2.6.08

Με συμμετοχή στην απεργία που άγγιξε το 100% εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους οι δικαστικοί υπάλληλοι της Κορίνθου για τα οξυμμένα προβλήματα του κλάδου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας η συμμετοχή στην 48ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή 29 κι 30 Μαΐου άγγιξε το 100%. Τα Δικαστήρια, οι Εισαγγελίες, τα Έμμισθα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία παρέμειναν το διήμερο κλειστά ενώ οι δικαστικοί υπάλληλοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία σε ποσοστό που στα περισσότερα Δικαστήρια και Υποθηκοφυλακεία κυμάνθηκε από 90% έως και 100%.

ΣΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Η ΑΜΕΣΗ
ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας, στις σημαντικές διεκδικήσεις τους ήταν η άμεση κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων , δικαστών και εισαγγελέων, η εξασφάλιση επαρκούς κτιριακής υποδομής , η προώθηση της πλήρους μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών, η άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον ποινικό αποχαρακτηρισμό πολλών παραβάσεων, η αναβάθμιση της θεσμικής θέσης και του ρόλου του δικαστικού υπαλλήλου, η αύξηση των αποδοχών των δικαστικών υπαλλήλων , η απαλλαγή από την φορολόγηση της εκλογικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι για τη συμμετοχή τους στα εκλογικά συνεργεία προπαρασκευής και διενέργειας εκλογών, έκδοσης και ελέγχου αποτελεσμάτων τους, κλπ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Δ.Υ.Ε.) για την 48ωρη απεργία αναφέρονταν τα εξής:

«Εκτιμώντας την αρνητική και παρελκυστική στάση των αρμοδίων και την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης των Κυβερνήσεων να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κλάδου μας που έχουν κατ’ επανάληψη τεθεί, εκτιμήσαμε ότι:
• Οι συνθήκες εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων συνεχώς οξύνονται.
• Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης έχει οδηγήσει σε μια μόνιμα ιδιότυπης μορφής αρνησιδικία.
• Οι διάδικοι και οι πολίτες καθημερινά ταλαιπωρούνται.
• Οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές (κτίρια, γραφεία, ακροατήρια, μηχανοργάνωση) και η συνεχής αύξηση της κίνησης εργασιών και της δικαστηριακής ύλης οξύνουν περισσότερο τα προβλήματά μας.
Από τις 7.500 οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, οι 2.100 θέσεις είναι κενές και μάλιστα τη στιγμή που η συσταθείσα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης αρμόδια επιτροπή αποφάνθηκε ότι χρειάζονται 800 επιπλέον οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων.
Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι το 2007 εκδόθηκαν από τα Πρωτοδικεία της Χώρας 1.247.549 αποφάσεις, 770.000 περίπου μηνύσεις εκ των οποίων οι 230.000 στην Αθήνα. Την τελευταία πενταετία υπερτριπλασιάσθηκε η αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων ενώ μειώθηκε ο αριθμός των δικαστικών υπαλλήλων. Δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση χειριστών Η/Υ. Η Αθήνα, με πληθυσμό αν των 3,5 εκατομμυρίων και η Θεσσαλονίκη με πληθυσμό άνω των 1,5 εκατομμυρίων, έχουν από ένα Πρωτοδικείο ενώ οι Νομοί Ηλείας και Λακωνίας με πληθυσμό κάτω των 200.000 έχουν από δύο Πρωτοδικεία.
Τα κτίρια που στεγάζονται τα περισσότερα δικαστήρια είναι ανεπαρκή, ακατάλληλα ακόμη και επικίνδυνα, ενώ οι εισπράξεις από τις μετατροπές των ποινών στο Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι περίπου 13.000.000€ κατ’ έτος, που ισοδυναμεί με το κόστος κατασκευής του Ειρηνοδικείου Αθηνών.
Η μηχανοργάνωση στα δικαστήρια είναι σχεδόν ανύπαρκτη, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, ενώ είναι απολύτως απαραίτητη (καταθέσεις, δημοσιεύσεις αποφάσεων, προθεσμίες κλπ.)
Οι δικαστικοί υπάλληλοι κατέχουν το ρεκόρ σε ποσοστά συχνότητας των λεγόμενων επαγγελματικών ασθενειών, λόγω της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της εργασίας που πολλές φορές διεκπεραιώνουν εκτός του ωραρίου της. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούσαν το 2007 είναι λιγότερος από αυτόν του 1988 – ενώ η δικαστηριακή ύλη έχει αυξηθεί κατά 30%!
Επίσης, διεκδικούμε την αναβάθμιση των αποδοχών μας που είναι καθηλωμένες εδώ και μια δεκαετία, παρά του ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια όπως αναφέραμε, και δεν έχει δαπανηθεί μέχρι στιγμής ούτε ένα νέο ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι: η Κυβέρνηση δεν τήρησε καμία από τις δεσμεύσεις της για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και επίλυση άλλων προβλημάτων μας και παρά τις συναντήσεις που είχαμε μέχρι τώρα με τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες, δεν μας δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση στα κύρια και χρονίζοντα αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων, ούτε επιβεβαιώθηκαν οι δεσμεύσεις τους. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει επιτέλους τα προβλήματα μας ισότιμα και ανάλογα με τα προβλήματα των άλλων εργαζομένων και λειτουργών στο χώρο της Δικαιοσύνης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: