2.5.08

Μια γλυκόξινη γεύση άφησε τελικά στους εμπόρους το Πάσχα. Οι ελπίδες τους για αύξηση του τζίρου επαληθεύτηκαν εν μέρει. Και αυτό διότι η κίνηση σημείωσε σημαντική άνοδο μόνο τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Η ακρίβεια έκανε τους καταναλωτές να είναι συγκρατημένοι στις αγορές τους παρότι όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου κ. Δήμος Λάσκας , ο καιρός σε γενικές γραμμές βοήθησε. Οι αγορές περιορίστηκαν στα απαραίτητα , αφού η οικονομική στενότητα δεν άφησε περιθώρια για μεγάλα ανοίγματα. Οι καταναλωτές αγόρασαν μόνο τα απολύτως αναγκαία και μάλιστα «στο πάρα πέντε» από την Ανάσταση. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό , όπως δήλωσε ο κ. Λάσκας ήταν ότι τα γύρω από την Κόρινθο δημοτικά διαμερίσματα που στηρίζουν την τοπική εικονικά της Κορίνθου , αυτές τις γιορτές ήταν απόντα. Επιπλέον ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τόνισε ότι οι συνεχείς επισημάνσεις μέσω των ΜΜΕ για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις , έκανε τους καταναλωτές πιο επιφυλακτικούς.
Λουτράκι
Για μειωμένη κίνηση στη εμπορική αγορά αλλά και μειωμένη επισκεψιμότητα στο Λουτράκι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια έκανε λόγο και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λουτρακίου κ. Γιώργος Μαρίνης τονίζοντας ότι υπήρξε μια σχετική κίνηση μόνο την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Ο κ. Μαρίνης επεσήμανε ότι οι έμποροι του Λουτρακίου γίνονται καθημερινά αποδέκτες παραπόνων από τους πολίτες και τους επισκέπτες . Συγκεκριμένα οι κ.κ. Δήμος Λάσκας και Γιώργος Μαρίνης δήλωσαν στην «Η.Κ.»:

ΔΗΜΟΣ ΛΑΣΚΑΣ:
Πρόεδρος Εμπορικού
Συλλόγου Κορίνθου

«Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Μ. ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ»

«Παρότι η κίνηση αρχικά κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα , σιγά – σιγά τις τρεις τελευταίες ημέρες η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα αυξήθηκε. Αυτό οφείλεται στο ότι κατέβηκαν και οι Αθηναίοι που έχουν εξοχικά στην περιοχή μας , από Μεγάλη Πέμπτη και μετά και έτσι ανέβηκε λίγο η κίνηση.Το βέβαιο είναι πως η κίνηση δεν κυμάνθηκε στα επίπεδα που περιμέναμε. Και νομίζω ότι οι λόγοι που συνέβη αυτό είναι γνωστοί».

Ερωτηθείς δε που αποδίδει την μειωμένη αγοραστική κίνηση τόνισε:
«Είμαι σίγουρος ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο ότι τα χωριά μας γύρω από το δήμο Κορινθίων που απευθύνονται στην αγορά της Κορίνθου , όπως Χιλιομόδι, Αθίκια , Σοφικό, Αγγελόκαστρο κλπ, δεν παίρνουν καθόλου εισοδήματα τον τελευταίο καιρό. Τα προηγούμενα χρόνια είτε με κάποιες επιδοτήσεις , είτε με κάποια εισοδήματα που έπαιρναν μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά της Κορίνθου. Αυτό φέτος δεν έγινε. Η κίνηση ανέβηκε λίγο την ώρα που ήρθαν οι παραθεριστές».

«ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΠΕΡΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ»

Όσον αφορά , αν βοήθησε ή όχι ο καιρός , είπε:

«Από πλευράς καιρού πιστεύω ότι βοήθησε. Άλλωστε το Πάσχα φέτος ήταν τέλη Απριλίου και ο κόσμος μπορούσε άνετα να αγοράσει καλοκαιρινά , σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν οι γιορτές στις αρχές του Απρίλη».

Και τόνισε:
«Εν τω μεταξύ πιστεύω ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία των καταναλωτών οι συνεχείς αναφορές των ΜΜΕ στην ακρίβεια. Πραγματικά μπορεί να υπάρχει ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης (φαγητό, κλπ), όμως όλο αυτό λειτουργεί αρνητικά και αποτρέπει τον κόσμο να ψωνίσει. Για αυτό βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα τώρα από ότι πριν. Διότι το Πάσχα οι καταναλωτές σκέφτονταν πρώτα τις αγορές για το Πασχαλινό τραπέζι και πόσοι να κοστίσουν αυτές και δεν διέθεσαν χρήματα για ρούχα και παπούτσια.

«ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΑΙΣΘΗΤΑ»

«Θέλω να πιστεύω ότι επειδή πιάνει το καλοκαίρι πλέον , η αγορά της Κορίνθου θα ανέβει και μάλιστα αισθητά. Όπως έγινε και πέρυσι το καλοκαίρι όπου τα καταστήματα της Κορίνθου δούλεψαν».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ:
Πρόεδρος Εμπορικού
Συλλόγου Λουτρακίου

«Η ΚΙΝΗΣΗ ΗΤΑΝ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΗ
ΣΑΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ»

«Η κίνηση ήταν μελαγχολική σαν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Δυστυχώς το Λουτράκι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα από πλευράς κίνησης. Δεν ξέρω τι έφταιξε. Δεν είχαμε την επισκεψιμότητα που περιμέναμε στο Λουτράκι. Η κίνηση ήταν μειωμένη στο έπακρον. Δεν είχαμε τον κόσμο που είχαμε άλλες χρονιές».

«Η ΠΟΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ
ΣΤΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΘΑΡΗ»

Ερωτηθείς που το αποδίδει αυτό, είπε:
«Τα προβλήματα είναι πολλά. Καταρχήν πιστεύω ότι το Λουτράκι έχει αρχίσει να χάνει την αίγλη που είχε. Η πόλη παρουσιάζει μια αδυναμία στο να μείνει καθαρή. Και αυτό δυστυχώς το ακούμε καθημερινά από επισκέπτες και από μόνιμους κατοίκους, γιατί πλέον το Λουτράκι δεν είναι αυτό που έπαιρνε τα βραβεία».

Και τόνισε:

«Επιπλέον υπήρχαν στον παραλιακό πεζόδρομο έργα σε εξέλιξη που εμπόδιζαν τον κόσμο να κυκλοφορήσει και όλα αυτά ξέρετε , μαθαίνονται και οπωσδήποτε λειτουργούν αρνητικά. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η έλλειψη πάρκινγκ , η ακρίβεια κλπ»

«ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ»

Σχολιάζοντας δε την κίνηση σε άλλους δήμους είπε:

«Από την άλλη πληροφορήθηκα ότι και στην Κόρινθο και στο Ξυλόκαστρο η προσέλευση επισκεπτών ήταν μεγάλη. Σε ότι αφορά στο Λουτράκι , παρουσιάστηκε μια μικρή κίνηση την Μεγάλη Παρασκευή προς το Μεγάλο Σάββατο και αυτό ήταν».

«Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ»

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λουτρακίου επεσήμανε επίσης ότι μετά το Πάσχα η κίνηση σημείωσε μια μικρή άνοδο , που πιθανώς να οφείλεται στην βελτίωση του καιρού. Και είπε:
«Η κίνηση από την Τρίτη του Πάσχα παρουσίασε μια μικρή αύξηση . Δεν ξέρω αν αυτό ήταν εν όψει Πρωτομαγιάς. Πιθανώς να βοήθησε η αύξηση της θερμοκρασίας διότι την Μεγάλη Εβδομάδα δεν μας βοήθησε ούτε ο καιρός. Πλέον οι ντόπιοι κυκλοφορούν , η κίνηση σημειώνει άνοδο , αλλά ακόμα η αγοραστική κίνηση κινείται σε χαμηλά επίπεδα».

«Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΙΖΟΝ
ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ»

Τέλος ο κ. Μαρίνης επεσήμανε ότι θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να πάρει πιο σκληρά μέτρα για όσους ρυπαίνουν την πόλη :
«Αυτό που πρέπει πλέον να προσέξουμε και να υπερτονίσουμε είναι το θέμα της καθαριότητας της πόλης γιατί θα αρχίσει να γίνεται «τσουνάμι» αυτό το πράγμα. Και το λέω αυτό διότι εμείς γινόμαστε δέκτες παραπόνων από ποικίλους ανθρώπους . Όχι μόνο ντόπιους αλλά και επισκέπτες που διαμαρτύρονται για την εικόνα της καθαριότητας της πόλης. Δεν έχουμε βρει ακόμα τον τρόπο , τουλάχιστον τα σημεία που υποδέχονται τους επισκέπτες της πόλης αυτής να δείχνουν καθαρά. Θα πρέπει ο δήμος πλέον να προσανατολιστεί σε σκληρά μέτρα , κατά την δική μας άποψη , ώστε να πέσουν χοντρά πρόστιμα σε αυτούς που ρυπαίνουν σε ώρες που δεν πρέπει να ρυπαίνουν. Σε εκείνους που δεν τοποθετούν μέσα στον κάδο τα σκουπίδια αλλά τα αφήνουν απέξω προκαλώντας μια απαράδεκτη εικόνα , αλλά και στους επαγγελματίες που αφήνουν τα χαρτόκουτα ανοιχτά και δεν τα τσακίζουν ώστε να καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο. Επίσης σε αυτούς που βγάζουν στα σκουπίδια στρώματα , μαξιλάρια , παλιά έπιπλα κλπ , οποιαδήποτε ώρα.
Πρέπει ο δήμος να προβλέψει , να αστυνομεύσει αυτή τη κατάσταση και να περιορίσει το φαινόμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: