7.5.08

Ο ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΔΙΝΕΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

- ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ «Η.Κ»
Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΖΑΝΗ

-ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ 15 ΕΩΣ 20 ΕΤΩΝ


Έμφαση στο πολιτισμό δίνει για μια ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή Ξυλοκάστρου διοργανώνοντας μεταξύ άλλων για πρώτη φορά διαγωνισμό λογοτεχνίας. Στόχος του δήμου όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας Αντιδήμαρχος κ. Χριστίνα Καζάνη είναι η προσπάθεια αυτή να γίνει θεσμός καθώς ο δήμος Ξυλοκάστρου συνδέεται με το όνομα δύο κορυφαίων ποιητών, ήτοι του Σικελιανού και του Καρυωτάκη . Η κ. Καζάνη αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά ακόμα από δραστηριότητες που προγραμματίζει ο δήμος , επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί διήμερο φεστιβάλ υγιεινού πρωινού για τα παιδιά:

«ΟΝΟΜΑΣΑΜΕ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΣΙΚΕΛΙΑΝΙΑ»
ΚΑΘΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ
ΤΟΥ ΆΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ»

Σε ότι αφορά στο διαγωνισμό λογοτεχνίας , η κ. Καζάνη μας είπε:

«Περιμένουμε τις εργασίες των υποψήφιων λογοτεχνών. Ονομάσαμε το διαγωνισμό «ΣΙΚΕΛΙΑΝΙΑ» καθώς πραγματοποιείται στο όνομα του Άγγελου Σικελιανού, και καλούμε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θέλουν να καταθέσουν κάποιο ποίημα, πεζογράφημα , ή θεατρικό έργο κλπ να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.
Επιπλέον να σας πω , ότι έχουμε συνεργασία με το Κέντρο Γλωσσολογίας στην Αθήνα, ένα πολύ αξιόλογο Κέντρο που συνεργάζεται με τους ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων. Από το Κέντρο Γλωσσολογίας θα είναι και η κριτική μας επιτροπή ενώ θα μετέχουν επίσης στην Επιτροπή και άτομα της περιοχής μας που ασχολούνται με την λογοτεχνία και την ποίηση.
Τέλος Αυγούστου ,αρχές Σεπτέμβρη θα κάνουμε μια εκδήλωση όπου θα παρουσιάσουμε τα αξιολογημένα έργα και βεβαίως με την βοήθεια της Νομαρχίας θα τα εκδώσουμε σε βιβλίο».

«ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΜΩΣ
ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ»

Ερωτηθείσα αν ο διαγωνισμός Λογοτεχνίας πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο δήμο Ξυλοκάστρου τόνισε:

«Γίνεται για πρώτη φορά. Είναι μια προσπάθεια όμως που θέλουμε να καθιερωθεί δεδομένου ότι υπάρχει εδώ η βίλλα του Σικελιανού. Αξίζει να σας πω ότι ο Σικελιανός έζησε εδώ πάνω από 20 χρόνια . Επίσης και ο Καρυωτάκης έχει γεννηθεί στην περιοχή. Στόχος μας είναι λοιπόν να το αναπτύξουμε αυτό και στο όνομα του Καρυωτάκη».

«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ
ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ
15 ΕΩΣ 20 ΕΤΩΝ»

Επιπροσθέτως επεσήμανε:

«Επίσης προσπαθούμε να ξεκινήσουμε μια θεατρική ομάδα από νέα παιδιά 15 έως 20 ετών. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλή φάση αυτή τη στιγμή. Έχουμε συγκεντρώσει τον αριθμό των παιδιών που θέλουμε και από την άλλη εβδομάδα μάλλον θα ξεκινήσει και αυτή. Ήδη έχουμε δύο ομάδες ενηλίκων , έχουμε μια θεατρική ομάδα παιδιών και στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια ομάδα και από αυτές τις ηλικίες των παιδιών».

«Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΔΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

Υπογράμμισε δε ότι η Δημοτική Αρχή Ξυλοκάστρου δίνει μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό:

«Η Δημοτική Αρχή Ξυλοκάστρου δίνει μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό. Σε ότι δε με αφορά , πέρα από τον πολιτισμό είμαι Πρόεδρος στα σχολεία , στο ΚΑΠΗ , στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» , στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, στο ΚΔΑΠ, κλπ
Μέσα από αυτά λοιπόν έχουμε την δυνατότητα να παράγουμε πολιτισμό . Και αυτό είναι πολύ καλό. Σαν Πρόεδρος σε όλα αυτά μπορώ από κει μέσα και αντλώ το υλικό, το οποίο στη συνέχεια το «ανακατεύουμε». Για παράδειγμα το Πάσχα που στείλαμε στους περιθαλπόμενους από το «Βοήθεια στο Σπίτι» ένα δώρο, το έφτιαξε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ο Παιδικός Σταθμός. Δηλαδή ο Παιδικός Σταθμός έφτιαξε τα κουλούρια , τα τσουρέκια , τα αυγά, και το ΚΔΑΠ που ασχολείται με τα εικαστικά έφτιαξε κάρτες , κλπ
Όλα αυτά τα προσφέραμε στη συνέχεια στους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε μια δύσκολη ηλικία και κατάσταση».

«ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 17 ΚΑΙ 18 ΜΑΪΟΥ
ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΈΝΑ ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΥΓΙΕΙΝΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

Όπως μας ενημέρωσε:

«Το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαΐου θα κάνουμε ένα διήμερο φεστιβάλ υγιεινού πρωινού για τα παιδιά.
Το Σάββατο θα έχουμε ημερίδα με διατροφολόγο , ενδοκρινολόγο και παιδοψυχίατρο και την Κυριακή στην πλατεία θα οργανώσουμε πάγκους όπου θα τους δώσουμε πακέτα με υγιεινά πρωινά και με τα υλικά να τα φτιάξουν μόνα τους τα παιδιά. Έτσι ώστε να δραστηριοποιηθούν και στην πράξη, ώστε να εμπεδώσουν καλύτερα αυτά που θα ακούσουν».

«ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ
ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΔΑΠ, ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ»

Ακολούθως είπε:

«Στις αρχές Ιουνίου ετοιμάζουμε να παρουσιάσουμε την παιδική παράσταση του ΚΔΑΠ, στο κοινό. Η εκδήλωση αυτή θα ενταχθεί και στο πρόγραμμα των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων δεδομένου ότι το καλοκαίρι το πρόγραμμα κλείνει και πρέπει η παρουσίαση να γίνει λίγο νωρίς ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και τα παιδιά.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΚΑΠΗ

Σε λίγες ημέρες το ΚΑΠΗ του δήμου Ξυλοκάστρου αναχωρεί για την Πράγα . Λίγο νωρίτερα την Πέμπτη 8 Μαΐου τα μέλη του ΚΑΠΗ θα τσουγκρίσουν αυγά».

«Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΩΝ»
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΖΗΡΕΙΑ»

Αναφερόμενη σε μια ακόμα δραστηριότητα του Συλλόγου «Φίλοι των Άνω Τρικάλων», τόνισε:

«Ο Σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΩΝ» πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή μια ωραία πορεία στη Ζήρεια.
Συγκεκριμένα συγκεντρωθήκαμε στο ξεκίνημα ενός μονοπατιού που ονομάζεται Βαρνεβό και περπατήσαμε για 4,5 ώρες μέσα στην κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας.
Στην πορεία συμμετείχαν τα μέλη του Συλλόγου και άτομα του δήμου.
Ήταν μια πορεία σε αυτό το υπέροχο κομμάτι της Ζήρειας, όπου είχαμε την ευκαιρία να φωτογραφήσουμε ορχιδέες και διάφορα άλλα άγρια φυτά».

Και είπε:

«Ιδιαίτερη ικανοποίηση μας έδωσε το γεγονός ότι διαπιστώσαμε πως ο Σύθας είχε λίγο νερό , σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια που δεν είχε καθόλου».

«ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ Η «ΖΗΡΕΙΑ Α.Ε.»
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑΣ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ»

Σε ότι αφορά στην Πρωτομαγιά , σημείωσε:

«Και μιας και αναφερόμαστε στην Ζήρεια να σας πω ότι την Πρωτομαγιά η «ΖΗΡΕΙΑ Α.Ε.» διοργάνωσε στο Αθλητικό Κέντρο της Ζήρειας μια ωραία εκδήλωση , με μουσική , χορό και ψητά για όλο τον κόσμο. Ο δήμος προσέφερε λουλούδια σε όλους τους επισκέπτες και στα δημοτικά διαμερίσματα που είναι στη διαδρομή προς τη Ζήρεια. Η εκδήλωση αυτή έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να επισκεφτεί την περιοχή, να απολαύσει τη φύση. Ο καιρός βοήθησε σημαντικά , ήταν μια εξαιρετική ημέρα. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δει ο κόσμος τι έχει γίνει εκεί και να περάσει καλά.
Αξίζει δε να πούμε ότι μετά τις τελευταίες βροχές η φύση ήταν πολύ καθαρή και ήταν όλα τα δέντρα και τα λουλούδια ανθισμένα .

Σε ότι αφορά γενικότερα στην κίνηση στο δήμο Ξυλοκάστρου την Πρωτομαγιά μας είπε:

«Η κίνηση ήταν πολύ μεγάλη . Υπήρχε αυξημένη επισκεψιμότητα και στην παραλία.
Αφενός γιατί είχε παραμείνει στην περιοχή μας κόσμος από το Πάσχα , αλλά και γιατί είχαν έρθει καινούριοι επισκέπτες . Ίδια ήταν η εικόνα και στην περιοχή των Τρικάλων όπου μετά τις 10 το πρωί υπήρχε ουρά αυτοκινήτων».

«ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΚΟΥΝ
ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Σε ότι αφορά στους στόχους της Δημοτικής Αρχής εν όψει καλοκαιριού, ήταν σαφής:

«Η προσοχή μας εν όψει καλοκαιριού βεβαίως και επικεντρώνεται στα πολιτιστικά , διότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έλκουν πάντα την προσοχή του κόσμου. Επιπροσθέτως φροντίζουμε ώστε να έχουμε επάρκεια νερού και μάλιστα καλής ποιότητας , ενώ στους βασικούς στόχους μας είναι και η καθαριότητα. Πρέπει λοιπόν να «φουλάρουμε τις μηχανές» .

«ΈΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ»

Τέλος είπε:

«Έχουμε δώσει μεγάλη προσοχή στην πυροπροστασία και στην πρόληψη των πυρκαγιών. Έχουμε οργανώσει ομάδες πρόληψης πυρκαγιών ενώ θα κάνουμε ένα ακόμα φυλάκιο( έχουμε ήδη δύο ) στη Ζήρεια , για να μπορούμε να καλύψουμε όσο γίνεται ακόμα μεγαλύτερη έκταση. Την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί μια ομιλία από το Δασαρχείο Κορίνθου και συγκεκριμένα τον κ. Καλλλίρη για αυτούς που ενδιαφέρονται για την πυροπροστασία , προκειμένου να ενημερωθούν πως πρέπει να συμπεριφερθούν σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς την οποία απευχόμαστε.
Να σημειώσουμε δε ότι το προηγούμενο διάστημα έγινε ένα σεμινάριο 150 ωρών από το Πρόγραμμα διαρκούς Επιμόρφωσης με θέμα την διαχείριση κινδύνων γενικότερα στο οποίο συμμετείχαν εθελοντές όλων των ειδικοτήτων .Οι ομιλητές εστιάσανε πιο πολύ την προσοχή τους στις πυρκαγιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: