε στην εφημερίδα μας ότι σκοπός του Συλλόγου είναι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα , να προστατεύσει την υγεία των παιδιών και να ακουστεί η φωνή διαμαρτυρίας του και έξω από τη συγκεκριμένη περιοχή.
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Σικυωνίων κ. Πάνος Κωστόπουλος μάς δήλωσε ότι ευελπιστεί σε απόφαση που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό.
Συγκεκριμένα η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλεξίου και ο Αντιδήμαρχος κ. Κωστόπουλος μας είπαν:

ΕΦΗ ΑΛΕΞΙΟΥ:
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
3ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου

«ΈΧΟΥΜΕ ΜΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ
ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΡΑΝΤΙΣΜΑΤΩΝ»

«Έχουμε μπει σε μια διαδικασία εδώ και δύο μήνες και έχουμε πάρει μια προσωρινή απόφαση από τα δικαστήρια , όσον αφορά την διαδικασία των ραντισμάτων. Δηλαδή δεν της έχει απαγορεύσει το δικαστήριο να ραντίζει , αλλά την υποχρεώνει να το κάνει αυτό υπό κάποιες προϋποθέσεις , όπως για παράδειγμα να υπάρχει έλεγχος από το Σύλλογο σχετικά με την καθαρότητα του νερού , τα φάρμακα που χρησιμοποιεί , αν έχει αέρα την ημέρα που θα ψεκάσει και φυσικά να μας ενημερώνει μια ήμερα πριν όταν πρόκειται να ψεκάσει».

«ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΔΥΝΗΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ»

Και τόνισε:

«Αυτό γίνεται , όμως είναι μια οδυνηρή διαδικασία . Μας ενημερώνει για παράδειγμα στις 10.20 το βράδυ ότι την άλλη ημέρα θα ραντίσει και την επόμενη το πρωί μας ειδοποιεί ότι το ράντισμα θα γίνει το απόγευμα. Σκοπός μας όμως είναι να σταματήσει να ραντίζει. .
Βέβαια έκανε παρέμβαση και ο δήμος Σικυωνίων στα δικά μας ασφαλιστικά , (τα οποία τηρούνται κατά κάποιο τρόπο , αλλά όπως προείπα , είναι μια οδυνηρή διαδικασία ), όσον αφορά στην παύση των ραντισμάτων.
Εμείς ακολουθούσαμε μια μέση οδό , ήτοι μια διαδικασία όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση που λέει ότι επιτρέπεται το ράντισμα με φυτοφάρμακα χαμηλής τοξικότητας αλλά να υπάρχει έλεγχος από το Σύλλογο.
Η παρέμβαση του δήμου είναι προς την κατεύθυνση να πάψει οριστικά το ράντισμα στην συγκεκριμένη περιοχή».

«ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΡΑΝΤΙΖΕΙ
ΜΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Επίσης μας είπε:

«Έχουμε μια σειρά από αλληλογραφίες , για το θέμα αυτό. Το τελευταίο έγγραφο που μας έστειλε η Νομαρχία, αναφέρει ότι επειδή τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι χαμηλής τοξικότητας δεν μπορούν να της απαγορεύσουν κατ’ ουσία να ραντίζει, όμως ταυτόχρονα δεν παύει να είναι επικίνδυνα και να επηρεάζεται το υπέρτατο αγαθό της υγείας των παιδιών μας , ζητούν μέσω του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , να υπάρξει μια διαφοροποίηση όσον αφορά στην υπουργική Απόφαση (που λέει ότι για την κατηγορία 1 και 2 δεν επιτρέπεται αλλά επιτρέπει τους ψεκασμούς με φυτοφάρμακα χαμηλής τοξικότητας.)
Εκείνο που ζητάμε είναι να πάψει να ραντίζει μια καλλιέργεια που βρίσκεται δίπλα σε σχολείο. Μιλάμε για 240 κλήματα, που αναρωτιέμαι πόσο εισόδημα μπορούν να βγάλουν.
Δεν είμαστε υπερβολικοί . Θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία των παιδιών μας. Δεν ξέρω για ποιο σκοπό γίνεται αυτό».

«ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ
ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ»

Και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία και την Δευτέρα στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κορίνθου , θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο να πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση και να απαγορεύσει τα ραντίσματα πλησίον του σχολείου και να μπει ένα τέλος σε αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία».

«ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
30 ΜΑΪΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ»

Όσον αφορά στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος την περασμένη Τετάρτη , μας είπε:

«Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Μαΐου , αποφασίστηκε αποχή των μαθητών από τα μαθήματα για την Παρασκευή 30 Μαΐου αλλά και την Δευτέρα 2 Ιουνίου , ημέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να κατευθυνθούμε όλοι μαζί στο δικαστήριο. Η Γενική Συνέλευση είχε μεγάλη απήχηση παρότι υπήρχαν γονείς που ζήτησαν να μην φτάσουμε στα άκρα.
Πιστεύω ότι θα έχουμε προσέλευση γιατί είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα βάλουμε και πούλμαν, που θα πληρώσει ο Σύλλογος και ο δήμος που προσφέρθηκε να βοηθήσει οικονομικά.
Στο Δικαστήριο βέβαια θα παρευρίσκονται και οι αρμόδιοι του δήμου καθώς η εκδίκαση αφορά στην παρέμβαση του δήμου που ζητά την παύση των ραντισμάτων.

«ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΜΑΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ»

Και υπογράμμισε:

«Δεν θέλουμε να φτάσουμε στα άκρα . Εκείνο που θέλουμε η διαμαρτυρία μας να ακουστεί και πέρα από την γειτονιά μας.
Πρόκειται για ένα θέμα που υπάρχουν έγγραφα από το 2002 , που και οι προηγούμενοι Σύλλογοι είχαν κάνει την προσπάθεια τους την οποία εμείς πάμε λίγο παραπέρα αυτή τη φορά». .

Ερωτηθείσα που αποδίδει όλα αυτή την αδιαλλαξία που υπάρχει αυτά τα χρόνια στο να βρεθεί λύση , είπε:

«Όπως εμείς φροντίζουμε τα παιδιά μας , έχω την αίσθηση πως αυτή φροντίζει το κτήμα της, ή τουλάχιστον το συγκεκριμένο κτήμα. Και φαντάζομαι ότι αυτό θα είναι το επιχείρημα της, ότι δεν την αφήνουμε να καλλιεργήσει το κτήμα της ώστε να έχει καρπό».

ΠΑΝΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιδήμαρχος Σικυωνίων

«ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ

ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΑΤΟΥ »

Την δική του σαφή απάντηση για την θέση του δήμου Σικυωνίων απέναντι στο πρόβλημα των ψεκασμών επεσήμανε στην εφημερίδα μας ο Αντιδήμαρχος Σικυωνίων. Συγκεκριμένα , μας είπε:

«Ο δήμος έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα για το γνωστό πρόβλημα των ψεκασμών της σουλτανίνας που γίνεται δίπλα στο 3ο δημοτικό σχολείο Κιάτου.
Μέχρι τώρα υπάρχει άριστη συνεργασία και με το Σύλλογο Γονέων του σχολείου και με τους δασκάλους όσον αφορά στο συγκεκριμένο πρόβλημα.».

Και τόνισε:

«Όταν μας ειδοποιεί η ιδιοκτήτρια της σουλτανίνας εμείς αμέσως πηγαίνουμε εκεί και αφού πρώτα έχουμε ενημερώσει την αστυνομία και έχουμε πάρει τα στοιχεία από την Μετεωρολογική Υπηρεσία (αν φυσάει ή όχι) ώστε να εφαρμοστεί επακριβώς η απόφαση του Δικαστή. Τις περισσότερες φορές όμως υπάρχει κάποιος αέρας και δεν επιτρέπουμε να ραντίσει η ιδιοκτήτρια της σουλτανίνας.
Για το λόγο αυτό της έχουμε δώσει τα τηλέφωνα της Μετεωρολογικής υπηρεσίας να ενημερώνεται και η ίδια για την πρόγνωση του καιρού , ώστε να προγραμματίζει ψεκασμούς και να ενοχλεί εμάς όταν υπάρχει άπνοια . Δυστυχώς αυτό δεν το κάνει , με συνέπεια συνεχώς να ειδοποιεί ότι θα πάει να ραντίσει , όμως άλλες φορές έρχεται άλλες δεν έρχεται.
Εμείς είμαστε παρόντες πάλι εκεί μαζί με τους γονείς . Αυτό φυσικά είναι μια ταλαιπωρία πρώτα για τους γονείς και μετά για εμάς .
Την Δευτέρα έχουμε την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων και ευελπιστούμε ο δικαστής να πάρει μια θετική απόφαση και να λάβει υπόψη του τις παρενέργειες των φαρμάκων χαμηλής τοξικότητας που δυστυχώς ορίζει ο νόμος του 1984 και δεν έχει αλλάξει .
Ελπίζουμε όπως προείπα να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος για την υγεία των παιδιών και να πάρει το Δικαστήριο μια άλλη απόφαση που να μην επιτρέπει πλέον να γίνονται ψεκασμοί δίπλα στο σχολείο».

«ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ
ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ»

Ακολούθως ο κ. Κωστόπουλος πρόσθεσε:

«Η δικηγόρος έχει στοιχεία τα οποία θα καταθέσει στο δικαστήριο και βεβαίως προτίθεμαι αν καλεστώ μάρτυρας για το καλό της απόφασης , να πω και εγώ την άποψή μου. Θα είμαι εκεί μαζί με τους γονείς και πιστεύω να πάνε όλα καλά.

Ευελπιστούμε σε μια απόφαση που να απαγορεύει τους ψεκασμούς δίπλα στα σχολεία.
Υπάρχουν παρόμοιες υποθέσεις που ενώ με νόμο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιτρεπόταν οι αεροψεκασμοί για την δακοκτονία της ελιάς σε κατοικημένες περιοχές , αυτό απαγορεύτηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πιστεύουμε σε ανάλογη απόφαση του Δικαστηρίου και στην συγκεκριμένη περίπτωση ώστε να προστατευτεί η υγεία των μαθητών".

1 σχόλιο:

neoinileias είπε...

Το πανεπιστημιακό προσωπικό είναι σε μόνιμη κατάσταση διαμαρτυρίας, ενώ αν μιλήσουμε για διαχειριστικά ζητήματα θα πρέπει να γράψουμε τόμους, οι φοιτητές το ίδιο, πληρώνουν τα κακώς κείμενα, απ την άλλη πλευρά οι πολιτικοί δείχνουν να μην μπορούν να αντιληφθούν την πανεπιστημιακή πραγματικότητα.
περισσότερα
http://neoinileias.blogspot.com/